Aftenen kommer til at gå med at kokkere i køkkenet, men inden da vil jeg præsentere menuen for i går, hvor vi havde gæster, og hvor jeg lavede julemad med et twist – nemlig svinekam med lakrids!

Inspirationen er hentet i Camilla Plums ‘Jul’, som jeg allerede har prist flere gange. Det er altså en skøn bog! Jeg fulgte ikke opskrifterne 100%, men jeg har skrevet min fortolkning herunder.

Svinekam med lakrids
8-10 personer
svinekam med lakrids, svinekød, svinekam, svinekam, lakridsrod, allehånde, kardemommekapsler, ingefær, muscovadosukker, chili
2,5 kg svinekam
1½ spsk groft salt
2 spsk revet lakridsrod
20 allehånde, let knust
36 kardemommekapsler, let knuste
en stor knold frisk ingefær, revet fint
6 spsk muscovadosukker
4 hele røde chilier

Bland alle de tørre krydderier undtagen salt, og gnid stegen ind i krydderiblandingen – dog ikke sværen. Hæld de overskydende krydderier i det fad, du vil bruge til stegen. Sørg for, at sværen er helt tær, inden du gnider den med salt – det skal helt ned mellem revnerne. Kom et par cm vand i fadet, læg stegen ned i det og put de hele chilier ned ved siden af. Steg svinekammen ved 190 grader, indtil den har fået godt med farve. Sænk så temperaturen og lad den stege færdig – den skal have 65 grader indvendig (tjek med stegetermometer). I det her tilfælde tog det omkring 2½ time.

Note: Denne svinekam med lakrids er en meget, meget spændende variation over den traditionelle steg! Jeg lavede en sovs på den væde, der blev tilovers efter stegningen, men desværre var den meget salt (jeg brugte mere, end jeg har noteret i ovenstående), så den blev noget ‘hidsig’ i smagen – men yderst interessant og slet ikke så sød, som julesovsen ellers ofte er.

Salat af bagte grøntsager med granatæbler
4 personer
bagte grøntsager, peberfrugter, romaine salat, hvidløg, tomater, chili, rødløg, soltørrede tomater, rosmarin, granatæble, granatæblesirup
2 røde pebre, skåret i kvarte og uden kerner
1 lille romaine salat
3 fed pillede hvidløg
300 g friske blommetomater
2 hele chilier
3 rødløg, pillede og skåret i kvarte
1½ dl soltørrede tomater i olivenolie
2 tsk rosmarin
salt og peber

kerner fra ½ granatæble
0,25 dl granatæblesirup

Bland alt undtagen granatæble-ingredienserne, så det er dækket godt af olie, og bag det i ovnen ved 160 grader, til alt er mørt – det tager ca. 45 minutter. Køl det lidt af, inden det vendes med granatæblekerner og -sirup.

Note: I den oprindelige opskrift bruger man radicchio-salat, men jeg havde romaine, så det blev brugt i stedet. Det er en virkelig lækker ret, især hvis du er glad for granatæbler, og den passede ganske godt til stegen.

svinekam med lakrids, svinekød, svinekam, svinekam, lakridsrod, allehånde, kardemommekapsler, ingefær, muscovadosukker, chili, bagte grøntsager, peberfrugter, romaine salat, hvidløg, tomater, rødløg, soltørrede tomater, rosmarin, granatæble, granatæblesirupEn tallerken med kræs for folk, der godt kan lide at twiste traditioner…