Efterårssalat med sweet potatoes og feta

efterårssalat, salat, kartoffelsalat, sweet potatoes, kartofler, kikærter, grønkål, olivenolie, fetaSidste weekend spiste vi denne flotte og farverige efterårssalat til frokost. Kan du ikke undvære kød, så kan du eventuelt drysse lidt stegt bacon over, men ellers er denne efterårssalat sammensat, så man smagsmæssigt ikke mangler det.

Jeg får ikke brugt sweet potatoes så tit i madlavningen, men i denne salat kommer den for alvor til sin ret med sin søde og lidt fede smag, der går godt sammen med grønkålen og den lidt syrlige feta.

Efterårssalat med sweet potatoes og feta
2 personer

ca. 650 g sweet potatoes
2 spsk olivenolie
1 håndfuld hasselnødder
2-3 stængler grønkål (jeg havde købt en funky lilla udgave)
100-150 g kogte kikærter
100 g feta
salt og peber

Skræl dine sweet potatoes og skær dem i mundrette tern. Vend dem i olie og fordel dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag dem i ovnen ved 200 grader i 25-30 grader. Hæld hasselnødderne ud på bagepladen, når kartoffelternene er næsten møre, så nødderne kan være med de sidste minutter. Tjek kartoffelternene undervejs, så du kan tage dem ud, når de er møre og ikke risikerer at blive for mørke.

Hak grønkålen i mindre stykker, put dem i en skål og overhæld dem med kogende vand. Lad dem trække i nogle minutter, inden du hælder vandet fra. Når grønkålen er dryppet af, vender du den med de bagte kartoffeltern, hasselnødder, kikærter og feta. Smag til med salt og peber.

Note:Denne efterårssalat er en god og mættende sag, men du kan altid servere lidt brød til, hvis du er bange for, at portionen ikke er stor nok.

Grapesalat med bacon og grønkål

grapesalat, grapefrugtsalat, salat, grønkål, bacon, sennep, rørsukker, pasta, hvidvinseddike, olivenolieDer kom grapesalat på bordet her i weekenden, for jeg er allerede godt i gang med mit grape og lime benspænd. Salaten blev serveret som en let frokost (for der skulle også være plads til et stykke æbletærte om eftermiddagen) og var dejlig frisk og lækker sag, hvor det syrlige, søde og bitre gik godt sammen. 

Grapesalat med bacon og grønkål
Frokostsalat til to personer

1 rød grapefrugt
3 blade grønkål – jeg har brugt en lilla version
100-120 g pasta
100 g bacon, skåret i små tern eller strimler

Dressing:
½ dl olivenolie
1 tsk stærk sennep
1½-2 tsk rørsukker
2 spsk hvidvinseddike

Kog pastaen. Mens den koger, skyller du grønkålsbladene, hakker dem og lægger dem i en skål, inden du hælder kogende vand over. Lad dem trække i nogle minutter, inden du hælder vandet fra.

Steg baconen sprød. Skær skallen af grapefrugten og skær frugtkødet i mindre stykker. Hæld ingredienserne til dressingen i en shaker og ryst den godt sammen.

Anret din grapesalat på to tallerkner – først med et lag grønkål vendt med kogt pasta, dernæst et lag bacon. Hæld dressingen over og slut af med grapefrugtstykker.

Note: En grapesalat, som får syrlighed fra grapefrugten, lidt sødme fra dressingen og lidt salt fed smag fra baconen. De tre elementer – sammen med den milde pasta – er gode til at ‘holde hinanden i skak’, så der er balance i smagen.

Piccadillo-salat til skaldyrsretter

agurk, tomater, salat, løg, peberfrugt, hvidvinseddikeDenne piccadillo-salat kom bordet, da vi var på ferie i Spanien. Her købte vi en masse skaldyr en af dagene og lavede en lang række tapasretter – du kan se nogle af dem i dette indlæg. Piccadillo-salat egner sig nemlig fortrinlig til skaldyrsretter, og da tapasretter ofte består af brød og/eller kød, så er det lækkert med en frisk grøntsagssalat til.

Piccadillo-salat

6-7 mellemstore tomater, skåret i små tern
2 peberfrugter, skåret i små tern
1 agurk, skåret i små tern
1-1½ mellemstort rødt løg, skåret i små tern
olivenolie
hvidvinseddike
salt og peber

Det er vigtigt, at alle grøntsagerne er skåret i små tern – og du kan sagtens justere op og ned på mængderne af de enkelte grøntsager. Bland alle grøntsagerne i en skål og rør olie og hvidvinseddike i. Smag til med salt og peber og lad salaten trække en halv time, inden du serverer den.

Note: Frisk, sprød og smagfuld salat, der strutter af sol og sommer – og vitaminer naturligvis. Du kan selvfølgelig servere denne piccadillo-salat som tilbehør til andre retter, men den er som sagt ekstra god til skaldyr.

Tyrkisk auberginesalat med peberfrugt

tyrkisk auberginesalat, salat, mellemøsten, tilbehør, vegetar, aubergine, peberfrugt, chili, persille, tomaterDer er mange fordele ved at fortsætte det tyrkiske benspænd – blandt andet at jeg så har en god undskyldning for at lave endnu flere retter med aubergine! Af en eller anden grund er jeg blevet meget glad for denne råvare i løbet af de seneste 4-5 år, og der er søreme mange retter med aubergine i det tyrkiske køkken.

Jeg hentede inspiration hos Love Antalya, men skruede lidt op for krydderierne, undlod citronsaft samt tilføjede godt med rød peberfrugt.

Tyrkisk auberginesalat
2 personer

1 rød peberfrugt
1 aubergine
½ tsk chili eller cayennepeber
1 dl finthakket bredbladet persille
2 spsk olivenolie
5-6 cocktailtomater, hakkede
Salt og peber

Varm ovnen op til 240 grader. Prik auberginen 8-10 gange med en gaffel og læg den i ovnen sammen med den røde peber. Bag dem i 20-30 minutter, indtil peberfrugtens skind bliver sortsvedent og auberginen bliver blød. Husk at vende dem flere gange undervejs. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle af et par minutter, inden du putter dem i frostpose og lader dem køle i yderligere 15-20 minutter. Pil derefter skindet af begge grøntsager, fjern kerner fra peberfrugten og hak begge grøntsager fint. Vend grøntsagerne i en skål sammen med persille, tomater og krydderier og vend til sidst lidt olivenolie i din auberginesalat.

Du kan servere auberginesalat som tilbehør til en hovedret eller som en let frokost kombineret med fladbrød.

Note: Cremet og lækker auberginesalat, som smager af sol og sommer. Perfekt til det varme vejr, vi har for tiden.

Ezme – krydret tyrkisk salat

ezme tyrkisk salat, tomater, rødløg, peberfrugt, persille, mynte, hvidløg, chili, sirup, olivenolie, mellemøstenGemalen og jeg nød denne lækre ezme til frokost en af de varme sommerdage i starten af måneden, hvor den blev nydt sammen med fladbrød og hummus.

Jeg hentede inspiration fra en opskrift på ezme fra bloggen Dejligt, som fuldt ud lever op til navnet – det er en virkelig dejlig blog med masser af inspiration til tyrkiske retter! Den kan jeg godt anbefale. Jeg justerede på nogle af mængdeforholdene, og så erstattede jeg granatæblesirup med almindelig sirup. Jeg opdagede desuden, at jeg var løbet tør for sumak, så jeg brugte lidt citronsaft i stedet til at give lidt syrlighed.

Ezme – krydret tyrkisk salat
2 personer

125 g små tomater, skåret i tern
et lille rødløg, finthakket
1 grøn peberfrugt, skåret i meget små tern
½ dl bredbladet persille, finthakket
1 spsk mynte, finthakket
1 fed hvidløg, presset
1 tsk chiliflager
1 tsk sumak eller lidt citronsaft
2 spsk olivenolie
salt

Bland alle ingredienser undtagen salt og citronsaft, som du bruger til sidst, når du smager til. Lad salaten trække et kvarters tid, så smagen ‘samler sig’, og servér så din ezme.

Note: Ezme er en lækker salat med masser af smag. Den skal helst være ret stærk, men jeg holdt mig til den mediumstærke udgave, så vær forberedt på, at denne salat bider lidt! Du kan evt. servere en mild yoghurtdressing ved siden af.