Råsyltet appelsinmarmelade med chokolade

For et stykke tid siden læste jeg om appelsinmarmelade med chokolade hos Nyt herfra, og den idé var jeg ret fascineret af, så det ville jeg efterprøve. Jeg var dog lidt usikker på, hvordan resultatet ville blive, hvis jeg puttede chokolade i en varm marmelade, så jeg valgte i stedet at råsylte appelsinerne og blande finthakket chokolade i til sidst. Jeg fik desværre ikke taget et billede af appelsinmarmeladen, inden jeg puttede chokoladen i, og det ærgrer mig, for den havde en fantastisk pang-orange farve!

Råsyltet appelsinmarmelade med chokolade

3 økologiske appelsiner
ca. 250 g rørsukker
30-40 g meget finthakket mørk chokolade 70%

Skyl appelsinerne og skær forsigtigt den orange del af skallen med en skarp kniv. Undgå den hvide hinde, da den er bitter og ikke smager godt i marmeladen. Læg det til side og skær derefter den hvide hinde af – også af de enkelte appelsinbåde – og tag det saftige appelsinkød og den orange appelsinskal og hak det meget grundigt. Hæld det i en skål, vej appelsinkødet og hæld lige så meget sukker i skålen. Rør det godt sammen, dæk skålen til og sæt den i køleskabet. Lad den stå der i et par dage, hvor du sørger for at røre i skålen flere gange om dagen, så sukkeret er opløst. Derefter finthakker du chokoladen og rører i appelsinmarmeladen. Hæld marmeladen på skoldede glas og stil dem køligt.

Note: Appelsinmarmeladen er kraftig og har masser af smag i sig, så brug den i små doser. Chokoladen giver til gengæld en mere rund og blød smag, så hvis du synes, at ovenstående er en anelse outreret, så lav appelsinmarmeladen i første omgang (den er nemlig ganske god alene), tag en teskefuld fra og drys så en lille smule chokolade i. Smag om du kan lide det. Hvis ikke så har du stadig appelsinmarmeladen, som du kan nyde.23 thoughts on “Råsyltet appelsinmarmelade med chokolade”

 • Louise – mange tak! Som udgangspunkt kan marmelade holde sig rigtig længe, da sukkeret er med til at konservere, og da jeg både har skoldet glassene og sat dem køligt, så bør de kunne holde sig i lang tid (flere måneder). Faktisk kan marmelade sagtens holde sig i endnu længere tid, men jeg er ikke sikker på, at den smager lige så spændende efter lang tids opbevaring, når der er chokolade i.

 • Hej Lenebene!
  Mange tak. Jeg har nippet lidt til det og synes, det virker lovende. Nu er jeg spændt på, hvordan det vil blive, når det har trukket yderligere et par dage 🙂

 • Nøj, hvor lyder det spændende! Det er en sammensætning jeg ikke ville være kommet på, men jeg er sikker på, at smagen af chokolade og appelsin klæder hinanden.

 • Hvad gør du med skallen – udover blot at lægge den til side? Skal den i på noget tidspunkt, er den smagsforstærker i syltningstiden, eller?
  Måske har jeg bare ikke læst opskriften grundigt nok. 🙂

 • Madame – tak skal du have. Jeg elsker kombinationen af appelsin og chokolade, så det skulle selvfølgelig afprøves, og jeg synes, det er en spændende udgave. Den er som sagt drøj i brug, men smager dejlig frisk 🙂

 • Karina – hehe, nej det er mig, der var en anelse indforstået – sorry. Det skal finthakkes sammen med appelsinkødet, og jeg har tydeliggjort det nu i opskriften 🙂

 • Hanne – taktak 😀
  Nu er jeg spændt på, hvordan det vil smage på en lun kanelbolle – har en enkelt i fryseren, som jeg kan tø op en af dagene og kombinere med appelsinmarmeladen. Glæder mig 🙂

 • Spændende kombination – gu' ved om man kunne gøre det samme med citroner, eller om det bliver lige en tand for syrligt?!

 • Heidi – jeg vil tro, det let bliver for syrligt, men jeg synes bestemt, du skal prøve – jeg vil i hvert fald meget gerne høre om det 🙂

 • Hejsa Piskeris….

  Der er ikke ret meget der stikker, appelsin og chokolade og slet ikke hvis de to ting er blandet sammen… uhmm, det ser bare såååå lækkert ud…. mums op til flere gange

  Knus Rikke

 • Hej Bettelaus!
  Jeg er også glad for den kombination – har også en appelsinchokolade som en af favoritterne, når der skal chokolade på bordet herhjemme 😉

 • NYBH – mange tak. Appelsin plejer også at være dejlig at kombinere med chokolade – men desværre sker det mest ved juletid, så det var dejligt at 'snyde' lidt. Men ok – med det vejr vi har lige nu, så er det ikke særlig sommerligt 😀

 • Jeg tænker, at det vil være rigtig godt til alm. pandekager, amerikanske pandekager, klatkager, ostebord og (både med og uden chokolade) i kager – i selve dejen, hvor der skal bruges lidt frugt.
  Jeg glæder mig i hvert fald til at aprøve det, og har netop købt øko-appelsiner i dag ene og alene af den grund. 😀

 • Karina – du siger noget. Jeg har da en humpel ost, der godt kunne tænke sig at komme i selskab med den marmelade. Det må jeg huske i morgen tidlig 😉

 • Jeg har lige bakset med at få hinderne af 3 appelsiner. Det var ikke specielt let, men det lykkedes dog.

  Jeg syntes allerede det smager godt selvom det lige er lavet og der ikke er chokolade i endnu. Det kan kun blive bedre 🙂

 • Hej Nis!
  Det er jeg glad for at høre – altså at det smager godt! Jeg tror, jeg skal prøve at lave en portion mere på et tidspunkt og huske at tage billede af marmeladen, inden der kommer chokolade i – den orange farve er bare så smuk 🙂

 • Nu har jeg jo nogle græske appelsiner jeg skal have brugt – så jeg er nysgerrig efter om du stadig har noget af marmeladen tilbage? Altså om den kan holde sig sådan i flere måneder – og hvordan den smager nu?

 • Heidi – den holdt sig i ca. 1-1½ måned i køleskab – måtte smide den sidste rest ud i starten af ugen, da dens tid var forbi 😉

  Jeg synes, at den blev lidt sødere og mere rund i smagen, som tiden gik, men ellers i de store udsving i smagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *