Vinsmagning: Ost & vin

oste til vin, vinsmagning, rødvin, hvidvin, Sauternes, sherry, Ost og vin er en populær kombination, men i modsætning til hvad mange tror, så er det ikke altid rødvinen, du skal finde frem. Hvidvin gør sig også ganske godt til en lang række oste – for ikke at tale om portvin, som passer fremragende til blåskimmeloste.

I maj måned var gemalen og jeg til vinsmagning, hvor temaet var ‘Ost & vin’ – et herligt tema, som jeg i øvrigt selv havde foreslået formanden i vinklubben… 😉

oste til vin, vinsmagning, rødvin, hvidvin, Sauternes, sherry, De to første oste på bordet var begge fuldfede gedeoste – den ene en økologisk fra Tepstrup, mens den anden blev omtalt som Chevre Chantal. Sammen med ostene fik vi også to glas vine:

Girlan Sauvignon Blanc ‘Flora’ Alto Adige/Südtirol fra 2009 – en smuk, gylden italiensk hvidvin, der havde en lettere sødlig duft. Smagen var lettere syrlig til at starte med, men skiftede karakter i munden og blev mere sød. En frisk vin, der forstærker og supplerer osten godt på samme tid.

Francois Lurtion Les Fumées Blanches Pinot Noir Vin de Pays d’Oc fra 2009 – en semimørk fransk rødvin, som dufter af bær. Enkel og sødmefuld og fungerede ok til osten, men vinen i sig selv var ikke noget særligt.

De næste to oste fik jeg desværre ikke fotograferes – og det skyldes IKKE at jeg havde så travlt med at spise ost! (med løgn på). Det var to forskellige slags brie, der kom på bordet, og de blev serveret sammen med:

Hahn SLH Estate Chardonnay Santa Lucia Highlands California fra 2009 – en meget lys hvidvin fra USA, som havde en mild duft, der mindede om netmeloner. Smagen var frisk og lækker med en fed struktur., der nærmest føltes cremet. Den matchede rigtig godt til den milde brie.

Chateau Prieure Lichine 4. Cru Margaux Médoc Bordeaux fra 2006 – en meget mørk rødvin med en forholdsvis kraftig, dyb og nærmest sprittet duft. Smagen var stram og lettere røget, og rødvinen ‘bed’ nærmest i munden. Den gjorde ikke noget særligt i forhold til osten.

oste til vin, vinsmagning, rødvin, hvidvin, Sauternes, sherry, Comté og Manchego var de to næste oste på tallerkenen. De gode faste og rimelig milde oste fik følgeskab af:

Bio-Weingut Geyerhof Riesling Kirchensteig Kremstal Reserve, 1. Lage fra 2010 – en meget lys østrigsk hvidvin, der duftede lettere sødt af frugt og især melon. Vinen prikkede let på tungen og havde en lidt sød men kort smag.

Mas de Boislauzon Chateaneuf-du-Pape Cuvée du Quet Rhône fra 2009 – en smuk mørk fransk rødvin, der havde en mild og vag duft, der var lidt svær at bestemme. Smagen var også mild, men balanceret, og den fungerede glimrende til de to oste.

oste til vin, vinsmagning, rødvin, hvidvin, Sauternes, sherry, Aftenens næstsidste osteservering bestod af en emmenthaler samt en vesterhavsost. Her fik vi også en lille lækker kompot til. Vinene denne gang var:

Armand Hurst Pinot Gris ‘Vieilles Vignes’ Grand Cru Brand Alsace fra 2009 – en meget lys fransk hvidvin, som havde en svag og sødmefuld duft. Smagen var også i den lette ende og lagde sig fint op af duftoplevelse med en mild og sødlig smag, der egnede sig fortrinligt til emmenthaleren.

Maynard’s 20 Years Tawny Douro – karamelfarvet/læderfarvet portvin med en sød karamelduft, der grænsede til det sprittede. Smagen var sød og rar med toner af karamel og nødder. Det var næsten som at blive glaseret indvendigt – men på den gode måde! Portvinen gik godt sammen med vesterhavsosten.

oste til vin, vinsmagning, rødvin, hvidvin, Sauternes, sherry, Gorgonzola og Rochefort blev aftenens sidste oste, og to så kraftige oste har sandelig brug for et solidt modspil! Vi fik derfor to ret søde vine til ostene:

Chateau Lafaurie Peyraguey 1er Cru Classé Sauternes Bordeaux fra 2006 – en smuk gylden dessertvin, der duftede delikat og havde et strejf af sød lakrids, hvilket også slog igennem i smagen. En ren fornøjelse at drikke og et glimrende bud på en vin, der kan matche de to hidsige oste.

Maynard’s Late Bottle Vintage Douro fra 2008 – en meget mørkerød portvin, der duftede kraftigt af lakrids og solbær. Smagen var dyb og kradsede lidt, og vinen havde også lidt syre. Igen en vin, der havde pondus nok til at komplimentere den skarpe ost.

Konklusionen var klar – det er ikke nødvendigvis let at matche ost og vin, men det er helt klart sjovt at prøve! Næste gang du vil servere ostebord som afslutning på et måltid mad, så prøv at spørge vinhandleren hvilken/hvilke vine, du bør drikke til de valgte oste. Bliv ikke overrasket hvis det er en hvidvin eller portvin, som han/hun finder frem.

2 thoughts on “Vinsmagning: Ost & vin

  1. Hej Piskeris! Det kunne jeg ikke have sagt bedre selv! 🙂 I øvrigt er det også sjovt at servere oste og vine – og lade sine gæster selv smage sig frem til de bedste kombinationer.

    • Mange tak 😀
      Det er også en god idé – så er det også lettere at vise folk, hvor stor forskel der kan være på smagsoplevelserne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *