Jeg sidder lige og undrer mig. For det første købte jeg i forgårs frisk citrongræs – øjensynligt fordi jeg skulle bruge det i en opskrift i dag. Nu kan jeg imidlertid overhovedet ikke finde ud af, hvad det er for en opskrift, jeg har tænkt på! Meget spændende… hvis nogen har et bud, så sig endelig til.

Jeg er dog ikke den eneste, det er gået galt for. Den opskrift, jeg har prøvet fra ‘Suverænt sundt’ i dag, hedder oprindeligt ‘spelt-taboulleh med lyse rosiner, pistacienødder og mynte’. Nu har jeg tjekket opskriften tre gange, og der er altså ikke lyse rosiner i! Til gengæld er der abrikoser – gad vide, om det var det, forfatteren tænkte på? Jeg vil i øvrigt dedikere denne opskrift til en af mine venner, som ikke tror på, at spelt findes. Lidt ærgerligt, at han ikke fik smagt denne her, for den var virkelig god!

Spelttaboulleh med abrikoser, pistacienødder og mynte
5-6 personer
spelt, grøntsagsbouillon, bouillon, gulerødder, hvidløg, saltede pistacienødder, tørrede abrikoser, salatløg, mynte, bredbladet persille, citroner
125 g hel spelt
ca. 5 dl god grøntsagsbouillon
1 kg gulerødder
2 finthakkede fed hvidløg
2 tsk olivenolie
60 g saltede pistacienødder i skal
50 g bløde, tørrede abrikoser
½ finthakket salatløg
½ tsk stødt spidskommen
2 håndfulde friskhakket mynte eller bredbladet persille
2 spsk friskpresset citronsaft
salt og peber

Kog spelten i grøntsagsbouillon efter anvisning på pakken. Hæld spelten i en sigte og lad den dryppe af. Skræl gulerødderne og skær dem i terninger på 1×1 cm, vend dem sammen med olie og hvidløg, krydr med salt og peber og bag gulerødderne på en plade med bagepapir ved 225 grader varmluft i ca. 15 minutter, til de er gyldne og møre, men stadig har bid.

Afskal pistacienødderne og hak dem groft. Hak abrikoserne groft. Vend alle ingredienserne sammen og smag salaten til.

Note: En eller anden distræt nisse – muligvis den samme, som pt. ligger inde med noget frisk citrongræs – havde ikke tjekket, om der var gulerødder nok på lager, så jeg fik kun brugt et halvt kilo til opskriften (og af samme grund også kun halvt portion af olien). Blandingsforholdet var nu ganske fint alligevel, og salaten smagte rigtig, rigtig godt!

Avokado-hyldeblomst salat
3 personer
avokado-hyldeblomst salat, romaine salat, hyldeblomstsaft, hvidvinseddike, avokado, hvidløg
150 g romaine salat
1 spsk olivenolie
1 spsk koncentreret hyldeblomstsaft
1 tsk hvidvinseddike
lille smule salt
½ stor avokado
12 syltede fed hvidløg

Salaten skylles og hakkes groft. Olivenolie, hyldeblomstsaft, hvidvinseddike og salt rystes sammen og hældes over salaten. Avokadoen skæres i tern og blandes sammen med hvidløg og salat.

Note: En lille improviseret salat, som var frisk og med en snert af sødme. Den passede godt til den anden salat samt den krydrede kylling og sauce, vi fik til – det søde og det stærke supplerede hinanden rigtig godt.


Kyllingen blev penslet med citronolivenolie og drysset med tandoori-krydderi og salt. Saucen er en prefabrikeret tikka massala sauce, som jeg havde som backup i skabet.