Tre danske sommerretter – rygeostemad, stegt rødspætte og stikkelsbærkompot med creme fraiche

Tidligere på ugen havde vi besøg af et vennepar, der normalt bor i udlandet, men som har været på ferie i Danmark de seneste tre uger. De skulle selvfølgelig forkæles med danske sommerretter, så til forret serverede jeg en rygeostecreme med radiser og ristet mørkt rugbrød. Cremen bestod af en lille bøtte rygeost rørt med 2-3 spsk creme fraiche, 5-6 store radiser skåret i små tern samt salt og peber. Den lille anretning blev drysset med små stykker purløg og vupti – et stykke simpelt dansk smørrebrød!

Til forretten delte vi en flaske Hornbeer Blonde – en smuk ufiltreret og mild øl, der var så boblende og frisk, at den nærmede sig mousserende vin (dog uden at være lige så stærk).

Til hovedret fik vi rødspætter med nye danske kartofler og forskellige grøntsager. Rødspætterne havde jeg købt hos en af fiskehandlerne i Torvehallerne ugen inden, og de blev straks frosset ned, da jeg kom hjem. Denne dag var de blevet tøet op og vendt i pisket æg og rugmel, inden de blev stegt på panden i en god klat smør og til sidst drysset med lidt salt.

Sammen med fisken fik vi – jeg fristes til at sige naturligvis – nye danske kartofler, der var skrubbet og derefter kogt med skræl på. Da vandet var helt fra, blev kartoflerne vendt i lidt smør samt lige dele friskhakket løvstikke og mynte samt en smule salt.

Mens fiskene stegte, sørgede jeg for at finde en anden pande frem, og her blev fintsnittede porrer og gulerødder nænsomt stegt i lidt smør og smagt til med salt og peber.

Jeg var lidt i tvivl om, hvilken øl jeg ville servere til fisken, da den ikke måtte blive for bitter, men da jeg stødte på en Hancock Beer hos Bjergtrolden, vovede jeg forsøget, og den var udmærket. Jeg kunne dog godt have brugt en øl, der var en anelse ‘federe’ i smagen, men denne var som sagt et ok valg til maden.

Nåja, og for at det ikke skulle gå op i øl det hele, så var der naturligvis også vand og hyldeblomstsaft til.

Til det søde punktum havde jeg hentet lidt kærlighed i haven, hvor en af stikkelsbærbuskene havde forsynet mig med 200 g røde stikkelsbær, som jeg kogte sammen med 1½ dl vand, 1½ dl rørsukker samt en vaniljestang, jeg havde flækket, skrabet kornene ud på og derefter smidt både vaniljekorn og vaniljestang i gryden. Det kogte 5-10 minutter – kun lige så bærrene var blevet bløde og møre. Jeg pillede vaniljestangen op af gryden og lod stikkelsbærkompotten køle af. En lille bøtte af Arla Unikas øko creme fraiche på 48% blev fundet frem og rørt med ca. 3 spsk piskefløde, da creme fraichen var meget kompakt – næsten ligesom køleskabskoldt smør. Blandingen blev fordelt i fire rødvinsglas og toppet med stikkelsbærkompotten, som jeg undlod at blende – jeg kunne godt lide, at de hele bær var med til at give struktur.

Det var en fin lille dessert, men jeg må indrømme, at jeg ikke var fan af Arlas nye creme fraiche. Den var for kompakt og smagte helt anderledes, end jeg havde forventet. Jeg troede, at den var mere cremet – sådan en fyldigere, blødere og mere forførende udgave af den almindelige creme fraiche på 38%, som du kan købe i supermarkedet – men nej.16 thoughts on “Tre danske sommerretter – rygeostemad, stegt rødspætte og stikkelsbærkompot med creme fraiche”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *