Syv timer i Oslo

Mandag morgen lagde Oslobåden til kaj, og vi havde da ca. syv timer i den norske hovedstad. Vi havde udset os et par museer, og på vej dertil kom vi forbi mindesmærket for de døde ved Scandinavian Star-ulykken tilbage i 1990. Et meget smukt mindesmærke – især med efterårsbladene som kulisse:
Vi sejlede med en lille båd ud til museerne, som lå på den anden side af vandet. Første stop var Kon-Tiki museet, som belyser de ekspeditioner, Thor Heyerdahl begav sig ud på, og det vigtige videnskabelige arbejde, som han udførte i mange år – ikke blot via selve ekspeditionerne men også det politiske arbejde på miljøsiden. Er du bare en smule interesseret i ekspeditioner, eventyr, forskning og miljø så er dette museum et must see. Museet har en fin størrelse – der er en del at kigge på og læse om, men de har ramt en fin balance, så det hverken bliver for teksttungt eller for simpelt.
Ra II

Kon-Tiki

Lige ved siden af dette museum ligger Frammuseet, som handler om polarskibet Fram og de store polarekspeditioner, som nordmændene har stået for gennem tiden. Her var opstillingen langt mere enkel og klassisk – altså lige bortset fra skibet i midten af bygningen – et imponerende skue!
Det er mange år siden, at jeg sidst har læst om polarekspeditionerne, så det var ret interessant at få det genopfrisket og få et indblik i tiden dengang, hvor verden var lidt mere ukendt, end den er i dag. Der var rigtig meget at læse, og til sidst gik jeg lidt død i det, for klokken havde passeret middag for længst, og sulten bed!

Vi tog derfor tilbage til ‘fastlandet’ for at spise på Kaffistova, som jeg har fået anbefalet. Nu er Norge dyrt – også dyrere end Danmark – så det der med at finde et billigt spisested er nærmest umuligt, og jeg kan godt forstå, at mange klarer sig med en madpakke midt på dagen. Jeg ville dog gerne opleve noget lokalt, så jeg fik en omgang kjøttkaker (oksekøds-kødboller) med sovs, kartofler og moste ærter og kikærter. Jeg overvejede at prøve enten fårikål eller noget rensdyrkød, men det var (endnu) dyrere, og jeg må indrømme, at det ikke så særlig imponerende ud i montren. Serveringen lignede da heller ikke noget kulinarisk eventyr (meget lig gammeldags dansk mad), men det smagte ok, og det var heldigvis ikke lige så bastant, som det så ud.
Og dernæst havde vi en times tid til at kigge lidt mere på byen og gå i butikker – hvilket jo var en smule selvpineri med de priser, for jeg fandt selvfølgelig to butikker, hvor jeg gerne havde shoppet, hvis ikke priserne var så høje, og jeg var så nærig!

De sidste kig på byen:
Stortinget – en af de smukkeste bygninger, jeg så14 thoughts on “Syv timer i Oslo”

 • Her kommer en liten hilsen fra Oslo!
  Jeg har selv vært på Kaffistova, og selv om det er et av få steder i Oslo sentrum som serverer tradisjonell, norsk mat, er det verken billig eller spennende mat man får der. Mors hjemmelagde kjøttboller/fårikål/reinsdyrstek er mye, mye bedre!!
  Glad du ellers likte vår kjære hovedstad, selv om prisnivåene var vel stive for en “pannekake” 😉

 • Hej Lotte!
  Hehe – næste gang må jeg invitere mig selv på besøg hos en norsk familie! Jeg har det lidt på samme måde mht. dansk mad – det er meget få gange, jeg har fået dansk mad på en restaurant, hvor det kan hamle op med hjemmelavet mad.

  Ja, det med prisniveauet må I arbejde lidt med! 😀

 • NYBH – jeg var meget godt tilfreds med udbyttet af museer. Teoretisk set kunne vi godt have nået et mere, men jeg syntes også, der skulle være tid til at nyde selve byen. Jeg ville dog godt have set endnu mere af byen, men det må blive en anden gang 🙂

 • Det ser meget smukt og spændende ud det hele. Det mest sindsyge er, at jeg har været 22 gange i Oslo i år (!!!), men jeg har endnu ikke set noget som helst af det du har, fordi jeg blot har været i Oslo ift mit arbejde! En eller dag må jeg tage på turisttur i stedet.

 • Sikke en masse dejlige oplevelser I havde på syv timer!

  Kon-Tiki museet vil jeg meget gerne opleve en dag. Jeg kan huske, at vi havde besøg af Thor Heyerdahl i en dansktime i skolen, men dengang forstod jeg ikke ét ord på norsk 😉

 • Hej Piskeris!
  Det ser ud til at I har haft en rigtig dejlig tur; lyder så hyggeligt. Var selv i Oslo for første gang i vinter sammen med min svigermor. Vi besøgte bl.a. Munck-Museet, hvilket også var fremragende. Desuden var der 1 meter sne over HELE byen, 20 minusgrader og bare så vanvittigt smukt, at det var nærmest magisk!
  Ha' en dejlig dag 🙂
  Kh. Eva

 • Jeg har aldrig været i norge. Ville nu rigtig gerne besøge landet om vinteren. Billedet af mindestenen er meget smukt. Jeg fik kuldegys da jeg så dit billed. Så tragisk.

 • Eva – hold op hvor må det have været et smukt syn! Ja, de har et noget andet forhold til sne deroppe, end vi har her i flade Danmark 😉

  Tak og i lige måde!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.