Popcorn schrimps

popcorn schrimps, rejer, hvedemel, majsstivelse, øl, paprika, chipotle, chili, rapsolie

Disse popcorn schrimps kom på bordet som nytårssnack, og de fik hurtigt ben at gå på! Jeg benyttede juleferien til at rydde lidt op – blandt andet i den 1 million bookmarks, jeg efterhånden har. Her faldt jeg over en opskrift på popcorn schrimps hos Klidmoster, og det fik jeg lyst til at afprøve. Jeg udelod dog bacon og flormelis og ændrede lidt på krydringen.

Popcorn schrimps
2-3 personer

150 g pillede, kogte rejer
35 g hvedemel
½ spsk majsstivelse
½ tsk paprika
½ tsk chipotle
salt og peber
½ dl øl

Derudover:
Rapsolie til stegning

Rør hvedemel, majsstivelse, paprika, chipotle, salt og peber sammen. Tilsæt øl og rør rundt indtil du har en tyktflydende og ensartet dej.

Hæld olie i en lille gryde, så bunden bliver dækket af et 5 cm dybt olielag. Varm olien op – den er klar, når du kan stikke den ikke-svovlbeklædte ende af en tændstik ned i olien, og det bobler omkring tændstikken. Hæld nu dej ud over rejerne – kun lige så meget, at rejerne bliver dækket, nu du vender dem med en ske. Tag en spiseskefuld rejer og put dem ned i olien, så de danner en klump. Lad dem stege, indtil de er gyldne, og tag dem så op og læg dem på et stykke køkkenrulle. Fortsæt på samme måde med de øvrige rejer.

Servér dine popcorn schrimps med tartarsauce.

Note: Disse popcorn schrimps er en lækker – og lidt fedtet – snack! Smager skønt med tartarsauce men en god sursød chilisauce vil nu heller ikke være dårlig til.

Mini-omelet med rejefyld

mini-omelet, æg, mælk, rejer, creme fraiche, mayonnaise, citron

Den sidste vinterforret i denne ombæring bliver denne lille servering – nemlig mini-omelet med rejefyld. Eller mini-omeletter om man vil, eftersom forretten består af to små omeletter med fyld imellem. Det er en ret simpel mini-version af min normale omelet men med rejer imellem i stedet. Da jeg havde sammensat forretten, indså jeg, at den nok vil fungere endnu bedre med endnu et lag fyld plus en omelet mere, så den fylder mere, og så kunne det også være fint med en lille frisk krydderurt på toppen. Det sidste er det dog ikke helt sæson for.

Mini-omelet
Ca. 12 stk.

2 æg
½ dl mælk
Lidt salt
Smeltet smør til stegning

Pisk æg, mælk og salt sammen. Varm en blinispande op og smør hvert felt med smør. Hæld æggemasse i hver blinisflade og steg dem ved mediumvarme, indtil de begynder at stivne på overfladen. Vend dem om og steg dem kort på den anden side.

Rejefyld
Til to personer

1 dl kogte rejer, hakkede
1 spsk creme fraiche
½-1 spsk mayonnaise
Ca. ½ fintreven skal fra øko-citron
Salt og peber

Rør rejer, creme fraiche, mayonnaise samt citronskal sammen og smag til med salt og peber.

Når du skal servere forretten, lægger du en mini-omelet på en frokosttallerken, topper den med rejefyld og lægger derefter en anden mini-omelet oven på. Tryk dem let sammen og servér med det samme.

Note: Sød lille servering – bestemt en forret, jeg vil lege videre med en anden gang.

Kammuslingesuppe

kammuslingesuppe, kammuslinger, muslinger, skaldyr, mælk, hvedemel, svampe,

Da vi købte ind i weekenden, fik jeg pludselig lyst til at lave noget med kammuslinger, og hvad er så mere oplagt end at følge månedens benspænd og lave kammuslingesuppe? Det er efterhånden flere år siden, jeg har brugt kammuslinger i madlavningen, hvilket er en stor fejl, da de er så lækre og delikate.

Jeg skelede til lidt forskellige opskrifter på nettet og endte med at tage udgangspunkt i en opskrift fra Allrecipes. Jeg justerede dog på mængdeforholdene, og så valgte jeg at tilsætte majs, forårsløg samt lidt røget paprika, men udelod til gengæld ost og persille.

Kammuslingesuppe
Lille forret til fire personer

200 g friske kammuslinger, skåret i halve
Smør til stegning
½ løg, finthakket
200-250 g champignons, rensede og fintsnittede
1 spsk hvedemel
1½ dl letmælk eller sødmælk
1 dl hvidvin
Salt og peber

Topping:
1 forårsløg, finthakket
Lidt røget paprika

Smelt smør i en gryde og steg løg og svampe ved mediumvarme, indtil de bliver bløde. Rør melet i og dernæst mælken. Når det begynder at tykne, rører du hvidvinen i sammen med kammuslinger. Lad det simre, indtil kammuslingerne er møre (du kan skære dem over med en gaffel). Smag til med salt og peber og servér din kammuslingesuppe toppet med forårsløg og røget paprika. Spis eventuelt kuvertbrød til.

Note: Lækker cremet kammuslingesuppe, der får lidt kant fra toppingen. En dejlig forret, som du også kan servere som let aftensmåltid for to personer.

Rejer i spinat og tamarindsauce

rejer i spinat og tamarindsauce, spidskommen, kanel, koriander, tomater, bouillon, hvidløg

Da jeg så denne ret med rejer i spinat og tamarindsauce, vidste jeg, at den ville ikke bare passe perfekt ind i mit persiske benspænd – den ville også smage sindssygt godt! Udfordringen har så været at have alle ingredienser i hus, for først manglede jeg tamarindsauce (kan blandt andet købes hos arabiske grønthandlere og specialbutikker), og så skulle jeg også lige have noget frisk spinat.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra SBC, men justerede lidt på flere af målene samt udelod mørk farin, da den bouillon, jeg brugte, allerede havde lidt sødme.

Rejer i spinat og tamarindsauce
let hovedret til 2 personer

olie til stegning
2 fed hvidløg, hakkede
2 tsk spidskommen
1½ tsk stødt koriander
½ tsk kanel
½ tsk chiliflager
3 friske tomater, hakkede
2½ dl kyllinge- eller fiskebouillon
2 spsk tamarind
evt. 1 spsk mørk farin
200 g store rå rejer
75-100 g frisk spinat
½ bundt frisk koriander
salt og peber

Tilbehør:
3 dl bulgur

Hæld bulguren i en skål og hæld kogende vand over. Lad det trække, mens du laver resten af retten.

Pil rejerne. Hæld olie på en stor pande og varm det op til mediumvarme. Tilsæt hvidløg, spidskommen, koriander, kanel og chili og steg det i et par minutter – uden at brænde det på. Tilsæt tomater og bouillon og lad det simre et kvarters tid. Tilsæt så rejerne og lad dem få lidt farve, inden du vender tamarind, spinat og koriander i. Lad det simre i et par minutter og smag så til med salt, peber og evt. farin.

Skaldyrstærte med valnødder

skaldyrstærte, tærte, madtærte, rejer, hvedemel, smør, æg, bronzefennikel, dild, ost

Jeg er pt. i gang med at kigge en række af mine opskriftbøger igennem, og her faldt jeg over en fristende skaldyrstærte i Netto-kogebogen ‘Forretter’. Den har jeg kigget på flere gange, og nu var det endelig tid til at prøve den – også selvom det ikke helt passer ind i månedens benspænd om at undgå mælkeprodukter. Jeg justerede på flere af målene, ligesom jeg udskiftede mælk med vand samt brugte bronzefennikel i stedet for timian.

Skaldyrstærte med valnødder
4 personer

Tærtedej:
200 g hvedemel
100 g koldt smør
2-3 spsk vand

Fyld:
5 æg
2 spsk vand
250 g pillede rejer
1½ dl hytteost
1 dl hakkede valnødder
2 spsk finthakket bronzefennikel (kan erstattes af dild)
1 dl fintrevet hård ost – for eksempel pecorino
salt og peber

Hæld melet i en skål og skær smørret i små stykker, som du gnider ind i hvedemelet. Tilsæt vand og ælt godt, indtil dejen hænger sammen. Stil den i køleskabet et kvarters tid.

Rul dejen ud på et meldrysset bord og beklæd et tærtefad på ca. 26 cm med dejen. Prik overfladen med en gaffel og bag derefter tærtebunden ved 200 grader i fem minutter.

Mens tærtebunden bager, pisker du æg og vand sammen og rør derefter rejer, hytteost, valnødder, bronzefennikel samt salt og peber i. Fordel fyldet på en forbagte bund og drys osten over.

Bag din skaldyrstærte ved 200 grader i 35-40 minutter.

Lad tærten køle af i 5-10 minutter, inden du serverer den med en grøn salat.

Note: En meget fin og smagfuld skaldyrstærte, der får et lille pift fra bronzefennikelen. En relativ mild og lettilgængelig madtærte, som er god at varme op dagen efter.