Snoede butterdejsstænger

butterdejsstænger, butterdej, pesto, basilikum, æg,

Jeg har ofte tænkt på at bage butterdejsstænger, men det er aldrig blevet til noget – før nu. Det passede jo perfekt, at jeg både havde en rest butterdej efter at have bagt svampetarteletter og laksetarteletter.

Butterdejsstænger
6 stk.

2 plader butterdej (fra frost)
½-1 spsk frisklavet basilikumpesto
pisket æg

Rul de to plader butterdej med en kagerulle, så de bliver 20-30% større. Smør den ene butterdejplade med pesto og læg den anden plade over. Skær dejen i aflange stykker og sno dem. Læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade, pensl dem med pisket æg og bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter.

Lad dine butterdejsstænger køle lidt af, inden du serverer dem som snack eller som tilbehør til en suppe.

Note: Saftige og sprøde på samme tid. Et fin form for tilbehør til en forret.

Finsk gulerodsgratin

gulerodsgratin, gratin, gulerødder, ris, mælk, muskatnød, æg, smør,

Vidste du, at denne gulerodsgratin serveres til finske julemiddage? Her kommer der også en kålroegratin på bordet, men da jeg har lidt svært ved at skaffe kålroer, så blev det i stedet denne gulerodsgratin, der skulle testes.

Jeg læste om retten hos Fokus Finland og tænkte, at denne solide ret er som skabt til at bruges som tilbehør på danske hverdagsborde – denne gratin er nemlig ganske god sammen med frikadeller, oksekødsboller, koteletter og lignende kødretter.

Porkkanalaatikko – finsk gulerodsgratin
3-4 personer

1½ dl grødris
4 dl vand
4 dl mælk
5 mellemstore gulerødder, revne
3 æg
1 tsk salt
½ tsk peber
½-1 tsk muskatnød
1½-2 spsk smør

Hæld vandet i en kasserolle sammen med risene. Lad dem koge næsten møre under låg og tilsæt så mælk. Lad det simre videre uden låg, indtil risene er møre, men grøden stadig er flydende. Rør gulerødder, æg og krydderier i. Hæld det i et smurt ildfast fad og fordel små klatter smør over. Bag din gulerodsgratin i ovnen ved 175 grader i ca. 1½ time.

Servér din gulerodsgratin sammen med juleskinke og gerne en kålroegratin.

Note: En god solid gulerodsgratin, som i øvrigt også egner sig fint som restemad, hvor den steges på panden med andre råvarer.

Jeg havde skruet op for muskatnød (1 tsk i alt), hvilket jeg godt kunne lide. Gemalen syntes dog, at det var lige en anelse for kraftigt. Han foreslog desuden at bruge et ekstra æg i retten, så det er tilføjet herover.

Tahdig – iransk risret der drillede

tahdig, iransk risret, ris

Jeg slutter mit iranske benspænd af med en ret, der gik galt! Jojo, det sker skam en sjælden gang, og denne gang får oplevelsen lov til at komme på bloggen, for jeg har selv moret mig lidt over, hvordan det gik galt.

Tahdig er en populær risret i Iran, og den tager ofte en del tid at tilberede. Jeg faldt dog over en opskrift på NY Times, hvor en bruger havde tilføjet, at man kunne forkorte tilberedningstiden væsentligt ved at koge risene men tage gryden af, inden de var helt møre. Derefter skulle de drænes for vand, krydderierne skulle blandes i, og risblandingen skulle derefter hældes på en oliesmurt pande, hvor de først skulle have 15 minutter v mediumvarme og derefter 30 minutter på lav varme.

Det lød jo let nok. Problemet var blot, at vi kun havde store pander, og selv når jeg lavede en portion til 6 personer, ville panden var lige lovlig bred. Og så blev jeg også overmodig (tenderende til dumdristig) og valgte at bruge vores støbejernspande i stedet for teflonpanden…

Så ja – noget af den sprøde overflade på denne tahdig satte sig selvfølgelig fast på panden, og resultatet blev derfor ikke kønt. Smagen var fin, men præsentationen – not so much.

Men har du en lidt mindre pande (den skal være noget mindre end 28 cm i diameter), som IKKE er en støbejernspande men, så prøv endelig denne risret, for den smager godt.

Hjemmelavet agurkesalat

hjemmelavet agurkesalat, agurk, eddike, lagereddike, æblecidereddike, bronzefennikel, rørsukker

Da vi havde gæster i søndags – de selvsamme der fik lov til at teste min blommecrumble – serverede jeg flæskestegssandwich med hjemmebagte burgerboller, sprød flæskesteg, syltede rødløg, sennepsdressing samt hjemmelavet agurkesalat. Da jeg skulle lave agurkesalaten, ledte jeg efter en opskrift på bloggen men måtte til min egen overraskelse erkende, at jeg kun havde blogget om den asiatiske agurkesalat, som jeg ofte har serveret gennem årene.

Men så var det jo en god anledning til at blogge om den danske agurkesalat, jeg lavede i søndags. Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra DR, men skruede ned for sukker, brugte æblecidereddike i stedet for almindelig lagereddike samt tilføjede ca. 2 spsk hakket bronzefennikel.

Agurkesalat
4-6 personer

1½ agurk, skåret i tynde skiver
1½ dl æblecidereddike
1½ dl vand
½ dl rørsukker
2 tsk salt
½ tsk friskkværnet peber
2 spsk hakket bronzefennikel (kan erstattes af dild)

Fordel agurkeskiverne på en stor tallerken og drys dem med saltet. Hæld eddike, vand, rørsukker og peber i en gryde og varm det op, indtil sukkeret er opløst. Tilsæt fennikel og rør godt rundt, inden du slukker for varmen. Klem vandet ud af agurkeskiverne og læg dem i et sylteglas eller skål, inden du hælder lagen over. Lad din agurkesalat trække i mindst en time inden servering.

Note: Syrlig og frisk agurkesalat med et lille strejf af bronzefennikel og peber. Perfekt som tilbehør til klassiske danske kødretter.

Kuku med blomkål

kuku, blomkål, vegetar, vegetarret, æg, spidskommen, gurkemeje, porre, løg, hvedemel

I sidste måned lavede jeg den iranske æggekage kuku på spinat, men da jeg så en udgave med blomkål hos SBS, så måtte jeg selvfølgelig prøve det. Jeg justerede på en række af målene og skruede op for krydderierne, og så serverede jeg denne kuku sammen med salat.

Kuku med blomkål
2-4 personer

600 g blomkål, finthakket
1 porre, skåret i tynde strimler
1 løg, finthakket
6 æg
Olie
2 spsk hvedemel
1 tsk bagepulver
2 tsk sød paprika
1½ tsk spidskommen
½ tsk gurkemeje
Salt og peber

Smør en 26 cm bred springform med olie og læg et stykke bagepapir i bunden. Varm olie på en pande og svits løget ved mediumvarme i et par minutter, indtil løgternene begynder at tage farve. Tilsæt blomkål og porre og rør godt rundt. Lad det stege i ca. ti minutter – husk at vende det godt undervejs. Pisk de øvrige ingredienser sammen og hæld grøntsagerne i. Rør det sammen og hæld blandingen i den smurte springform. Bag din blomkålstærte i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 15 minutter, indtil den er gylden på overfladen. Lad den køle af og drys den så med sumak (krydderi) eller evt. lidt sød paprika.

Servér din blomkålstærte sammen med en god salat eller evt. som tilbehør til en kødret.

Note: En god og mild blomkålstærte, som egner sig fortrinligt som tilbehør. Jeg kunne godt finde på at give den et ekstra skud krydderier.