Vinsmagning: Gewürtztraminer

vinsmagning

På gemalens arbejde har de en vinklub, hvor ægtefæller også er velkommen, og i går var vi af sted til vores første arrangement. Temaet var ‘Gewürtztraminer’ – en drue som folk oftest elsker eller hader, fordi den er så anderledes og ‘skæv’ i smagen. I et land som Danmark, hvor rødvin vælges langt oftere end hvidvin, når aftensmaden planlægges, så har de lyse gewürtztraminer-vine trange kår.

Nu mindes jeg kun at have smagt en enkelt vin i denne genre, så jeg var ret åben for inputs – og meget spændt på, hvad aftenen ville byde på.

Foredragsholderen denne aften var Thilde Jo Maarbjerg, der er restaurantchef og sommelier på Kong Hans, og hun holdt et spændende oplæg, hvor hun blandt andet sammenlignede druetypen med Dolly Parton – en sammenligning der gav meget god mening efter at have smagt vinene, for de var spændende, anderledes, opmærksomhedskrævende, søde og blomsteragtige og ind imellem for meget!

Disse vine kan også være svære at kombinere med mad – Thilde sagde, at man oftest valgte vinen først og derefter byggede retten op omkring vinen. Det kunne være en interessant udfordring ved lejlighed. Men overordnet er vinene ofte gode sammen med asiatisk mad, rødkitsoste og blåskimmeloste samt røget laks.

Hvis du vil vide noget mere om druetypen, bør du kigge på denne glimrende artikel fra Rasmus.

Og ellers er her mine lidt kortfattede noter om de enkelte vine, vi smagte. Efter forslag fra druerne.dk har jeg noteret priser og links til danske butikker/sider, hvor du kan købe vinene. Det er muligt, jeg har overset et par, men jeg mener, at der blev sagt til vinsmagningen, at det ikke var alle, der kan købes i danske butikker:

Traminer Sekt, Steininger, Østrig – 2007: en mousserende vin, som duftede frisk og dog en anelse sprittet. Smagen var frisk med lidt bid – lidt syrlig og tør og elegant. Jeg spekulerede på, hvordan denne ville være at sætte sammen med en forret bestående af en frisk og lækker salat. Kan købes hos adlibitum-vine.dk til 122 kr.

Elena Walch, Gewürtztraminer, Italien – 2010: Sød og tund rosenduft. Smagen bar også præg af roser, men den var dog ikke helt så sød, som den duftede. Meget interessant og overvældende. Vi opdagede, at den passede ret godt til de små saltede agurker, som var blandt de tapasretter, vi fik serveret, og ellers foreslog Thilde også at kombinere det med ferskvandsfisk, pikante grøntsager samt muskatnød og fennikel.

Gewürtztraminer, W. Gisselbrecht, Alsace – 2009: Meget svag duft og med en mild – nærmest flygtig – smag, der både var blød, krydret og sødlig i smagen. Behagelig.

Mayr, Gelber Muskateller, Østrig – 2010: Eneste ikke-gewürtztraminer på programmet. Den var taget med for at vise en vin, der kommer tæt på druetypen. Jeg syntes dog, at denne næsten helt vandklare vin ikke rigtig smagte af noget og var ret kedelig. Aftenens skuffelse.Kan købes hos Løgismose til 99 kr.

Pacific Rim, Gewürtztraminer, USA – 2007: Varm og sød duft med en smag, der både var sød og cremet. Muligvis god til fed og lidt salt mad? Den passede i hvert fald fortrinlig til den fennikelpølse, som vi blandt andet spiste til, og samlet set var det også denne vin, som både gemalen og jeg bedst kunne lide. Flasken var i øvrigt en oplevelse i sig selv (se billedet til højre). Der var en meget smuk detalje med etiketten, som viste et flot indisk-inspireret motiv, når man kiggede gennem flasken. Lækker detalje. Kan købes hos vildmedvin.dk til 112 kr.

Niersteiner Petersberg, Gewürtztraminer Spätlese, Weingut Eugen Wehrheim, Tyskland – 2008: Duften havde et svagt sødt og nærmest blodigt strejf – lidt som kød, mens smagen var sød men flygtig.

Schlosselreben, Gewürztraminer, Domaine Bott Geyl, Alsace – 2006: Her kom vi over i de lidt mere gyldne vine. Duften var meget sød og cremet, hvilket gik igen i smagen, hvor vinen viste sig at være så sød, at den nærmest blev karamelagtig og vammel. En rigtig over-the-top-vin.

Graywacke Late Harvest Gewürtztraminer, New Zealand – 2009: Ligesom den forrige vin havde denne en lettere blodig og kødagtig duft. Denne virkede dog en anelse kraftigere og var ærlig talt ikke særlig indbydende. Heldigvis smagte den lagt bedre – den havde lidt bid og var sødlig uden at blive vammel, og så havde den et behageligt krydret strejf. Sammen med foie gras (som jeg spiste et lille stykke af) var den virkelig god og blev næsten nøddeagtig i smagen. Kan måske købes hos philipsonwine.com – men ser pt. ud til at være udsolgt.

Ferdinand Engel, Gewürtztraminer, Selection Grain Noble, Alsace – 1997: Smuk gylden farve og med svag sødlig duft. Denne var sød, salt og røget på samme tid – en ret interessant kombination – og den gik fint med de macarons, der blev serveret til. Kan købes hos Otto Suenson til 259 kr.

En fin afslutning på en hyggelig og lærerig vinsmagning, som vi begge nød. Jeg krydser fingre for, at næste gang er en dato, hvor vi kan, for jeg følte bestemt, at jeg lærte noget.

14 thoughts on “Vinsmagning: Gewürtztraminer

  1. God artikel om denne lidt specielle drue. Jeg mindes at have smagt nogle enkelte af dem tidligere, men det var før jeg begyndte at blogge om vin, og har desværre ikke nogle noter på skrift.

    Det ville være genialt, hvis du skrev lidt om hvor disse vine kunne købes og evt. prisniveau. Altså bare ved at google sig frem. 🙂

    Det lyder som en god smagning, og det er jo det vigtigste.

  2. Hej Kim!
    Tak skal du have. God idé – det tilføjer jeg lige om lidt 🙂

    Jeg var faktisk overrasket over det høje faglige niveau – det har jeg ikke oplevet til andre vinsmagninger, men det var nu også et scoop at få Thilde til at holde foredraget og udvælge vinene.

  3. Hej Wine Factory!
    Det var bestemt et interessant møde – og selvom den var noget anderledes end de fleste andre vine, jeg har smagt gennem tiden, så havde den noget at byde på. Jeg må se, om jeg kan finde en, jeg kan koble sammen med en spændende ret på et tidspunkt 🙂

  4. Dit indlæg minder mig om de hedengangne ture til Aldi i Tyskland med mine forældre, da jeg var barn. Kvaliteten var sikkert noget tynd i forhold til hvad I smagte – men jeg holder bestemt meget af tyske gewürtsträumer (staveplade)-vin… ! (Hvis bare jeg ikke lige havde fået den der forbandede allergi overfor histamin, som der er meget af i europæiske vine…)

  5. Det må være spændende at være med i en vinklub! Dejligt at den også er for ægtefæller, for det er da sjovere at kunne dele sådan en oplevelse.

    Et par af vores yngre venner er medlemmer af en portvinsklub, og det synes jeg er sjovt, fordi man ellers sjældent hører om unge mennesker, der drikker portvin.

  6. Madame – jeg er også glad for, at det er noget, jeg kan dele med gemalen.

    Hehe, jeg kender ellers en del yngre mennesker, som nyder portvin i fulde drag! Jeg har ikke tillagt den type vin nogen særlig værdi – indtil vi for nylig var til en vinsmagning, hvor vi prøvede et par virkelig gode portvine! Dejligt at opleve portvin fra sin bedre side 🙂

  7. “Gewürtstraminer”…hmmm, min erindring om denne vintype, er fra en vinsmagning på et vinslot i Alsace, og det er ikke nogen god erindring,
    Men dit indlæg gør mig nysgerrig på, at give den en chance til.

    Og drik du endelig mere vin, og del gerne oplevelsen med os andre – optimalt hvis du også kunne dele vinen med os;-)

    Mvh La Cucina Nada

  8. Jeg holder meget af Gewürtztraminer, mest som et hyggeglas i sofaen, eller på terassen og ikke så meget til maden. Jeg kan godt lide den krydrede smag, men står af når de bliver over parfumerede.

    Randi

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *