Vinsmagning: Mexicansk vin

mexicansk vin, vin, vinsmagningI sidste uge var gemalen og jeg til vinsmagning i vinklubben. Temaet denne gang var mexicansk vin – et rigtig spændende emne efter min mening, og jeg må da også indrømme, at jeg absolut ikke forbinder Mexico med vinproduktion. Af samme grund var jeg meget spændt på aftenens forløb – kunne de mexicanske vine overraske positivt?

Aftenens foredragsholder var Bo Johansen fra Vin & Vin, som sælger vin fra det mexicanske vinhus, L.A. Cetto.

Nu er Mexico som sagt ikke et kendt vinland, og det skyldes først og fremmest de meget høje temperaturer, som gør det meget svært at producere vin. Der er dog et område, der skiller sig ud, og det er Baja Californien, hvor 80-90% af al mexicansk vin produceres. Vindistriktet ligger tæt på Stillehavet, som sender kølig luft ind over vinmarkerne om aftenen og natten og sørger for, at vinstokkene ikke bliver brændt fuldstændig af.

Vi lagde ud med en mousserende vin – faktisk den eneste mousserende vin fra Mexico – og dernæst to meget forskellige hvidvine, inden vi gik over til rødvinene.

L.A. Cetto Sparkling – mousserende vin med frugtet, fed duft og en meget lys farve. Den er lavet på champagnemetoden, hvilket måske kan forklare de behagelige bløde bobler og den fine balance i vinen. En mild, let tør og frisk mousserende vin, der har et lille strejf af sødme. Meget fin til elegante skaldyrsretter.

L.A. Cetto Chenin Blanc 2013 – meget lys hvidvin med svag duft af honningmelon og milde roser. Meget mild smag – på grænsen til det anonyme – med en svag sødme. Desværre lidt for mild og diskret til mig.

L.A. Cetto Chardonnay Private Reservè 2012 – en gylden hvidvin med en meget fed og sødmefuld duft. Den havde en markant frugtet sødme og et let strejf af lakrids – sandsynligvis på grund af fadlagringen. Her tænkte jeg straks, at grillet svinekød eller skaldyr kunne fungere godt sammen med vinen – eller måske sammen med halvkraftige oste?

L.A. Cetto Zinfandel 2012 – så nåede vi til rødvinene. Allerede den første havde en dybrød farve grænsende til det sortlilla med en tung, tør duft. Smagen var knapt så kraftig, men havde dog stadig masser af fylde. En tør rødvin med et strejf af hindbær og rosiner og en god rund afrunding. Her tænker jeg enten grillet oksekød eller kraftige tomatrige pastaretter.

L.A. Cetto Cabernet Sauvignon 2012 – mørkerød vin med tung sødmefuld duft, der havde et lidt touch af nødder over sig. En mild, sødmefuld og rar pleaservin med frugt og peber i smagen. Lettilgængelig og med en fin syre. En glimrende vin til mediumkraftige kød- eller pastaretter.

L.A. Cetto Petite Sirah 2011 – en flot nærmest sort rødvin med en tung, sødmefuld duft præget af blåbær og blommer. Til gengæld er smagen forholdsvis afdæmpet med en fin balance mellem sødme og syre. Kort smag. Her forestiller jeg mig også, at en oksekødsret – gerne lidt spicy – vil fungere fint til.

L.A. Cetto Nebbiolo Private Reservè 2010 – dybrød – nærmest sort vin med en kraftig læder- og lakridsagtig duft. Smagen bærer præg af meget modne blommer og en kraftig fadlagring, hvilket gør det til en ret heftig smagsoplevelse og fik mig til at tænke på en gedigen whisky – bare i rødvinsfortolkning. En vin med spark i! Den kunne jeg godt finde på at servere til kraftigt krydret kød, der havde kysset grillen et kort øjeblik.

L.A. Cetto Cabernet Sauv. Private Reservè 2009 – igen en dybrød vin, der nærmest var sort. Tung sveskeduft med et lille strejf af vanilje. Smagen minder meget om duften men har også noter af noget, hvor jeg først tænkte ‘tør kælder’, men nok nærmere er svampe. Jeg ved ikke, om den vil fungere til en vildtret, men ellers kunne jeg godt finde på at servere den til en tung simreret om vinteren eller til kraftige oste.

L.A. Cetto Petit Sirah Private Reserva 2010 – dejlig sødmefuld duft med krydderier og mørke blommer. En sødmefuld, behagelig og afrundet vin – men måske også lidt kedelig. Igen en vin, der vil fungere fint sammen med godt krydret mad og semikraftige oste.

Gemalen og jeg købte nogle af de ovenstående vine, og mexicansk vin er jo en perfekt undskyldning for at lave mexicansk mad i løbet af sommeren! Faste læsere af bloggen ved, at jeg havde et mexicansk mad-benspænd for et par år siden, som jeg var svært begejstret for, og jeg tror såmænd også, at mange af disse vine vil fungere godt sammen med mit texanske benspænd fra sidste år.

Så mangler vi bare sommervejret… 🙂

mexicansk vin, vin, vinsmagning



2 thoughts on “Vinsmagning: Mexicansk vin”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *