Cacio Vino Trallalla’ i Firenze

Cacio Vino Trallalla', restaurant, restauranter i Firenze, Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi havde som sagt neddroslet ambitionsniveauet på restaurantsiden, da vi var i Firenze, og satsede i stedet på gode isoplevelser – hvilket vi også fik hos de almindelige isbarer samt på isfestivalen. I stedet svøbte vi os i spontanitetens kåbe… med lidt hjælp fra Tripadvisors app, som vi havde med på mobilen. Da vi på et tidspunkt ville finde frem til et frokoststed, søgte vi på restauranter i nærheden og fandt frem til Cacio Vino Trallalla’, der lå lige i nærheden. Den lå så også på 5. pladsen over spisesteder i Firenze ifølge Tripadvisor.

Du skal dog være heldig at få bord hos Cacio Vino Trallalla’, for der er syv siddepladser – i alt! Men vi var heldige den dag og fik tiltusket os et bord, inden der blev fyldt. Ind imellem er det en fordel at være dansker og derfor være vant til at spise tidlig frokost og aftensmad…

pestolasagne, Cacio Vino Trallalla', restaurant, restauranter i Firenze, Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseMenuen hos Cacio Vino Trallalla’ blev leveret mundtligt, for da det er et lillebitte spisested, så er det en fordel for køkkenet at kunne tilpasse menuen til det, de har på lager. Da jeg hørte, at stedet kunne byde på pestolasagne, slog jeg straks til. Dels har Vegetarvennen omtalt netop denne type lasagne som den bedste, hun nogensinde har smagt, og dels har jeg altid drømt om at få en vellavet lasagne på en restaurant.

Og var den så det? Ja for søren da! Fuldfed og supersyndig men ikke desto mindre hver en bid værd. Ok, serveringen er ikke særlig køn, men skidt med det, når den er lavet med kærlighed og smager deraf. Skal du til Toscana på et tidspunkt, så find et godt spisested, hvor de serverer pestolasagne (gå efter Bologna-området). Det er skønt 🙂

mozzarella, Cacio Vino Trallalla', restaurant, restauranter i Firenze, Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseEfter denne tunge ret trængte vi til at ‘rense ganen’, så vi delte denne friske servering, som bestod af salatblade, friske tomater med masser af smag og ikke mindst en stor frisklavet mozzarella. Tjeneren fortalte stolt, at den havde de fået leveret direkte fra Napoli, for det er jo der, at den ægte mozzarella bliver lavet. Ahja, italienere er meget traditionsbundne og stolte af deres egnsretter og -produkter. Men hun havde nu noget at have det i, for det var helt sikkert den bedste mozzarella, jeg havde smagt. Frisk, mild og saftig. Mmm.

gedeost, Cacio Vino Trallalla', restaurant, restauranter i Firenze, Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSom afslutning delte vi denne lille servering, som ganske simpelt bestod af en varm, delvist smeltet gedeost serveret med lidt honning samt brød til. Lige med hensyn til det sidste skuffede italienerne generelt. Brødet var ikke særlig interessant de steder, vi spiste – det var tørt og kedeligt. Det gjorde måske ikke så meget til lige netop denne ret, men som tilbehør til mange andre retter var det en skuffelse.

Det var en utrolig hyggelig og intim oplevelse at spise på så lille et spisested som Cacio Vino Trallalla’, og det viste med al tydelig det, som italienerne er rigtig gode til – enkle men velsmagende retter baseret på fantastiske råvarer. Det er ikke nødvendigvis stor kogekunst, men det virker, og nu behøver mad som sagt ikke altid være ultra avanceret for at være fantastisk.

Jeg kvitterer med fem stjerner til Cacio Vino Trallalla’ – trods brødet – og en generel anbefaling af, at du også prøver små hyggelige steder, hvis du en dag kommer til Firenze. Der er små perler iblandt.

Isfestival i Firenze

isfestivalTiming is everything!

Blev vi glade, da vi opdagede, at der var isfestival, mens vi var i Firenze? Oh yeah! Gelato Festival afholdes ikke kun i Firenze men er faktisk et roadshow, som også kan opleves i andre italienske byer og slutter af med tre dage i Rom. Her konkurrerer landets bedste ismagere om at lave den bedste is, og køber du et turpas til festivalen, har du også mulighed for at stemme på din favorit.

Som jeg tidligere har nævnt, så er isen som dessert opfundet i Firenze, og derfor er det jo helt naturligt, at festivalen startede her. Du kan købe et ‘turpas’ til 10 euro, hvor du får fem kuponer til smagsprøver på is samt en enkelt kupon til en is-cocktail.

Ricottais med honning og pinjekernerNu tænker du måske, at 10 euro er dyrt for fem smagsprøver, men det er ikke den slags små skaldede smagsprøver, du kan få i supermarkedet lørdag formiddag. Næ, her blev isbægret helt fyldt, og ofte var en smagsprøve på størrelse med 1-1½ normal iskugle!

Gemalen og jeg købte et turpas hver, og jeg valgte den første is, som bestod af ricotta og smagt til med honning og pinjekerner. En frisk og dejlig is, der fungerede overraskende godt. Det er ret nyt for mig, at ricotta fungerer i is, men det gør det altså. Jeg ville gerne have haft lidt flere pinjekerner i denne portion, men ellers var den ganske fin.

is2Gemalen valgte den næste is, som bestod af mascarpone, der var smagt til med syltede pærer og chokolade. Det kom der en ret fyldig is ud af, men den var jeg ikke så imponeret af.

Chokoladeis… og han valgte såmænd også den tredje is, hvor uddeleren var i sit meget gavmilde hjørne og toppede bægret så meget, han kunne! Det var en heftig chokoladeis med sukkersyltede appelsinstykker, og den var lige så tung og fyldig, som den ser ud. Smagen var der ikke noget i vejen med, men den blev lidt for tung til min smag – især når temperaturen lå på 17-20 grader. Som vinteris ville den til gengæld være glimrende.

Is med timian, ingefær og citronSå var jeg lidt mere til den spændende is, som jeg valgte – en frisk og lækker is med citron, timian og ingefær! Det var helt klart den mest interessante is, vi smagte på festivalen, men det var også den bedste. Den var cremet og lækker men også frisk og nuanceret – helt perfekt!

mascarponeisJeg tog chancen, da jeg valgte den næste is, og fik en mascarponeis med karamelliserede hasselnødder og chokoladecreme. Den var udmærket, men ikke så fængende og syndig som jeg havde forventet. Eller – syndig var den bestemt, men ikke på den der måde, der får dig til at blive ved med at spise, selvom du bør lade være. Måske det egentlig er meget godt…

pinjekerneisGemalen stod for dagens sidste isvalg – en meget enkel pinjekerneis. Den havde en rigtig fin smag, men det er en is, jeg skal have i små mængder, for jeg kunne godt mærke, at jeg hurtigt ville blive træt smagen, selvom den var ret spændende.

cocktail_isfestivalVi snuppede en is-cocktail hver. Venneparret tog en Bailey-cocktail, som viste sig at være ret sprittet, mens gemalen tog en mint-cocktail, der smagte alt, alt for meget af mint (men det ville jeg nok mene uanset hvad, for jeg bryder mig ikke om mint).

strawberry-cocktailJeg valgte en jordbær-cocktail, som viste sig at være utrolig sød og sukret. Det føltes nærmest som at blive glaseret indvendig – bvedrgh!

Som I måske har regnet jer frem til, så havde vi fire iskuponer tilbage på dette tidspunkt, men vi var ret mætte, så vi valgte at gemme dem til dagen efter, så vi kunne bruge dem, inden vi skulle af sted til lufthavnen. Det viste sig dog at være et dårligt valg, for da vi dukkede op næste dag, var alle boder lukkede! Festivalen havde ellers annonceret med at have åbent denne dag, men af ukendte årsager havde de ikke, så vi brændte inde med fire kuponer. Øv. Heldigvis havde vi smagt de is, vi allerhelst ville, men det var selvfølgelig ret ærgerligt, at vi blev snydt for resten.

Jeg havde nok forventet, at der var endnu flere revolutionære/eksperimenterende is i stil med den citron-timian-ingefær-is, vi nåede at smage, men generelt var det jo bare en fornøjelse at trisse rundt mellem boderne og smovse i italiensk is. What’s not to like? 😉

Kanin i hvidvin med auberginer, svampe og parmesan

aspargesNu kan jeg selvfølgelig ikke gå på italiensk marked uden at købe noget, så jeg fik shoppet en masse gode sager, inden vi gik hjem til vores venner, hvor jeg stod for frokosten. Vi fandt nogle tynde, fine italienske asparges, som fik lidt tid i kogende vand, inden de blev serveret sammen med olivenolie og sort salt. Perfekt forårsforret og en let anretning, inden vi skulle have kanin i hvidvin.

Kaningryde, kanin, kanin i hvidvin, hvidvin, vildt, vildtkødPå markedet så jeg nemlig, at man kunne få en hel kanin (vel at mærke flået), og den fik vi slagteren til at partere, inden den kom med hjem i køkkenet. Her blev kødstykkerne brunet i olivenolie i en gryde af flere omgange, inden alle stykkerne blev puttet i gryden og en halv flaske hvidvin blev hældt over. Derefter lagde jeg låg på gryden og lod det simre i 15-20 minutter, inden jeg sluttede af med at smage min kanin i hvidvin til med sort salt.

stegte auberginerKaningryden blev serveret sammen med aubergineskiver, der var drysset med salt en halv time inden, så noget af væden kunne trækkes ud af dem, inden de blev stegt på en pande.

svampeFlere af markedsboderne solgte friske svampe, der lignede Karl Johan-svampe, og dem kunne jeg ikke stå for, så de indgik også i madlavningen. Her blev de skyllet og skåret mindre stykker, som blev stegt…

parmesan… inden de blev vendt med friskrevet parmesan…

basilikum… og store smukke basilikumblade.

Svamperetten blev smagt til med salt og peber, inden den blev serveret med det samme.

Markeder i Firenze

abrikoserDa vi var i Firenze for nylig, benyttede vi naturligvis muligheden for at besøge flere af de skønne markeder i Firenze, hvor italienerne falbyder de lækreste råvarer.

Vores første besøg blev på Mercato delle Cure, som er et mindre grøntsagsmarked, der ligger på Piazza delle Cure.

salatDet var vores venner, der foreslog markedet, da jeg annoncerede, at jeg gerne ville købe ind på et marked og derefter stå for frokosten samme dag.

aspargesMarkedet er som sagt ikke så stort, men der er alligevel mange skønne grøntsager og frugter, og der var mange varer, der fristede…

fennikel… det er altså svært at stå imod, når der ligger så mange flotte grøntsager og bare tigger om at blive tilberedt…

kødDer var også en enkelt fiskebod samt en enkelt slagter, som solgte en række mindre udskæringer.

Et fint lille marked, som jeg godt vil anbefale.

ØkomarkedHver tredje søndag i måneden afholdes et økologisk marked i Firenze på Piazza Santo Spirito, og da det passede med, at vi var i byen, skulle vi selvfølgelig også forbi dette. Markedet er ret lille, og det er primært forarbejdede madvarer, du kan købe (marmelade, pesto, honning etc.) samt håndværk.

glasSelvom jeg foretrækker at sylte de fleste ting selv, så var der altså flere ting, der fristede så meget, at de skulle med hjem i kufferten.

Det er et lille men hyggeligt marked, og jeg kan som sagt godt lide, at der er fokus på økologi, så det marked vil jeg også anbefale.

fjollet pastaVi kan jo ikke fokusere på markeder i Firenze uden at besøge Firenzes mest kendte marked, Mercato Centrale, der ligger på Via dell’Ariento. Det er et overdækket marked, og det er ret tydeligt, at det først og fremmest henvender sig til turister – se blot ovenstående fjollede pasta, som ‘rigtige’ italienere næppe ville købe.

Sjove ting i kølemontrenDer er dog også flere ‘vovede’ ting i kølemontrene, som tyder på, at lokalbefolkningen også kommer her ind imellem. Vi så blandt andet komaver, grisetryner, grisetæer og kogte nerver – råvarer, som ikke just er turistvenlige (hverken smagsmæssigt eller med henblik på at tage med hjem i kufferten).

Som udgangspunkt er dette marked slet ikke lige så autentisk og hyggeligt som de mindre markeder, men de spændende og anderledes udskæringer var med til at gøre besøget til lidt af en oplevelse.

Kan anbefales – dog med det forbehold, at du så også besøger et af de mindre og mere autentiske markeder i Firenze.

Trattoria 4 Leoni i Firenze

Trattoria 4 Leoni, restaurant, restauranter i Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDa vi for nylig var nogle dage i Firenze, spiste vi selvfølgelig også en del god italiensk mad – altså udover de fantastiske is, de også har dernede. Vi havde dog valgt at neddrosle ambitionsniveauet i forhold til vores tur til New York, så vi havde for eksempel ikke fået booket et eneste restaurantbesøg, inden vi tog af sted. Det havde vores vennepar dog, for de ville gerne have os med på Trattoria 4 Leoni, så der spiste vi en aften sammen med den ene af dem.

På Trattoria 4 Leoni kastede jeg mig ud i en salat med rucola, emmenthaler, avokado, rucolapesto, pinjekerner og en enkelt pyntetomat. En lidt tung og mættende salat men samtidig også frisk, sprød og med masser af smag. Udmærket anretning.

Bistecca alla Fiorentina, Trattoria 4 Leoni, restaurant, restauranter i Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseHovedretten delte vi – alle tre! – for det var en af Firenzes specialiteter: Bistecca alla Fiorentina. En steak på ca. 1 kg! Det kan godt være, at jeg er en svagspiser, men jeg tvivler ærlig talt på, at vi var kommet igennem den, hvis vi ikke havde været tre om at dele den, for sikke et stykke!

firenze-steak, Trattoria 4 Leoni, restaurant, restauranter i Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSmukt stegt og meget mør og lækker. Mmm…

squash, Trattoria 4 Leoni, restaurant, restauranter i Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi havde luret, at vi nok ikke behøvede så meget tilbehør til kødet for at blive mætte, så vi delte en enkelt tallerken med stegte squash… de var ok men så heller ikke mere…

spinat, Trattoria 4 Leoni, restaurant, restauranter i Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelse… og en tallerken stegte spinatblade, som var ret anonyme tenderende til det kedelige.

Tilbehøret på Trattoria 4 Leoni var som sagt ikke så spændende, men nu var det også kødet, der var i fokus, og det var til gengæld også lige, som det skulle være. Jeg så i øvrigt også denne type udskæring i supermarkederne, hvor sådan en 1 kg-bøf kostede omkring 12-13 euro! Rasende billigt for sådan et godt stykke kød.

tiramisu, Trattoria 4 Leoni, restaurant, restauranter i Firenze, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVores venner havde talt meget passioneret om den tiramisu, som Trattoria 4 Leoni serverer, så da vi nåede til desserten, var vi ikke i tvivl om, hvad vi ville have, og det kom vi bestemt heller ikke til at fortryde.

Stedets tiramisu er lige, som en tiramisu skal være efter min smag – blød, cremet, fugtig og med fine toner af kaffe og sprut, uden at det dog kammer over. Jeg er ind imellem stødt på tiramisu-fortolkninger, som er rimelig tørre, men det er altså en misforståelse – når man laver tiramisu, skal ‘brødene’ (ladyfingers) dyppes godt i væden, inden kagen lægges sammen. Ikke noget med at være nærig med det, så tiramisuen bliver tør!

Det var en hyggelig aften på Trattoria 4 Leoni med fin betjening. Kødet og tiramisuen var helt i top, mens tilbehøret til kødet var noget ujævnt og kedeligt. Salaten lå et sted midt imellem. Vi ender på fire stjerner denne gang.

Firenze by night… og til sidst Firenze by night! Elsker når lygterne spejler sig i floden…