… beklager den rodede overskrift, men den er ikke desto mindre en hurtig opsummering af middagen i fredags, hvor gemalen og jeg var i sommerhus sammen med Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste. Jeg så det som en glimrende anledning til at eksperimentere med at kombinere portvin og mad, og selvom maden – på grund af en alt for travl dag – ikke blev så fancy som først planlagt, så endte det heldigvis godt.

Forretten var et par simple hapsere med knækbrød, andemousse og et par kapers til at bryde fedmen. Moussen var ikke så cremet og fed, som jeg havde forventet, og det kan portvin ellers godt bære, så det var lidt ærgerligt.

Så var der mere saft og kraft over hovedretten, som bestod af ramsløgskrydret vildsvinekotelet med nordisk speltrisotto (hm… hedder det speltotto?) og spidskålssalat. Vildsvinekødet købte jeg i juni på den københavnske miniudgave af Bondens Marked, og jeg var ret spændt på kvaliteten. Koteletterne blev gnubbet med mildt røgsalt og tørret ramsløg, inden de blev stegt på panden i andefedt. Krydderierne supplerede kødet godt, og det blev til lækre og saftige koteletter med masser af af smag.

Den nordiske speltotto var et spontant påfund, da jeg stod og rodede i gryderne. Jeg havde kogt perlespelt og ville egentlig bruge det i en salat, men så fandt jeg på at vende stegte brune champignons og kantareller i den varme spelt, inden jeg sluttede af med et par spiseskefulde creme fraiche (18%) og smagte til med salt og peber. En meget enkel, let og sund udgave af risotto. Og læg lige mærke til, hvordan jeg let og elegant fik sneget månedens benspænd med i retten… 😉

Spidskålssalaten bestod af fintsnittet spidskål krammet med lidt olie og lidt salt og vendt med lidt hakkede rucolablade.

Herefter var der en naturlig pause – og der blev smagt lidt på en anden portvin, som vi også havde med (men glemte at notere navnet på) – inden vi kastede os over ostene, som også kan fungere godt sammen med portvin. Jeg havde spurgt specifikt efter portvinsvenlige oste, da jeg shoppede i Torvehallerne, og her blev jeg anbefalet taleggio (som jo altid er godt) og en gedeoste-gruyere. Jeg fandt også en lille ondt udseende ost hos Arla – jeg mener den hed noget a la Bjelsing Blue – som viste sig at være noget mildere, end den så ud til, men stadig med en fin og markant smag. Der var selvfølgelig lidt knækbrød til – og hjemmelavet stikkelsbærmarmelade.

Aftenens sidste søde indslag var disse chokoladetrøfler med lakrids og hindbær. Jeg skelede lidt til de lakridstrøfler og kardemommetrøfler, som jeg lavede til konfektjulekalenderen, da jeg sjussede mig frem til denne opskrift.

Chokoladetrøfler med lakrids og hindbær

140 g Valrhona chokolade 33%, finthakket
0,75 dl piskefløde
1 spsk smør
1½ tsk Raw Liquorice fra Johan Bülow
knuste, frysetørrede hindbær til pynt

Chokolade, fløde og smør smeltes i en gryde. Rør det grove lakridspulver i og hæld massen i en lille smurt form, som du derefter sætter i køleskabet til næste dag. Derefter kan du skære chokolademassen til små firkanter, som du vender i hindbærpulveret.

Note: Nu er jeg ret glad for kombinationen af chokolade og lakrids, og her giver lakridsen en fin dybde til den søde og milde chokolade, mens hindbærpulveret giver et frisk pift. Lækre små sager!