Tomatsalat med valnødde-basilikumcreme, bulgursalat, kartoffel-aspargessalat og haydari-dip

tomatsalat med valnødde-basilikumcreme, tomater, salat, valnødder, basilikumHuha, så fik vi lige stablet et lille sankthansaften arrangement på benene i går. Gemalen havde ellers andre planer, så jeg havde egentlig blot regnet med at slappe af, men for to dage siden blev det aflyst, og så var der jo mulighed for at grille!

Jeg kunne ikke nå at planlægge det vilde på så kort tid og i et køkken, hvor jeg ikke kunne nå at slæbe diverse sære krydderier med til hjemmefra, men jeg faldt da over en tomatsalat fra ‘Suveræne salater og brilliante buffeter’, som jeg lod mig inspirere af, og så skulle jeg da også lige prøve en opskrift på den tyrkisk-inspirerede dip, haydari, som jeg fandt for et stykke tid siden på Arlas hjemmeside.

Tomatsalat med valnødde-basilikumcreme
4-6 personer

800 g tomater
200 g flødeost med purløg
50 g valnødder
2-3 dl creme fraiche 9%
2 fed hvidløg, pressede
ca. en håndfuld friske basilikumblade
salt

Tomaterne skæres i skiver og lægges i et fad. Flødeosten røres op med creme fraiche. Valnødderne hakkes og røres i sammen med hvidløg. Basilikumblade hakkes og røres i, og den smages til med salt. Cremen hældes over tomaterne.

Note: I den originale opskrift på tomatsalat bruges der almindelig flødeost (og mindre end ovenstående). Jeg skruede dog op for flødeost, valnødder og hvidløg, men brugte lidt færre tomater. Og hvordan smagte denne tomatsalat? Aldeles glimrende. Meget lækkert med cremen til.

Bulgursalat

– kogt bulgur
– finthakket rødløg
– finthakket agurk
– citronsaft
– hakket frisk mynte
– paprika
– salt
– olivenolie


Kartoffelsalat
bestod af:
– små nye danske kartofler, kogte
– friske grønne asparges i mindre stykker
– syltede hvidløg
– lidt olivenolie

Haydari dip

8-12 personerhaydari dip

2 røde peberfrugter (ca. 300 g)
400 g feta
½ dl grofthakket bredbladet persille
2 spsk olivenolie
2 spsk vand
2 fed hvidløg, pressede
3/4 tsk stærk chilipasta, f.eks. sambal oelek

Skær peberfrugterne i kvarte og befri dem for stilk, skillevægge og kerner. Læg peberfrugterne på en bageplade og grill dem øverst i ovnen – til de er sortplettede. Lad de grillede peberfrugter køle af i en plastikpose egnet til madlavning. Pil skindet af og put peberfrugtkødet i blenderen sammen med ost, persille, olie, vand, hvidløg og chilipasta. Blend til en lidt grov salat og smag til. Server den krydrede salat som dip med brød, bladselleri- og agurkestave.

Note: Jeg skar lidt ned på fetamængden og brugte kun 300 og almindelig persille i stedet for ovenstående. Der var ikke chilipasta i køkkenet, så jeg brugte et par skvulp chilisauce i stedet, ligesom jeg fordoblede hvidløgsmængden, da jeg godt ville have den lidt stærkere. Dippen blev serveret med grissini og var så god, at den helt sikkert skal laves igen en anden gang.

Nu er det jo nærmest en naturlov, at man får spist sig godt mæt, når man griller (eller også griller vi bare for sjældent), men jeg havde alligevel formået at holde et lille hjørne fri i maven til… ristede skumfiduser! Både gæsterne og vi havde nemlig købt en pose Haribo Chamallows Barbeque, og de var virkelig fantastiske! De havde en fin smag og blev meget lækre af at blive tortureret over gløderne. Nåja – og så havde vi meget sjov ud af at fjolle med skumfiduserne, men det er altså også en underholdende madvare (eller hvad man nu skal kalde det).
skumfiduserVi tændte et lillebitte bål lidt senere i det lille metalbålsted, som stod på terrassen, og så sad vi ellers og hyggede, mens vi kunne høre koret synge i folkeparken. Skøn, skøn aften – og ingen tur til Bloksbjerg i denne ombæring 😉


7 thoughts on “Tomatsalat med valnødde-basilikumcreme, bulgursalat, kartoffel-aspargessalat og haydari-dip”

 • Uhm, den dip lyder lækker!
  jeg får desværre alt for sjældent lavet sån noget og jeg er ellers vild med det!

  Ristede skumfiduser er bar det bedste!

 • Det lyder som den dejligste sankthans, I har haft! Og dine retter får simpelthen englene til at synge bare ved at læse om dem :O)

  Vi må prøve at lave ristede skumfiduser her en dag, det lyder forjættende 🙂

 • MissMuffin – Den vakte også succes på bordet, og jeg er glad for, at jeg fik lavet den, for jeg plejer ellers ikke at lave retter, hvor man skal branke peberfrugter og flå skindet af dem (jeg synes, det er lidt omstændigt). Næste gang tror jeg, at jeg leger videre med sammensætningen af den 🙂

  Jeps – skumfiduser er stærkt undervurderede!

 • Madame – den var lige i øjet! Tak for komplimenten… hov, måske var det englene, vi hørte om aftenen? 😀

  Hvis I kaster jer over skumfidusristningen, så kan jeg varmt anbefale dem, vi brugte i går. Sjovt nok kom min nærmeste kollega i dag og fortalte, at de havde ristet skumfiduser – og det var nøjagtig samme mærke, som vi havde brugt (og de var også meget tilfredse med det). Bare pas på, at I ikke mister tålmodigheden og får sat dem for tæt på gløderne – så går det pludselig meget stærkt 😉

 • Klidmoster – tak for det 🙂
  Det ene hold gæster havde koteletter med, og da de ikke kunne nå at marinere inden, blev de smurt med lidt prefabrikeret barbeque-dressing – det tog de dog ikke smag af.

  Den sidste gæst havde et par poser pølser med, men jeg kan desværre ikke huske hvilke. Den ene type var der ekstra smag i, og det var jo dejligt 🙂

  Jeg ville gerne have skejet mere ud og fundet på noget mere avanceret, men det blev som sagt arrangeret i huj og hast, og så må man jo ind imellem gå på kompromis 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *