Og guf og gejl blev hjembragt…


En god del af det, der blev bragt med hjem – keramikskåle, glas med dressinger, syltetøj, chokolade, blingbling til både ører og taske, parfume, Amaretto, kagepynt, mandler, spelt, varme ting til ører og hænder samt en god del tingeltangel fra en 1 Euro-butik, som lå tæt på vores hotel.

Skålene tæt på – jeg kan desværre ikke få alle detaljer med, men de er meget smukke, og jeg er glad for, at de overlevede turen hjem!

De sidste julemarkeder i Berlin

Lørdag var sidste hele dag i Berlin, men vi havde ikke så mange faste planer. Vi ville se DDR-museet, vi ikke havde nået dagen før, og så var dagen reserveret til de sidste julemarkeder i Berlin. Nu havde vi sådan set allerede set tre og havde aftalt at gå tilbage til to af dem, så det var ikke nær så presserende, og dagen gik derfor meget afslappet. Vi gik forbi Berliner Dom, da vi skulle til museet, og her vrimlede det med professionelle tiggere. Suk.

Men museet var godt. Det er ikke så stort, men der er mange spændende ting at se på eller læse om, og det gav et interessant – og varieret – indblik i DDR-dagligdagen. Det kan jeg godt anbefale.

På vej til museet havde vi også passeret endnu et julemarked, som dog ikke havde åbent, da vi gik forbi første gang. På vej tilbage gik vi selvfølgelig igennem området og nød al juleriet (ok, jeg gjorde!).

Vi tog forbi Prenzlauer Berg, hvor der også var julemarked, og her var tingene lidt anderledes – det virkede mere økologisk og ‘hippieagtigt’ (på den gode måde), men det heller ikke så overraskende i det kvarter.

currywurstMen det var Gendarmenmarkt, vi ville vende tilbage til, for jeg havde udset mig et par ting, jeg ville købe, så der tog vi hen bagefter. Jeg shoppede ikke så vildt (som jeg havde lyst til), men fik købt nogle gode ting!

Efter indkøbene kastede vi os over en anden Berliner-specialitet – currywurst! Vi delte en portion pommes frites, og det viste sig at være meget heldigt, for portionen var stor – og smagte ikke af særlig meget. Til gengæld var den ikke så fedtet, som fritter ofte bliver her i Danmark.

Og derefter dimsede vi lidt rundt. På et tidspunkt kom vi tilbage til det allerførste julemarked, vi var på, og da jeg havde aftalt med mig selv, at jeg ville prøve Glühwein, så måtte jeg jo købe en kop – og da vi havde spist en lille frokost, så var der jo også plads til en berliner… for kan man have været i Berlin uden at spise en berliner?

(ja, det kan man nok godt – men den smagte fint og indeholdt 3-4 gange så meget syltetøj som herhjemme!)

Efter afslapning på hotellet, hvor jeg blandt andet fik læst ‘Spardame’ færdig (den er god og kan anbefales, hvis man er til historiske romaner med intriger og rænkespil), gik vi en tur for at finde et sted at spise. Vi havde ikke noget bestemt sted i udsigt, men gemalen havde set, at der var et kvarter, hvor der var en del spisesteder, og her fik jeg lokket ham ind på den asiatiske restaurant, Coa. Det kom vi bestemt ikke til at fortryde, for hvor var det dog godt! Vi bestilte en drink hver – begge Pina Colada, men min uden alkohol (så passede det bedre til maden), og de smagte begge to friske og delikate.

Jeg bestilte en lækker papaya-reje salat med alskens lækre grøntsager (og rejer!) samt tre dim sum med kylling og basilikum med en fristende sauce til. De to retter kostede tilsammen 8,5 euro, og det var helt horribelt billigt i forhold til kvaliteten!

Coa, Berlin, restauranter i Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelse, restaurantCoa, Berlin, restauranter i Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelse, restaurantRestauranten havde nogle få men tillokkende desserter. Vi valgte dog at springe over (jeg må tilbage til det sted, når jeg engang kommer til Berlin igen!) og trissede i stedet ud for at sige farvel til det første julemarked, der også blev det sidste i denne omgang. Som en lille afskedsgave til os selv købte vi hver en kæmpe flødebolle (gemalens med mint og min med mocca), og dem guffede vi i os, mens vi sugede de sidste indtryk til os.

Helt bestemt en fantastisk tur med alle de mange julemarkeder i Berlin 🙂

Schwarzes Café

Schwarzes Café, café, restaurant, restauranter i Berlin, Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelseDet gjorde lidt ondt at forlade Gendarmenmarkt, men da jeg havde fået gemalen til at love, at vi skulle tilbage dertil om lørdagen, tog vi af sted for at få aftensmad. På min liste over anbefalede spisesteder stod Schwarzes Café, så der begav vi os hen – men på vejen så vi endnu et julemarked! Og selvom jeg allerede har lagt en masse billeder ind, så slipper I ikke for at se dette:
Men det var som sagt Schwarzes Café, vi var på vej til, og selvom selve cafeen ikke imponerede udseendesmæssigt, så blev det et meget vellykket besøg. Menukortet havde et bredt og meget fristende udbud, og det var svært at vælge. Jeg endte med steak, flødekartofler/kartoffellasagne og ovnbagte tomater i en yderst delikat pebersauce. Retten kostede omkring 14 euro, og det var den dyreste på kortet – gemalen fik en lækker lamme-/karryret til omkring 8 euro, og begge retter var virkelig gode til de penge.
Jeg havde læst i en guidebog, at en af de ting, man skulle prøve at smage i Tyskland, var en Berliner Weisse – en lys øl blandet med enten hindbær- eller ‘grønplante’-sirup Schwarzes Café, café, restaurant, restauranter i Berlin, Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelse(sidstnævnte er jeg lidt usikker på, men den hedder woodruff på engelsk). Så jeg bestilte den grønne udgave – og det var et fantastisk syn! Smagen var dog udmærket – en mild øl med sødme – lidt grenadineagtig uden at være særlig kraftig. Den gik fint til maden. Har jeg nævnt, at maden var utrolig lækker? Ok? Ja, men det var den altså også! Desværre mættede den så meget, at vi droppede at tage en drink bagefter – cafeen havde ellers et meget tillokkende og stort drinkskort, men så må vi jo tage forbi igen på et tidspunkt.

Schwarzes Café, café, restaurant, restauranter i Berlin, Berlin, madanmeldelse, restaurantanmeldelseI øvrigt stod der i guidebogen, at alene toiletterne var besøget værd, så jeg tog kameraet med ud på toilettet, inden vi gik (og det plejer jeg altså ikke – jeg sværger!!!). Til gengæld var det godt, jeg var så forudseende, for jeg har da aldrig set mage…! Special for you:
Og efter den vellykkede og begivenhedsrige dage trissede vi hjem i de juleoplyste gader – mætte og tilfredse…

Julemarked i Berlin = julemarkedshimlen?

julemarked, marked, jul, Berlin, rejse, julemarked i BerlinJeg elsker at være på julemarked i Berlin! Efter besøget hos Fassbender & Rausch havde vi planlagt at skulle på DDR-museet. Vi opdagede dog et julemarked på vej til chokoladebutikken, så vi valgte at udskyde museumsbesøget til dagen efter og i stedet se på boder – og det var en god prioritering! Julemarkedet Gendarmenmarkt er utrolig flot – og stort! Her er ikke noget med tre vakkelvorne boder og en skaldet grangren – her er en stor plads plastret til med boder med alskens delikatesser, kunsthåndværk, mad og lignende.

julemarked, marked, jul, Berlin, rejse, julemarked i BerlinUdvalget er ret varieret og godt – jeg kunne snildt have brugt en masse penge på tøj og kunst, hvis jeg havde givet mig selv lov – og i øvrigt ikke lige havde købt hus. Jeg købte en række økologiske dressinger i en af boderne, og da jeg lokkede gemalen med på at vende tilbage til markedet om lørdagen, købte vi også ind i boderne, hvor de to sidste billeder er fra…

Det er det eneste marked, hvor der var entré – en sølle euro – men der var også en række boder, som lå uden for betalingsområdet, så dem kunne man besøge, hvis man var nærig. Hvis du vil opleve et julemarked i Berlin, så kan jeg klart anbefale Gendarmenmarkt.

julemarked, marked, jul, Berlin, rejse, julepynt, julemarked i Berlinjulemarked, marked, jul, Berlin, rejse, julepynt, julemarked i Berlinjulemarked, marked, jul, Berlin, rejse, julemarked i Berlinjulemarked, marked, jul, Berlin, rejse, julemarked i Berlin

Museumsdag – og chokolade…

Fredag havde vi planlagt som museumsdagen, og det viste sig at være et godt valg, for vejret var temmelig trist og vådt den dag. Vi tog først forbi Check Point Charlie, som jeg havde fået anbefalet af flere. Udstillingen beskrev først og fremmest de første år efter delingen af Berlin, murens opbygning samt alle de flugtforsøg, som østberlinerne foretog. Det var interessant, men samlet set var udstillingen noget skuffende – i mine øjne var den ikke særlig afbalanceret (jeg savnede f.eks. mere om dagligdagen for de to dele af Berlin, om årene op til genforeningen og tiden lige efter), der var en del gentagelser undervejs, og den var meget rodet sat op.

Vi tog derefter forbi Det Jødiske Museum, og det var markant anderledes. Det ligger i en bygning tegnet af Daniel Libeskind, og alene bygningen er besøget værd. Meget spændende opbygget – men også en anelse voldsom og mastodontisk. Jeg troede egentlig, at museet primært fokuserede på jødernes historie i tiden op til og under krigen, men det viste sig at være et generelt center for den jødiske kultur og historie. Derfor savnede jeg også lidt mere om tiden under 2. Verdenskrig, men alt i alt en god oplevelse.

julemarked, marked, jul, Berlin, rejse, museumVi valgte at spise på det jødiske museum og tog en tallerken af salatbuffeten. Jeg tog en krydret pølse til, mens gemalen kastede sig over et par falafler, og så fik vi en meget frisk æble-citron sodavand til. Jo, rejser går også ud på at smage spændende drikkevarer 🙂

Prisen var igen ganske rimelig – for to personers frokost samt drikkevarer til slap vi 20 euro – og det var endda velsmagende og rimelig sundt. Jamen altså…

Dernæst smuttede vi med undergrundsbanen og susede af sted til en anden del af byen, for en hvis person havde læst om en ganske imponerende chokoladebutik – Fassbender & Rausch Chocolatiers. Vi gik ind, kiggede os måbende omkring – og flygtede op i salonen på første sal, hvor vi ville prøve kageudvalget. Selvfølgelig kun for at skrive om der her på bloggen. Hvad gør man ikke for læserne? 😉

Fassbender & Rausch, julemarked, marked, jul, Berlin, rejseJeg valgte en appelsin-krokant kage, mens gemalen bestilte en Schwarzwälder kirsebærtærte. De var ret kompakte, men yderst velsmagende, og selvom de mættede godt, så slog de ikke nær så hårdt som La Glaces voldsomme men lækre kager gør.

Ganske gode – og igen en god pris – omkring 28 kr. stykket.

Ingen af os turde give os i kast med en varm chokolade (af frygt for at det ville være alt for voldsomt sammen med kagerne), men gemalen kastede sig ud i en kold chokoladedrik med rom. Jeg drak også lidt af den, og selvom den smagte ganske godt, så var jeg glad for, at vi ikke havde bestilt en hver, for der var absolut ikke sparet på rommen! Den smagte ikke sprittet – men procenten var alligevel høj, og det virkede lidt overvældende sådan midt på eftermiddagen.

Nå – men jeg ved jo godt, hvad I venter på. I vil have billeder af selve chokoladebutikken, så det får I selvfølgelig. Det første viser Rigsdagen lavet i det pureste chokolade, og der var flere lignende overdådighedsværker – blandt andet af Titanic! Butikken har flere hundrede forskellige slags chokolader (alene glasmontrene giver total ubeslutsomhedspanik!), men der er også meget fabrikspakket. Eftersom vi havde købt en del specialchokolade dagen før, så købte vi faktisk ikke noget her, men når jeg engang skal til Berlin igen, så raider jeg de glasmontre!