Som tiden dog går…

I dag er det 10 år siden, at jeg skrev det første blogindlæg på Piskeriset på Eventyr. På det tidspunkt havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig alle de madeventyr, jeg ville komme på – ikke mindst på grund af de benspænd, som jeg indførte allerede året efter. Jeg havde heller ikke gjort mig nogen tanker om, hvor lang tid jeg ville blive ved, men her er jeg så – 10 år efter – og hygger mig stadig med at blogge om de madeksperimenter, jeg laver i køkkenet.

De seneste år har jeg haft lidt mindre tid til madeksperimenterne, for der skal også være plads til andre ting her i livet (synes jeg). Der opstår dog stadig nye, sjove og dejlige retter, og det kan jeg især takke de førnævnte benspænd for. De har i den grad været med til at prøve nye retter og ikke mindst nye ingredienser, og det har virkelig udvidet min egen holdning til, hvad der kan spises. Gemalen har også fået udvidet sin (mad)horisont og har heldigvis været meget positiv over for både eksperimenterne i køkkenet men også på at prøve nye spisesteder. Vi bestiller ikke takeaway og har ikke særlig dyre vaner, så det er der som regel plads til i madregnskabet.

Og hvad vil der så ske fremover? Det er jo svært at spå, især om fremtiden, men pt. regner jeg med at blogge videre. Jeg savner ind imellem ‘de gode gamle dage’ for 8-10 år siden, da blogs boomede herhjemme, og der var langt mere aktivitet i kommentarsporet, men nu blogger jeg mest af alt for hele tiden at udvide min madhorisont, og så er det kun dejligt, hvis andre bliver inspirerede af det.

Jeg overvejer at fejre jubilæet med en lille konkurrence i løbet af den nærmeste fremtid, så hold øje med bloggen – måske dukker der noget op. I første omgang har jeg udvalgt de seks benspænd, som hører til blandt mine absolutte favoritter – dem kan du finde link til herunder.

Til slut vil jeg blot sige tak for, at du læser med – ikke mindst hvis du ind imellem smider en kommentar. Jeg håber, at du også vil hænge på fremover!

Sådan udnytter du resterne fra julemiddagen

julJulen er en højtid med masser af god mad – faktisk så meget, at det også er en højtid med megen madspild, da folk ganske enkelt ikke når at spise al den mad, der bliver sat på bordet eller bliver trætte af at spise rester. Mens det første i høj grad kan løses ved at lave lidt mindre portioner eller fryse resterne ned, så kan det andet løses ved at finde på nye retter ud af resterne. Herunder får du en masse tips til, hvordan du kan udnytte resterne fra julemiddagen.

juledrink, snaps, kirsebærlikør, cointreau, rosmarin, vinter-cocktail, drinkLad os starte med julefrokostbordet. Her bliver der ofte snaps til overs. Lige præcis snaps er let at gemme, men du kan selvfølgelig også bruge snaps i drinks – for eksempel denne juledrink, hvor der også indgår kirsebærlikør.

el diablo, drink, tequila, kirsebærlikør, ginger beer, limeOg nu vi er ved kirsebærlikør så kan den naturligvis også bruges i andre drinks. Hvad med en El Diablo som vist på billedet?

ølbrød, hvedebrød, brød, gær, øl, yoghurt, havregryn, hvedemel, rørsukker, maltmelEr du blevet træt af juleøl, men stadig har nogle stående, så kan du bruge dem i ølbrød eller rugbrød

Rugbrød kan du naturligvis også bruge – enten i en rugbrødsmüsli som ovenstående…

rugbrødslagkage, lagkage, kage, dessert… eller i en rugbrødslagkage. Bare udskift de friske hindbær med noget andet (da det ikke er sæson for friske hindbær pt.).

Hvis vi smutter videre til selve julemiddagen, så får mange stegt and den aften. Får du gås i stedet, kan rester af denne dog også bruges i følgende retter:

anderuller, and, stegt and, rispapir, rødkål, grønkål, granatæble, æble, appelsinAnden får et asiatisk twist i disse anderuller, hvor du også kan bruges rødkål, grønkål og æbler fra julemiddagen.

appelsinpandekager, pandekager, appelsiner, hvedemel, æg, and, chilisauce, gulerødder, forårsløgAndekødet kan selvfølgelig også bruges som fyld i madpandekager som i dette eksempel, hvor det kom en appelsinpandekage.

and, andebryst, anisfrø, nudler, savoykål, sesamolie, nigellafrø, salatOg så kan andekødet også bruges i et hav af salater – hvad med and med savoykål og nudler, en grapesalat med and, kålsalat med and og asiatisk twist eller en andesalat med chokolade? Kun fantasien (og resten af lageret) sætter begrænsningerne.

ramen, nudelsuppe, andesuppe, and, andebryst, suppe, nudler, kyllingebouillon, bouillon, forårsløg, squash, mirin, hvidvin, soya, ingefærNåja – og så er en varm, krydret ramen med and jo heller ikke et dårligt valg.

Får du ribbenssteg/flæskesteg til julemiddagen, så kan man ikke komme udenom den altoverskyggende sandwich – jeg har lavet denne version i ølboller samt en helt klassisk version.

jule-tiramisu, juledessert, dessert, jul, italiensk, risalamande, kirsebær, kirsebærsauce, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver, grødris, ris, fløde, mælkRisalamande afslutter julemiddagen i mange danske hjem. Selve risalamanden er lidt svær at bruge i andre retter, men vil du alligevel prøve, så kan jeg anbefale denne jule-tiramisu. Får du til gengæld risengrød – eller blot ikke fik brugt al risengrøden, da du lavede risalamande – så kan du bruge grøden til en risalamandetærte, servere risengrøden med ølsirup eller bruge den i klatkager.  

risalamande, jul, juledessert, dessert, risalamande cheesecake, grødris, mælk, flormelis, vanilje, fløde, Digestive kiks, mandler, kirsebær, kirsebærsauce, husblas, risdessertKirsebærsaucen kan bruges i mange andre desserter. Skal du holde julefrokost i løbet af julen, så prøv at servere en risalamande-budding eller risalamande cheesecake, som begge toppes med kirsebærsauce. Eller hvad med en kirsebæris?

Har du et godt tip til, hvordan man bruger resterne fra julemiddagen, så smid gerne en kommentar herunder.

 

Maj: Mad inspireret af restaurantbesøg

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeI maj måned har jeg valgt et lidt usædvanligt benspænd – nemlig restaurant-inspireret mad. I løbet af de sidste mange år har gemalen og jeg spist på mange spændende spisesteder – billige såvel som dyre – og vi har flere gange udbrudt “det må vi også prøve at lave!”. Det er blevet til en række eksperimenter gennem årene, men der er også en del retter, som vi aldrig har prøvet kræfter med, og det er så udfordringen i denne måned.

Du kan læse mine restaurantanmeldelser – i mellemtiden vil jeg gå i tænkeboks med hensyn til hvilke retter, jeg vil prøve at genskabe 🙂

Billeder fra svampeturen

I sidste weekend var gemalen og jeg på vores årlige svampejagt. Sidste år var et forfærdeligt svampeår, fordi det havde været så tørt hele sommeren, men som bekendt var der ikke ligefrem mangel på vand i år…

Der var da også et pænt udvalg af svampe. Vi var lidt overraskede over, hvor få indigo-rørhatte, vi så, for dem plejer der ellers at være en del af, og der var heller ingen træ-kantareller. Til gengæld fandt vi flere Karl Johan-svampe, end vi plejer.

Mange svampe kan være ret sneaky – de ligner døde blade, så de kan være svære at se i skovbunden.

Nogle af dem er dog ikke så snedige og står fro og glade midt i det grønne græs eller mos!

… og så er der dem, der ser halvgiftige ud…

… og dem, der ser virkelig giftige ud!

Dem, der ligner koralrev…

… eller er så spacy, at de kunne komme fra det ydre rum!

Men vi fandt selvfølgelig også nogle spiselige svampe. En god blanding af rørhatte…

… og en flok Karl Johan-svampe.

Vi endte med at bruge alle rørhattene – samt lidt af Karl Johan-svampene – i en lækker svampestuvning lavet på fløde, rosmarin, citronsaft, salt og peber, der blev serveret oven på et stykke smørristet brød. Velbekomme! 

En sommer som deltidsvegetar

squash, aubergine, basilikumJeg elsker grøntsager. For mig er de en vigtig del af et måltid, og selvom jeg ind imellem godt kan spise et ‘grøntsagsfattigt’ måltid, så ved jeg, at min krop helt klart foretrækker retter, hvor der er godt med grøntsager i. Når mine venner joker med, at de ikke helt ved, om de tør invitere en madblogger til middag (underforstået mig), så plejer jeg at sige, at jeg kan spise næsten hvad som helst, hvis bare der er grøntsager til.

Da jeg sidste sommer havde pasta-benspænd, indså jeg, hvor let det er at lave lækker vegetarmad på sommergrøntsager. Det var egentlig ikke en overraskelse – jeg har før eksperimenteret med både vegetar-benspænd og veganer-benspænd og fandt her frem til en masse skønne og dejlige retter uden kød. Men pludselig indså jeg, hvor lidt jeg egentlig behøvede kødet som en del af sommerretterne. Bevares – når vi rullede grillen frem, kom der næsten altid kød på, og lige præcis ved grillretterne vil jeg næsten altid ty til kødserveringer.

Men en travl hverdagsaften kan jeg sagtens nøjes med lidt pandestegte eller dampede grøntsager vendt med linser, kikærter eller pasta, så det tager jeg konsekvensen af denne sommer, hvor jeg har besluttet mig for, at mindst halvdelen af de retter, jeg laver, skal være vegetariske. Jeps, jeg bliver deltidsvegetar – i hvert fald i eget køkken. Det er ikke sikkert, at alle retterne kommer på bloggen – en del af dem vil nok være gentagelser af de vegetarretter, jeg allerede har blogget om – men jeg skal prøve at huske at smide nogle af dem på bloggen.

Beslutningen om flere vegetarretter bunder dermed i, at jeg elsker grøntsager og ikke, at jeg pludselig ikke vil lave kødretter. Det vil jeg fortsat – bare ikke hver dag. Jeg tog beslutningen allerede i efteråret, men i løbet af de seneste måneder er det åbenbart blevet ret hipt at skære ned på kødet. Det er jo fint, for det er også godt for miljøet, og så er der den bonuseffekt, at jeg også kan være hip (selvom det ikke var tilsigtet :)).

Jeg begynder som deltidsvegetar i juni måned, og så er planen at fortsætte frem til slut-august eller slut-september.

Hvad med dig? Hvad er dine yndlings-sommergrøntsager? Og har du en yndlingsvegetarret?

pastaret, pasta, vegetar, spaghetipande, tomater, æg, oregano, champignons, parmesan