Æggegratineret spidskålsfad

spidskålsfad, spidskål, svinekød, skinke, æg, mælk, ostHer får du opskriften på et æggegratineret spidskålsfad, som vi spiste i sidste uge, da jeg skulle have brugt nogle æg. Dette spidskålsfad er inspireret af den italienske ret frittata, for det er en ret, der i den grad kalder på at få brugt rester! Det betyder, at du sagtens kan udskifte en eller flere ingredienser i denne opskrift, så har du for eksempel ikke kartofler eller hamburgerryg, så brug i stedet gulerødder og bacon – eller lav retten helt uden kød.

Æggegratineret spidskålsfad
2 personer

3 ‘skiver’ spidskål
2 store kartofler, skrubbet og skåret i mindre tern
1 rødløg, skåret i tynde både
2-3 skiver hamburgerryg, skåret i tern
5-6 soltørrede tomater (fra olie), skåret i tern
6 æg
1 dl mælk
2 dl friskrevet ost
1 tsk timian
salt og peber

Kram spidskåls-‘skiverne’ med fingrene og fordel dem i oliesmurt ildfast fad. Fordel kartofler, løg, tomater og kød over. Pisk æg, mælk og krydderier sammen og vend osten i blandingen. Hæld æggeblandingen ud over fyldet og stil dit spidskålsfad i ovnen ved 170 grader i 20-25 minutter, indtil overfladen er letgylden.

Serveres med det samme – evt. med lidt brød til.

Note: Spidskålsfad er absolut en let og lækker hverdagsret. Den tager ikke særlig lang tid at forberede, du kan bruge en masse rester i retten, og skal den blot direkte på bordet bagefter.

Hamburgerryg i stegeso

hamburgerryg i stegeso, svinekød, æbler, æblecider, sennep, flødeDa jeg fastlagde månedens benspænd, mad i stegeso, så vidste jeg med det samme, at jeg ville lave hamburgerryg i stegeso, for jeg tænkte, at dette kødstykke ville egne sig fortrinligt til denne tilberedningsmetode. Samtidig havde vi nogle æbler, der skulle bruges, og jeg tænkte, at de søde æbler ville være herlige at kombinere med svinekødet og en klat sennep.

Da jeg ville gøre det endnu lettere for mig selv, valgte jeg at servere retten sammen med fintsnittet kål. Det er sundt, smager godt, giver en god sprødhed til retten, og så tager det ingen tid at forberede. Nåja, og man skal ikke vaske endnu en gryde af.

Hamburgerryg i stegeso
8-10 personer

1½ kg røget hamburgerryg
Salt og peber
1½-2 spsk stærk sennep
800 g æbler
3 dl æblecider*
1 dl fløde

*de rigtige med alkohol – ikke det søde sprøjt på 0,5%, som supermarkederne sælger i store flasker

Tilbehør:
Fintsnittet spidskål (anden kål kan også bruges)

Pil nettet af hamburgerryggen og gnid den med peber. Vask æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i både. Læg æblebådene i bunden af din stegeso og hæld æblecider over. Læg hamburgerryggen oven på æblerne og smør kødet med 1-1½ spsk sennep. Læg låg på stegesoen og sæt den i ovnen ved 220 grader i 1½-2 timer – husk at tjekke med stegetermometer hen imod slutningen – kødet skal have en kernetemperatur på 75 grader.

Tag hamburgerryggen op af stegesoen og skær den i skiver. Afhængig af hvor meget kød, du/I spiser, så vil der være til 8-10 personer.
Blend æblerne sammen med fløde og 1-1½ tsk stærk sennep og smag til med salt og peber. Der vil være æblesauce nok til 5-6 personer.

Servér hamburgerryggen sammen med æblesauce og fintsnittet kål (sidstnævnte kan erstattes af kartofler eller ris).

Note: Hamburgerryg i stegeso er en rigtig efterårsret. Du kan evt. vælge at tilsætte lidt rødløg eller lidt chili for at give mere fylde og kant til smagen, men det er en dejlig enkel ret, der passer sig selv.

Strata – æggekage med brød og bacon

strata, æggekage, morgenmad, brunch, æg, bacon, tomater, brød, toastbrød, mælk, paprikaJeg eksperimenterer med lidt forskellige morgenmadsprojekter i denne måned – udover det sydafrikanske benspænd – og her lavede jeg for nylig strata. Jeg har ikke fundet en forklaring på, hvorfor denne æggekage-agtige morgenmadsret hedder strata, men den består typisk af æg, mælk og hvidt brød samt forskellige smagsgivere.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Valdemarsro, men justerede på nogle af mængderne samt udskiftede chorizo med bacon, tørrede tomater med friske samt persille med basilikum.

Strata – æggekage med brød
2-4 personer

3 æg
2 dl mælk
salt og peber
½ tsk sød paprika
150 g toastbrød
100 g bacontern, stegt (så de er bløde, ikke sprøde)
75 g friskrevet cheddar
5-6 san marzano tomater, skåret i mindre stykker

Pynt:
Frisk basilikum

Pisk æg, mælk og krydderier sammen i en skål. Pil toastbrødet i små stykker og rør det i æggemassen sammen med tomat, bacon og ost. Lad det trække i køleskabet i en times tid eller evt. natten over.

Smør en springform (ca. 26 cm) med olie eller smeltet smør og fordel blandingen, så det ligger i et glat lag. Bag din strata i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter.

Pynt din strata med frisk basilikum og servér den med det samme – evt. med ketchup til.

Note:Jeg synes, at strata er en festlig servering (i hvert fald hvis du pynter med basilikum), og det er en fin og anderledes morgenmadsret, som indeholder mange af de klassiske morgenmadsingredienser, men er tilberedt på en lidt anden måde.

Svampemad med bacon, fløde, rosmarin og karse

 svampemad, svampe, toastbrød, brød, smør, karse, løg, bacon, rosmarin, hvidvinI dag var vi på den årlige svampejagt, og det skulle naturligvis belønnes til frokost, hvor vi hver især fik en dejlig svampemad! Den kunne tilmed spises udenfor i solskinsvejret, så det var ekstra lækkert.

Vanen tro holdt vi os til rørhatte, og du kan læse om nogle af vores tidligere svampeture i 2017, 2014 og 2011.

Du kan naturligvis selv bage sandwichbrødet til denne svampemad, meeen denne gang valgte jeg dog at købe en god, fiberrig udgave i supermarkedet.

Svampemad med bacon, fløde, rosmarin og karse
2 madder

2 store stykker toastbrød
godt med smør til stegning
1 medium løg, finthakket
100 g tyk bacon, skåret i tern
ca. 250 g rørhatte, hakkede
½ spsk rosmarin
½ dl hvidvin, gerne lidt sød
1½ dl fløde
salt og peber
evt. lidt citronsaft

Smelt en god klat smør på en stor pande. Svits løget ved mediumvarme et minuts tid, inden du tilsætter bacon. Steg det i nogle minutter, indtil fedtet begynder at smelte, og baconen tager farve. Tilsæt så rosmarin og hvidvin og lad det koge op et øjeblik, inden du tilsætter svampene. Rør godt rundt og lad det simre videre, indtil svampene bliver bløde. Rør fløden i og drys derefter salt og peber over – vær ikke nærig med sidstnævnte! Lad det stege videre, indtil fløden er kogt halvt ind. Smag til – evt. med lidt citronsaft.

Anret din svampemad ved at fordele svampestuvningen over de to stykker toastbrød og pynt dem med karse. Spis med det samme – og nyd gerne et glas hvidvin eller en fuldfed brown ale eller porter til.

Note: Der er ikke noget så skønt som svampemad lavet på svampe, man selv har fanget… øh fundet! Den fede fløde kombineret med de saftige svampe, den letparfumerede rosmarin samt det salte touch af bacon er virkelig kræs.

Pølsepandekager til morgenmad

pølsepandekager, pandekager, pølser, svinekød, hvedemel, bagepulver, mælk, smør, morgenmad, brunchJeg ville forkæle gemalen med lidt god og anderledes morgenmad, og her kom jeg til at tænke på de norske pandekager, jeg lavede for nogle år siden. Mon ikke man kunne udskifte bacon med pølser, så man fik – tadaa – pølsepandekager? Og hvis man nu lavede dem lige så små som amerikanske pandekager, så kunne det blive en sjov form for morgenmad.

Pølsepandekager
ca. 14 stk.

200 g pølser (jeg brugte brunchpølser)
2½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
½ tsk salt
½ tsk peber
1 æg
2 dl mælk
1 spsk smeltet smør

Smør til stegning

Skær pølserne i små stykker og svits dem på en stor pande sammen med en klat smør, indtil pølsestykkerne får lidt farve. Hæld de øvrige ingredienser i en stor skål og pisk dem sammen. Rør derefter pølsestykkerne i. Smelt lidt mere smør på en pande og hæld tre-fire klatter dej på, så de hver får en diameter på 8-10 cm. Steg dine pølsepandekager, indtil overfladen bobler. Vend dem og steg dem på den anden side.

Du kan servere dine pølsepandekager lige præcis, som du lyster – om det er med sirup, ketchup eller noget helt tredje. Jeg valgte at smide lidt ost og tomat mellem to pølsepandekager og give dem en hurtig tur i mikroovnen, indtil osten smeltede.

Note: Fin og anderledes version af de amerikanske pandekager. Du kan evt. krydre dem med lidt timian, oregano eller chili/cayennepeber, hvis du vil give dem lidt ekstra smag.