Restaurant Bord 13 i Malmø

restaurant Bord 13, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Malmø

I december var gemalen og jeg en tur i Malmø for at besøge de svenske julemarkeder, og her spiste vi på restaurant Bord 13 om aftenen. Bord 13 skulle være blandt Malmøs bedste restauranter men dog stadig have et fornuftigt prisniveau, så det passede fint som afslutning på en dag, hvor vi havde travet byen tynd.

Vi bestilte menuen, som restauranten havde sammensat, og jeg valgte den tilhørende vinmenu. Gemalen sagde til tjeneren, at eftersom han skulle køre, ville han nøjes med en enkelt øl, og her opdagede vi så en forskel på danske og svenske restauranter. Tjeneren oplyste nemlig høfligt, at ifølge svensk lovgivning må han ikke udskænke alkohol til en gæst, når han ved, at gæsten skal køre bil senere på aftenen (uagtet at der var adskillelige timer til, at vi skulle køre). Men det var helt fint – så var udfordringen blot at finde noget uden alkohol, og her var udvalget ret ringe hos Bord 13. Tjeneren foreslog en hyldeblomstsaft til gemalen, som svarede, at han var bange for, at det ville være for sødt til hans smag. Tjeneren mente dog, at den fint ville gå an, men da gemalen fik den, viste det sig at være en ret sød sag. Da tjeneren senere spurgte til, hvad vi syntes om drikkevarerne, svarede gemalen ærligt, at den var for sød til hans smag. Tjeneren trak blot på skulderen og spurgte hverken til, om han så skulle finde noget andet til gemalen eller beklagede, at han havde fejlvurderet smagen.

Nå, men nu var det jo mest på grund af maden, at vi var der, så hvad fik vi så? Første ret var en lille men fyldig ret bestående af porre med brunet smør, ristede hasselnødder samt krydderurter. En simpel men alligevel tilpas kompleks ret med masser af smag og en god fylde.

Den næste ret var i en helt anden boldgade. Den bestod af laks med rygeost, rugbrødskrummer samt lakserogn og var dermed en mere frisk ret, der dog fik masser af smag fra rygeosten og rugbrødet. Det var sjovt at smage en ret, der på sin vis også havde en vis fedme – bare på en helt anden måde end den foregående ret.

Så var det tid til lidt kuvertbrød. Der var – lidt overraskende – intet knækbrød i brødkurven, hvilket der ellers har været de andre gange, vi har spist på svenske restauranter, men til gengæld var der lidt ost sammen med smørret! For en osteelsker som jeg er det heeelt i orden!

I den tredje ret var grøntsagerne atter i fokus. Den bestod af et pocheret æg, der var kombineret med findelt blomkål samt frisk kørvel. Ægget var perfekt tilberedt og fik smagsmæssigt et diskret modspil fra den milde men friske blomkål, så retten ikke fik en alt for fed smag.

Den fjerde ret blev serveret kort tid efter, og her begyndte vi for alvor at mærke, at de fyldige retter blev serveret med lige lovlig kort tid imellem. Denne ret bestod af stegt andebryst med grillet endivie. En meget enkel men også ret mættende servering.

Det var dog først den femte ret, der var den egentlige hovedret. Den bestod af et stort stykke lam, der blev serveret med græskarpuré, hakkede kastanjer samt gremolata. En virkelig lækker ret med saft og kraft, men som jeg ikke helt følte, at jeg fik nydt nok, da vi allerede havde fået fire ret fyldige retter på kort tid.

Så kom vi til aftenens første dessert. Den bestod af syltede (?) kvæder, der blev serveret sammen med timianis og mandelcrumble. En frisk og anderledes kombination og heldigvis en lille portion, for vi var som sagt ret mætte på dette tidspunkt – også selvom der var en pause mellem de salte og de søde retter.

Den allersidste ret var supersimpel – nemlig en mediumfast ost med bærsirup og knækbrød til. Fin måde at slutte måltidet af på, selvom jeg nu er vant til, at osten bliver serveret før den søde dessert. Men nu kan jeg godt lide ost, så det gjorde mig ikke noget.

Samlet set var det en ganske fin spiseoplevelse på Bord 13. Det var nogle gode fyldige retter, men af samme grund kunne man godt have skåret lidt ned på portionsstørrelserne, for de mættede ganske meget. Servicen var til gengæld noget svingende. Kokkene, der præsenterede retterne, var venlige og engagerede, mens den førnævnte tjener var ret tillukket og mest af alt tullede rundt i baggrunden. Derudover kom serveringerne lidt for hurtigt, hvilket også var med til at gøre, at man følte sig lidt for mæt.

Vi havde en udmørket oplevelse hos Bord 13. Ikke helt så spændende og hyggelig, som vi havde håbet, men maden var god, og vi ender derfor på fire stjerner til Bord 13. 

Restaurant Poké Poké i Malmø

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøI weekenden var vi på juletur til Malmø, og her spiste vi frokost hos Poké Poké. Her serveres der poke bowls, som er en hawaiiansk opfindelse – en slags sushisalat, hvor du kombinerer en masse friske grøntsager med fisk og dressing. Jeg prøvede selv at lave en sushi bowl tidligere i år, og det er et koncept, der tiltaler mig.

Der var tre forskellige poke bowls, der var en fast del af menuen, samt månedens ’gæste bowl’, som selvfølgelig var inspireret af julen. Vi holdt os dog til den faste menu, hvor gemalen snuppede en portion med tun, mens jeg tog med laks.

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøMens vi ventede på maden, nippede vi til vores drikkevarer, som var to forskellige slags kombucha – min med ingefær og hans med ananas og ingefær. Meget lette og forfriskende.

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøDet var nogle velvoksne portioner, Poké Poké serverede – vi var i hvert fald lidt overraskede over portionernes størrelse, men da det så lækkert ud, gjorde det jo ingenting. Og det var heldigvis lækkert – masser af smagsnuancer i den friske salat, som bestod af laks, ris, grønkål, agurk, syltede rødløg, avokado, edemamebønner samt wasabi-mayo. Måske var de lige vel gavmilde med dressingen, men omvendt smagte det jo godt, så…

Poke Poke, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøHer kommer også lige et billede af gemalens poke bowl – med ristede løg på toppen! Meget spøjst, men det smagte fint.

Betjeningen hos Poké Poké var meget venlig og positiv, og det var i det hele taget en hyggelig stemning i den lille restaurant. Jeg kan dog godt forestille mig, at der kan blive noget støjende, hvis man er der en dag, hvor der er helt fyldt op.

Alt i alt en meget positiv oplevelse og en dejlig afveksling her i julemåneden, hvor julemaden ellers ofte dominerer billedet.

Jeg ender på fem stjerner til Poké Poké og en klar anbefaling herfra.

Johan P i Malmø

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøTidligere på måneden var gemalen og jeg i Malmø sammen med hans kolleger. Som afslutning på udflugten spiste vi på fiskerestauranten Johan P. Da vi var 11 personer, var restauranten blevet bedt om at sammensætte en menu til os, så vi ikke skulle bruge tid på at vælge ud fra menukortet, og det fungerede ganske glimrende.

Jeg brugte mest tid på at socialisere under middagen på Johan P, så følgende beskrivelse er knapt så detaljeret som de sædvanlige anmeldelser.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøFørste ret var to små madder – eller nordisk tapas om man vil. Der var stenbiderrogn på et lille stykke ristet hvidt brød sammen med hakkede rødløg og en form for creme fraiche. Altid en vinderkombination men lidt usædvanligt at se stenbiderrogn på denne årstid. Den anden mad var røget ål med salatblade på en mørk skive rugbrød dryppet med en mørk sauce. Også en glimrende servering. Kombinationen af de to madder var dog ret pudsig. De smagte glimrende, men jeg undrede mig over, hvorfor restauranten havde valgt at sætte to så forskellige serveringer sammen.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøDerefter kom der brød på bordet – to slags saftigt lyst brød, der næsten var på kagestadiet – og selvfølgelig også noget knækbrød. Svenskerne er helt vilde med knækbrød og serverer det også som kuvertbrød. Det er lidt skægt.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøTo af deltagerne drak ikke vin, så tjeneren på Johan P var hurtig til at tilbyde et bredt udvalg af drikkevarer fra Søbogaard – god stil!

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøDen næste anretning var denne smukke ret serveret i en muslingeskal – ceviche lavet på tun, agurk, koriander og vist nok mild rød grapefrugt. En lækker servering, hvor især korianderen var med til at pifte retten op og få mig til at drømme om varmere egne.

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøHovedretten var en rigtig lækkerbisken. En perfekt tilberedt fisk, hvor jeg dog er lidt i tvivl om, hvilken en det var. Det er muligt, at det har været en kulmule-art, men jeg er ikke helt sikker. Den blev serveret medgrillede asparges og lun aspargessauce samt stegte salatblade. Herlig servering med masser af asparges og en meget lækker tilberedt fisk. Mmmm!

Johan P, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøSom afslutning på måltidet var det muligt at vælge mellem en rabarberdessert eller en ostetallerken. Jeg valgte sidstnævnte, da jeg som bekendt har rabarber- og asparges-benspænd denne måned, så jeg tænkte, jeg nok ville få rigeligt med rabarber i juni. Osteudvalget var udmærket men dog lige lovlig konservativt. Der var en comté, en gedeost og en tallegio sammen med lidt frisk figen, en ret spændende pæremarmelade samt runde grove kiks. Jeg havde nok håbet, at restauranten havde taget min. én anderledes/utraditionel ost med i stedet for at tage tre sikre kort, og det var også lidt underligt, at de helt havde fravalgt skimmeloste.

Alt i alt en dejlig aften på Johan P, hvor servicen var tilpas opmærksom og venlig. Meget fine retter, hvor jeg dog undrede mig lidt over kombinationen i forretten og gerne havde set et lidt modigere valg i osteserveringen, men til gengæld meget fine, spændende og velsmagende fiskeretter

Jeg ender på fire stjerner med pil op til Johan P og er bestemt ikke bleg for at opsøge stedet igen, hvis jeg kommer på de kanter igen.

Snapphane i Malmø

Snapphane, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøI går startede Skåne Gastro Week – en event, der skal sætte fokus på de skånske restauranter i Malmø, Helsingborg og Skanôr-Falsterbo, og hvor syv af områdets restauranter tilbyder en tre retters menu til 250 kr. Jeg blev inviteret til at prøve en af restauranterne, og jeg valgte restaurant Snapphane i Malmø, der er ejet af de samme folk, som også står bag restaurant Vollmers, der fik sin første Michelin-stjerne tidligere på foråret.

Hvis du tænker Gøngehøvdingen, når du hører ordet Snapphane, så er du ikke helt forkert på den. Restauranten er opkaldt efter den danske oprørsgruppe, der kæmpede mod den svenske konge i 1600-tallet, og Snapphane skal i denne forbindelse referere til den lokale stolthed over de gode, skånske råvarer (nåja – og nok også et par råvarer fra Danmark). Retterne er enkle – lidt ligesom det italienske køkken – netop for at lade råvarernes kvalitet bære retten.

Snapphane, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøVi ankom til restauranten og blev spurgt, om vi ville kende menuen på forhånd eller blive overrasket. Det spørgsmål forvirrede mig lidt og her burde vi nok have udfrittet tjeneren lidt mere, men det kommer jeg tilbage til senere i anmeldelsen. Under alle omstændigheder valgte vi, at retterne blot skulle præsenteres løbende. Vi valgte desuden vinmenuen, der passede sammen med maden.

Mens vi ventede på første ret, fik vi fire små puffede brødkugler. To var fyldt med svampekompot, en var fyldt med pastinakcreme og toppet med lakrids og den sidste var med bacon og løg. Lækre, saftige og smagfulde bidder. Lidt svære at dele ordentligt, når nu der kun var én af to af dem, men gemalen og jeg er ret gode til at dele, så det kunne vi godt finde ud af.

Snapphane, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøForretten bestod af tynde skiver af majroe, der var letmarineret i en sød saft og derefter serveret sammen med stenbiderrogn, agurke-granité, dild og creme fraiche. En spændende servering, der dog ikke fungerede optimalt. Det skyldtes først og fremmest majroe-skiverne, som var lidt for seje og tykke – det føltes lidt som at tykke på tykke kokosflager, og det kom til at virke klodset og malplaceret. Enten skulle man have dampet eller blancheret skiverne, så de var mere møre, eller også skulle man have serveret dem sammen noget solidt kød – for eksempel svinekød. Smagsmæssigt var retten til den friske, rå og naturlige side, og det passede mig glimrende, men konsistensen på retten var ikke god.

Snapphane, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøHovedretten var til gengæld et hit. Det var nænsomt tilberedt lammehals, der var toppet med tørret, fintrevet lammebryst (!) og serveret sammen med en brændt squashcreme og et stykke squash. Kødet var perfekt tilberedt og smagte fremragende sammen med tilbehøret.

Portionen var lidt lille – især eftersom der ikke var kuvertbrød til maden – men da jeg drak vin til maden, blev jeg mæt nok. Jeg tror dog, at mange ikke vil blive mætte af denne portionsstørrelse.

Snapphane, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i MalmøTredje og sidste ret var denne generte dessert – den var i hvert fald svær at få et godt billede af. Den bestod af syltede rabarber, hvid chokoladecreme, citronverbena-creme, makronflager med citronverbena samt skovsyre. En meget lækker servering, hvor den søde chokoladecreme gik godt sammen med de syrlige rabarber og skovsyre og den funky citronverbena. Vi fik desuden en rød dessertvin til, som jeg desværre ikke fik noteret navnet på. Den havde ellers en god sødme, der ikke var hvinende Asti-sød men også havde lidt syre til at give desserten modspil.

Vi havde en fin oplevelse hos Snapphane. Bortset fra forretten, som ikke helt sad i skabet, så var maden frisk, vellavet og sæsonbetonet – noget jeg sætter pris på hos en restaurant. Køkkenet havde taget et par modige valg mht. råvarer, der sjældent ses på restauranter og i den hjemlige madlavning, og det synes jeg er fedt.

Jeg havde egentlig forventet, at restaurant Snapphane ville servere den menu, de serverer under Skåne Gastro Week, for os, men bagefter fandt vi ud af, at vi havde fået tre retter fra deres normale menu. Det gør det lidt svært at vurdere niveauet for Skåne Gastro Week på Snapphane, for jeg ved ikke, om maden, vi fik, er på samme niveau som under eventugen. I forbindelse med Dining Week i København har jeg et par gange oplevet, at restauranter desværre har serveret lidt kedelige retter, som ikke viser restaurantens normale (gode) niveau. Men går vi ud fra, at Snapphanes menu i eventugen er på niveau med den mad, de serverer til hverdag, så er den værd at prøve. Jeg kunne godt lide, at de turde tage nogle chancer mht. valg af råvarer og sammensætning, og det var i det hele taget spændende og vellavet mad.

Snapphane, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Malmø

 

Pinse i Malmø

ællingHer til formiddag tog vi til Malmø. Svenskerne holder ikke fri i dag, så vi havde god mulighed for at se butikker og nyde, at der ikke var helt overrendt af ferierende svenskere. Helt i fred kunne vi dog ikke gå – der var en hel del danskere derovre i dag, og så havde en af ungdomsuddannelserne åbenbart sidste skoledag. I hvert fald løb der en del teenagere omkring i temmelig alternativt tøj og var feststemte. Jeg så også to punk-teenagere – altså the real deal og ikke en endages-udklædning – og jeg havde sådan en lyst til at tage et billede af dem, for de var virkelig flotte. Men jeg lod være – bare fordi man er turist, behøver man vel heller ikke at være ubehøvlet? Så vi tog billeder af gæs og deres afkom i parkerne, hvor vi gik og nød vejret.

sushi Malmø viste sig at være langt mere fredelig og stille, end jeg havde forestillet mig, og jeg tror, at de centrale parker var med til at give den fred, som jeg ind imellem savner i København.

Vi fik kigget en hel del på butikker, og pludselig var klokken langt over frokost, og maverne forlangte mad! Vi nåede desværre at blive så sultne, at vi blev lidt mere ligeglade med, hvor vi spiste – jeg ville gerne have prøvet Indian Side på Lilla Torg, men der var for lang ventetid. I stedet benyttede vi os af et frokosttilbud hos Ikizukuri – en bakke med otte stykker sushi til 60 svenske kroner – det er da billigt! Det var så heller ikke formidabelt spændende, men det var fint til prisen. Der skulle jo også være lidt plads i maven til senere, når vi skulle have is…

Der var mange spændende butikker i Malmø, men jeg må dog indrømme, at flere af dem, der var anbefalet på diverse hjemmesider, ikke helt levede op til mine forventninger. Det skyldes nok også, at jeg ikke lige passer under den traditionelle dameblads-kategorisering og f.eks. ikke får vild optur over designtøj. Én af fejlene begik jeg dog selv, da jeg forvildede mig ind i en H&M. Jeg skulle lige være snedig og købe et par bukser billigere der end i Danmark, havde jeg tænkt mig. Men altså… det er jo H&M… hvordan kunne jeg tro, at jeg kunne finde noget som helst i butikken!? De svenske filialer er mindst lige så uoverskuelige som de danske, og jeg handler stort set kun i H&M via nettet nu – for jeg kan aldrig finde de ting, jeg skal bruge, når jeg står i selve butikken. Gemalen tog det meget pænt, selvom det tog en krig at gennemsøge butikken, og jeg endte da også måtte gå derfra uden nye bukser.

sci-fiMen der var også gode butikker – sci-fi boghandlen f.eks., der var proppet med fantasybøger, rollespilsbøger, manga og brætspil! Og vi anede ikke en gang, at den lå der, før vi praktisk talt stod ude foran den! Vi købte dog ikke noget, men de havde en del gode ting, og jeg kunne godt finde på at stikke næsen derind igen, næste gang jeg skal til Malmø.

Designtorget var en anden god butik, hvor jeg dog ikke kunne finde det, jeg havde håbet på at købe. Priserne er en anelse pebrede, og der er også lige lovlig mange ting, som jeg ikke har brug for, men den har potentiale til en god gave eller to.

Min kollega var i Malmø for nylig, hvor hun købte nogle muffinsforme med hjem til mig, og jeg tror, jeg kom forbi netop den butik – men de har lukket om mandagen, så ingen shopping der – øvøv! Til gengæld var jeg i Cervera ved et tilfælde, og sikke mange skønne ting, de har der! Der blev købt lidt nips til hjemmet.

Jeg ville gerne have shoppet nogle delikatesser, men på mystisk vis fik jeg ikke rigtig smuttet forbi delikatessebutikkerne. Til gengæld var vi i et lille supermarked, og jeg har jo et eller andet med supermarkeder i udlandet… På det tidspunkt havde vi ikke tid til at snuse så meget rundt, men jeg blev meget begejstret over nogle lækre økologiske produkter – som dog var så dyre, at jeg vægrede mig ved at købe dem. Kommer jeg forbi der igen, vil jeg dog helt sikkert købe noget. Et par ting kom dog i kurven – nogle ostekugler (til trods for gemalens misbilligende blik på dem), en pesto, en danskvand med blåbærsmag, en pære-kiwidrik (som var udmærket) og lidt chokolade.

Vi så et overraskende spændende udvalg af is i supermarkedets fryser – blandt andet med citron-lakrids is! Aldrig hørt om det før – og der var flere andre usædvanlige smagssammensætninger.

Sagde jeg is? Se, vi havde planlagt, at vi skulle have en god is, og AOK havde også fremhævet Lilla Glassfabriken som nok den bedste isbar i Malmø, så det måtte vi jo teste! Gemalen ville have tre iskugler, og uforvarende kom jeg til at springe med på den vogn – hvilket jeg næsten nåede at fortryde, da jeg så, hvor store kugler de lavede! Hold da osv! Kuglerne var 1½-2 gange så store som dem, man får hos ParadIS! Jeg kunne næsten høre min mave skrige i chok – men det er jo is, og man siger jo ikke nej til god is…

De havde et imponerende udvalg, og det var virkelig svært at vælge, men jeg endte med at tage pistacieis, chokoladeis med browniestykker samt rabarbersorbet. Gemalen valgte pistacieis, lakridsis og hvid chokolade is. Jeg blev bestemt ikke skuffet over isen – den var lækker cremet og ikke så tung i det, som jeg havde frygtet – jeg tror, at den er lavet på mælk ligesom hos ParadIS. Smagsvarianterne var også rigtig gode – kagestykkerne i chokoladeisen havde en god størrelse, rabarberisen var dejlig frisk uden at blive for syrlig, og pistacieisen var helt fin. Jeg kan varmt anbefale stedet, hvis du kommer forbi Malmø og godt kan spise en portion is.

Vi tog hjem sidst på eftermiddagen, så vi kunne nå en bid mad, inden vi skulle ind og se Antichrist – men det vil jeg fortælle mere om i morgen – nu kalder dynerne 🙂