Patatas bravas og empanadas med kylling

kartofler, paprika, rapsolie, patatas bravasUnder ferien i Spanien skulle vi naturligvis have tapas, og her lavede gemalen og jeg blandt andet patatas bravas samt empanadas med kylling. Patatas bravas har jeg eksperimenteret med før – dengang jeg havde tapas-benspænd – men dengang blev jeg ikke helt tilfreds med resultatet, så der fik jeg aldrig blogget om det. Nu gav jeg det et forsøg mere, og denne gang blev de lige, som de skulle være.

Patatas bravas

350 g kartofler, skrubbede og skåret i mundrette tern
2 dl rapsolie
1½ tsk sød paprika
evt. ½ tsk røget paprika
salt

Kog kartoflerne i ca. fem minutter og hæld derefter vandet fra. Lad kartoflerne tørre lidt (du kan evt. duppe dem med lidt køkkenrulle), inden du hælder olien på en stor, dyb pande. Hæld kartoflerne i og steg dem, indtil de bliver gyldne på alle sider. Jeg kan ikke huske præcis, hvor lang tid det tog, men jeg mener, at vi gav dem 20-30 minutter, inden vi syntes, at de var gyldne og sprøde nok. Hæld kartoflerne over i et fad og drys dem med krydderier. Servér dem sammen med aioli.

butterdej, flødeost, butterdej, peberfrugterEn anden let tapasservering er empanadas. De kan laves i alskens udgaver, men en af de letteste er denne udgave, hvor du bruger butterdej samt kogt kylling (som vi havde til overs fra et tidligere måltid).

Du skal bruge:
butterdejsplader
kogt kylling
flødeost
syltede peberfrugter (kan erstattes af andet – for eksempel syltede svampe)
pisket æg

Rul butterdejspladerne let ud og brug et stort vinglas til at stikke dejcirkler ud. Læg lidt kylling, flødeost og peberfrugt på den ene halvdel (pas på, at du ikke putter for meget fyld på, så du ikke kan lukke den lille dejpakke). Pres kanten af butterdejscirklen sammen, så det bliver en lille buttet halvmåne. Tryk kanten med en gaffel og læg dine empanadas på en bagepapirbeklædt bageplade. Pensl dem med æg og bag dem i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter, indtil de er gyldne.

Aubergine-tzatziki

aubergine-tzatziki, mellemøsten, aubergine, hvidløg, græsk yoghurtVi havde nogle auberginer, der skulle bruges, så jeg ledte efter aubergine-opskrifter på nettet og faldt over en opskrift på aubergine-tzatziki hos Dansk i Tyrkiet. Jeg skruede lidt ned for yoghurtmængden, op for hvidløgene samt udelod citron og olie.

Aubergine-tzatziki
3-4 personer

2 auberginer
1-1½ dl græsk yoghurt
3 fed hvidløg, pressede
Salt og peber

Prik auberginerne adskillelige gange med en gaffel. Læg dem på bagepapir i ovnen og bag dem i 25-30 minutter ved 240 grader – husk at vende dem et par gange undervejs.

Tag auberginerne ud og lad dem køle af, inden du forsigtigt piller skindet af. Hak auberginekødet grundigt og vend det med yoghurt og hvidløg. Lad det trække et kvarters tid, inden du smager til med salt og peber.

Note: Aubergine-tzatziki er en lækker cremet sag, som også er forholdsvis kraftig i denne udgave.

Tyrkisk auberginesalat med peberfrugt

tyrkisk auberginesalat, salat, mellemøsten, tilbehør, vegetar, aubergine, peberfrugt, chili, persille, tomaterDer er mange fordele ved at fortsætte det tyrkiske benspænd – blandt andet at jeg så har en god undskyldning for at lave endnu flere retter med aubergine! Af en eller anden grund er jeg blevet meget glad for denne råvare i løbet af de seneste 4-5 år, og der er søreme mange retter med aubergine i det tyrkiske køkken.

Jeg hentede inspiration hos Love Antalya, men skruede lidt op for krydderierne, undlod citronsaft samt tilføjede godt med rød peberfrugt.

Tyrkisk auberginesalat
2 personer

1 rød peberfrugt
1 aubergine
½ tsk chili eller cayennepeber
1 dl finthakket bredbladet persille
2 spsk olivenolie
5-6 cocktailtomater, hakkede
Salt og peber

Varm ovnen op til 240 grader. Prik auberginen 8-10 gange med en gaffel og læg den i ovnen sammen med den røde peber. Bag dem i 20-30 minutter, indtil peberfrugtens skind bliver sortsvedent og auberginen bliver blød. Husk at vende dem flere gange undervejs. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af et par minutter, inden du putter dem i frostpose og lader dem køle i yderligere 15-20 minutter. Pil derefter skindet af begge grøntsager, fjern kerner fra peberfrugten og hak begge grøntsager fint. Vend grøntsagerne i en skål sammen med persille, tomater og krydderier og vend til sidst lidt olivenolie i din auberginesalat.

Du kan servere auberginesalat som tilbehør til en hovedret eller som en let frokost kombineret med fladbrød.

Note: Cremet og lækker auberginesalat, som smager af sol og sommer. Perfekt til det varme vejr, vi har for tiden.

Cremet hummus

cremet hummus, humus, kikærter, olivenolie, tahin, sesamolie, chili, paprika, hvidløg, spidskommen, græsk yoghurtEn af mine favoritter mht. tilbehør er hummus og gerne en cremet, lidt kraftig udgave. Jeg bloggede om hummus for nogle år siden, men jeg har efterfølgende leget videre med opskriften og bringer her den udgave, jeg foretrækker nu.

Jeg har skruet op for krydderierne (surprise!) samt erstattet noget af olivenolien med sesamolie, så der kommer en tydeligere sesamsmag. Derudover har jeg også tilføjet lidt græsk yoghurt for at give den en mere cremet konsistens.

Cremet hummus

400 g kogte kikærter
½ dl olivenolie
1 dl sesamolie
3 spsk tahin
1 dl græsk yoghurt
½-1 dl vand
3 fed pressede hvidløg
½-1 tsk salt
saften fra ½ citron
1 tsk spidskommen
1 tsk sød paprika
½ tsk chili eller kraftig cayennepeber

Alle ingredienser blendes grundigt – hold lidt igen med vandet og tilføj mere, indtil du får den konsistens, du foretrækker. Hæld den over i en skål og drys evt. lidt paprika over, inden du serverer den.

Note: Cremet og lækker hummus med en god, krydret smag. Kan bruges som tilbehør til alskens retter – især velegnet til vegetarretter.

Ezme – krydret tyrkisk salat

ezme tyrkisk salat, tomater, rødløg, peberfrugt, persille, mynte, hvidløg, chili, sirup, olivenolie, mellemøstenGemalen og jeg nød denne lækre ezme til frokost en af de varme sommerdage i starten af måneden, hvor den blev nydt sammen med fladbrød og hummus.

Jeg hentede inspiration fra en opskrift på ezme fra bloggen Dejligt, som fuldt ud lever op til navnet – det er en virkelig dejlig blog med masser af inspiration til tyrkiske retter! Den kan jeg godt anbefale. Jeg justerede på nogle af mængdeforholdene, og så erstattede jeg granatæblesirup med almindelig sirup. Jeg opdagede desuden, at jeg var løbet tør for sumak, så jeg brugte lidt citronsaft i stedet til at give lidt syrlighed.

Ezme – krydret tyrkisk salat
2 personer

125 g små tomater, skåret i tern
et lille rødløg, finthakket
1 grøn peberfrugt, skåret i meget små tern
½ dl bredbladet persille, finthakket
1 spsk mynte, finthakket
1 fed hvidløg, presset
1 tsk chiliflager
1 tsk sumak eller lidt citronsaft
2 spsk olivenolie
salt

Bland alle ingredienser undtagen salt og citronsaft, som du bruger til sidst, når du smager til. Lad salaten trække et kvarters tid, så smagen ‘samler sig’, og servér så din ezme.

Note: Ezme er en lækker salat med masser af smag. Den skal helst være ret stærk, men jeg holdt mig til den mediumstærke udgave, så vær forberedt på, at denne salat bider lidt! Du kan evt. servere en mild yoghurtdressing ved siden af.