Svinekam med lakrids, salat med bagte grøntsager

Aftenen kommer til at gå med at kokkere i køkkenet, men inden da vil jeg præsentere menuen for i går, hvor vi havde gæster, og hvor jeg lavede julemad med et twist – nemlig svinekam med lakrids!

Inspirationen er hentet i Camilla Plums ‘Jul’, som jeg allerede har prist flere gange. Det er altså en skøn bog! Jeg fulgte ikke opskrifterne 100%, men jeg har skrevet min fortolkning herunder.

Svinekam med lakrids
8-10 personer
svinekam med lakrids, svinekød, svinekam, svinekam, lakridsrod, allehånde, kardemommekapsler, ingefær, muscovadosukker, chili
2,5 kg svinekam
1½ spsk groft salt
2 spsk revet lakridsrod
20 allehånde, let knust
36 kardemommekapsler, let knuste
en stor knold frisk ingefær, revet fint
6 spsk muscovadosukker
4 hele røde chilier

Bland alle de tørre krydderier undtagen salt, og gnid stegen ind i krydderiblandingen – dog ikke sværen. Hæld de overskydende krydderier i det fad, du vil bruge til stegen. Sørg for, at sværen er helt tær, inden du gnider den med salt – det skal helt ned mellem revnerne. Kom et par cm vand i fadet, læg stegen ned i det og put de hele chilier ned ved siden af. Steg svinekammen ved 190 grader, indtil den har fået godt med farve. Sænk så temperaturen og lad den stege færdig – den skal have 65 grader indvendig (tjek med stegetermometer). I det her tilfælde tog det omkring 2½ time.

Note: Denne svinekam med lakrids er en meget, meget spændende variation over den traditionelle steg! Jeg lavede en sovs på den væde, der blev tilovers efter stegningen, men desværre var den meget salt (jeg brugte mere, end jeg har noteret i ovenstående), så den blev noget ‘hidsig’ i smagen – men yderst interessant og slet ikke så sød, som julesovsen ellers ofte er.

Salat af bagte grøntsager med granatæbler
4 personer
bagte grøntsager, peberfrugter, romaine salat, hvidløg, tomater, chili, rødløg, soltørrede tomater, rosmarin, granatæble, granatæblesirup
2 røde pebre, skåret i kvarte og uden kerner
1 lille romaine salat
3 fed pillede hvidløg
300 g friske blommetomater
2 hele chilier
3 rødløg, pillede og skåret i kvarte
1½ dl soltørrede tomater i olivenolie
2 tsk rosmarin
salt og peber

kerner fra ½ granatæble
0,25 dl granatæblesirup

Bland alt undtagen granatæble-ingredienserne, så det er dækket godt af olie, og bag det i ovnen ved 160 grader, til alt er mørt – det tager ca. 45 minutter. Køl det lidt af, inden det vendes med granatæblekerner og -sirup.

Note: I den oprindelige opskrift bruger man radicchio-salat, men jeg havde romaine, så det blev brugt i stedet. Det er en virkelig lækker ret, især hvis du er glad for granatæbler, og den passede ganske godt til stegen.

svinekam med lakrids, svinekød, svinekam, svinekam, lakridsrod, allehånde, kardemommekapsler, ingefær, muscovadosukker, chili, bagte grøntsager, peberfrugter, romaine salat, hvidløg, tomater, rødløg, soltørrede tomater, rosmarin, granatæble, granatæblesirupEn tallerken med kræs for folk, der godt kan lide at twiste traditioner…

14 thoughts on “Svinekam med lakrids, salat med bagte grøntsager

 1. Hyggeligt at du sådan er på juleeventyr her i december 🙂
  Vi fik svinekam i søndags, men da jeg begyndte at nævne noget om at lave den “med et twist” var der adskillige protester (bor sammen med op til flere sovse-elskere), så vi endte med den traditionelle.
  Næste gang siger jeg intet, og laver den sådan her 🙂

 2. Hold da helt ferie, – den opskrift lyder godt nok spændende, og så flot det ser ud på tallerkenen.
  Den bliver gemt – opskriften altså:)
  Knus
  Vibeke

 3. Virkelig spændende smagsgivere du der har fat i. Jeg er ikke så vild med svinekam på traditionel vel, så måske der her kunne være en mulighed.
  Hvordan med lakridsen … smager det meget igennem?

 4. Signe – ja, jeg håber, jeg får sneget så meget jul ind som muligt 😀

  Hehe, så er jeg sikker på, at de bliver overraskede! I morgen får vi også gæster, men der skal vi have and, og det må nok hellere foregå på 'reglementeret' vis 😉

 5. Vibeke – tak skal du have! Jeg kunne heller ikke stå for alle de krydderier, der skulle i, og selvom jeg pillede lidt ved forholdene, så blev det stadig ret spændende 🙂

 6. Hanne – lakridsen dufter først og fremmest under stegningen. Den kan også smages bagefter, men da den er blandet med flere andre krydderier, så tænkte jeg ikke lige 'LAKRIDS', da jeg tog den første bid. Den giver dog en del smag til stegen – og sovsen, hvis man vælger at lave det af væden bagefter 🙂

 7. Mrs Cakeaholic – gæsterne har ikke noget valg! 😀
  Eller rettere – de ved godt, at de kan blive udsat for lidt af hvert, når de spiser her 😉

  Og så har jeg det sådan, at hvis det går frygtelig galt, så må vi bestille et par pizzaer, men det er – 7-9-13 – heldigvis ikke sket endnu 😉

 8. meget interessant kombination med svinekam og lakrids. Jeg har en liggende i fryseren, som jeg har gået og overvejet hvad jeg skal lave med, men jeg ved ikke om jeg er så modig som dig! Af en eller anden grund tror jeg, at kæresten ikke vil kunne lide de – ja, han er jo kræsen *S* – men jeg må lede til jeg finder et eller andet 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 9. NYBH – du kunne jo selvfølgelig lave den på denne måde, uden at fortælle ham det først – men jeg ved ikke, hvor meget humor han har på det punkt 😉

  Men det er IKKE noget, man kaster sig ud i juleaften – eller det ville jeg i hvert fald ikke turde. Men der er I jo også på langfart 😉

 10. Salaten har jeg også kigget lidt på og overvejet at lave til vores svinekam, som jeg vidst er kommet til at love Kristian, at vi skal have i denne uge…
  Det lyder nemlig spændende med bagt salat, jeg har aldrig smagt det før og jeg elsker granatæbler..

 11. MissMuffin – jeg synes, det var en spændende og dejlig måde at få lidt flere grøntsager her i den søde juletid. Enig mht. granatæbler – jeg får det desværre bare alt for sjældent 🙂

 12. Pingback: Fennikel- og lakridsølskrydret ribbensteg, ølsirup og rødkålssalat med tranebær, valnødder og sirup | Piskeriset på eventyr

 13. Pingback: Fennikel- og lakridsølskrydret ribbenssteg, ølsirup og rødkålssalat med tranebær, valnødder og sirup | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *