Lassens Restaurant på Stammershalle Badehotel

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmSom jeg nævnte tidligere i dag, da jeg skrev om Nordbornholms Røgeri, så var gemalen og jeg på Bornholm sidste weekend. Vi spiste hos Lassens Restaurant, der er en del af Stammershalle Badehotel, og her nød vi en 5 retters menu til 550 kr. Selve restauranten er meget lys og havde et strejf af romantisk badehotel over sig – meget rene, hvide og klare farver. Vi fik bord ved vinduet, så vi kunne kigge ud over vandet, og jeg fik samtidig dagslys til mine fotos – noget jeg i den grad havde brug for, eftersom jeg ikke havde fået mit kamera med men måtte klare mig med mobiltelefonen!

Gemalen skulle køre bil, så vi ville ikke kaste os ud i de vilde vineventyr på Lassens Restaurant, men jeg opdagede til min glæde, at det var muligt at bestille halve flasker vin. Da gemalen foretrækker at få et glas rødvin, bad jeg tjeneren om at finde et glas hvidvin (til mig), der ville passe til forretten og derefter udpegede vi en af de halve flasker rødvin, man kunne købe. Tjeneren foreslog dog, at han fandt en anden frem, som han mente ville passe bedre, og vi skulle ikke bekymre os om prisen – den skulle nok matche med den, vi først havde set på. Fin service – og vinen var skam også glimrende. Min hvidvin var dog den bedste – den passede godt sammen med forretten og var ikke særlig dyr.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmMens vi ventede på forretten, blev vi præsenteret for en række appetizers. De første var henholdsvis en saftig lille hapser med indbagt lam samt… rabarber-macarons med kyllingelevermousse! Åhjo – sidstnævnte var lidt af en fræk kombination, som fungerede rigtig godt. Kyllingelever har en vis sødme –  noget jeg fandt ud af, da jeg på et tidspunkt prøvede at lave kyllingelevermousse – og spillede godt sammen med de milde maracons, som ikke var lige så søde, som almindelige macarons. Vovet og spændende servering – og meget smukt serveret.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmDerefter fik vi en lille kartoffel – vist nok smurt med lidt rygeost – og lagt på en bund af ristet rugbrød.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på Bornholm… og til sidst fik vi en lille kold servering bestående af jomfruhummerbouillon pyntet med lidt krydderurter. Interessant, anderledes men bestemt ikke dårlig.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmKuvertbrødet hos Lassens Restaurant var et friskbagt boghvedebrød – et meget tungt og umådeligt saftigt brød, som jeg ville elske at spise om morgenen. Som kuvertbrød virkede det dog ret voldsomt – men vi skulle selvfølgelig smage.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmNu var det tid til forretten. Her fik vi et lille stykke indbagt torsk serveret med selleri og en sauce af syrnet fløde, stenbiderrogn og perler lavet af dildolie. Lækker og innovativ ret. Jeg kunne især godt lide saucen, hvor restauranten både havde brugt stenbiderrogn og ‘dildolieperler’ – en fin smagskombination og visuel interessant. Saucen fungerede godt til det lille stykke torsk, der var tilpas saftigt.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmDen næste ret var aftenens smukkeste – så fin og elegant anrettet! Den bestod af en grov kalvetatar, der blev serveret med syltede svampe og svampecreme og toppet med kartoffelchips og rød skovsyre. Jeg foretrækker normalt tatar i mindre grov version, men restauranten blev hurtigt tilgivet – dette var lidt af en lækkerbisken! En herlig lille servering.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmDer kom en lang pause efter disse retter – lidt for lang, men vi hyggede os alligevel – inden hovedretten på bordet. Den bestod af perlehøne samt krokette af kalvebrissel serveret sammen med persille, persillerod og ramsløgsblomster. Igen en nydelig anretning, hvor der var tænkt over smagskombinationerne. Jeg syntes dog, at kalvebrislen var lidt overflødig – retten ville have fungeret fint uden.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmInden desserten var der en præ-dessert (et fantastisk koncept i mine øjne), som i dette tilfælde bestod af to små serveringer! Først fik vi en rabarberkompot serveret i en mørk skål sammen med en fuldfed vaniljeis med lidt crumble. Hertil fulgte en lille kande med fløde, som man kunne hælde på rabarberkompotten.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmDen anden rabarberservering var denne ‘hemmelige’ servering, hvor rabarberne ‘gemte’ sig under nogle sprøde flager, så kun en strimmel hvid chokolade stak ud. Jeg kan desværre ikke huske, hvad flagerne bestod af.

Begge rabarberserveringer var velsmagende, men jeg ville nu nok have kombineret dem (evt. med et par justeringer), hvis det var mig, der skulle servere rabarberdesserterne – det virkede lidt overkill at dele dem op på den måde.

Stammershalle Badehotel, Lassens Restaurant, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmAftenens sidste ret var dekonstrueret pandekage med is – dvs. det var en is, der smagte af pandekager (!), som blev serveret sammen med solbærkys, solbær-frugtflæsk, vaniljecreme, karamelliserede kager og rød skovsyre. Igen en ret, hvor anretningen var nøje gennemtænkt, og hvor retten både var en fryd for øjnene og ganen.

Vi vidste ikke, hvad vi skulle forvente os af Lassens Restaurant, men ikke desto mindre blev jeg virkelig positivt overrasket. Maden var vellavet, varieret, spændende og innovativ, og mange af retterne var virkelig smukke, indbydende og anrettet med mange fine detaljer. Samtidig var servicen fin, og bortset fra tidspunktet omkring hovedretten, hvor vi måtte vente i lang tid, følte vi, at der blev taget godt hånd om os.

Oplevelsen på Lassens Restaurant var virkelig value for money. Jeg kan ikke komme i tanke om et sted i hovedstadsområdet, hvor du kan få ovenstående menu til 550 kr per person, og der var kun et par små skønhedsfejl denne aften.

Vi kvitterer med fem stjerner med pil op til Lassens Restaurant og en klar anbefaling!

Nordbornholms Røgeri

Nordbornholms Røgeri, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmBornholm og røgerier hænger uløseligt sammen. Derfor måtte gemalen og jeg selvfølgelig forbi et røgeri, da vi var på Bornholm sidste weekend, og efter lidt research faldt valget på Nordbornholms Røgeri.

Nordbornholms Røgeri, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmDer er både en fiskebutik og en stor restaurant tilknyttet Nordbornholms Røgeri, og vi valgte at spise på restauranten, der kunne byde på en stor fiskebuffet til 180 kr per person.

Nordbornholms Røgeri, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmHer var et bredt udvalg af fiskeretter – enten koldt eller lunt pålæg – samt forskellige slags brød og lidt salat og grøntsager.

Nordbornholms Røgeri, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmIsær udvalget af sild var ganske godt, men der var selvfølgelig også en del røgede fisk samt forskellige slags dip og dressinger.

Nordbornholms Røgeri, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmRestauranten er ret børnevenlig, og derfor var der også ‘klassikere’ såsom stegte fiskefileter og pommes frites – og såmænd også stegte kyllingelår til dem, der slet ikke kan lide fisk.

Nordbornholms Røgeri, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter på BornholmBlev man ikke mæt af alle fiskeretterne, kunne man også forsyne sig med fem forskellige slags is fra kølemontren eller et skud softice, som kunne toppes med forskellige slags drys.

Jeg blev positivt overrasket over buffetens udvalg hos Nordbornholms Røgeri, for selvom stedets hjemmeside indeholder en imponerende liste over buffetens retter, så var der flere ting, der ikke stod på hjemmesiden. For eksempel blev jeg glad, da jeg opdagede, at man kunne få salat, så man ikke skulle ‘nøjes’ med brød og pommes frites. Der er lidt for enhver smag, og selvom Nordbornholms Røgeri er en fiskerestaurant, så er det en god idé også at have et par ting på menukortet, som fiskeskeptikerne kan kaste sig over, hvis resten af familien vil spise der. Kvaliteten af buffetens retter svingede dog. Røræggene var meget kompakte og kedelige, og æggene  var sandsynligvis buræg, mens de fiskeretter, jeg smagte, generelt var fine. Dog var der alt for meget pasta i rejesalaten (sandsynligvis for at strække den lidt længere).

Jeg synes, vi fik et glimrende måltid mad til prisen, og udvalget hos Nordbornholms Røgeri var generelt bedre end røgeriet i Snogebæk, hvor vi spiste for nogle år siden. Fire stjerner til Nordbornholms Røgeri.

Boderne og den uforskammede gode is

Mandag var sidste dag på Bornholm, og om formiddagen tog vi til Boderne for at kigge i den store Butik Pia Stærmose, som har et væld af de kendte, lækre tøjmærker såsom Malene Birger, Sand, Saint Tropez og Staff. Sidstnævnte havde de til mit held ikke i den butik men kun i søsterbutikken, der ligger i en anden by (Rønne?). Og når jeg siger heldigvis, så er det fordi, jeg ELSKER Staff-tøj og mente, at jeg havde brugt nok penge på turen.

Jeg var derfor ikke lige forberedt på, at jeg fandt to par superfede støvletter, som jeg gerne ville eje. Det ene par var ret unikke i udseendet, mens det andet par havde en stil, som jeg havde ledt efter det sidste års tid. Jeg endte efter en del grublen med at købte det sidste par, og så vil jeg se, om ikke jeg kan opspore det første par et andet sted.

På den anden side af vejen var der et stort telt, hvor der blev solgt en masse outletvarer til halv pris. Udvalget imponerede mig dog ikke, så der fik jeg ikke købt noget.

Boisen is, Bornholm, is

På vej tilbage til sommerhuset tog vi forbi en bager i Snogebæk for at købe brød, som jeg kunne smøre sandwich af til hjemturen – og så skulle vi da lige forbi Boisen Is for at smage noget af den lækre is.

Jeg havde fået anbefalet kanelisen, og den var bestemt også god, men det var rabarbersorbeten, der fik mig til at blive helt svimmel af glæde – hvor var det himmerigsmundfulde!

Hvis du skal til Bornholm, så tag forbi dette sted – det skuffer bestemt ikke!

Og så var turen ved at være ovre. Jeg smurte sandwiches, som bestod af skiver af det lækre havrebrød, basilikumpesto, parmaskinke, rucolasalat, kolde kogte kartofler og en lille smule smør på den øverste skive, så den klæbede sig bedre fast til resten af sandwichen.

De blev spist med velbehag på båden, mens vi sejlede tilbage til virkeligheden og arbejdet 🙂

Salat med jordbær og hyldeblomst og kartoffelsalat med avokado og asparges

kanin, Bornholm
Der er vilde kaniner på Bornholm, og der er mange af dem!

Søndag aften stod gemalen og jeg for aftensmaden, og mens han grillede nogle kalvekoteletter, der var gnedet i chilisauce, samt nogle gode bornholmske pølser, så lavede jeg et par salater.

jordbær, salat, lollo rossa salat, hjertesalat, græskarkerner, hyldeblomstsaft

Salat med jordbær og hyldeblomst

– jordbær
– lollo rossa salat
– hjertesalat
– ristede og saltede græskarkerner
– koncentreret hyldeblomstsaft

Salaterne skylles og rives i mindre stykker. Jordbærrene renses og skæres i halve eller kvarte afhængig af størrelsen. Alle ingredienserne blandes sammen lige inden servering.

Note: God frisk og lidt sødlig salat. Nødderne gav lidt salt og sprødhed, som passede godt til de søde jordbær.

kartoffelsalat, kartofler, avokado, asparges, pestoKartoffelsalat med avokado og asparges

– kolde kogte kartofler
– avokado
– asparges
– lemonpesto

Kartofler og avokado skæres i tern. Asparges renses og overhældes med kogende vand – lad dem stå nogle minutter, inden du skærer dem i mindre stykker. Alle ingredienser blandes – smag evt. til med lidt salt.

Note: Fyldig og frisk salat. Lemonpestoen fandt jeg i supermarkedet – det er en bornholmsk specialitet fra samme firma, der laver bornholmsk pasta, og den smagte fint, men kan snildt erstattes af citronolivenolie.

Sightseeing og solskin i Gudhjem

røgeri, BornholmDet er sjovt, for nu tænker I: “Hun kan vel ikke blive ved med at fable om Bornholm – det var trods alt kun en tur på tre-fire dage”, men jo, det kan jeg godt!

Søndag formiddag var vi forbi Ekkodalen og teste, om det nu virker, og søreme om ikke vi fik et fint ekko tilbage, når vi råbte! Vi fik gået en lille tur i området, inden vi fortsatte til et røgeri, hvor vi også fik lov til at kigge ind og se, hvordan fiskene blev tilberedt. Vi stod der kun i et par minutter, men røglugten havde vi fornøjelse af flere timer efter! Jeg blev faktisk glad for, at der var lidt vind den dag, for det blev lidt for meget til sidst.

Hammershus, BornholmEfter lidt tid ved røgeriet og de par små boder, der var ved siden af, tog vi videre på vores rundtur til seværdigheder. Vi kom forbi Hammershus, hvor vi stod og nød udsigten på afstand, men vi var ikke oppe ved ruinerne.

Det var lidt pudsigt at se stedet igen, for jeg huskede ellers stedet som mere faldefærdigt fra dengang for 18 år siden, hvor jeg var der sidst.

Krystalsøen, BornholmVi tog hen til et område, jeg ikke kendte til i forvejen, hvor vi først passerede Krystalsøen må små guld- og sortfarvede fisk. Det er et meget smukt og naturskønt område, hvor der også er større områder med rå klippevægge, og lidt længere fremme var der klippefremspring, hvor en masse måger holdt til. Klippefremspringet lå lige ved siden af Opalsøen, der levede fint op til sit navn i det strålende solskinsvejr. Vi brugte lang tid på blot at nyde udsigten og holde lidt øje med mågerne, der var i gang med at fodre deres unger.

Vi tog til Gudhjem for at finde et sted at spise. Der var mange norske børn og unge i byen, og i det hele taget var der mange, der brugte det gode vejr til at nyde lidt af den gode stemning i byen.

Café Klint, café, sandwichVi endte med at spise på Café Klint, og efter lidt ventetid fik vi en ok frokost. Jeg fik en sandwich med serranoskinke og pesto samt lidt oliventapenade ved siden af, og det smagte fint, men jeg savnede nok lidt mere væde i sandwichen, ligesom jeg for 117. gang ærgrede mig over, at cafeer ofte begår den fejl at bruge standardbrød i sandwiches. Man kan score så billige points og meget bedre smagsoplevelse ved at bruge noget hjemmebagt brød i sandwiches (hvor brøddelen jo fylder en del) i stedet for noget købebrød. Men jeg synes nu heller ikke, at stedet forsøgte at oversælge produktet, så oplevelsen fortjener fire stjerner ud af seks.

Gudhjem er også en smuk by, og med de bakkede gader får den lidt ekstra charme. Selvom der var mange mennesker i byen, så oplevede vi det ikke så meget – der var fin mulighed for at gå uforstyrret rundt og nyde den hyggelige landsbyidyl og kigge på lidt butikker. Vi var blandt andet i Lilli’s Glasdesign, hvor der var mange flotte og livsglade glasfade og dekorationer. Sådan en fisk ville jeg da gerne have med mig hjem! Men men – det lykkedes at holde pengepungen i tasken i denne ombæring, og så må vi se, om der kan blive plads til et indkøb en anden gang…

Et andet sted, hvor der til gengæld blev shoppet lidt, var hos Bech Chokolade. Her var der mange fine sager, men et tilbud på seks spejderkugler (chokoladekugler med fyld af lakridskaramel og drysset med spejderhaglspulver) kunne jeg ikke stå for, så de blev købt – og suk, hvor var de gode! Smagen holdt i et godt stykke tid bagefter, og jeg blev helt salig, da jeg spiste en – det var det pureste guf for en som mig, der elsker kombinationen af chokolade og lakrids.

Bech Chokolade“Kom nu – første fix er næsten gratis…”