Vinsmagning: Tapas og spanske vine

rødvineTidligere på måneden var gemalen og jeg til vinsmagning, hvor temaet var spanske vine & tapas. Det var Laudrup Vin & Gastronomi, der holdt foredraget, og foredragsholderen havde også valgt aftenens vine og tapas.

Jeg indrømmer blankt, at spansk vin ikke har en særlig høj status hos mig, så det var en perfekt måde at lære mere om spansk vins kvaliteter på – og samtidig nyde lidt dejlig tapas til. Som vininteresseret bør man trods alt kende lidt til spansk vin, eftersom Spanien er verdens tredjestørste vinproducent (kun overgået af Frankrig og Italien). Jeg vil ikke komme ind på Spaniens vinhistorie i dette indlæg men i stedet henvise til Vinlex og AltOmSpanskVin.

oliven_og_pestoFørste servering var to forskellige slags oliven, pesto, god olivenolie, saltede mandler samt rosmarinbrød. Sammen med disse fik vi følgende vine:

NV Muga Conde de Haro Cava – vi kan jo ikke komme uden om Cava til en spansk vinsmagning, så selvfølgelig startede vinsmagningen med denne vin. Denne Cava har en lidt speciel duft – som ubagt brød – men smager mere af sommerbær eller måske ligefrem tranebær. Sødmefuld og kort smag.

2011 Muga Blanco – hvidvin med meget svag duft. Den var meget mild og vag, føltes ‘blød’ og behagelig, men var dermed også en ganske ufarlig vin. Lidt for anonym til min smag.

… og derefter kom vi til rødvinene.

2010 Artadi Tempranillo – denne havde en dejlig rød og sød duft, mens smagen overraskede ved at være mild. En forholdsvis sød rødvin.

2007 Viña Eguia Reserva – her var vi ovre i en meget klassisk Rioja. Vinen var – igen – mild, men havde dog fadsmag. Smagen var lidt mere flad og tør, hvilket igen blev lidt for afdæmpet og unuanceret til mig.

tapastallerkenHerefter blev det tid til anden omgang af tapas. Her var forskellige slags chorizo, lufttørret skinke, aioli, syltede peberfrugter, artiskokker og to forskellige slags oste. Med de nye slags tapas på bordet skiftede vinene – selvfølgelig – også.

2008 Muga Reserva – her var vi ovre i en mere svag og anonym duft. Selve vinen var tør og stram og sugede nærmest spyttet væk fra mundhulen.

2005 Muga Prado Enea Gran Reserva – her var en vin med en dybere og indbydende duft. Smagen var afdæmpet og balanceret. En ret behagelig og ‘klassisk’ rødvin, som fungerede godt til det meste.

2009 Torre Muga – en fin, sødmefuld duft, men ikke en vin, som gjorde det store indtryk på mig. Smagen var lettere tør, og vinen havde lidt ‘bid’, men den havde svært ved at konkurrere med den forrige vin og den sidste vin.

2010 Artadi Pagos Viejos – aftenens sidste rødvin havde mere pondus. Her var vi ovre i noget vanilje og kirsebær, og den sødmefulde rødvin var en af mine favoritter denne aften.

mandler_og_chokoladeAftenen blev sluttet af med søde punktummer (!) i form af chokolade og brændte mandler, som blev kombineret med en rigtig mormordrik, nemlig sherry!

1985 Don PX Gran Reserva – her ventede aftenens måske største overraskelse. Sherryen var sød, fyldig – nærmest fed i smagen – lettere krydret og smagte af figner. Og den var fremragende! Jeg har altid undgået sherry, og den har da også været i bad standing i offentligheden i mange år, men de senere år har ‘mormordrikken’ fået genoprejsning. Nu er det ikke længere så ualmindeligt at støde på sherry som afslutning på en hyggelig aften, og denne her overbeviste mig om, at sherry faktisk har noget at byde på.

Blev jeg så imponeret over spansk vin? Nej faktisk ikke. Der var en større bredde i smagsoplevelserne, end jeg havde forventet, men generelt savnede jeg flere nuancer i vinene. Foredragsholderen sagde da også om størstedelen af vinene, at de ville blive meget bedre af at ligge 5-15 år mere, men så var det jo ikke særlig hensigtsmæssigt at tage med til en vinsmagning, hvor man skal vise folk, hvad spansk vin kan præstere – især fordi de færreste køber vin i dag for at gemme den væk i 5-15 år. Til gengæld var tapasserveringerne lækre, og jeg overvejer at købe flere af deres produkter ved lejlighed.



6 thoughts on “Vinsmagning: Tapas og spanske vine”

  • Tapasserveringerne ser virkelig lækre ud! Navne og årgange på vin går helt hen over hovedet på mig, men jeg elsker at få et rigtig godt glas vin – eller to 😉

    • Det er også det vigtigste! Jeg synes dog også, at det er ret praktisk at beholde noterne fra en vinsmagning, for på den måde kan jeg lettere finde tilbage til en vin, jeg godt kan lide 🙂

  • Jeg har det på samme måde. Sidste aften i vinklubben var temaet spanske vine, og den bedste vin (udover topvinen) var dessertvinen. Meget ensformighed var kendetegnet denne aften.

    • Jeg synes egentlig ikke, at aftenens vine var specielt ens – de var bare ikke særlig nuancerede i smagen og manglede tydeligvis lagring. Ret synd at servere dem så… synes jeg.

  • Min all time yndlingsvin er spansk – Den hedder Marqués de Cáceres og er virkelig god! Så ikke alt spansk vin er dårligt 😉

    • Det tror jeg bestemt heller ikke – jeg er bare endnu ikke stødt på særlig mange, der var interessante 😀

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *