Vinsmagning: Derfor skal du bruge de rigtige glas

vinsmagning, glassmagningTidligere på måneden var gemalen og jeg til vinsmagning i vinklubben, og den smagning foregik lidt anderledes end sædvanlig. Første halvdel af vinsmagningen var nemlig en glassmagning – dvs. en smagning af vine i forskellige rød- og hvidvinsglas – og det var lidt af en øjenåbner.

Det kan lyde en anelse snobbet at sige, at glassets form har betydning for vinens smag. Kan det virkelig gøre nogen særlig forskel? Ja, det kan det skam – en ret stor forskel tilmed.

vinsmagning, glassmagningVi blev bænket ved borde, hvor der allerede var stillet seks glas frem til os – vinklubbens sædvanlige smageglas (længst til venstre), fire specialglas (fra venstre mod højre var det et Sauvignon Blanc-glas, et Montrachet/Chardonnay-glas, et Pinot Noir-glas samt et Cabernet-glas) samt et almindeligt vandglas. Alle glassene var fra Riedel, som er et af de glasfirmaer, der går mest op i at skabe vinglas, der passer til den enkelte druesort. Tjek deres vinglas-guide og bliv klogere på, hvilke glas man bør vælge til de forskellige vine.

Aftenens foredragsholder kom fra H. J. Hansen Vin, og den første vin, vi skulle smage, var Seresin Sauvignon Blanc 2011 fra New Zealand. Den fik vi først lov til at smage i det rigtige glas – dvs. Sauvignon Blanc-glasset, og her smagte vinen stram og frisk med et snert af stikkelsbær. Derefter blev vi bedt om at hælde vinen over i Chardonnay-glasset og smage igen. Nu havde vinen mistet de friske toner og var i stedet blevet ret flad i smagen – som når en hvidvin har stået for længe åben. Til sidst skulle vi hælde vinen over i vandglasset, hvilket fik den til helt at miste duften. Det blev til en kedelig vin, som smagte som det billigste, man kan få i supermarkedet.

Næste vin i glassmagningen var Deidesheimer Kieselberg Riesling 2012 fra Pfalz. Den hældte vi i det første glas, dvs. det almindelige smageglas, og her var der en tydelig fadsmag samt en tung og nærmest smøragtig smag, der fik mig til at tænke på dessertvine. Vi hældte den derefter i Chardonnay-glasset, hvilket fik vinen til at åbne sig op og blive langt mere balanceret. Smagen blev pludselig blød og afdæmpet – en rigtig behagelig vin. Til sidst skulle vinen over i Cabernet-glasset, hvilket gjorde den flad, sød – og en anelse pruttet! (ja undskyld, men… det gjorde den altså). Meget, meget spøjs oplevelse.

Tredje og sidst vin, der fik en tur i ‘glas-manegen’ var Beaune Greves Premier Cru 2011 fra Frankrig. Den blev først serveret i Pinot Noir-glasset, hvor pinot-duften rigtig kom frem. Vinen var mild og behagelig med et strejf af yoghurt. Næste glas, den skulle i, var Cabernet-glasset, og her var det som om, at smagen ‘væltede – vinen blev tungere og mere sprittet i smagen. Alkoholen kom virkelig frem i vinen. Derefter blev vinen hældt i det sædvanlige smageglas, og pludselig forvandlede vinen sig nærmest til saftevand – den blev flad, kedelig og mistede vinens kendetegn.

Jeg må sige, at det var en ganske overbevisende demonstration af, hvad vinglas kan betyde for oplevelsen. Det var en utrolig spændende oplevelse – men også lidt bekymrende, for fremover vil jeg ikke kunne drikke en vin uden at tænke over, om den nu også bliver serveret i det rette glas!

Vi købte to sæt vinglas med hjem, så vi fremover kan eksperimentere videre med at servere rød- og hvidvin i de rigtige typer vinglas, men jeg kan godt se, at det hurtigt kan blive en dyr (og pladskrævende) interesse, hvis man vælger at købe 8 glas af alle de vintyper, man drikker. Så det gør vi ikke lige foreløbig – der skal jo også være råd til at hælde noget i glassene 🙂

8 thoughts on “Vinsmagning: Derfor skal du bruge de rigtige glas

  1. Det var spændende at læse. Nu ærgrer jeg mig bare over, at vi bor så småt, som vi gør, og ikke har plads til 8 glas af alle de vintyper, man drikker … 🙂

    • Forhandleren anbefalede, at hvis man havde en yndlingsvin/yndlingsdrue, så købte man glas til den i første omgang – så kunne man altid købe andre senere hen, hvis man fik lyst til det 🙂

  2. Spændende læsning! Jeg bliver altid selv så ærgerlig, når jeg kommer ud til nogen, der har dårlige vinglas (fx sådan nogle, der buer udad foroven) , og som gerne vil servere god vin – jeg ved, at jeg ikke kommer til at nyde den. Alle vindrikkere burde tvangsindlægges til sådan en test 🙂

    • Ja, det er synd at drikke god vin af glas, der ikke egner sig til det. Mange køber jo vinglas ud fra, hvad de synes er pænt (sådan købte gemalen og jeg også selv, da vi var yngre :)) og tænker ikke over, hvordan glassets form påvirker smagsoplevelsen.

      • Nej, det er rigtigt. Vi har nogle meget billige og helt almindelige vinglas uden nogen form for dikkedarer – jeg tror faktisk, vi har været ret heldige med dem, for næsten al vin smager godt i dem lige fra italiensk til australsk og chilensk… Men smagsoplevelsen kunne dog sikkert sagtens optimeret!

  3. Jeg er helt enig med dig i at glassene har stor betydning for smagen. Det kan nemt lyde snobbet, men det er ikke desto mindre rigtigt. Vi har skiftet nogle ellers flotte krystalglas ud med bourdeaux glas fra Spiegelau, som får vores yndlingsrødvine til at komme bedre til sin ret. Desuden er de høje champagneglas nu erstattet med nogle lidt bredere og kortere, som også er fra Spiegelau. De gør at man meget bedre kan dufte champagnen, men man får ikke de lange flotte bobler. Men det synes jeg nu er en fin byttehandel. 🙂

    • Det er lige præcis også de rødvinsglas, vi pt. har (ligesom champagneglassene også er fra Spigelau). Jeg kan dog se, at vi får brug for smagsglassene til visse vine, da vores rødvinsglas er for små til visse vine, men det glæder jeg mig til at blive klogere på 🙂

  4. Glasset har en kæmpe betydning. Super fedt indslag I har lavet. Det lader også til at det var noget af en lækker aften 🙂 !

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *