Stegt laks med fennikel, fuldkornspasta og citron-peberrods-flødeostecreme

stegt laks, laks, fennikel, pasta, flødeost, citroner, peberrodJeg havde egentlig et par ideer til spændende citron-fiskeretter, som jeg ville afprøve i fredags, men så blev arbejdsdagen lige et par timer længere end ventet, og så orkede jeg ikke at tage en omvej hjem for at komme til fiskehandleren. På vej hjem i toget grublede jeg over, hvad jeg så skulle gøre. Jeg blev nødt til at smutte i supermarkedet, og her fandt jeg til min glæde over et pænt og frisk stykke laks. Det røg med i indkøbskurven sammen med et par andre ting, og så kunne jeg ellers trylle denne simple men dejlige ret frem, da jeg kom hjem. Retten tog heldigvis ikke særlig lang tid at lave, for jeg var ret mør oven på en lang arbejdsuge, så det passede mig glimrende med en omgang hjemmelavet hurtigmad.

Stegt laks med fennikel, fuldkornspasta og citron-peberrods-flødeostecreme
2 personer

500 g fersk laks – skåret i to lige store stykker
smør
salt
citronsaft

½ fennikelknold
1-2 håndfulde kogt, frisk fuldkornspasta

Citron-peberrods-flødeostecreme:
100 g flødeost
saften og den revne skal fra ½ citron
2 spsk friskrevet peberrod
salt

Skrab den skællede side af laksen for at fjerne eventuelle løse skæl og dup fisken tør. Gnid den skællede side med salt og læg denne side nedad på en varm pande med smeltet smør. Mens den steger, fintsnitter du fennikelknolden og putter i en skål. Sæt også en gryde med vand over, så du kan koge pastaen, og rør flødeostecremen sammen.

Hold øje med laksen – stegetiden svinger, da det afhænger af tykkelsen på laksen, men omkring 8-10 minutter vil jeg gætte på. Du kan se det på siden af laksen, hvor den bliver lysere, jo mere af fisken der er gennemstegt. Fisken skal vendes og steges 1-2 minutter på den anden side, inden den er klar.

Hæld den kogte pastas ned i skålen med fennikel og vend flødeostecremen i den. Fordel fennikel-pastaen på to tallerkner og læg et stykke laks på hver. Pynt med en lille kvist fra fennikelknolden.

Note: Her får laksen lov til at spille den altdominerende rolle, og af samme grund brugte jeg ikke særlig meget pasta, for fisken mættede rigeligt! Flødeostecremen binder tilbehøret godt sammen, mens citronen er med til at friske flødesmagen op og samtidig spille op til laksen, som altid matcher godt med citron. Enkel og dejlig fredagsmad!

10 thoughts on “Stegt laks med fennikel, fuldkornspasta og citron-peberrods-flødeostecreme

 1. Du topper lige med dårlige samvittighed der. Vi spiser ALT for lidt fisk !!! Men hvis du kunne blive en fast leverandør af sådanne retter, så lover vi, at vi nok skal spise mere fisk 😀

  • Ha, sådan har jeg det også selv! Husker at spise fisk i perioder (hvilket sjovt nok hænger sammen med de perioder, hvor jeg har god adgang til en god fiskehandler), men har også lidt for lange perioder, hvor det går knapt så godt. Men lad os se – det kan være, der kommer flere fiskeretter inden længe – har i hvert fald planer om at lave drive-by hos en fiskepusher inden længe 🙂

 2. Jeg prøver at sørge for, at vi får fisk mindst een gang om ugen, men jeg synes simpelthen, at udvalget er elendigt og mange gange af ringe kvalitet. Jeg har forsøgt mig med at købe friske fisk fra en kutter på Vedbæk havn, men jeg har lidt svært ved at skulle køre hjem med en pose sprællende fisk i bagagerummet og selv slå dem helt ihjel. Men når det hårde arbejde er gjort, smager det bare så meget bedre. Dog er Fiskerikajen på Rungsted Havn også god og her er fisken død og uden hoved;-)

  • Ja, der er desværre mangel på gode fiske-indkøbssteder. Jeg har flere gange købt hos en lille fiskebod, der er på det lokale torv om lørdagen, og ellers har jeg handlet hos Torvehallerne eller via Aarstiderne, men jeg savner en lokal fiskehandler, hvor jeg også kan smutte forbi på en hverdag.

 3. Den gjorde virkelig lykke på middagsbordet herhjemme. Cremen kan sagtens bære en del mere peberrod efter min smag.

  Brugen af fennikel sætter lige det elegante prik over iét

  Retten er jo også dejlig på den måde at man kan vælge at strække fisken ved at bruge mere pasta.

  Brugte iøvrigt citronpeber til at krydre laksen inden stegning

  • Det er dejligt at høre! Jeg kunne også sagtens finde på at putte mere peberrod i, for det smager skønt og giver smagen mere kant 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *