Skaldyrsfestival på Mors 2016

SPONSORERET INDLÆG

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandI weekenden var jeg inviteret til Skaldyrsfestival i Nykøbing Mors, og det var en invitation, jeg bestemt ikke kunne sige nej til, for det er et ganske hyggeligt arrangement. Jeg var der også i 2012, så det var samtidig en fin anledning til at se, hvordan festivalen havde udviklet i løbet af de seneste fire år.

Skaldyrsfestivalen strækker sig over tre dage, men reelt set er det primært lørdag, der er den helt store festivaldag. Fredag aften startede festivalen med grillfest og Skaldyrsrock, men da det ikke har så meget med skaldyr at gøre (og heller ikke matcher min musiksmag), sprang jeg denne del over og gik direkte til lørdag.

Om lørdagen blev havneområdet fyldt med madboder og aktiviteter, og her brugte jeg hurtigt flere timer på at trisse rundt for at se, smage og pille ved en masse ting.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandJeg mindes ikke, at der var stande med lokale fødevarer, da jeg var til skaldyrsfestival i 2012, men i år var der et pænt udvalg af forskellige delikatesser – blandt andet de ovenstående specialøl, som Thisted Bryghus præsenterede. De var ret anderledes, måske lige en tand for anderledes til min smag, men bestemt interessante.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandMen men… førsteprioriteten var skaldyrene, og eftersom vi ankom ved frokosttid, så gik jagten straks efter madboderne. Flere steder var der meget lang kø, men så gik vi blot videre til næste madbod.

Portionerne er generelt rimelig store, så gemalen og jeg delte hver gang – så var der nemlig også mulighed for at smage flere serveringer!

skaldyrsfestival, Nykøbing Mors, Nordjylland, madfestivalHvis du klikker på billedet, så det bliver større, kan du se, hvad madboderne serverede i år.  skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandFørste madbod blev selvfølgelig blåmuslinger, der blev solgt i flere udgaver. Denne portion var kogt i øl og fløde. Så vidt jeg er orienteret er blåmuslingerne er lokalt fanget, og det ville i så fald give god mening, da der var masser af dem. Det er i øvrigt en spise, jeg får alt for sjældent, så det var en kærkommen lejlighed.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandVi nåede også et par obligatoriske fiskefrikadeller – det var den madbod, hvor køen var længst, men det er ikke så underligt, da fiskefrikadeller er et hit hos børnefamilierne, og dem var der mange af denne dag.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDer var heldigvis også mulighed for at få en tallerken pil-selv-rejer, og det er virkelig kræs! De blev spist med stor fornøjelse.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDa jeg var til skaldyrsfestival sidste gang, blev jeg også introduceret til Limfjordsøsters. Det er nogle ordentlige basser, som godt kan skræmme østers-nybegyndere, men de er ganske lækre, selvom de godt kan være en stor mundfuld. Vi fik fat i et par stykker, der var knapt så store. I år blev de serveret naturel med en limebåd til, og de var yderst delikate. Jeg er efterhånden blevet ganske god til østersspisning 😉

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandSidst men ikke mindst blev det til en fjorddog, og her må jeg være svar skyldig mht. hvad den præcis indeholdt, for det stod der ikke noget om, og jeg fik ikke spurgt. Pølsen var udmærket, men serveringen var lige lovlig tør – den trængte til lidt mere dyppelse/dressing.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDa vi havde sundet os et stykke tid – og gået lidt mere rundt og nydt stemningen – var der heldigvis også plads til en lille is. Gemalen og jeg delte tre kugler is fra Thy Øko-Is – en producent, jeg ikke før er stødt og derfor var meget interesseret i at prøve. Deres hindbæris var rigtig lækker, og deres lakridsis var også ganske god. Deres karamelis faldt dog ikke i min smag – lidt for kedelig og lidt for sød smag til mig.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandDer var en lang række aktiviteter på havnen hele eftermiddagen. Jeg kunne ikke stå for dette krabbevæddeløb, hvor børnene ihærdigt forsøgte at overtale krabberne til at løbe i mål (det var tydeligvis ikke en let opgave), og det var blandt andet også muligt at se eksempler på tang fra de lokale farvande samt se nærmere på en fiskekutter.

Efter nogle timer i bagende sol (nej, det var ikke en klage – det var virkelig skønt vejr!) tog vi hen til overnatningsstedet for at hvile fødderne lidt samt samle appetit til om aftenen. Her ventede nemlig festivalens nok mest populære arrangement – den store fiske- og skaldyrsbuffet. Her koster en billet 395 kr, og så har du adgang til et eldorado af lækre fiske- og skaldyrsretter.

skaldyrsfestival, madfestival, Nykøbing Mors, NordjyllandI år så menuen således ud – og ja, hvis du gik sulten derfra, så var du selv ude om det, for der var virkelig mange skønne retter. Inden buffeten blev åbnet, smuttede jeg lige rundt med kameraet, så i billedhjulet herunder kan du se det imponerende udvalg af retter.

Humøret var højt i festteltet, og vi faldt hurtigt i snak med de andre ved bordet. Det viste sig også, at vi ikke var de eneste, der kom langvejs fra, men det er ikke så underligt, for holder du af skaldyr, så er skaldyrsfestivalen en fin anledning til at få smagt en masse skaldyrsretter.

Skaldyrsfestivalen slutter om søndagen med et fjord-til-bord-arrangement for børn. Det synes jeg er en rigtig god idé, for her får børnene mulighed for at lære noget om Limfjorden og dyrene, der lever der. Vi vendte dog snuden hjemad på dette tidspunkt, da vi ikke har børn, der kunne deltage.

Vil jeg fortsat anbefale skaldyrsfestivalen?

Ja, helt bestemt. Jeg elsker ideen om en madfestival med fokus på lokale råvarer, og især når det drejer sig om skaldyr, som danskerne ellers ikke spiser så mange af (herunder mig selv, selvom jeg gerne vil være bedre til at huske det).

Jeg syntes dog ikke, at festivalen havde ændret sig voldsomt meget gennem de sidste fire år. Det er ikke nødvendigvis et problem, men det kunne være sjovt, hvis madboderne skejede lidt mere ud i stedet for at servere nogle meget enkle og traditionelle serveringer (her var der flere friske/interessante bud i 2012), ligesom der gerne må være endnu mere at se og røre ved.

Og så vil jeg til enhver tid anbefale fiske- og skaldyrsbuffeten. Den er absolut værd at køre nogle kilometer for.

 

Tak til skaldyrsfestivalen og Visit Nordjylland for invitationen

 

3 thoughts on “Skaldyrsfestival på Mors 2016

  1. Vi var der også i år (vist nok for 3. gang). Der er sket meget i forhold til de første år, men ikke så meget som i forhold til sidste gang for 2 år siden. Men der var lidt udskiftning i nogle af retterne. Min bror og kone var med for første gang, og de var vildt imponeret, så vi har sat kryds i kalenderen til næste år 🙂

    Som dig, var jeg også glad for deres fokus på lokale produkter, og de var gavmilde med smagsprøver

    Fjorddogen – det var 90 % sild og 10% tang (mener at blandingsforholdet var ca sådan). Men selv mig som ikke kan lide sild, kunne ikke smage det 🙂

  2. Pingback: Restaurant Substans - Piskeriset på eventyrPiskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *