Maj: Mad inspireret af restaurantbesøg

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeI maj måned har jeg valgt et lidt usædvanligt benspænd – nemlig restaurant-inspireret mad. I løbet af de sidste mange år har gemalen og jeg spist på mange spændende spisesteder – billige såvel som dyre – og vi har flere gange udbrudt “det må vi også prøve at lave!”. Det er blevet til en række eksperimenter gennem årene, men der er også en del retter, som vi aldrig har prøvet kræfter med, og det er så udfordringen i denne måned.

Du kan læse mine restaurantanmeldelser – i mellemtiden vil jeg gå i tænkeboks med hensyn til hvilke retter, jeg vil prøve at genskabe 🙂

Billeder fra svampeturen

I sidste weekend var gemalen og jeg på vores årlige svampejagt. Sidste år var et forfærdeligt svampeår, fordi det havde været så tørt hele sommeren, men som bekendt var der ikke ligefrem mangel på vand i år…

Der var da også et pænt udvalg af svampe. Vi var lidt overraskede over, hvor få indigo-rørhatte, vi så, for dem plejer der ellers at være en del af, og der var heller ingen træ-kantareller. Til gengæld fandt vi flere Karl Johan-svampe, end vi plejer.

Mange svampe kan være ret sneaky – de ligner døde blade, så de kan være svære at se i skovbunden.

Nogle af dem er dog ikke så snedige og står fro og glade midt i det grønne græs eller mos!

… og så er der dem, der ser halvgiftige ud…

… og dem, der ser virkelig giftige ud!

Dem, der ligner koralrev…

… eller er så spacy, at de kunne komme fra det ydre rum!

Men vi fandt selvfølgelig også nogle spiselige svampe. En god blanding af rørhatte…

… og en flok Karl Johan-svampe.

Vi endte med at bruge alle rørhattene – samt lidt af Karl Johan-svampene – i en lækker svampestuvning lavet på fløde, rosmarin, citronsaft, salt og peber, der blev serveret oven på et stykke smørristet brød. Velbekomme! 

En sommer som deltidsvegetar

squash, aubergine, basilikumJeg elsker grøntsager. For mig er de en vigtig del af et måltid, og selvom jeg ind imellem godt kan spise et ‘grøntsagsfattigt’ måltid, så ved jeg, at min krop helt klart foretrækker retter, hvor der er godt med grøntsager i. Når mine venner joker med, at de ikke helt ved, om de tør invitere en madblogger til middag (underforstået mig), så plejer jeg at sige, at jeg kan spise næsten hvad som helst, hvis bare der er grøntsager til.

Da jeg sidste sommer havde pasta-benspænd, indså jeg, hvor let det er at lave lækker vegetarmad på sommergrøntsager. Det var egentlig ikke en overraskelse – jeg har før eksperimenteret med både vegetar-benspænd og veganer-benspænd og fandt her frem til en masse skønne og dejlige retter uden kød. Men pludselig indså jeg, hvor lidt jeg egentlig behøvede kødet som en del af sommerretterne. Bevares – når vi rullede grillen frem, kom der næsten altid kød på, og lige præcis ved grillretterne vil jeg næsten altid ty til kødserveringer.

Men en travl hverdagsaften kan jeg sagtens nøjes med lidt pandestegte eller dampede grøntsager vendt med linser, kikærter eller pasta, så det tager jeg konsekvensen af denne sommer, hvor jeg har besluttet mig for, at mindst halvdelen af de retter, jeg laver, skal være vegetariske. Jeps, jeg bliver deltidsvegetar – i hvert fald i eget køkken. Det er ikke sikkert, at alle retterne kommer på bloggen – en del af dem vil nok være gentagelser af de vegetarretter, jeg allerede har blogget om – men jeg skal prøve at huske at smide nogle af dem på bloggen.

Beslutningen om flere vegetarretter bunder dermed i, at jeg elsker grøntsager og ikke, at jeg pludselig ikke vil lave kødretter. Det vil jeg fortsat – bare ikke hver dag. Jeg tog beslutningen allerede i efteråret, men i løbet af de seneste måneder er det åbenbart blevet ret hipt at skære ned på kødet. Det er jo fint, for det er også godt for miljøet, og så er der den bonuseffekt, at jeg også kan være hip (selvom det ikke var tilsigtet :)).

Jeg begynder som deltidsvegetar i juni måned, og så er planen at fortsætte frem til slut-august eller slut-september.

Hvad med dig? Hvad er dine yndlings-sommergrøntsager? Og har du en yndlingsvegetarret?

pastaret, pasta, vegetar, spaghetipande, tomater, æg, oregano, champignons, parmesan

 

 

Roskilde rykker på madfronten

Roskilde DomkirkeRoskilde er på mange måder en dejlig by, men på ét punkt har det haltet en del gennem årene, og det er på madfronten. Bevares – der er skam dejlige restauranter som Restaurant Mumm og Restaurant Vigen, men der er manglet et bredere (og bedre) udvalg af restauranter i mellemprisklassen. Og udvalget af råvarer kunne også være bedre. Jojo, vi har skam torvedag onsdag og lørdag, hvor der især i sommerhalvåret er et ganske pænt udvalg af lokale råvarer, men så har man som fuldtidsarbejdende reelt set kun lørdag formiddag til at handle ind i.

Men det er heldigvis ved at ændre sig. I løbet af de sidste par år – og især det seneste års tid – er der dukket adskillelige nye butikker og spisesteder op i byen. Her er en lille rundtur til de nye steder. Vi starter med butikkerne.

Landmad RoskildeLandmad
Sidste år åbnede Landmad – en hyggelig delikatesseforretning, der også har et caféområde samt lokaler oven på, man også kan benytte. Jeg har besøgt stedet flere gange, og de har et fint udvalg af varer – især lokalt producerede – der blandt andet omfatter øl, økologisk kød og syltede sager. Selve butikken kommer jeg nok ikke til at benytte så meget, da jeg foretrækker at lave mange af tingene selv, men jeg overvejer at prøve caféen på et tidspunkt. Uanset hvad så er det en hyggelig butik, hvor der er god mulighed for at finde en skøn værtsgave eller lidt lækkert til weekenden. Landmad ligger i Skomagergade.

fiskehandler Roskilde, Kuberts FiskKuberts Fisk
Området omkring Støden – der hvor Slagter Frimann i forvejen ligger – er ved at udvikle sig til et lille eldorado af madbutikker. Den 1. april fik Roskilde ENDELIG en fiskehandler igen, og det var heldigvis ikke en aprilsnar men måske den butiksåbning, jeg har glædet mig mest til i år. For sævan hvor har vi manglet en fiskehandler. Der plejer ganske vist at være 2-3 habile fiskeboder til torvedag, men som sagt – hvis man ikke lige har tid om lørdagen… Gemalen og jeg kiggede forbi Kuberts Fisk på åbningsdagen og købte lidt gode sager – blandt andet en aldeles glimrende fiskefars. Den skal jeg købe mere af på et andet tidspunkt.

Conditoriet RoskildeConditoriet
Tæt på Kuberts Fisk – på den anden side af slagterbutikken – er der også åbnet en bager/konditori/café ved navn Conditoriet. Jeg har ikke besøgt stedet endnu, men det lyder lovende. Du kan læse mere om stedet i den lokale avis.

Lauras Bakery og Emmery’s
Conditoriet er ikke eneste bager, der er åbnet i Roskilde i løbet af det sidste års tid. Sidste sommer åbnede Lauras Bakery over for ostebutikken Caseus, og i starten af året åbnede Emmery’s en butik ved siden af Domapoteket. Jeg læste i går i den lokale avis, at Emmery’s har fået den bedste butiksåbning nogensinde i kædens historie i Roskilde, så der har åbenbart været et udækket behov for spændende brød i byen.

Flere butikker på vej
Der kommer efter sigende flere butikker i området omkring Støden, men det ser pt. ud til, at der går noget tid, før flere åbner.

DisOtto, restaurant, pizzeria, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde, pizzeria i RoskildeDisOtto
Take away-scenen i Roskilde har været virkelig skuffende i mange år. Udvalget har indtil nu primært bestået af masser af grillmad og middelmådige pizzaer, enkelte glimrende sushisteder samt nogle få thairestauranter og indiske spisesteder af blandet kvalitet. Det har så også betydet, at jeg i mange år kun spiste take away én dag om året (ja, 1. januar ligesom alle andre), da jeg kunne lave maden billigere, bedre og hurtigere selv. Hvem gider at bestille take away, når det alligevel tager en time, før det bliver leveret?

Men så åbnede DisOtto på Køgevej for et par måneder siden… Det lille pizzeria ejes af to brødre, der havde pizzeriaet Da Marco É Paolo for nogle år tilbage. Desværre valgte de at lukke den for at tage på madeventyr i en anden by, men nu er de tilbage, og det er jeg meget glad for. De kan nemlig bage rigtig italienske pizzaer, og de udgør en reel trussel mod min aversion mod take away-mad. Damn it…

WHY Food and Cocktails, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseWHY Food & Cocktails
Sidste efterår fik Roskilde et nyt spisested, der både serverer cocktails og dansk-asiatisk fusionsmad. WHY Food & Cocktails ligger i de gamle Gimle-lokaler (som sidenhen blev til Bjergtrolden, og som nu er – ja – WHY Food & Cocktails). Stedet er rasende hyggeligt indrettet, og det er dejligt med en helt ny type spisested i byen, som tilmed er friske på at ryste nogle drinks. Mere af det, tak!

Skänk, vinbar, Roskilde, restauranter i RoskildeSkänk
Nu vi er ved drikkevarer, så kan jeg ikke undgå at nævne Skänk. Vinbaren har ganske vist eksisteret et par år nu og er lige på grænsen til at være ‘for gammel’ til denne liste, men det er byens første og eneste vinbar, og den er virkelig et besøg værd. Lækre vine og dejlig tapas.

Restaurant Upstairs, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Upstairs
Jeg efterlyste i starten af indlægget flere lødige restauranter i mellemprisklassen, og det er der også kommet gennem de sidste par år. Restaurant Upstairs åbnede for et par år siden i Skomagergade. Her kan du få et glimrende måltid mad til en ganske fornuftig pris. Vær dog lige opmærksom på, at det er provinsportioner, der er tale om – der er fyldt godt op på tallerkenen – så jeg vil anbefale, at du venter med at bestille dessert, indtil du ved, om du stadig er sulten på det tidspunkt 🙂

Pipers Hus, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelsePipers Hus
Mange roskildensere har gennem årene undret sig over, hvorfor den lille hyggelige pavillon i Byparken ikke blev brugt som restaurant, men det ændrede sig heldigvis for et par år siden, da stedet blev forvandlet til Pipers Hus. Spisestedet ligger ikke blot i naturskønne omgivelser – de serverer også ganske lækker mad til en fornuftig pris, og så gør de en del ud af at afholde temaaftener, der passer til årstiden.

Sagafjord, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeSagafjord
Det er muligvis lidt snyd at tage bådrestauranten Sagafjord med, for den har eksisteret i mange år, men sidste forår fik den sig en virkelig tiltrængt fornyelse, da Cofocokæden overtog driften af restauranten. Jeg prøvede en af deres aftensejlture inkl. mad, og det var en klar forbedring i forhold til de tidligere forhold – både mht. kvaliteten samt udvalget af retter.

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Moehr
Restaurant Moehr åbnede ved siden af Landmad i slutningen af 2015. Restauranten fokuserer på lokale råvarer og laver enkel gourmetmad til en fornuftig pris. Da gemalen og jeg spiste der, var oplevelsen desværre noget blandet (fra det geniale til det kiksede), men jeg har kun hørt godt om restauranten fra venner og familie, så stedet får en chance mere på et andet tidspunkt.

Bone's, Bone's i Roskilde, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeFamilierestauranter
Der er også kommet et pænt udvalg af nye familierestauranter i Roskilde gennem de seneste år. Det er ikke en kategori, der interesserer mig synderlig meget, da jeg både synes, at der er nok af den type restauranter i forvejen, samt at man sjældent får en særlig interessant spiseoplevelse sådan et sted. Men jeg har både besøgt Bone’s (skønne spareribs, dårlig bøf) og Restaurant Flammen (glimrende oplevelse, men jeg er bare ikke til buffetrestauranter). Sidstnævnte har i øvrigt fået en lokal pendant, Restaurant Ilden, der lige akkurat nåede at åbne, inden kæderestauranten fra Jylland gjorde sit indtog.

Café 48 RoskildeHvad har jeg glemt?
Ovenstående liste er ikke en fyldestgørende liste over alle de spisesteder og butikker, der er åbnet i løbet af de sidste to år i Roskilde. Der er helt sikkert steder, jeg har overset eller bare ikke ved noget om – for eksempel Café 48, som jeg stødte på i forgårs i Algade tæt på Domapoteket. Jeg tror, den åbnede i sidste måned, men jeg aner intet om stedet. Der er også åbnet en italiensk restaurant, That’s Amore, der ligger ved siden af Kuberts Fisk i Støden. Den restaurant har jeg heller ikke besøgt og har indtil videre hørt blandet om, så den står ikke øverst på ‘to-do-listen’. Til gengæld har jeg flere gange overvejet at smutte forbi Hédins Mad og Smil, der ligger i Hersegade. Det virker som et hyggeligt lille sted med enkel og uprætentiøs mad.

Mine yndlingskrydderier

bbq-rub, krydderiblanding, paprika, chili, cayennepeber, rørsukkerJeg elsker krydderier og ikke mindst mad med masser af smag. Derfor har jeg naturligvis også en række yndlingskrydderier. Udvalget ændrer sig ind imellem, men pt. er nedenstående de krydderier, jeg holder mest af.

Ved nogle af krydderierne har jeg nævnt bestemte producenter. De er udelukkende nævnt, fordi det er lige præcis deres udgave af krydderiet, jeg bedst kan lide og ikke fordi producenterne har betalt for at være med i dette indlæg.

Der er i øvrigt kun fokus på tørrede krydderier i dette blogindlæg  – skulle jeg tage de friske krydderier med, ville listen se anderledes ud, men det kan være, jeg laver en tilsvarende liste over friske krydderurter til sommer.

timianFørste krydderi er faktisk hjemmedyrket – nemlig timian. Jeg elsker timian og bruger det meget ofte i madlavningen. Vi har en timianplante med storhedsvanvid på terrassen. Den nægter at være i krydderurtebedet med de andre krydderurter og har i stedet valgt at slå sig ned ved siden af! Vi klipper den jævnligt til (mest lige så meget for overhovedet at kunne komme ud af terrassedøren!), og i den forbindelse tager jeg altid timiankvistene med indenfor og lader dem tørre en dags tid, inden jeg gnider timianen af og putter på glas.

Timian passer til mange råvarer, og så er det naturligvis praktisk, at vi er selvforsynende på det punkt.

sød paprikaDa jeg første gang stødte på sød paprika fra Mill & Mortar, var det kærlighed ved første blik. Ikke alene er det et virkelig smukt krydderi – den søde paprika har også en fantastisk smag, der blandt andet egner sig fortrinlig til grill-retter. Den indgår derfor også tit, når vi laver BBQ-inspirerede retter. Det er ikke så tit, jeg støder på dette krydderi i butikkerne, så når jeg gør, køber jeg som regel 2-3 bøtter med det samme, så jeg altid har noget på lager.

Jeg er også glad for røget paprika og har for nylig købt en udgave fra Mill & Mortar, men jeg har endnu ikke prøvet den, så jeg ved ikke, om den er lige så skøn som den søde udgave.

chili, arbol, ancho, pasillaChili kan være mange ting. Det indså jeg for alvor, da jeg havde mexicansk benspænd, hvor jeg eksperimenterede med forskellige slags chili. Her faldt jeg pladask for de tørrede chilier, som Cool Chile sælger, for de har mange forskellige styrkegrader. Chili behøver ikke at være stærk – der findes også chilier, der er milde, men som giver en fin dybde til retterne. Jeg har derfor altid pasilla og ancho chili fra denne producent på lager – samt chipotle og arbol chili, som begge er noget stærkere. De er især skønne at bruge til grill-retter.

Jeg ved ikke, om man kan købe Cool Chiles produkter i Danmark længere, så de sidste par år har jeg bestilt direkte fra deres hjemmeside.

verdens bedste karrySidste år havde jeg karry-benspænd, og i den forbindelse prøvede jeg blandt andet at blande min egen karry. Den blev ganske god, men den blev nu overtrumfet af verdens bedste karry, som jeg fik tilsendt en prøve af og derefter er gået over til at købe lige siden. Det er en karry, der har en smuk gyldengul farve og en herlig sammensætning, så den både føles rund og forholdsvis kraftig på samme tid – uden at blive skarp eller bitter som visse karryblandinger gør. Den skal også bestilles på nettet, for jeg har endnu ikke set den i fysiske butikker endnu.

fennikelfrøEt andet af mine yndlingskrydderier er fennikelfrø. De går blandt andet rigtig godt sammen med svinekød men er også skønne, hvis man rister dem og bruger dem oven på grøntsagssupper eller i brød. Jeg har som sådan ikke en yndlingsproducent af dette krydderi – i øjeblikket bruger jeg fennikelfrø fra Urtekram og de er ganske glimrende.

stjerneanisEn af mine absolutte yndlingskrydderier bruger jeg faktisk utrolig sjældent i madlavningen, og det er stjerneanis. Jeg ELSKER duften af stjerneanis og tager dem ind imellem frem fra krydderiskuffen kun for at snuse til dem (… don’t ask!). Det er dog samtidig også et krydderi, der kan være svær at bruge i madlavningen, så stjerneanis bruger jeg mest til syltning og til gryderetter.

kanel, ingefærFor et par måneder siden havde jeg et ingefær- og kanel-benspænd. Ingefær kan jeg godt lide, men kanel er ganske enkelt et must have i mit køkken. Jeg sværger til den stødte kanel fra Urtekram – den smager fantastisk og det er rigtig kanel – ikke den der skumle udgave, som blev udråbt som sundhedsfarlig for et par år siden. Kanel kan både bruges i det søde og det salte køkken og på alle årstider (selvom de fleste nok forbinder kanel med vinter og i særdeleshed med jul).

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citronerOg apropos jul… Sidst men ikke mindst er der vanilje… vel at mærke vaniljepulver. Læg mærke til, at jeg ikke skriver vaniljesukker – det bruger jeg efterhånden ekstremt sjældent. Jeg foretrækker i stedet vaniljepulver, og her køber jeg altid den fra Urtekram. Ind imellem bruger jeg også vaniljestænger, men det er først og fremmest vaniljepulver, jeg tyr til, når jeg laver desserter og kager – og ja, der kommer vanilje i utrolig mange af mine søde sager, for vanilje smager skønt!

Hvad er dine yndlingskrydderier?