Tacos & Tequila i Göteborg

Tacos & Tequila, restaurant, restauranter i Göteborg, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Da vi var i Göteborg for nylig, spiste vi frokost på Tacos & Tequila, som en af mine kolleger havde anbefalet mig. Det er en stemningsfuld mexicansk restaurant, og den slags kan gemalen og jeg jo ikke stå for.

Jeg kunne ikke nære mig og bestilte en god syrlig margherita, mens gemalen prøvede en svensk IPA, som viste sig at være ganske god.

Jeg hungrer efterhånden efter sommergrøntsager, så da jeg så, at der var guacamole på menukortet, bestilte vi det som forret. Den blev serveret med et solidt lag tomattern samt sprøde majschips til. Dejlig start på måltidet.

Gemalen og jeg kan godt lide at dele, så da jeg bestilte en portion tacos, betød det heldigvis, at der kom to stk – saftige, velsmagende og med masser af smag! Nåja, og næsten mulige at spise uden at spilde.

Vi fik en lille skål kålsalat som tilbehør – nok mest til gemalens ret – der var toppet med syltede rødløg og ristede græskarkerner.

Og så var der den krydrede svinekødsret, som gemalen havde valgt, som udover langtidssimret svinekød også bestod af bønnemos, syltede rødløg, tomattern, dressing og majschips. God fyldig ret og især lækkert med bønnemosen, selvom den var noget skjult, da den var lavet på røde bønner og derfor ‘gemte’ sig sammen med kødet.

Tacos & Tequila var en rigtig fin frokostoplevelse. Sød og opmærksom betjening og velsmagende mad. Jeg savnede et lidt større udvalg af drikkevarer samt lidt større spænd i krydringen – det var lige lovlig mildt i forhold til madkulturen.

Tacos & Tequila får 4 stjerner med pil op.

Drinks 20 i Göteborg

Gemalen og jeg var et par dage i Göteborg i sidste uge, og her benyttede vi lejligheden til at droppe fordi Drinks 20, inden vi skulle til koncert. Drinks 20 er en lille hyggelig cocktailbar, hvor du kan få et lille men spændende udvalg af drinks samt et par enkelte retter til at stille sulten.

Gemalen kastede sig over ‘Black and Yellow’ – en drink lavet på whisky, gul chartreuse, cynar samt en orange bitter og en lakrids bitter. Så måtte jeg jo vælge noget andet, og jeg besluttede mig for at gå i en helt anden retning, end jeg plejer, og snuppede en ‘Have You Seen My Swizzle Stick?’ – lavet på rom, falernum, mango, lime og te bitter. Min var til den søde side men heldigvis ikke for sød, mens gemalens drink havde en forholdsvis tung og dyb smag uden dog at blive alt for røget eller skarp.

Vi delte et charcuterie- og ostebræt (de fås også i halv størrelse, hvis man bare skal have til én person), og det viste sig at være en overflod af skinke, pølse, tre slags ost, et glas store saftige oliven ved siden af samt knækbrød og hvedebrød. Der var også lidt syltetøj til den stærke ost. Det var et rigtig fint udvalg, og vi kunne sagtens blive mætte. Jeg savnede lidt mere brød i forhold til mængden af kød (vi kunne muligvis godt have fået mere, hvis vi havde spurgt), og så havde det være lækkert med lidt hjemmelavet pesto til at supplere kødmadderne med, men ellers var alt, som det skulle være.

Vi kunne jo ikke nøjes med én drink, når nu den første omgang havde været så god, så snuppede en mere hver, inden vi skulle videre. Gemalen kastede sig ud i at prøve en ‘Hop(s)scotch’ med whisky, drambuie, italicus, citron og hops. Interessant drink! Jeg snuppede til gengæld en ‘Royal Homage’ lavet på whisky, amaro, sherry og citron. En god lidt fyldig drink at slutte af på.

Servicen var rigtig fin hos Drinks 20, og stemningen var meget hyggelig. Der var alle mulige små kroge, man kunne sidde i, og der var ikke for megen støj, selvom stedet ikke var specielt stort. Bestemt et sted, jeg gerne ville kigge forbi igen, hvis det altså lå lidt tættere på.

Restaurant Bord 13 i Malmø

restaurant Bord 13, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Malmø

I december var gemalen og jeg en tur i Malmø for at besøge de svenske julemarkeder, og her spiste vi på restaurant Bord 13 om aftenen. Bord 13 skulle være blandt Malmøs bedste restauranter men dog stadig have et fornuftigt prisniveau, så det passede fint som afslutning på en dag, hvor vi havde travet byen tynd.

Vi bestilte menuen, som restauranten havde sammensat, og jeg valgte den tilhørende vinmenu. Gemalen sagde til tjeneren, at eftersom han skulle køre, ville han nøjes med en enkelt øl, og her opdagede vi så en forskel på danske og svenske restauranter. Tjeneren oplyste nemlig høfligt, at ifølge svensk lovgivning må han ikke udskænke alkohol til en gæst, når han ved, at gæsten skal køre bil senere på aftenen (uagtet at der var adskillelige timer til, at vi skulle køre). Men det var helt fint – så var udfordringen blot at finde noget uden alkohol, og her var udvalget ret ringe hos Bord 13. Tjeneren foreslog en hyldeblomstsaft til gemalen, som svarede, at han var bange for, at det ville være for sødt til hans smag. Tjeneren mente dog, at den fint ville gå an, men da gemalen fik den, viste det sig at være en ret sød sag. Da tjeneren senere spurgte til, hvad vi syntes om drikkevarerne, svarede gemalen ærligt, at den var for sød til hans smag. Tjeneren trak blot på skulderen og spurgte hverken til, om han så skulle finde noget andet til gemalen eller beklagede, at han havde fejlvurderet smagen.

Nå, men nu var det jo mest på grund af maden, at vi var der, så hvad fik vi så? Første ret var en lille men fyldig ret bestående af porre med brunet smør, ristede hasselnødder samt krydderurter. En simpel men alligevel tilpas kompleks ret med masser af smag og en god fylde.

Den næste ret var i en helt anden boldgade. Den bestod af laks med rygeost, rugbrødskrummer samt lakserogn og var dermed en mere frisk ret, der dog fik masser af smag fra rygeosten og rugbrødet. Det var sjovt at smage en ret, der på sin vis også havde en vis fedme – bare på en helt anden måde end den foregående ret.

Så var det tid til lidt kuvertbrød. Der var – lidt overraskende – intet knækbrød i brødkurven, hvilket der ellers har været de andre gange, vi har spist på svenske restauranter, men til gengæld var der lidt ost sammen med smørret! For en osteelsker som jeg er det heeelt i orden!

I den tredje ret var grøntsagerne atter i fokus. Den bestod af et pocheret æg, der var kombineret med findelt blomkål samt frisk kørvel. Ægget var perfekt tilberedt og fik smagsmæssigt et diskret modspil fra den milde men friske blomkål, så retten ikke fik en alt for fed smag.

Den fjerde ret blev serveret kort tid efter, og her begyndte vi for alvor at mærke, at de fyldige retter blev serveret med lige lovlig kort tid imellem. Denne ret bestod af stegt andebryst med grillet endivie. En meget enkel men også ret mættende servering.

Det var dog først den femte ret, der var den egentlige hovedret. Den bestod af et stort stykke lam, der blev serveret med græskarpuré, hakkede kastanjer samt gremolata. En virkelig lækker ret med saft og kraft, men som jeg ikke helt følte, at jeg fik nydt nok, da vi allerede havde fået fire ret fyldige retter på kort tid.

Så kom vi til aftenens første dessert. Den bestod af syltede (?) kvæder, der blev serveret sammen med timianis og mandelcrumble. En frisk og anderledes kombination og heldigvis en lille portion, for vi var som sagt ret mætte på dette tidspunkt – også selvom der var en pause mellem de salte og de søde retter.

Den allersidste ret var supersimpel – nemlig en mediumfast ost med bærsirup og knækbrød til. Fin måde at slutte måltidet af på, selvom jeg nu er vant til, at osten bliver serveret før den søde dessert. Men nu kan jeg godt lide ost, så det gjorde mig ikke noget.

Samlet set var det en ganske fin spiseoplevelse på Bord 13. Det var nogle gode fyldige retter, men af samme grund kunne man godt have skåret lidt ned på portionsstørrelserne, for de mættede ganske meget. Servicen var til gengæld noget svingende. Kokkene, der præsenterede retterne, var venlige og engagerede, mens den førnævnte tjener var ret tillukket og mest af alt tullede rundt i baggrunden. Derudover kom serveringerne lidt for hurtigt, hvilket også var med til at gøre, at man følte sig lidt for mæt.

Vi havde en udmørket oplevelse hos Bord 13. Ikke helt så spændende og hyggelig, som vi havde håbet, men maden var god, og vi ender derfor på fire stjerner til Bord 13. 

Restaurant Poké Poké i Malmø

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøI weekenden var vi på juletur til Malmø, og her spiste vi frokost hos Poké Poké. Her serveres der poke bowls, som er en hawaiiansk opfindelse – en slags sushisalat, hvor du kombinerer en masse friske grøntsager med fisk og dressing. Jeg prøvede selv at lave en sushi bowl tidligere i år, og det er et koncept, der tiltaler mig.

Der var tre forskellige poke bowls, der var en fast del af menuen, samt månedens ’gæste bowl’, som selvfølgelig var inspireret af julen. Vi holdt os dog til den faste menu, hvor gemalen snuppede en portion med tun, mens jeg tog med laks.

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøMens vi ventede på maden, nippede vi til vores drikkevarer, som var to forskellige slags kombucha – min med ingefær og hans med ananas og ingefær. Meget lette og forfriskende.

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøDet var nogle velvoksne portioner, Poké Poké serverede – vi var i hvert fald lidt overraskede over portionernes størrelse, men da det så lækkert ud, gjorde det jo ingenting. Og det var heldigvis lækkert – masser af smagsnuancer i den friske salat, som bestod af laks, ris, grønkål, agurk, syltede rødløg, avokado, edemamebønner samt wasabi-mayo. Måske var de lige vel gavmilde med dressingen, men omvendt smagte det jo godt, så…

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøHer kommer også lige et billede af gemalens poke bowl – med ristede løg på toppen! Meget spøjst, men det smagte fint.

Betjeningen hos Poké Poké var meget venlig og positiv, og det var i det hele taget en hyggelig stemning i den lille restaurant. Jeg kan dog godt forestille mig, at der kan blive noget støjende, hvis man er der en dag, hvor der er helt fyldt op.

Alt i alt en meget positiv oplevelse og en dejlig afveksling her i julemåneden, hvor julemaden ellers ofte dominerer billedet.

Jeg ender på fem stjerner til Poké Poké og en klar anbefaling herfra.

Oplevelser i Stockholm

Stockholm, Sverige, oplevelser i StockholmI maj var gemalen og jeg i Stockholm, og det var en fantastisk tur. Nu har jeg skrevet et indlæg om vores oplevelser i Stockholm og vores anbefalinger af, hvad der er værd at se/prøve/smage.

Har du anbefalinger til oplevelser i Stockholm, så smid gerne en kommentar til blogindlægget.

Lad mig starte med at sige, at Stockholm er en meget smuk by – nok en af de smukkeste hovedstæder i Europa. Stockholm bliver ofte omtalt som Nordens Venedig, og det er ikke så underligt, eftersom Stockholm er spredt ud over en lang række øer og dermed også har vand overalt. Vi tog afsted i starten af maj, for vi ville godt opleve byen, når træerne springer ud, og det kan klart anbefales, da de panggrønne farver bestemt er med til at gøre byen endnu mere indtagende.

Stockholms gadeopbygning minder mig mere om franske og italienske byer end om for eksempel København. Stockholms Gamla Stan (gamle by) har små tætte gader, der minder meget om det gamle kvarter i Nice, mens de store gader i højere grad minder om de store, brede gader i byer som Paris og Rom.

Stockholm, SverigeDer er i øvrigt rig mulighed for at sætte sig ned langs vandet og nyde udsigten. Der er  mange bænke langs stierne ved vandet, så man kan sidde og kigge ud over byen og vandet.

Stockholm, SverigeNår du besøger Stockholm, er der en række must-see oplevelser. En af dem er Vasa Museum, hvor det store krigsskib, Vasa, er udstillet. Skibet er fra 1600-tallet, og 98% af det udstillede skib er opbygget af det originale materiale. Selvom det måske kan virke lidt overvurderet at opbygge et museum om ét skib, så er det ikke desto mindre et ret imponerende syn. Historien bag skibet – og ikke mindst hvorfor det sank – er dog mest lige så interessant og tragikomisk.

Stockholm, SverigeEn anden af Stockholms store attraktioner er Drottningholm Slot, der ligger ca. 1½ times sejltur fra Stockholm centrum. Her er det i lige så høj grad sejlturen, der gør udflugten interessant, for når du er i Stockholm, bør du unde dig selv en sejltur på Skærgården. Ja, det er faktisk et must.

Men tilbage til Drottningholm Slot. Slottet er omgivet af en have, som desværre var noget skuffende. Den havde et meget stramt og enkelt design, der mest bestod af græsplæner og hække, så den del var ikke videre interessant.

Stockholm, SverigeSlottet i sig selv var dog spændende at udforske. Her er et billede fra biblioteket, og det er jo et syn, der kan gøre enhver bogelsker glad.

Stockholm, SverigeDa vi var i Stockholm, var der 25 grader og flot solskinsvejr, og besøger du den svenske hovedstad i godt vejr, kan jeg anbefale dig at tage til Skansen. Det er en blanding af friluftsmuseum – i stil med Sagnlandet ved Lejre – og en dyrepark med fokus på dyrelivet. Det betyder, at det er ret begrænset, hvad der er af eksotiske dyr – til gengæld kan du være heldig at se både elge og bjørne. Stedet emmer af bondegårdsidyl, og det er et godt udflugtsmål, hvis du vil gå en tur i det gode vejr – eventuelt sammen med børn, der helt sikkert vil have meget at kigge på.

Gastrologik, restaurant, restauranter i Stockholm, restaurantanmeldelse, madanmeldelseUden mad og drikke duer helten ikke. Stockholm har rigtig meget at byde på, når det drejer sig om mad. Vi havde kun gode oplevelser i Stockholm på madfronten, og her får du en liste over de restauranter, jeg tidligere har anmeldt:

Stockholm, SverigeVi fik også madshoppet på rejsen. Den sidste rejsedag faldt vi over dette nyåbnede madmarked, Paradiset, der havde masser af friske økologiske varer og flere store diske, hvor man kunne købe friskblandede salater og andet godt. Her spiste vi frokost og fik desuden købt en del lækkerier med hjem.

Urban Deli lå tæt på vores hotel, og her købte vi forsyninger et par gange, da de havde et spændende udvalg af varer. Prisniveauet var dog rimelig højt.

Stockholm, SverigeOg sidst men ikke mindst skulle vi også prøve et af Stockholms mest kendte og elskede konditorier – Vete-Katten. Vi havde spist en rimelig sund og solid frokost (hos Paradiset) og valgte at forkæle os selv med tre lækre kager til deling, som vi spiste sidst på eftermiddagen i stedet for aftensmad.

Stockholm, SverigeKagerne var ikke helt billige – de kostede ca. 33 danske kroner stykket – men de var meget friske, lækre og bestemt værd at smide penge efter. Er du på de kanter og har lyst til noget sødt om eftermiddagen, så kan jeg godt anbefale Vete-Katten.

Stockholm, Sverige, oplevelser i StockholmOg hvad er der ellers af betragtninger fra Stockholm? Der er overraskende mange dyre biler i bybilledet. Jeg har aldrig set så mange prangende luksusbiler i en by før, og jeg har trods alt været i blandt andet Cannes og Monaco, hvor folk godt kan lide at vise de flotte biler frem. Det, der overraskede mig mest, var dog bilisternes og motorcyklisternes trang til at gasse op og fræse ned af hovedgaden. I mine øjne er det ret u-svensk opførsel, og gemalen mente da også, at en del af motorbøllerne var turister, men det var i hvert fald ikke noget, jeg havde forventet mig af Stockholm.

Men bortset fra det er folk i Stockholm lige så afslappede og hyggelige som danskerne, og svenskerne havde lettere ved at forstå dansk, end jeg havde forventet. Der var kun en enkelt gang, hvor vi måtte slå over i engelsk.

Er der oplevelser i Stockholm, du kan anbefale?