Sådan udnytter du resterne fra julemiddagen

julJulen er en højtid med masser af god mad – faktisk så meget, at det også er en højtid med megen madspild, da folk ganske enkelt ikke når at spise al den mad, der bliver sat på bordet eller bliver trætte af at spise rester. Mens det første i høj grad kan løses ved at lave lidt mindre portioner eller fryse resterne ned, så kan det andet løses ved at finde på nye retter ud af resterne. Herunder får du en masse tips til, hvordan du kan udnytte resterne fra julemiddagen.

juledrink, snaps, kirsebærlikør, cointreau, rosmarin, vinter-cocktail, drinkLad os starte med julefrokostbordet. Her bliver der ofte snaps til overs. Lige præcis snaps er let at gemme, men du kan selvfølgelig også bruge snaps i drinks – for eksempel denne juledrink, hvor der også indgår kirsebærlikør.

el diablo, drink, tequila, kirsebærlikør, ginger beer, limeOg nu vi er ved kirsebærlikør så kan den naturligvis også bruges i andre drinks. Hvad med en El Diablo som vist på billedet?

ølbrød, hvedebrød, brød, gær, øl, yoghurt, havregryn, hvedemel, rørsukker, maltmelEr du blevet træt af juleøl, men stadig har nogle stående, så kan du bruge dem i ølbrød eller rugbrød

Rugbrød kan du naturligvis også bruge – enten i en rugbrødsmüsli som ovenstående…

rugbrødslagkage, lagkage, kage, dessert… eller i en rugbrødslagkage. Bare udskift de friske hindbær med noget andet (da det ikke er sæson for friske hindbær pt.).

Hvis vi smutter videre til selve julemiddagen, så får mange stegt and den aften. Får du gås i stedet, kan rester af denne dog også bruges i følgende retter:

anderuller, and, stegt and, rispapir, rødkål, grønkål, granatæble, æble, appelsinAnden får et asiatisk twist i disse anderuller, hvor du også kan bruges rødkål, grønkål og æbler fra julemiddagen.

appelsinpandekager, pandekager, appelsiner, hvedemel, æg, and, chilisauce, gulerødder, forårsløgAndekødet kan selvfølgelig også bruges som fyld i madpandekager som i dette eksempel, hvor det kom en appelsinpandekage.

and, andebryst, anisfrø, nudler, savoykål, sesamolie, nigellafrø, salatOg så kan andekødet også bruges i et hav af salater – hvad med and med savoykål og nudler, en grapesalat med and, kålsalat med and og asiatisk twist eller en andesalat med chokolade? Kun fantasien (og resten af lageret) sætter begrænsningerne.

ramen, nudelsuppe, andesuppe, and, andebryst, suppe, nudler, kyllingebouillon, bouillon, forårsløg, squash, mirin, hvidvin, soya, ingefærNåja – og så er en varm, krydret ramen med and jo heller ikke et dårligt valg.

Får du ribbenssteg/flæskesteg til julemiddagen, så kan man ikke komme udenom den altoverskyggende sandwich – jeg har lavet denne version i ølboller samt en helt klassisk version.

jule-tiramisu, juledessert, dessert, jul, italiensk, risalamande, kirsebær, kirsebærsauce, ladyfingers, kirsebærvin, kakaopulver, grødris, ris, fløde, mælkRisalamande afslutter julemiddagen i mange danske hjem. Selve risalamanden er lidt svær at bruge i andre retter, men vil du alligevel prøve, så kan jeg anbefale denne jule-tiramisu. Får du til gengæld risengrød – eller blot ikke fik brugt al risengrøden, da du lavede risalamande – så kan du bruge grøden til en risalamandetærte, servere risengrøden med ølsirup eller bruge den i klatkager.  

risalamande, jul, juledessert, dessert, risalamande cheesecake, grødris, mælk, flormelis, vanilje, fløde, Digestive kiks, mandler, kirsebær, kirsebærsauce, husblas, risdessertKirsebærsaucen kan bruges i mange andre desserter. Skal du holde julefrokost i løbet af julen, så prøv at servere en risalamande-budding eller risalamande cheesecake, som begge toppes med kirsebærsauce. Eller hvad med en kirsebæris?

Har du et godt tip til, hvordan man bruger resterne fra julemiddagen, så smid gerne en kommentar herunder.

 

Maj: Mad inspireret af restaurantbesøg

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeI maj måned har jeg valgt et lidt usædvanligt benspænd – nemlig restaurant-inspireret mad. I løbet af de sidste mange år har gemalen og jeg spist på mange spændende spisesteder – billige såvel som dyre – og vi har flere gange udbrudt “det må vi også prøve at lave!”. Det er blevet til en række eksperimenter gennem årene, men der er også en del retter, som vi aldrig har prøvet kræfter med, og det er så udfordringen i denne måned.

Du kan læse mine restaurantanmeldelser – i mellemtiden vil jeg gå i tænkeboks med hensyn til hvilke retter, jeg vil prøve at genskabe 🙂

Billeder fra svampeturen

I sidste weekend var gemalen og jeg på vores årlige svampejagt. Sidste år var et forfærdeligt svampeår, fordi det havde været så tørt hele sommeren, men som bekendt var der ikke ligefrem mangel på vand i år…

Der var da også et pænt udvalg af svampe. Vi var lidt overraskede over, hvor få indigo-rørhatte, vi så, for dem plejer der ellers at være en del af, og der var heller ingen træ-kantareller. Til gengæld fandt vi flere Karl Johan-svampe, end vi plejer.

Mange svampe kan være ret sneaky – de ligner døde blade, så de kan være svære at se i skovbunden.

Nogle af dem er dog ikke så snedige og står fro og glade midt i det grønne græs eller mos!

… og så er der dem, der ser halvgiftige ud…

… og dem, der ser virkelig giftige ud!

Dem, der ligner koralrev…

… eller er så spacy, at de kunne komme fra det ydre rum!

Men vi fandt selvfølgelig også nogle spiselige svampe. En god blanding af rørhatte…

… og en flok Karl Johan-svampe.

Vi endte med at bruge alle rørhattene – samt lidt af Karl Johan-svampene – i en lækker svampestuvning lavet på fløde, rosmarin, citronsaft, salt og peber, der blev serveret oven på et stykke smørristet brød. Velbekomme! 

En sommer som deltidsvegetar

squash, aubergine, basilikumJeg elsker grøntsager. For mig er de en vigtig del af et måltid, og selvom jeg ind imellem godt kan spise et ‘grøntsagsfattigt’ måltid, så ved jeg, at min krop helt klart foretrækker retter, hvor der er godt med grøntsager i. Når mine venner joker med, at de ikke helt ved, om de tør invitere en madblogger til middag (underforstået mig), så plejer jeg at sige, at jeg kan spise næsten hvad som helst, hvis bare der er grøntsager til.

Da jeg sidste sommer havde pasta-benspænd, indså jeg, hvor let det er at lave lækker vegetarmad på sommergrøntsager. Det var egentlig ikke en overraskelse – jeg har før eksperimenteret med både vegetar-benspænd og veganer-benspænd og fandt her frem til en masse skønne og dejlige retter uden kød. Men pludselig indså jeg, hvor lidt jeg egentlig behøvede kødet som en del af sommerretterne. Bevares – når vi rullede grillen frem, kom der næsten altid kød på, og lige præcis ved grillretterne vil jeg næsten altid ty til kødserveringer.

Men en travl hverdagsaften kan jeg sagtens nøjes med lidt pandestegte eller dampede grøntsager vendt med linser, kikærter eller pasta, så det tager jeg konsekvensen af denne sommer, hvor jeg har besluttet mig for, at mindst halvdelen af de retter, jeg laver, skal være vegetariske. Jeps, jeg bliver deltidsvegetar – i hvert fald i eget køkken. Det er ikke sikkert, at alle retterne kommer på bloggen – en del af dem vil nok være gentagelser af de vegetarretter, jeg allerede har blogget om – men jeg skal prøve at huske at smide nogle af dem på bloggen.

Beslutningen om flere vegetarretter bunder dermed i, at jeg elsker grøntsager og ikke, at jeg pludselig ikke vil lave kødretter. Det vil jeg fortsat – bare ikke hver dag. Jeg tog beslutningen allerede i efteråret, men i løbet af de seneste måneder er det åbenbart blevet ret hipt at skære ned på kødet. Det er jo fint, for det er også godt for miljøet, og så er der den bonuseffekt, at jeg også kan være hip (selvom det ikke var tilsigtet :)).

Jeg begynder som deltidsvegetar i juni måned, og så er planen at fortsætte frem til slut-august eller slut-september.

Hvad med dig? Hvad er dine yndlings-sommergrøntsager? Og har du en yndlingsvegetarret?

pastaret, pasta, vegetar, spaghetipande, tomater, æg, oregano, champignons, parmesan

 

 

Roskilde rykker på madfronten

Roskilde DomkirkeRoskilde er på mange måder en dejlig by, men på ét punkt har det haltet en del gennem årene, og det er på madfronten. Bevares – der er skam dejlige restauranter som Restaurant Mumm og Restaurant Vigen, men der er manglet et bredere (og bedre) udvalg af restauranter i mellemprisklassen. Og udvalget af råvarer kunne også være bedre. Jojo, vi har skam torvedag onsdag og lørdag, hvor der især i sommerhalvåret er et ganske pænt udvalg af lokale råvarer, men så har man som fuldtidsarbejdende reelt set kun lørdag formiddag til at handle ind i.

Men det er heldigvis ved at ændre sig. I løbet af de sidste par år – og især det seneste års tid – er der dukket adskillelige nye butikker og spisesteder op i byen. Her er en lille rundtur til de nye steder. Vi starter med butikkerne.

Landmad RoskildeLandmad
Sidste år åbnede Landmad – en hyggelig delikatesseforretning, der også har et caféområde samt lokaler oven på, man også kan benytte. Jeg har besøgt stedet flere gange, og de har et fint udvalg af varer – især lokalt producerede – der blandt andet omfatter øl, økologisk kød og syltede sager. Selve butikken kommer jeg nok ikke til at benytte så meget, da jeg foretrækker at lave mange af tingene selv, men jeg overvejer at prøve caféen på et tidspunkt. Uanset hvad så er det en hyggelig butik, hvor der er god mulighed for at finde en skøn værtsgave eller lidt lækkert til weekenden. Landmad ligger i Skomagergade.

fiskehandler Roskilde, Kuberts FiskKuberts Fisk
Området omkring Støden – der hvor Slagter Frimann i forvejen ligger – er ved at udvikle sig til et lille eldorado af madbutikker. Den 1. april fik Roskilde ENDELIG en fiskehandler igen, og det var heldigvis ikke en aprilsnar men måske den butiksåbning, jeg har glædet mig mest til i år. For sævan hvor har vi manglet en fiskehandler. Der plejer ganske vist at være 2-3 habile fiskeboder til torvedag, men som sagt – hvis man ikke lige har tid om lørdagen… Gemalen og jeg kiggede forbi Kuberts Fisk på åbningsdagen og købte lidt gode sager – blandt andet en aldeles glimrende fiskefars. Den skal jeg købe mere af på et andet tidspunkt.

Conditoriet RoskildeConditoriet
Tæt på Kuberts Fisk – på den anden side af slagterbutikken – er der også åbnet en bager/konditori/café ved navn Conditoriet. Jeg har ikke besøgt stedet endnu, men det lyder lovende. Du kan læse mere om stedet i den lokale avis.

Lauras Bakery og Emmery’s
Conditoriet er ikke eneste bager, der er åbnet i Roskilde i løbet af det sidste års tid. Sidste sommer åbnede Lauras Bakery over for ostebutikken Caseus, og i starten af året åbnede Emmery’s en butik ved siden af Domapoteket. Jeg læste i går i den lokale avis, at Emmery’s har fået den bedste butiksåbning nogensinde i kædens historie i Roskilde, så der har åbenbart været et udækket behov for spændende brød i byen.

Flere butikker på vej
Der kommer efter sigende flere butikker i området omkring Støden, men det ser pt. ud til, at der går noget tid, før flere åbner.

DisOtto, restaurant, pizzeria, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Roskilde, pizzeria i RoskildeDisOtto
Take away-scenen i Roskilde har været virkelig skuffende i mange år. Udvalget har indtil nu primært bestået af masser af grillmad og middelmådige pizzaer, enkelte glimrende sushisteder samt nogle få thairestauranter og indiske spisesteder af blandet kvalitet. Det har så også betydet, at jeg i mange år kun spiste take away én dag om året (ja, 1. januar ligesom alle andre), da jeg kunne lave maden billigere, bedre og hurtigere selv. Hvem gider at bestille take away, når det alligevel tager en time, før det bliver leveret?

Men så åbnede DisOtto på Køgevej for et par måneder siden… Det lille pizzeria ejes af to brødre, der havde pizzeriaet Da Marco É Paolo for nogle år tilbage. Desværre valgte de at lukke den for at tage på madeventyr i en anden by, men nu er de tilbage, og det er jeg meget glad for. De kan nemlig bage rigtig italienske pizzaer, og de udgør en reel trussel mod min aversion mod take away-mad. Damn it…

WHY Food and Cocktails, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelseWHY Food & Cocktails
Sidste efterår fik Roskilde et nyt spisested, der både serverer cocktails og dansk-asiatisk fusionsmad. WHY Food & Cocktails ligger i de gamle Gimle-lokaler (som sidenhen blev til Bjergtrolden, og som nu er – ja – WHY Food & Cocktails). Stedet er rasende hyggeligt indrettet, og det er dejligt med en helt ny type spisested i byen, som tilmed er friske på at ryste nogle drinks. Mere af det, tak!

Skänk, vinbar, Roskilde, restauranter i RoskildeSkänk
Nu vi er ved drikkevarer, så kan jeg ikke undgå at nævne Skänk. Vinbaren har ganske vist eksisteret et par år nu og er lige på grænsen til at være ‘for gammel’ til denne liste, men det er byens første og eneste vinbar, og den er virkelig et besøg værd. Lækre vine og dejlig tapas.

Restaurant Upstairs, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Upstairs
Jeg efterlyste i starten af indlægget flere lødige restauranter i mellemprisklassen, og det er der også kommet gennem de sidste par år. Restaurant Upstairs åbnede for et par år siden i Skomagergade. Her kan du få et glimrende måltid mad til en ganske fornuftig pris. Vær dog lige opmærksom på, at det er provinsportioner, der er tale om – der er fyldt godt op på tallerkenen – så jeg vil anbefale, at du venter med at bestille dessert, indtil du ved, om du stadig er sulten på det tidspunkt 🙂

Pipers Hus, restaurant, restauranter i Roskilde, restaurantanmeldelse, madanmeldelsePipers Hus
Mange roskildensere har gennem årene undret sig over, hvorfor den lille hyggelige pavillon i Byparken ikke blev brugt som restaurant, men det ændrede sig heldigvis for et par år siden, da stedet blev forvandlet til Pipers Hus. Spisestedet ligger ikke blot i naturskønne omgivelser – de serverer også ganske lækker mad til en fornuftig pris, og så gør de en del ud af at afholde temaaftener, der passer til årstiden.

Sagafjord, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeSagafjord
Det er muligvis lidt snyd at tage bådrestauranten Sagafjord med, for den har eksisteret i mange år, men sidste forår fik den sig en virkelig tiltrængt fornyelse, da Cofocokæden overtog driften af restauranten. Jeg prøvede en af deres aftensejlture inkl. mad, og det var en klar forbedring i forhold til de tidligere forhold – både mht. kvaliteten samt udvalget af retter.

Restaurant Moehr, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeRestaurant Moehr
Restaurant Moehr åbnede ved siden af Landmad i slutningen af 2015. Restauranten fokuserer på lokale råvarer og laver enkel gourmetmad til en fornuftig pris. Da gemalen og jeg spiste der, var oplevelsen desværre noget blandet (fra det geniale til det kiksede), men jeg har kun hørt godt om restauranten fra venner og familie, så stedet får en chance mere på et andet tidspunkt.

Bone's, Bone's i Roskilde, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i RoskildeFamilierestauranter
Der er også kommet et pænt udvalg af nye familierestauranter i Roskilde gennem de seneste år. Det er ikke en kategori, der interesserer mig synderlig meget, da jeg både synes, at der er nok af den type restauranter i forvejen, samt at man sjældent får en særlig interessant spiseoplevelse sådan et sted. Men jeg har både besøgt Bone’s (skønne spareribs, dårlig bøf) og Restaurant Flammen (glimrende oplevelse, men jeg er bare ikke til buffetrestauranter). Sidstnævnte har i øvrigt fået en lokal pendant, Restaurant Ilden, der lige akkurat nåede at åbne, inden kæderestauranten fra Jylland gjorde sit indtog.

Café 48 RoskildeHvad har jeg glemt?
Ovenstående liste er ikke en fyldestgørende liste over alle de spisesteder og butikker, der er åbnet i løbet af de sidste to år i Roskilde. Der er helt sikkert steder, jeg har overset eller bare ikke ved noget om – for eksempel Café 48, som jeg stødte på i forgårs i Algade tæt på Domapoteket. Jeg tror, den åbnede i sidste måned, men jeg aner intet om stedet. Der er også åbnet en italiensk restaurant, That’s Amore, der ligger ved siden af Kuberts Fisk i Støden. Den restaurant har jeg heller ikke besøgt og har indtil videre hørt blandet om, så den står ikke øverst på ‘to-do-listen’. Til gengæld har jeg flere gange overvejet at smutte forbi Hédins Mad og Smil, der ligger i Hersegade. Det virker som et hyggeligt lille sted med enkel og uprætentiøs mad.