Restaurant Alexandre

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Denne anmeldelse af den belgiske Restaurant Alexandre har været et hængeparti, som jeg længe har ønsket at få klaret, men først havde jeg ikke tid, så manglede jeg menubeskrivelsen, og så gik tiden. Anyway – Restaurant Alexandre er en af mine bedste restaurantoplevelser i år, så selvom nogle detaljer er gået tabt, så bliver jeg nødt til at vise billeder fra vores besøg tidligere i år.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Restaurant Alexandre ligger i Bruxelles og hører til blandt byens bedste restauranter, selvom den dog ikke har fået en Michelin-stjerne (endnu). Vi valgte en stor menu, som ligger på 900-1000 danske kroner, og så lagde vi ud med en drink. De fleste af os valgte gin & tonic – jeg fik en yderst lækker variant lavet på blandt andet Nordes Gin, som er en forholdsvis blomstret og elegant gin. Jeg blev faktisk så vild med den, at jeg søgte efter den og fandt den i en dansk webshop.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Ingen fancy restaurant uden sjove appetizers, og sådan er det også hos Restaurant Alexandre. Den første appetizer var disse bittesmå og sprøde kræmmerhuse lavet på gulerødder. Så fine og delikate.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Den næste appetizer var små fine tomater kombineret med tomat-sfærer samt basilikumpesto. Meget intens og lækker tomatsmag, der selvfølgelig gik fantastisk sammen med pestoen.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Den sidste appetizer var disse små dumplings. Jeg mener, at de var fyldt med fisk, men jeg er desværre ikke helt sikkert.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Nu kom vi til første forret – en virkelig smuk forårsserering lavet på grønne og hvide asperges sammen med pinjekerner og estragon samt forskellige smukke forårsurter. En meget smuk ret der var spændende at gå på opdagelse i.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Næste forret var denne fine ret med stegt havbars, strimlet fennikel og fuldfed kaviar. Den gyldne creme i midten husker jeg desværre ikke. Men igen en ret hvor elementerne passede smukt sammen, omend kaviaren mere var en flot gimmick fremfor et styrende element i forhold til smagen.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Den sidste forret bestod af et fjerkræslår – jeg mener, at det var agerhøne, men er ikke helt sikker – samt foie gras, trøfler, blomkåls-couscous og en gorgonzolacreme. Meget fin og delikat anretning hvor gorgonzolacremen var tilpas skarp til at give lidt modspil til den fede foie gras.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Og så var vi efterhånden nået til hovedretten, som selvfølgelig var lige så smukt anrettet som de forrige retter. Retten bestod af langtidstilberedt lammekød med yderst saftig midte, der blev serveret med gulerødder, bolsjerødbeder, bambus samt en mild sherrysauce.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Vi var næsten igennem menuen – nu manglede kun desserten. Inden da kom tjeneren dog med denne lille anretning. Jeg kan desværre ikke længere huske, hvad den lille mundfuld bestod af, men det var en fin overgang til selve desserten.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Og så kom desserten. En af de smukkeste, jeg har spist i år. Den bestod af frisksyltede rabarber samt marengsflager med rabarber, en skefuld fuldfed creme fraiche og nyplukkede violer. Det kunne næsten ikke blive mere sommeragtigt! Så fin og lækker på samme tid.

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Man skulle tro, at det stoppede der, men nej – der var søreme også nogle petit fours at slutte dagen af med! Disse fine eclairs smeltede på tungen…

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

… ligesom disse dejlige chokoladetrøfler, der gemte sig mellem store stykker chokolade…

restaurant alexandre, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

… og sidst men ikke mindst disse enkle men velsmagende madeleine-kager.

Middagen hos Restaurant Alexandre var ikke mindre end fantastisk! Maden var velkomponeret, nuanceret og så utrolig smukt anrettet, at hver ret nærmest var et kunstværk i sig selv. Vi fik vinmenu til maden, og her matchede vin og mad hver gang. Sidst men ikke mindst var servicen, som den skulle være – venlige, smilende tjenere der sørgede for en behagelig stemning.

Det eneste minus ved Restaurant Alexandre er, at det ikke lige ligger i nærheden, for med en beliggenhed i Bruxelles så er det ikke just et sted, jeg kommer forbi i nærmeste fremtid. Det skal dog ikke afholde mig fra at anbefale stedet – seks stjerner til Restaurant Alexandre.

Dulle Griet – ølbar i Gent

Dulle Griet, ølbar, Gent, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Jeg hopper lige tilbage i tid til slutningen af april, hvor vi var i Belgien med et vennepar. Her havde vi planlagt at tage på pubcrawl i Gent, men vi endte faktisk med at bruge det meste af tiden på Dulle Griet – en af mest anbefalede ølbarer i byen, hvilket vi hurtigt forstod grunden til. Ølbaren har over 500 forskellige slags øl – hvilket i sig selv er helt vildt – de har også ølglas, der passer til alle typer, ligesom personalet har et indgående kendskab til udvalget. Vi spurgte et par gange ind til, hvad tjeneren ville anbefale ud fra en række kriterier og var godt tilfredse med hans råd og ikke mindst viden om øllene. Ret imponerende når de har så mange på lager!

Dulle Griet, ølbar, Gent, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Vi skulle selvfølgelig smage lidt forskelligt. Jeg startede med en Gueuze – en af de syrlige øl, som Belgien er kendt for – og det var dejlig frisk start. Jeg er mest til de frugtede udgaver af syrlig øl, men denne her var nu ganske fin og elegant. Stemningen var ret god allerede på dette tidspunkt, for niveauet var ret højt blandt de øl, vi smagte.

Dulle Griet, ølbar, Gent, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Jeg kastede mig dernæst over en L’Arogante, og på dette tidspunkt valgte vi at dele lidt snacks. Dulle Griet har et lille men fint udvalg af snacks, blandt andet kiks med paté til. Den øl, jeg havde valgt, var udmærket men dog ikke lige min stil. Navnet var til gengæld skønt – og generelt har belgierne mange øl med sjove/skøre navne.

Dulle Griet, ølbar, Gent, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Nu kunne det jo ikke være lyse øl det hele – jeg måtte selvfølgelig også prøve en af de mørke, og ja – jeg valgte den på grund af navnet (undskyld). Jeg drikker ellers primært mørke øl om efteråret/vinteren, men da jeg har et blødt punkt for mørke, fyldige øl (ikke for søde), så skulle det naturligvis også prøves. Og belgierne kan altså også noget med mørke øl – ja, vores tur bød i det hele taget på en bred vifte af virkelig skønne øl, og det var herligt at se, at der også var et bredt udvalg selv hos de mindre barer.

Dulle Griet, ølbar, Gent, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Dulle Griet havde ikke blot et imponerende udvalg af gode øl – der var også ganske hyggeligt, selvom stedet er ret stort. Det er ikke helt til at se på dette billede, eftersom baren består af flere lidt snirklede lokaler, der i øvrigt er plastret til med ølskilte- og plakater. Det giver både stemning og er også fin inspiration, når du sidder og spekulerer over, hvad dit næste ølvalg skal være.

Dulle Griet, ølbar, Gent, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Vi sluttede besøget af med at gå på pommes frites bar. Jojo, det findes selvfølgelig i Belgien, hvor de er meget glade for fritter. Jeg må dog – hånden på hjertet – indrømme, at de ikke var specielt spændende. Ret ærgerligt når nu belgierne har ry for at lave gode fritter, men så er det jo en god undskyldning for at tage til Belgien igen, så vi kan opstøve nogle prima fritter 😉

Varme anbefalinger af Dulle Griet herfra!

Á L’Envers i Ypres

Á L' Envers, restaurant, restauranter i Belgien, restaurantanmeldelse, madanmeldelse

Jeg er slet ikke færdig med at fortælle om vores tur til Belgien, så her får du en anmeldelse af en skøn lille restaurant, vi fandt i Ypres – Á L’ Envers. Vi ankom til vores overnatningssted sidst på eftermiddagen og skulle finde ud af, hvor vi skulle spise om aftenen. Jeg kiggede på Tripadvisor og blev ret nysgerrig, da jeg så de overvældende gode anmeldelser, som den øverst rangerende restaurant havde. Der stod dog, at der var rift som bordene, så vi besluttede os for at ringe, så snart de åbnede, og det viste sig at være en god idé, for vi kunne kun få et bord, hvis vi kom derned med det samme, så afsted med os!

Vi ankom til Á L’ Envers og fik bestilt en forret, hovedret samt dessert, men det var skam ikke de eneste retter, der kom på bordet. Først fik vi denne tallerken til deling (vi var der med vores vennepar, som vi rejste sammen med) med oliven, en meget mild paté samt sprøde brødskiver. Det nød vi sammen med den dejlige vin, som vores venner havde udvalgt.

Derefter fik en lille overraskelsesforret! Det var en skive tortilla fyldt med skinke, creme samt en kogt hvid asparges. Det var ikke et så stort stykke, hvilket var meget godt, eftersom der også skulle være plads til den mad, vi havde bestilt.

Nu var det endelig tid til den første ret. Jeg havde bestilt friteret ost, som jeg ellers forbinder med dessert, men hey – jeg kan jo ikke stå for varm ost. Jeg blev lidt overrasket over portionsstørrelsen – den er lidt svært at vurdere på dette billede, men jeg tror, at de to friterede oste var ca. 8 cm brede. Friteret ost mætter temmelig meget, så portionen var lige lovlig gavmild, men… nuij de smagte godt! Her ville jeg ønske, at jeg havde vidst, hvor stor denne portion var, for så havde jeg ikke spist hverken appetizer eller surprise-forret.

Nu var vi nået til hovedretten, og her må jeg med skam indrømme, at vi blev nødt til at levne. Det smagte ellers skønt, men igen var portionen ganske stor, og da vi allerede havde spist en del på dette tidspunkt, så måtte vi give fortabt undervejs. Jeg havde fået et stykke supermørt oksekød, som blev serveret med en vellavet bearnaisesauce, pommes frites (som serveres i et stort fad i Belgien, så folk bare kan tage derfra) samt en fyldig og lækker salat.

Jeg var især begejstret for, at de serverede en dejlig salat som en del af tilbehøret, så der ikke ‘kun’ var pommes frites til.

Nu var vi jo temmelig mætte, men vi havde også bestilt dessert, så efter at have slået mave i et stykke tid (på en meget forsigtig måde), vovede vi os ud i aftenens sidste ret. Jeg var glad for, at jeg havde valgt en chokolademousse. Ikke alene var den lidt lettere i det end mange af de andre desserter på kortet – den smagte også virkelig godt! Meget cremet og luftig med en meget behagelig chokoladesmag. Aldeles glimrende!

Vi havde en rigtig god spiseoplevelse hos Á L’ Envers, og jeg synes bestemt, at de levede op til de flotte anmeldelser. Vi fik en virkelig hyggelig og varm betjening, og der er ikke tvivl om, at det er et sted, hvor ejerne går op i service. Sidst men ikke mindst fik vi nogle ganske gode vine til en meget fornuftig pris (tak til vennerne, som valgte vinene denne aften).

Hvis jeg skal fremhæve et par ting, der trak lidt ned, så var det mængden af appetizer/forret i starten, som desværre lagde en lige lovlig solid bund fra start. Tortillaretten kunne vi sagtens have undværet, og appetizeren kunne også have været mindre. Generelt måtte portionsstørrelserne gerne skrues lidt, for det var ret overvældende.

Jeg ender på fem stjerner til Á L’ Envers. Kommer du til Ypres, bør du bestemt overveje at spise her.

Poechenellekelder – ølbar i Bruxelles

poechenellekelder, ølbar, Bruxelles, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Bruxelles

Vi har lige brugt nogle dage i Belgien sammen med et vennepar, og her endte vi på Poechenellekelder, for man kan dårligt besøge Belgien uden at få en øl eller to. Poechenellekelder ligger lige ved siden af Manneken Pis, og jeg var derfor lidt bekymret for, om det var en sand turistfælde, vi besøgte, men vi blev heldigvis positivt overraskede.

Vi startede ved et af udendørsbordene og var behørigt imponerede over udvalget af øl. Generelt er øludvalget bare stort hos de fleste spisesteder og ølbarer i Belgien, og Poechenellekelder var ingen undtagelse. Jeg måtte selvfølgelig have en af mine yndlingsøl – Trappistes Rochefort 10 – men der var også et fint udvalg af både lyse og mørke øl. De havde dog én ting til fælles – en ret høj alkoholprocent, men sådan er det nu en gang i Belgien.

Vi ville spise en hurtig frokost hos Poechenellekelder, så da det trak op til regn, kom tjeneren og anbefalede os at gå ned i kælderetagen, hvor han ville servere maden. Meget fin service, og så fik vi også set de yderst hyggelige lokaler, som minder mig lidt om cafeen MORMORS, der ligger tæt på Marmorkirken i København. Kan i øvrigt anbefales.

Vi bestilte toasts og blev positivt overraskede, da der også kom lidt grønt som tilbehør, så det ikke blev alt for fedt og tungt. Det var fint uden at være prangende og gik jo godt til øllene.

For ja – det var jo først og fremmest øl, vi var der for (og en hurtig bid mad), så der kom selvfølgelig en mere på bordet. Jeg holdt mig til de tunge øl og prøvede en Delirium Nocturnum, og jeg må sige, at jeg er blevet lidt vild med deres øl. Det hænger naturligvis ikke sammen med, at deres ølglas også er virkelig gennemtænkte (en ‘svungen snabel’ i glas på fod), men både deres mørke og lyse øl kan altså noget.

Poechenellekelder er en ret stemningsfuld ølbar/kro med et glimrende udvalg af øl, et lille men ok udvalg af retter samt virkelig god service. Bestemt værd at besøge hvis du er på de kanter.

Jeg giver Poechenellekelder 4 stjerner med pil op.