Rugbrød med havtorn og kandiseret ingefær

Et kig i fryseren afslørede for nylig, at jeg var løbet tør for hjemmebagt rugbrød, så jeg skyndte mig at lave en simpel surdej, som var klar allerede 1½ dag efter. Det hjalp selvfølgelig, at jeg havde stillet den tæt på radiatoren, så den havde det lunt og hyggeligt under modningsprocessen.

Jeg tog udgangspunkt i en tidligere opskrift på rugbrød med havtorn, men vanen tro fokuserede jeg på at bruge diverse rester op, og her fandt jeg blandt andet en pose med kandiseret ingefær fra julebagningen. Jeg er ikke særlig god til kandiseret ingefær, men jeg tænkte, at det kunne give et frisk pift i brødet, så det kom også med.

Rugbrød med havtorn og kandiseret ingefær
24-28 skiver

8 dl lunkent vand
3 dl pilsner
½ dl mørk sirup
5 spsk surdej
3 tsk groft salt med top
2 dl tørrede havtorn
4 skiver kandiseret ingefær skåret i små tern
500 gram skårne rugkerner
200 gram havregryn
50 gram sesamfrø
30 gram brændt maltmel
250 g kamuthvedemel
500 gram rugmel

Bland vand, øl, sirup og surdej i en røremaskine. Tilsæt derefter de tørre ingredienser lidt ad gangen og lad maskinen køre ti minutter. Derefter lægger du et fugtigt viskestykke over skålen og lader dejen stå i køleskabet og pønse i 24 timer. Dejen puttes i en stor rugbrødsform, prikkes med en lang, tynd træpind og sættes i en forvarmet ovn, hvor den skal bage i to timer ved 170 grader.

Pak evt. brødet ind i et viskestykke, mens det afkøler på en bagerist, så det ikke bliver for hårdt, og skær det i skiver næste dag.

Note: Brødet var en anelse mere bittert end det oprindelige havtornsrugbrød, men faktisk var ingefæren ikke så gennemtrængende og parfumeret, som den ellers kan være, og det blev et ganske godt brød med en god fasthed og tilpas mørk smag. Jeg må igen fremhæve, hvor skønt rugbrød bliver, hvis du bruger brændt maltmel, men nu er jeg også stor fan af meget mørkt rugbrød.8 thoughts on “Rugbrød med havtorn og kandiseret ingefær”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *