Sloppy Joe og blåbærmilkshake

sloppy joe, kødsauce, oksekødssauce, burger, oksekød, hakket oksekødJeg må indrømme, at jeg har undret mig over konceptet Sloppy Joe. Du laver en kødsauce og smækker i en burgerbolle. Slet ikke så handy som en almindelig burger. Men det skal ikke forhindre mig i at afprøve det alligevel, så det fik vi her til aften. Det er hurtig og let aftensmad – især når jeg altid har hjemmebagte boller i fryseren, som kan tøs op på få minutter – og jeg havde tilmed et brev ‘snydepulver’ fra USA, så jeg ikke en gang behøvede at tænke på krydderier. Jeg måtte dog tilsætte noget engelsk sauce for at få lidt spark i smagen, for det brev krydderier var lidt for genert i smagen.

Sloppy Joe kan laves på ret mange måder, men grundlæggende er det en kød- og sød tomatsauce i en burgerbolle sammen med løg – husk godt med krydderier i kødsaucen. Jeg tilføjede også et par skiver cheddarost samt et par syltede agurker, og det blev et ganske fint måltid. Jeg vil dog til enhver tid foretrække en almindelig burger, men der har jeg også lettere ved at ‘gakke ud’ ingrediensmæssigt.

Vi var dog slet ikke færdige med at lege amerikanere, for jeg skulle da også nå at lave milkshake her i august! Tro endelig ikke, at jeg har fantaseret om det i flere måneder…

Det er mange år siden, jeg sidst har fået milkshake, men det smager jo skønherligt! Jeg fik lavet en relativ kaloriefattig udgave – ikke 100% med vilje, men den smagte nu temmelig godt alligevel, så skidt med, at den ikke feder så meget 🙂

Smagen skulle selvfølgelig være med blåbær, for det er et bær, jeg forbinder med det amerikanske køkken. Derovre er de tilsyneladende langt mere vant til at bruge blåbær i forhold til herhjemme, hvor de først for alvor er slået igennem de senere år.
blåbærmilkshake, milkshake, blåbær, vaniljeis, mælk, Blåbærmilkshake
2 store glas

160 g vaniljeis
2½ dl skummetmælk
140 g frosne blåbær

Blend grundigt og servér i høje glas med funky sugerør.

Pina colada-smoothie

Pina colada-smoothie, smoothie, ananas, bananer, mælk, appelsinjuice, vaniljesukker, kokosmel, Malibu, creme fraicheNormalt er jeg ikke særlig god til varme og slet ikke i Danmark, hvor luftfugtigheden gør, at 25 grader føles som 35 grader. Men de sidste par uger har jeg slubret varmen og solen til mig, som havde jeg ligget i en dybfryser i flere år. Vinterens og forårets kulde gjorde virkelig indtryk på mig, og jeg har været stjernelykkelig for det gode vejr – også selvom jeg ikke har ferie endnu.

Vi har nydt mange gode dage på terrassen, men i går gemte vi os i stuen, for der var det ganske enkelt for varmt udenfor. Vi måtte også opgive at lufte ud, for luften udenfor var varmere end indenfor! Til gengæld betød det, at det tog under 1½ time at tørre tøj i solen – det er kortere tid, end det tager at vaske det! Tror lige jeg kører resten af portionerne i dag…

Nu vil jeg smutte ud på terrassen igen og nyde en bog i solen. Måske jeg skal have mig en smoothie mere – jeg lavede en her til morgen, som var inspireret af bogen ‘Grigos bær og frugter’ – en dejlig, dejlig kogebog. Jeg erstattede dog yoghurt naturel med creme fraiche og brugte langt mindre – og så pillede jeg i det hele taget en del ved blandingsforholdene.

Pina colada-smoothie
2½ glas

185 g friske ananasstykker (gerne frosne)
en lille frossen banan
2 dl mælk
1 dl appelsinjuice
2 spsk creme fraiche 9%
1 spsk rørsukker
1 tsk vaniljesukker
1 spsk kokosmel
en lille sjat Malibu

Blend alle ingredienser.

Note: Nu har jeg aldrig drukket mig stangvissen i Malibu, da jeg var teenager, så den kan jeg godt nyde en sjælden gang uden at få flashbacks til tømmermænd og des lige. I denne her smoothie er den god til at forstærke kokossmagen, men brug kun en lille smule, da den ikke er tænkt som en drink. Jeg brugte iskold frisk ananas, men den vil være endnu bedre i med frosne ananasstykker. Du kan evt. også bruge lidt mindre sukker.

Sommer-smoothies

melon- og appelsinsmoothie, melonsmoothie, smoothie, netmelon, appelsinjuice, bananer, mynteMed den varme og de temperaturer, som vi nyder for tiden, så er det skønt med en smoothie eller to, og jeg har genoptaget produktionen. Det er også en smule afledt af hvor mange frosne bananer, jeg efterhånden har samlet mig i fryseren…

Den anden dag fik vi en smoothie med melon, appelsinjuice og mynte. Den var lidt anonym i smagen, men jeg var også ret tørstig på det tidspunkt, så den forsvandt alligevel hurtigt. I morges fik vi en jordbær- og myntesmoothie, som var meget lækker og fristende. Næsten som en drink – bare uden alkohol. Den kan jeg godt finde på at lave igen.

Melon- og appelsinsmoothie
2 store glas

½ netmelon
2½ dl appelsinjuice
1 lille frossen banan
ca. fem kviste mynte

Blendes grundigt. Smag evt. til med lidt honning – jeg syntes dog, at den var fin nok sådan her.
jordbærsmoothie, smoothie, jordbær, æblejuice, mynte, honning, vanilje, blomsterhonningJordbær- og myntesmoothie
2 glas

200 g frosne jordbær
2½ dl æblejuice
ca. 4 gram frisk mynte
1 tsk flydende vaniljeekstrakt
1 tsk blomsterhonning

Blendes grundigt.

Rabarbersaft og rabarberpickles

Jeg er så heldig at have en svigerfamilie, som får store mængder rabarber hvert år, og så falder der også noget af til mig. I år var jeg forberedt godt, for jeg havde allerede udset mig et par opskrifter på hhv. rabarbersaft og rabarberpickles på Politikens hjemmeside. Da jeg lavede rabarberpickles, brugte jeg lidt flere rabarber og mynteblade end den oprindelige opskrift, og jeg erstattede chiliflager med lidt chilipulver. Min rabarbersaft mindede mere om den originale..

Her til morgen kunne vi også hygge os med hjemmelavet morgenmad. Vi fik en frisk blåbærsmoothie samt yoghurt med hjemmelavet müsli – nuij, det var godt!

Rabarberpickles

500 g rensede rabarberstænglerrabarberpickles, rabarber, mynte, rørsukker, æblecidereddike 40 g salt, citroner, chili, chilipulver
25 g friske myntekviste
saften fra en citron

Sursød lage:
400 g lyst rørsukker
4 dl æbleeddike
40 g havsalt
strimler af skallen fra 1 citron
½ tsk chilipulver

Skær rabarberne i tynde skiver og læg på skift et lag af rabarber eller mynteblade ned i et skoldet sylteglas. Hæld citronsaften henover. Hæld ingredienser til lagen i en gryde og bring det i kog. Kog det, til sukkeret er opløst og hæld det over rabarberne. Lad dem stå et par dage i køleskab, inden du spiser af dem.

Rabarbersaft
1-1,2 l saft
rabarbersaft, saft, rabarber, kardemommekapsler, rørsukker, lime, citroner
1/2 kg rensede rabarber
10-12 hele kardemommekapsler
250 g lyst rørsukker
1 l vand
1 dl friskpresset limesaft eller evt. citronsaft

Skær rabarberne i tynde skiver, og kom dem i en gryde sammen med kardemommekapsler, rørsukker og vand. Lad det koge i et par minutter under låg. Tag gryden af fra varmen, og tilsæt friskpresset limesaft. Afkøl din rabarbersaft helt. Sigt saften, og den er klar til brug. Fortynd din rabarbersaft med vand eller danskvand. Holdbarheden er ca. en uge i køleskabet, men jeg vil kraftigt anbefale, at du fryser ekstra portioner rabarbersaft ned, for det er så skønt at drikke om vinteren og drømme sig tilbage til sol og sommer.

Note: Denne rabarbersaft har en utrolig smuk farve og smager godt uden at være for sød. Meget læskende og dejligt i det varme vejr – især med et par isterninger i glasset. Jeg er fan af denne her!

Blåbærsmoothie med mynte
blåbærsmoothie, smoothie, blåbær, bananer, rismælk, mynte2 glas

150 g frosne blåbær
1 lille frossen banan
2½ dl rismælk
10 friske mynteblade

Alle ingredienser blendes. Tilsæt evt. lidt vaniljesukker, hvis du gerne vil have en ret sød smoothie.

Note: Det fungerede fint at bruge rismælk i – det gav en anden fornemmelse end mælk uden at skille sig ud smagsmæssigt.


Hjemmelavet müsli
Stor portionmüsli, havregryn, boghvedegryn, hørfrø, græskarkerner, hasselnødder, nødder, mandler, rørsukker, rapsolie, rosiner

3 dl havregryn
1 dl boghvedegryn
1 dl hørfrø
1 dl græskarkerner
2 dl hasselnødder
1 dl mandler
1 dl mørkt rørsukker
2 spsk rapsolie
store rosiner

Nødderne hakkes og blandes i en skål med havregryn, boghvedegryn, græskarkerner og rørsukker. Olien hældes på en pande, og blandingen hældes på. Vend det jævnligt, mens det steger, indtil sukkeret er karamelliseret. Hæld rosiner i til sidst, når du har taget panden af, og lad det køle af, inden du hælder det i en lufttæt beholder.

Note: Nu spiser jeg sjældent müsli, men sådan en portion her kunne jeg godt blive forfalden til at spise af med jævne mellemrum.

Saltede citroner og filur is-smoothie

saltede citroner, salt, olivenolie, hvidløg, chili, syltningInd imellem kaster jeg mig ud i madprojekter, der kræver en del tålmodighed. Ikke fordi det er nørklearbejde, men fordi resultatet først kan afgøres flere måneder efter. Sådan et projekt kastede jeg mig ud i for en uge siden, da jeg lavede et glas saltede citroner. Her er projektet først klar om to måneder, så jeg kan endnu ikke røbe, hvordan det bliver. Men jeg glæder mig helt sikkert til at prøve det. Jeg prøvede noget lignende med limefrugter sidste år, men der blev smagen for parfumeret til mig.

Ideen fik jeg fra et madprogram med Camilla Plum.

Saltede citroner

6 økologiske citronersaltede citroner, salt, olivenolie, hvidløg, chili, syltning
ca. 6 dl groft salt
2 fed hvidløg
2 laurbærblade
2 røde chilier
kogende vand
1-2 dl olivenolie

Skær et dybt kryds i hver citron og prop dem godt til med groft salt. Læg dem tæt sammen i et sylteglas, tilsæt laurbærblade, hvidløg og røde chilier samt resten af saltet. Hæld kogende vand over, til det dækker indholdet af glasset. Slut af med olivenolie, så det beskytter indholdet, og sæt glasset i køleskabet i to måneder. Vend glasset ind imellem. Husk at skylle citronerne inden brug.

Note: Så er det bare om at vente… utålmodigt…

Filur is-smoothie
2 store glasfilur is-smoothie, smoothie, appelsinjuice, ananas, jordbær, vaniljesukker

2½ dl appelsinjuice
2-3 håndfulde frossen ananas i tern
ca. 7 jordbær
lidt vaniljesukker

Alle ingredienser blendes grundigt.

Note: Jeg lavede denne smoothie her til aften og havde egentlig ikke tænkt mig at blogge den (af samme grund vejede jeg ikke den frosne frugt inden brug), men da den smagte i retning af filur is, så syntes jeg, at det var tilpas sjovt at skrive om alligevel. Den bør nok være endnu sødere, hvis den skal tættere på filur is-smagen, men jeg kan godt lide den friskhed, der er ved ananas i smoothies, så det nænnede jeg ikke.

Og nu står resten af aftenen på Band of Brothers, som vi har lånt af en af vennerne… god serie – kan varmt anbefales!