Restaurant Bror Ditlev

Det var ikke et tilfælde, at jeg endte på Bror Ditlev, da gemalen og jeg var i Kolding i starten af oktober. Et par af mine venner havde nemlig anbefalet stedet – blandt andet Johan, der har skrevet en anmeldelse på sin madblog Johan Johansen.

Bror Ditlev er en forholdsvis ny restaurant, der er inspireret af det danske-franske køkken og med fokus på sæsonens råvarer. Restauranten serverer retter til 95 kr stykket og anbefaler, at man bestiller 3-4 stykker. Vi valgte at lægge ud med at dele tre snacks, som jeg mener enten kostede 95 eller 105 kr og derefter tre forskellige retter hver. Jeg valgte et glas Grüner Veltliner til, for det havde jeg lyst til, og den friske milde vin passede heldigvis godt til de tre snacks.

Til forretten bad jeg tjeneren om at foreslå en vin, og han ærgrede sig, da han opdagede, at jeg allerede havde Grüner Veltliner i glasset, for det var hans bedste bud. Men det gjorde skam ikke noget, for det var en glimrende vin, og så klappede jeg mig selv mentalt på skulderen for at have taget et godt valg fra start.

Min forret var en cheviche lavet på kammusling og savoykål med en dejlig sauce til. En mild ret med fine nuancer i smagen. Gemalen fik en stor portion caprese med grillede tomater, bøffelmozzarella samt syltede og tørrede tomater. Det var en ret med masser af smag i og fin som sensommerret.

Til hovedret fik jeg en klassisk cassoulet lavet på havtaske, skrubbe og jomfruhummer og med frisk grønt på toppen. En dejlig fiskeret med fine smagsnuancer men ikke så tung, som retten ellers let kan blive. Gemalen kastede sig til gengæld over en vegetarret bestående af ravioli med kantareller, comté, svampesauce og trøffel. Cremet, fyldig og meget lækker.

Dessertkortet var lidt usædvanligt, hvilket bestemt ikke afskrækker os. Jeg kunne ikke stå for braisseret fennikel med æbler og lakridsis. Sidstnævnte havde en meget mild smag, så den spillede fint sammen med den møre fennikel og æblerne. Meget spændende dessert og ikke så sød, som desserter ellers ofte er. Gemalen havde brudt sine principper om aldrig at vælge ost til dessert (!), for han kunne ikke stå for friteret gedeost med aroniabær. Og det lød bestemt som om, at han ikke fortrød valget.

Bror Ditlev lever heldigvis til fulde op til det gode ry. Et dejligt sted med lækre, friske retter baseret på årstidens råvarer samt behagelig betjening med et glimt i øjet. Prismæssigt ligger det også ganske fornuftigt – vi delte som sagt en snackservering til 105 kr og valgte derefter tre retter hver til 95 kr stykket. Det eneste, der trak lidt ned madmæssigt var et småkedeligt kuvertbrød uden så megen smag og med tæt krumme.

Er du på Kolding-egnen, så kan jeg bestemt anbefale at kigge forbi Bror Ditlev – fem stjerner med pil op herfra.

Druen og Bønnen

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Druen og Bønnen er en restaurant i Odense, som jeg faldt over, da jeg ledte efter et godt sted, hvor gemalen og jeg kunne spise frokost på vores tur til Sønderjylland. Det er et hyggeligt sted med flere rum, der er indrettet ret forskelligt – herover ses det lyse rum, hvor vi spiste, og som primært var holdt i grønne nuancer.

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Vi snuppede hver en enkelt øl og blev glædeligt overrasket over, at Druen og Bønnen har flere Kissmeyer-øl på kortet. Det er ganske vist ikke fynsk øl, men det er godt! Så jeg nuppede en Easy Kiss, da det er en mild og behagelig øl, der egner sig fortrinligt til frokost (og så ikke et ord om, at øllet blev serveret i et Willemoes-glas – vi er jo ikke i Belgien ;)).

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Vi havde bestilt en frokostplatte, der bestod af fem små serveringer, og til denne fulgte der nybagt brød samt smør med. Det var noget lækkert, saftigt brød der var skåret i små stykker – perfekt som tilbehør til retterne.

Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense

Frokostplatten bestod af følgende retter:

  • Rørt kartoffel og torsk i pighvar-fumét med fennikel og urteolie. En mild og lækker ret, som ikke blev for fed i smagen.
  • Letrøget lufttørret svinemørbrad med æblechutney, sprøde jordskokkeflager samt tynde æblebåde. En meget lækker kombination af skinke og den søde chutney.De friske æbler måtte godt have haft lidt mere syre for at give mere kontrast i retten.
Druen og Bønnen, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i Odense
  • Tykke skiver af flankesteak med efterårssvampe, persillerod og fermenteret pebersauce. Igen en velkomponeret ret med masser af smag uden at den fermenterede sauce på nogen måde virkede voldsom.
  • To forskellige oste (bag dessertglasset) – en mild rødkitsost og en ost, jeg ikke fik fat i hvad var.
  • En dessert bestående af blommer syltet i Madeira med kastanjecreme og store stykker mandelcrumble. En rigtig sensommer-/efterårsdessert som udgjorde et perfekt punktum på en meget lækker frokost.

Vi var meget positivt overraskede over det høje niveau – blandt andet fordi vi ikke kendte til stedet i forvejen, men også fordi niveauet var ganske højt for en frokostservering, som sjældent får så megen opmærksomhed på danske restauranter (sandsynligvis fordi danskere sjældent spiser ude midt på dagen).

Betjeningen var helt i orden – en meget sød og betænksom tjener hyggede om os, og det var på alle måder en god oplevelse. Det eneste, der trak lidt ned, var støjen fra nogle håndværkere, der skulle reparere en dør i restauranten. Det kunne vi heldigvis nogenlunde ignorere, og tjeneren havde også advaret os på forhånd.

Fem stjerner med pil op og klar anbefaling af Druen og Bønnen herfra.

Restaurant Pasfall

restaurant pasfall, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseVi kiggede forbi Odense for et par uger siden, da vi var på vej til Jylland. Her ville vi nemlig spise frokost og shoppe lidt, inden vi skulle videre vestpå, og da vi ikke kommer så tit på disse kanter, gik vi all in og nød frokosten hos Restaurant Pasfall, der hører til blandt byens dyreste restauranter. Men når nu vi sjældent kommer på disse egne og kun skulle have en frokost, så tænkte vi, at nu skulle det være. 

restaurant pasfall, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseVi lagde ud med en enkelt østers hver. Den havde lige fået et snit eller to, så den var lettere at indtage, og så lå den ellers smuk og indbydende anrettet.

restaurant pasfall, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseDer var også lidt tilbehør – en rødløgsvinaigrette & et par ultratynde stykker toast. En  meget fin anretning, hvor vi snildt kunne have nyt en eller to mere, uden at det gjorde noget. 

restaurant pasfall, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseDer var naturligvis også kuvertbrød – små boller lavet på maltmel, som smagte overraskende meget af saltstænger. Det var jeg lidt fascineret af.

restaurant pasfall, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseNu var det tid til selve frokostretten. Jeg havde bestil et stjerneskud, og jeg vidste godt, at Restaurant Pasfall nok ville lave en fortolkning af dette, hvilket denne smukke servering også er et bevis på. Den bestod af en fiskerulle samt stegte stykker rødtunge, små pillede rejer samt en fyldig hummerbisque. En lækker og elegant servering, hvor især bisquen brillerede, da den havde den helt rigtige balance, så den hverken blev for fed eller for tung.

restaurant pasfall, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseFrokostretten var ikke så stor, som stjerneskud ellers ofte er, så der var søreme også plads til dessert. Vi kunne naturligvis ikke stå for, at Restaurant Pasfall havde lavet en fortolkning af den fynske klassiker, brunsviger, så den måtte vi prøve. Den bestod af karamelbrød serveret sammen med brunsviger-is samt en is, jeg mener var lavet på fudge, karamelsauce og blåbær. Interessant fortolkning, som smagte dejligt. Jeg savnede dog lidt mere ‘brunsviger-stemning’ – det blev lidt for pænt og kontrolleret og havde ikke den overdådige (næsten vulgære) syndighed, som brunsviger ellers udstråler.

Det var en ret stille dag hos Restaurant Pasfall. Jeg ved ikke, om personalet gemte lidt på kræfterne til om aftenen, men jeg syntes, at betjeningen virkede noget reserveret og ikke helt på niveau med, hvad jeg forventede af et sted med det prisniveau (hvor vi gav 375 hver for de ovenstående retter).

Restaurant Pasfall byder på meget smukt anrettede serveringer, og jeg kan godt lide, at de fortolker på en række klassikere. Desserten var spændende nok, men jeg savnede lidt ‘brunsvigersjæl), og så savnede jeg lidt mere opmærksomhed og begejstring under serveringerne.

Vi ender på 4 stjerner med pil op.

Vegetarcaféer – Souls og Venchi

Souls, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnI løbet af de seneste uger har gemalen og jeg flere gange haft brug for et hurtigt måltid, fordi vi har været på farten, og i den anledning fik vi testet et par vegetarcaféer. Vi er begge to ret glade for grøntsager (uden dog at være vegetarer), og flere af vores bedste restaurantoplevelser i år har faktisk været på vegetarrestauranter – se mine indlæg om Restaurant Moment og Restaurant TIAN Experience Taste

For et par uger siden blev det så til et besøg hos Souls på Østerbro i København. Vi havde bestilt bord inden, hvilket viste sig at være en god idé, da der var proppet, da vi kom. Der var faktisk så proppet, at vi dårligt kunne komme ind til vores bord, der stod helt inde i et hjørne.

Souls, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi slog os ned og fik lidt at drikke. Gemalen fik en almindelig gin & tonic, mens jeg kastede mig over en sangria med bær. Et spændende eksperiment, der dog var alt for udvandet til min smag. Men flot var den da.

Souls, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnVi delte en portion løgringe til forret. De blev serveret med en BBQ-sauce til, hvilket smagsmæssigt var en rigtig god idé, da den krydrede sauce går godt sammen med sprøde, søde løg. Desværre havde løgringene brugt alt for lang tid i frituren og var både tørre samt havde en lidt brændt smag.

Souls, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i KøbenhavnEfter den lidt hårde start var det til gengæld dejligt at kaste sig over hovedretten. For mit vedkommende blev det til stedets pizza med squash, ‘ost’, soltørrede tomater og pesto. Der fulgte automatisk en lille skål salat med, hvilket jeg synes er umanerlig god stil – og så var det i øvrigt en ganske lækker en af slagsen. Pizzaen overraskede også positivt, selvom jeg er lidt loren over for erstatningsprodukter såsom den falske ost, der blev brugt. Én ting er, at jeg elsker rigtig ost – noget andet er, at jeg altid har undret mig over, når vegetar- og veganerretter indeholder produkter, der er efterligninger af animalske produkter. Det lyder bare sært, når ‘ost’ og ‘bøf’ optræder på et vegansk menukort.

Men altså – en rigtig fin vegetarisk pizza. Eneste minus var, at bunden var ret blød og mangler den elasticitet, som normale pizzabunde har, men så var den da let at skære ud.

venchi, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseI weekenden var vi i det jyske, og på vej hjem gjorde vi holdt i Odense, hvor vi spiste frokost hos Venchi.

venchi, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseGemalen kastede sig over stedets burger, mens jeg valgte en kålwrap med falafel, hummus, avokado, løg, salat og tomater. Det var desværre en lidt tør omgang – der var alt for lidt hummus i, og da falaflerne samtidig manglede krydderier, så blev det en noget kedelig servering.Jeg smagte en bid af gemalens burger, og den var heldigvis noget bedre.

venchi, vegetarcaféer, restaurant, restaurantanmeldelse, madanmeldelse, restauranter i OdenseVi delte en portion fritter, som dog var meget bløde og olierede, og her kunne dressingen desværre ikke redde smagsoplevelsen. Klart de dårligste fritter jeg har fået i år.

De to vegetarcaféer imponerede desværre ikke. Jeg savnede mere smag i de fleste serveringer hos de to caféer, men pizzaen hos Souls var dog ganske god. Samtidig var det svært at få betjening de to steder – begge gange oplevede vi, at personalet forsvandt ud i baglokalet og blev der i længere tid, så det var svært at få betalt og komme videre.

Vi var noget heldigere i sommers, da vi spiste frokost hos Café Fika i Aarhus. De er ikke en rendyrket vegetarcafé, men har en del vegetarretter på menuen, og de var rigtig lækre. Desværre fik jeg ikke skrevet om det dengang, men er du på de kanter og skal bruge en hurtig (vegetarisk) bid mad, så er den værd at tjekke ud.

Jagten på gode vegetarcaféer fortsætter…

Restaurant Moment

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseI sommerferien var gemalen og jeg på miniferie på Djursland, og her besøgte vi blandt andet Restaurant Moment. Da jeg et par måneder inden spurgte efter tips til Djursland via bloggens Facebookside, så blev netop Restaurant Moment anbefalet af flere.

Restaurant Moment er en vegetarrestaurant, og det er ikke noget, de skilter med. Det betød så også, at vi fik den lidt kuriøse oplevelse at se et tysk ægtepar smutte fra restauranten lige efter, at de var ankommet, fordi manden ikke kunne leve med at spise et måltid uden kød! Hvis bare han havde vidst hvilken fantastisk madoplevelse, han dermed gik glip af…

Da vi satte os i lokalet, var der kun et andet par til stede, og de spurgte straks, om vi havde været der før. Det måtte vi indrømme, at vi ikke havde, og så fortalte de smilende, at Restaurant Moment var deres yndlingsrestaurant, og vi kunne godt glæde os! Hermed var barren allerede sat højt, så vores forventninger steg lige en tand mere.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseRestaurant Moment har en menu med snacks og 7-8 serveringer til en rasende god pris – nemlig 475 kr i skrivende stund. Jeg blev positivt overrasket over, at den tilhørende vinmenu ’kun’ bestod af fire glas vin, for jeg har tit oplevet, at restauranter kan have vinmenuer med 6-10 glas, og det er altså lige i overkanten. Gemalen skulle ikke have alkohol, da han kørte bilen, så han valgte i stedet saftmenuen.

Jeg startede med en hvidvin, mens gemalen fik en saft lavet på kombucha og urter. Begge var meget delikate, men vi var dog meget fascinerende af kombuchasaften, som smagte utrolig godt og virkelig var en positiv oplevelse.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSå kom første snack på bordet. Den bestod af hampestænger serveret sammen med en blomkålscreme. Hertil var der katostblade drysset med brændt porre og gran samt en creme med kerner. Meget fin og rimelig mild servering.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseNæste snack var en lille nuttet sag – nemlig en spæd gulerod med anis, enebær og birkes. Ganske glimrende men mere smuk end spektakulær.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSå var der til gengæld mere knald på næste snack, der bestod af kogte kartofler lagt på et leje af lange sprøde croutoner og serveret sammen med ærteskum med rygeost, brændt malt samt pibeløg. Absolut et lækkert lille stykke

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseJeg satte virkelig pris på, at Restaurant Moment bevægede sig uden for den gængse palet af råvarer og brugte en del grøntsager og krydderurter, man ellers sjældent ser i den danske madlavning. Det gjorde sig blandt andet gældende ved denne ret, der bestod af agurk tilberedt på forskellige måder og kombineret med en tomatemulsion og en creme lavet på portulak og savtang.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseMit andet glas hvidvin var fra samme producent og på samme drue, men produceret via en anden metode, og det var interessant at opleve, hvor forskellige de to glas vin var. Gemalens saft var igen lavet på kombucha men denne gang kombineret med hyldeblomst, æbler og mynte. En frisk og lækker sag. 

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDen næste ret var også en interessant oplevelse – her fik vi en suppe lavet på surdejsprincippet sammen med en friteret courgetteblomst. En forholdsvis intens smag, hvor man helt klart kunne smage surdejen uden at den dog blev besk. Meget spændende!

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseSå nåede vi til en af aftenens smukkeste serveringer – en porreterrine serveret sammen med løgcreme, løg og morgenfrue. Den panggrønne farve struttede af vitaminer og oplyste nærmest bordet med sin glade, grønne farve. Virkelig lækkert.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseIngen restaurant uden godt brød så det fik vi naturligvis også. Kuvertbrødet blev serveret sammen med hjemmelavet smør med løgpulver samt en lysegrøn løgolie.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseMit tredje glas var en rosé, som lige var en tand mere feel good end den ellers lækre saft, som gemalen drak. Den bestod af kirsebær, solbær og kefir.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDerefter fortsatte serveringerne. Næste ret bestod af spidskål – muligvis kogt – der blev serveret sammen med fermenterede jordbær og hindbær samt creme fraiche. Igen en spændende og anderledes servering, som fungerede virkelig godt.Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseDisse grillede auberginer ser måske lidt mørke ud, men de var helt perfekte sammen med de orange tomater, løgskiverne, det fine pak choy-støv og cremen på hvide asparges. En ret funky og velsmagende sommerret.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseAftenens sidste glas vin var en orange vin, der var lavet på muskatdruen. Ikke voldsomt sød og dermed heller ikke så klistret, som nogle dessertvine kan blive. Den havde en fin lille sødme. Gemalens sidste glas saft var – ligesom de foregående – også ganske dejligt, men jeg kan desværre ikke huske, hvad den var lavet på.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseAftenens sidste salte ret bestod af bagt hokkaidogræskar serveret med græskarcreme, vinaigrette lavet på citron og olivenolie, gedefeta samt ristede kerner. En all time efterårs-klassiker hvis du spørger mig. Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseVi blev tilbudt at holde en lille pause inden desserterne, hvor vi kunne gå en tur i de frodige drivhuse, som Restaurant Moment var omgivet af. Det kunne vi naturligvis ikke modstå, så vi gik rundt og beundrede de mange spændende planter, der voksede i området – nåja, og hilste igen på en meget selskabelig kat, som vældig gerne ville i kontakt med folk.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseTilbage ved bordet kunne vi nyde en smuk og indbydende dessert, der bestod af chokoladeganache, solstik, ribs og fermenterede pollen. En virkelig lækkerbisken, som havde en god fyldig smag og samtidig lidt syre fra ribsene.

Restaurant Moment, restaurantanmeldelse, madanmeldelseOoooog allersidste ret denne aften var denne smukke servering – en hjemmelavet mascarpone med solbær, friske solbær, hvid chokoladegranulat, frisk jordskok, hvid chokoladekage-is samt en lavendel-induceret blomme. Wow!

Aftenen hos Restaurant Moment var – udover den fantastisk velsmagende og innovative mad – også præget af en god og hyggelig stemning, hvilket ikke mindst skyldtes de venlige, smilende og meget vidende tjenere. Vi fik en fremragende service, og det var i det hele taget en oplevelse, der bringer Restaurant Moment op i vores top-tre-liste over bedste restaurantoplevelser for 2017.

Da det andet par, som jeg nævnte i starten, skulle til at gå, måtte vi selvfølgelig fortælle dem, at hvis Restaurant Moment lå tættere på, hvor vi bor, så ville det også blive vores stamsted. I stedet må jeg blot love mig selv (og gemalen), at vi skal kigge forbi stedet, når vi atter kommer på de kanter.

Restaurant Moment får seks fuldfede stjerner og en varm anbefaling derfra. Uanset om man er vegetar eller ej – dette sted er værd at køre efter.