Kartoffelgratin med gulerødder

kartoffelgratin, gratin, vegetarmad, vegetarret, kartofler, æg, gulerødder, mælk, ost, rasp

Den sidste vinter-vegetarret tilberedte jeg faktisk i starten af januar, men glemte helt at blogge om den, selvom vi rigtig godt kunne lide den. Det er denne kartoffelgratin, der blev piftet op med gulerødder. En ret du både kan spise med salat til men som du også kan bruge som tilbehør til en kødret.

Kartoffelgratin med gulerødder
2 personer

400 g revne kartofler
1 løg, revet
2 mellemstore gulerødder, revne
3 æg
1 dl mælk
1-2 dl friskrevet ost
salt og peber
2-3 spsk rasp

Rør alle ingredienser undtagen raspen sammen i en skål. Hæld massen i et lille oliesmurt ildfast fad og drys rasp over. Stil din kartoffelgratin i ovnen ved 180 grader i ca. en halv time. Stik i den med en lille skarp kniv for at vurdere, om den er mør/klar.

Servér din kartoffelgratin med salat – i dette tilfælde havde jeg hakket og skoldet lidt grønkål, som blev vendt i en smule olivenolie.

Note: En mild og rar ret som går godt sammen med grønkål. Laver du denne ret om sommeren, vil jeg selvfølgelig anbefale at lave en let sommersalat til.

Fladbrød med vegetarfyld

fladbrød, vegetarfyld, vegetarret, vegetarmad, hvidkål, brød, peberfrugt, hummus

Jeg har opdaget endnu en let måde at lave aftensmad på – nemlig ved at servere fladbrød med vegetarfyld! I sommers havde jeg tyrkisk benspænd, og da det var midt i varmebølgen, så nød vi meget af maden på et tæppe i haven under skyggen fra et af træerne. Her var vi blandt andet ret glade for at kombinere fladbrød med hummus og forskellige lækre salater, og jeg tænkte, at det trick kunne man – med enkelte ændringer – også sagtens bruge her om vinteren.

Jeg bagte derfor en portion fladbrød på panden (de overskydende røg i fryseren til en travl hverdag, hvor aftensmaden gerne må være hurtig at tilberede), lavede en letflydende hummus med ekstra hvidløg, snittede noget hvidkål meget fint samt fandt et glas syltede peberfrugter frem. Tre – to – én – så var der aftensmad!

Fladbrød med vegetarfyld
2 personer

2 fladbrød
1½-2 håndfulde fintsnittet hvidkål, der krammes lidt med fingrene
4-6 spsk hummus
Ca. 1 dl syltede peberfrugter

Samles og spises med fingrene. Husk serviet!

Rødbedeburger med grønt fyld

rødbedeburger, vegetarburger, burger, burgerboller, rødbeder, vegetarbøffer, grønkål, pesto

Da vi havde brætspilsdag for et stykke tid siden, stod menuen på rødbedeburger, for selvfølgelig skulle de også nyde godt af vinter-vegetarbenspændet.

Jeg bagte vanen tro selv mine burgerboller – disse freestylede jeg, men du kan for eksempel tage udgangspunkt i denne burgerbolleopskrift eller bruge denne sandwichbollesopskrift.

Derudover brugte jeg denne opskrift på rødbedebøffer men lavede dem i en større størrelse, så de passede til burgerbollerne. Det fik jeg fem store rødbedebøffer ud af.

En rødbedeburger må selvfølgelig ikke blive for tør, så jeg smurte begge burgerbolle-halvdele med hjemmelavet basilikumpesto, som jeg havde fundet frem fra fryseren. Du kan også bruge grønkålspesto. Hvis du vil have en endnu mere snasket rødbedeburger, så kan du også tilføje noget mayonnaise eller hummus. Sidst men ikke mindst kom der nogle tynde rødløgsringe i burgeren sammen med et grønkålsblad.

Butternut squash lasagne

butternut squash lasagne, vegetarlasagne, vegetar, vegetarret, vegetarmad, 1 butternut squash, græskar, løg, ost, tomater, hvidløg, salvieblade

Jeg holder meget af mit vinter-vegetarbenspænd, for det får mig til at falde over lækre retter såsom denne butternut squash lasagne, som Kale and tell tidligere har blogget om. Jeg lavede nogle ændringer i forhold til den oprindelige opskrift, men jeg kunne virkelig godt lide måden, at butternut squash blev brugt på – ikke mindst fordi jeg igennem længere tid har haft et liggende i grøntsagsfadet, som bare har stirret på mig, hver gang jeg trådte ind i køkkenet! Ja, det er ikke kedeligt at lave mad hjemme hos mig…

Butternut squash lasagne
4 personer

1 butternut squash, skåret i meget tynde skiver
et løg, skåret i tynde skiver
lidt olie
ca. 100 g god smelteost
4-5 dl tomatsauce
4 fed hvidløg, pressede
1-1½ spsk hakkede salvieblade
salt og peber

Vask din butternut squash og skær den i meget tynde skiver – brug enten et mandolinjern eller en stor skarp kniv. Skiverne skal helst ikke være tykkere end 1-2 mm. Smør en springform (med 26 cm diameter) med olie og læg et lag butternut squash, så det dækker bunden. Fordel halvdelen af løget ud over det sammen med tomatsauce. Læg endnu et lag butternut squash og fordel derefter mere tomatsauce ud over det sammen med de pressede hvidløg samt halvdelen af osten. Læg resten af din butternut squash og slut af med at hælde resten af tomatsaucen ud over samt lidt salt og peber.

Stil din butternut squash lasagne i ovnen ved 180 grader og bag den i 60 minutter. Fordel salvieblade og resten af osten over sammen og giv din butternut squash lasagne 10-15 minutter mere. Stik i den med en tynd skarp kniv for at tjekke, om den er mør.

Tag vegetarlasagnen ud af ovnen og lad den hvile i ca. 10 minutter, inden du fjerner kanten på springformen og skærer lasagnen i ‘lagkagestykker’. Servér lasagnen sammen med en kålsalat.

Note: Det er både en smuk, enkel og velsmagende butternut squash lasagne. Du kan selvfølgelig putte flere krydderier i – for eksempel oregano, hvis du vil have en mere klassisk lasagnesmag eller chili, hvis du vil have mere modspil til det letsødlige græskar.

Nordisk ramen – vegetarudgave

nordisk ramen, vegetarisk, vegetarret, vegetarsuppe, svampe, bouillon, løg, fennikelfrø, rosmarin, timian, nudler, pastinak, soya

Jeg startede vinter-vegetarbenspændet med en suppe, og nu tænkte jeg, at det var tid til en mere – nemlig en nordisk ramen i ren vegetarudgave. Jeg har taget en række grøntsager og krydderier, der hører til efterår/vinter og kombineret i denne vegetarsuppe, som er inspireret af den japanske suppe ramen. Jeg havde desværre ikke grøntsagsbouillon på lager, for ellers ville jeg klart have brugt det til at give ekstra smag, så dette er en forholdsvis mild udgave – selvfølgelig afhængig af den soya, du bruger, og hvor meget du bruger af den.

Nordisk ramen
2 personer

200 g svampe, skåret i skiver
1 løg, finthakket
Olie til stegning
1 pastinak, skrællet og skåret i tynde tændstikker
1 tsk fennikelfrø
1 tsk timian
½ l vand (alternativt grøntsagsbouillon)
½ dl soya
En pakke tykke ramen nudler
Salt og peber

Svits løg og svampe i olie i en gryde, indtil de bliver bløde. Tilsæt pastinak, fennikelfrø og timian og svits det yderligere et par minutter, inden du tilsætter vand og soya. Lad det simre i 8-10 minutter og smag så til med salt og peber. Put nudlerne i og lad din ramen simre et par minutter, inden du serverer den – evt. med lidt frisk rosmarin oven på.

Note: God fyldig nordisk ramen, som trods den forholdsvis milde smag også får noget dybde af soya og pastinak. En rigtig fin vintersuppe.