Vinsmagning: Bordeaux

vinsmagningTidligere på ugen var jeg atter til vinsmagning i den lokale vinklub. Aftenens tema var Bordeaux, og det er et område, jeg med skam må melde, at jeg ikke kender særlig godt, så det var en oplagt chance til at blive lidt klogere.

Aftenens vine bestod af syv forskellige Bordeaux-vin – og en enkelt vin, som vi blindsmagte. Mere om den lidt senere.

Og hvad kendetegner så Bordeauxvine? Bordeaux-området i Frankrig er blandt de områder i verden, der producerer mest vin. Hvert år produceres der mellem 650 og 700 millioner flasker vin, hvor rødvinene udgør mellem 75 og 80% af den samlede produktion.

I Bordeauxområdet løber floden Gironde, og denne adskillelse får ofte vineksperter til at beskrive vinene ud fra, om de ligger på den højre eller venstre side af floden.Vil du læse lidt mere om hvilke druesorter, der dominerer områderne og høre mere om vinens historie i området, så kig evt. hos Vinlex og Gyldendals Encyklopædi.

Første Bordeauxvin, der kom på bordet, var Chateau La Fleur Grandes Landes 2007. En rødvin med en god, fyldig duft. Smagen var til gengæld mild, blød og lige lovlig anonym. Jeg syntes, at smagen var lidt støvet og med en ret pudsig eftersmag – lidt a la vanilje. Ikke lige en vin for mig.

Her var den næste vin noget mere interessant. Den første flaske, vi fik, havde dog fået prop, så vi var flere, der så noget mærkelige ud i hovedet, da vi nippede til glasset, men der kom hurtigt en ny flaske på bordet. Chateau La Croix du Casse 2004 viste sig at have en sødmefuld og saftig duft – rigtig lækker – mens smagen var frisk og balanceret. En vin jeg sagtens kunne finde på at nyde igen.

Chateau Puy Razac 2010 var den tredje vin, der kom på bordet. Den havde en mørkere men stadig sød duft, mens smagen var behagelig med en let syre. Det var stram – nok fordi det var en ung vin – men alligevel med en tilpas fyldig smag.

De tre første vine var alle Merlotbaserede og var fra den ‘højre del’ af Bordeaux. De næste vine, vi skulle prøve, var alle fra den ‘venstre del’, men inden da skulle vi blindsmage en vin. Nu er forhandleren kendt for at være førende inden for amerikanske vine i Danmark, så det var det første, der blev foreslået, og det viste sig da også at være en Coppola-vin (ja, ham filminstruktøren). Den havde en sød, fed duft og en god, fyldig smag. Det var selvsagt ikke en Bordeauxvin (eftersom Coppolas vinområde ligger i USA), men det var interessant at smage en vin, der forsøgte at efterligne Bordeaux-vinenes smag.

Den fjerde Bordeauxvin, der kom på bordet, var Chateau Cissac 2009, som havde en mild og næsten anonym duft. Den overraskede ved at være ret frisk og foldede sig for alvor ud i munden, så snart man drak den. Jeg ved ikke, om jeg vil kalde den en typisk fransk vin, men det var i hvert fald en vin, der vil egne sig godt til kraftig mad – for eksempel god, tung fransk bistromad.

Den næste vin var ret spøjs – og ikke lige mig. Domaine Zede 2006 havde en sødmefuld duft, som også havde et snert af råd og acetone over sig. Lidt ligesom frugt der er så moden, at det er lige ved at gå i forrådnelse. Smagen var svag og lidt pudsig – jeg havde svært ved at placere den.

Aftenens næstsidste vin blev Chateau Valrose Cuvée Alienor 2004, der havde en kraftig og sød duft – nærmest som kirsebær. Smagen var mørk, lidt tør og med en god syre – igen en god madvin.

Den sidste vin på bordet gik i en helt anden retning end de rødvine, vi havde smagt indtil da. Den viste sig nemlig at være en Sauternes-vin fra Chateau Latrezotte 2002. Det var en smuk, gylden vin med en god, moden smag, der mindede meget om karamel og søde rosiner. En lækker vin, som ville egne sig fint til dessert eller ost.



4 thoughts on “Vinsmagning: Bordeaux”

    • Sådan en rejemad er også lykken! Jeg har pt. gang i et reje-eksperiment, og hvis det smager bare halvt så godt som i går, da jeg testede det første gang, så kan du godt glæde dig! Regner med at blogge om det i løbet af næste uge 🙂

  • Det må være spændende at vide en masse om vin og at kunne smage, hvorfra den kommer – hvis man kan det. Her hos os sorterer vinindkøb under Monsieur, som for tiden køber en Merlot-vin, der hedder La Baume 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *