En skaldyrsfestival er jo den helt perfekte afslutning på en hel måned med skaldyr, og derfor takkede jeg straks ja, da jeg fik tilbudt at komme med til skaldyrsfestival og opleve nordjysk skaldyrsgalore! Lørdag den 2. juni tog gemalen og jeg derfor kameraet under armen og susede til Nykøbing Mors, hvor de afholder skaldyrsfestival hvert år.

skaldyrsfestival, blåmuslingerVejret var koldt men solrigt den dag, og mange mennesker havde fundet frem til havnen, hvor en lang række boder solgte spændende skaldyrsretter i forbindelse med årets skaldyrsfestival. Flere steder var det også muligt at følge med i tilberedningen – herover ses en af de store kedler, hvor blåmuslingerne blev kogt.

Udover boderne med skaldyrsretter var der også en række aktiviteter i løbet af dagen. Der var blandt andet mulighed for at besøge denne båd, som bruges til muslingefiskeri, ligesom der var skaldyrsløb (motionsløb), torveboder og aktiviteter for børnene.

skaldyrsfestival, rejerDet var dog først og fremmest skaldyrene, der var i centrum, og jeg priste mig lykkelig for, at jeg havde spist meget let, inden vi tog af sted, for der var rig mulighed for at stille sulten hos boderne. Vi sørgede for at dele hver portion, og vi forsøgte endda at bede om en lille portion hos en af boderne, hvortil svaret lød “vi serverer ikke små portioner!” 🙂

Herover ses den tallerken med skønne pil-selv-rejer, som vi nød i fulde drag. Bemærk den betænksomme vådserviet, der følger med – sådan en er rigtig rar at have, når man har pillet en hel tallerken rejer.

Vi mødtes med Newyorkerbyheart og hendes kæreste, som også deltog i Mors’ skaldyrsfestival, og vi fik hyggesnakket en del. Det er altid rart at dele madoplevelser med andre madinteresserede, og herrerne kunne så grine af os andre, som sad og knipsede billeder konstant…

skaldyrsfestival, fiskefrikadellerFiskefrikadellerne lagde en god bund, og de havde en god smag og saftighed, som fiskefrikadeller nu skal have.

skaldyrsfestival, pasta carbonaraEn af de sjovere indslag var denne pasta carbonara, som blev toppet med stegte skaldyr. Jeg var lidt skeptisk, men retten overraskede positivt, og jeg kunne godt finde på at lave noget lignende på et tidspunkt. Kæk servering.

Skaldyrssalaten var til gengæld ikke mig – først og fremmest fordi der var lidt for megen marinade til min smag.

skaldyrsfestival, grillede østersVi sluttede af med et par grillede østers. Jeg må indrømme, at det ikke er min yndlingsspise – hvilket måske er meget heldigt, for østers er som bekendt dyrt – men dette var nu en af de bedre udgaver, jeg har smagt. Her blev østersen tilsat noget presset hvidløg og derefter smidt på grillen i kort tid, inden den blev serveret med en lille skive limefrugt. Hvidløget gav et godt modspil til østerskødet, som ellers var lidt overvældende på grund af størrelsen.

Om aftenen blev årets skaldyrsfestival afrundet med et brag af en fest, hvor mellem 600 og 700 mennesker havde købt billet til en meget indbydende skaldyrsbuffet, som bød på alskens lækkerier. Der var feststemning lige fra det øjeblik, hvor vi satte os, og der var både sang og dans på bænkene, så teltet gyngede og folk grinede. Jo, nordjyderne forstår at holde fest 🙂

Menuen bestod af følgende:
Østers
Dampede muslinger
Muslingesuppe + brød
Varmerøget laks med mandler
Røget laks og hellefisk med rejer
Lakridsgravet laks med peberrodsdressing
Pil selv rejer med citron og aioli
Skaldyrssalat med perlebyg
Pink shot (rejer i rødbede med guacomole)
Rullede kolde fiskefileter med røget laksemousse på sprøde salater
Fiskefrikadeller med remoulade og kartoffelsalat
Fyldte butterdejs snitter med forskellig fiskefyld
Krydderbagte kartofler
Pastasalat

Natmad: sandwich med forskelligt fyld

Jeg har samlet et billedgalleri med retterne fra buffeten, som du kan se her:

Og ja, det var lige så godt, som det ser ud til, og vi havde en rigtig hyggelig aften. Det var skønt at kunne spise sig mæt i friske, nyfangede skaldyr og fisk. Stor ros til kokken, Marianne Eskildsen, og alle hendes flittige hjælpere, som imponerede ved at tilberede og anrette et så overdådigt og varieret buffetbord.

Et kig ud over vandet kl. 22.30, hvor vi tog hjem fra festen…

Nordjylland byder på flere muligheder for at nyde skaldyr i festlig lag – således er der muslingefestival i Løgstør senere på sommeren – og når jeg en dag skal tilbage til Nordjylland for at udforske området nærmere, så ved jeg nu, at der er gode mulighed for at opspore gode lokale skaldyrsretter. Jeg glæder mig allerede!