Sådan fremtryllede jeg en skøn tre retters nytårsmenu i huj og hast

Hvad gør du, når du dagen før nytårsaften finder ud af, at din bedre halvdel stadig er så syg, at planerne om at tage til en fest med 20 festglade mennesker må droppes og udskiftes med en intim middag for to? (og to katte, men de sad altså ikke med ved bordet).

Du går ikke i panik! Til gengæld priser du dig over et godt forrådskammer af gode sager og et par svigerforældre, der hjalp med et par småindkøb og en forret.

Da jeg fandt ud af, at vi måtte droppe festplanerne, overvejede jeg først at bruge lidt anderilette, som jeg havde lavet et par dage før, som forret. Min svigermor var dog hurtig til at foreslå, at vi kunne få lidt af deres laksemousse, og det sagde vi selvfølgelig straks ja tak til, for den er rigtig lækker – og i øvrigt lidt mere nytårsagtig end anderilette.

Til hovedretten fremtryllede jeg nogle jomfruhummere fra fryseren. Gemalen syntes, at det var en anelse Claus Meyer-agtigt sådan at kunne hive den slags delikatesser frem fra lageret, men det er altså også ret ekstraordinært, at vi havde jomfruhummere i fryseren. Og så har jeg i øvrigt ikke det mindste imod at blive sammenlignet med Meyer.

Jomfruhummerne fik samme behandling som i novembers, da jeg serverede jomfruhummere sammen med øl. Jeg kogte en lille portion speltspaghetti lavet på tang, som blev vendt i lidt nypresset olivenolie fra Italien, en moset avokado, lidt salt, revet skal fra en øko-citron samt saften fra selvsamme. Pastaen blev lagt på et leje af blandet salat, og så blev de grillede jomfruhummere serveret ved siden af – der var tre til hver. Jeg hev kløerne af hummerne inden stegningen, puttede dem i en gryde og kogte fond af dem sammen med lidt grøntsager og skallerne fra de spiste jomfruhummere. Jojo – bare fordi det var nytårsaften, kan du sagtens være lidt praktisk og husmoderlig.

Vi så en film og dernæst var det tid til desserten, hvor jeg i bedste Stop Spild af Mad brugte en sharonfrugt, der lå og kedede sig i frugtkurven. Her måtte jeg spæde til med et enkelt indkøb, da vi ikke havde noget fløde (undskyld Sif! Det er altså sjældent, jeg har det på lager!). Jeg valgte at lave en ret blød og cremet mousse, hvor frugtsmagen fik lov til at dominere. Sharonfrugten blev blendet og dernæst vendt med en dl piskefløde, der var pisket til skum. Moussen blev smagt til med lidt limesaft og ca. 2 spsk flormelis, og dernæst blev den sat på køl i 3-4 timer. Lige inden serveringen blev den pyntet med en lille rest frugtpulp og lidt sølvkugler.

Det er den mest stille og rolige nytårsaften, jeg har haft i mange år, men madmæssigt savnede vi nu ikke noget, selvom jeg måtte finde på en løsning i sidste øjeblik.

Og kattene? Ja, de fik en smule blød kattemad, som de elsker meget højt, og så lå de ellers i sofaen og snorksov resten aftenen, mens de nød at blive aet.

28 thoughts on “Sådan fremtryllede jeg en skøn tre retters nytårsmenu i huj og hast

 1. Årh hvor er det dog synd for din gemal at han lå syg. Det tager da virkelig sin tid med den sygdom 🙁 Håber han er kommet sig nu.
  Men altså… Du er da total overskuds kvinde, sådan at smække et lækkert nytårs måltid på bordet på så kort tid. Bravo siger jeg bare 🙂

  • Det værste er, at han stadig ikke er rask 🙁
   Det var nu også let at smække sådan en menu sammen, når nu der lige var et par gode råvarer inden for rækkevidde. Det er første gang, at jeg har jomfruhummere på lager, men det var det helt rigtige tidspunkt at have det 😀

 2. Jeg kan kun erklære mig enig med din gemal i, at det er lidt Meyersk sådan at kunne hive hummere op af fryseren. Men det beviser jo bare at et godt madlager er noget af det bedste man kan investere i (også selvom det måtte kræve en fryser/køleskab eller to ekstra).
  God bedring med ham!

  • Enig – det er søreme rart at kunne lave sådan en feberredning (pun intended), når man pludselig har brug for det!

   Jeg har sagt til ham, at han skal se at blive rask, men jeg synes ikke rigtig, han hører efter…! :-O

 3. Du er for sej Piskehaps 🙂

  Det er virkelig dejligt at se hvordan du lige kan hive en nytårsmiddag og at hatten (ja ja, fryseren). God bedring til den stakkels gemal. Nu må det da snart vende?

  Endnu engang godt nytår – vi ses lige om lidt 😉

 4. Har ham været ved lægen? Heroppe i det nordjyske render der rigtig mange rundt med kold lungebetændelse og det forsvinder ikke af sig selv!
  Lækker menu du fik bakset sammen!
  Det var lige før, at det endte på samme måde for os, for herhjemme var Emma syg, men hun klarede fint at komme med alligevel…

  • Kun telefonisk.
   Mange tak – det var jo ret let, når råvarerne var på lager – det er altid godt at være beredt på madfronten 😉

 5. Det var synd, I måtte aflyse nytårsfesten, men din menu lyder nu meget festlig 🙂 Desserten ser vildt lækker ud! God bedring til gemalen! Og som MissMuffin spørger jeg også, har han været hos lægen?

 6. Haha. Jeg tog hjem til min kæreste, der stadig bor hjemme. Herligt. Har været væk i over 2 uger, med en dag derhjemme, hvor jeg arbejde hele dagen. Jeg tror måske min sambo har lavet marengs mens jeg har været afsted. Vi har abnormt meget fløde og æggehvider. Noget vi aldrig nogensidne har haft før. Lidt skørt. Det er min tur til at være syg og æv-agtig i dag, så efter jeg havde lavet noter til Sanct hans aften spil (Litteraturhistorieeksamen om 8 dage, FTW), tog jeg mig en god lur, og nu ligger der pizzadej og tomatsauce og tør op fra fryseren. Så må jeg se om fyldet bliver af ting jeg har, eller om jeg laver en udflugt til rema. Ligenu spiser jeg en meget tør bolle, da rema bare ikke har kaldt på mig endnu! Men tak for et super indlæg. 😀

 7. Ihh, hvor ser det lækkert ud og hvor er I heldige at jeres katte ikke er bange for fyrværkeri. Vores prinsesse er skrækslagen og ligger og ryster under sengen helt hen til midt på natten til det nye år….

  Mange hilsner
  Birthe

  • Vi var faktisk overraskede over, hvor roligt de tog det. Nu slap vi heldigvis også for alt det ulovlige knaldfyrværkeri, så drønene var ikke så tunge – det hjalp en hel del!

 8. Åh, det er bare det bedste at kunne hive nogle fiskedimser op af fryseren. Sidste gang jeg gjorde det, var de fra Læsø og selvom de små gespænster er lidt små på Læsø, så smagte de fuldstændig vidunderligt 😀

  Lyder som en skøn middag!
  Og god bedring med kæresten! 🙂

 9. Det var dog en hårdnakket baktusse han har reddet sig! Men det er godt nok også en sej kone han har, som lige fikser en fin lille nytårsmenu med alskens herligheder. Rigtig godt nytår.

  • Ja, jeg synes ærlig talt også, at det må være på tide, han giver slip – han har det godt nok bedre, meeeen han kvækker stadig noget!

   Mange tak – og i lige måde!

  • Mange tak – det var dejligt, at vi kunne få noget god mad, selvom det skulle gå hurtigt. Jeg kunne i princippet godt have lavet noget endnu mere avanceret, men eftersom gemalens smagsløg ikke helt var, hvad de plejer at være, så syntes jeg ikke, der var grund til at gå helt amok i fire-fem retter 🙂

 10. Pingback: Asiatisk wannabe-ret | Piskeriset på eventyr

 11. Pingback: Jomfruhummersuppe og krabbekløer | Piskeriset på eventyr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *