Portvin, vildsvin, spidskål, spelt, andemousse, oste og chokoladetrøfler

… beklager den rodede overskrift, men den er ikke desto mindre en hurtig opsummering af middagen i fredags, hvor gemalen og jeg var i sommerhus sammen med Onkel Rejsende Mac og hendes kæreste. Jeg så det som en glimrende anledning til at eksperimentere med at kombinere portvin og mad, og selvom maden – på grund af en alt for travl dag – ikke blev så fancy som først planlagt, så endte det heldigvis godt.

Forretten var et par simple hapsere med knækbrød, andemousse og et par kapers til at bryde fedmen. Moussen var ikke så cremet og fed, som jeg havde forventet, og det kan portvin ellers godt bære, så det var lidt ærgerligt.

Så var der mere saft og kraft over hovedretten, som bestod af ramsløgskrydret vildsvinekotelet med nordisk speltrisotto (hm… hedder det speltotto?) og spidskålssalat. Vildsvinekødet købte jeg i juni på den københavnske miniudgave af Bondens Marked, og jeg var ret spændt på kvaliteten. Koteletterne blev gnubbet med mildt røgsalt og tørret ramsløg, inden de blev stegt på panden i andefedt. Krydderierne supplerede kødet godt, og det blev til lækre og saftige koteletter med masser af af smag.

Den nordiske speltotto var et spontant påfund, da jeg stod og rodede i gryderne. Jeg havde kogt perlespelt og ville egentlig bruge det i en salat, men så fandt jeg på at vende stegte brune champignons og kantareller i den varme spelt, inden jeg sluttede af med et par spiseskefulde creme fraiche (18%) og smagte til med salt og peber. En meget enkel, let og sund udgave af risotto. Og læg lige mærke til, hvordan jeg let og elegant fik sneget månedens benspænd med i retten… 😉

Spidskålssalaten bestod af fintsnittet spidskål krammet med lidt olie og lidt salt og vendt med lidt hakkede rucolablade.

Herefter var der en naturlig pause – og der blev smagt lidt på en anden portvin, som vi også havde med (men glemte at notere navnet på) – inden vi kastede os over ostene, som også kan fungere godt sammen med portvin. Jeg havde spurgt specifikt efter portvinsvenlige oste, da jeg shoppede i Torvehallerne, og her blev jeg anbefalet taleggio (som jo altid er godt) og en gedeoste-gruyere. Jeg fandt også en lille ondt udseende ost hos Arla – jeg mener den hed noget a la Bjelsing Blue – som viste sig at være noget mildere, end den så ud til, men stadig med en fin og markant smag. Der var selvfølgelig lidt knækbrød til – og hjemmelavet stikkelsbærmarmelade.

Aftenens sidste søde indslag var disse chokoladetrøfler med lakrids og hindbær. Jeg skelede lidt til de lakridstrøfler og kardemommetrøfler, som jeg lavede til konfektjulekalenderen, da jeg sjussede mig frem til denne opskrift.

Chokoladetrøfler med lakrids og hindbær

140 g Valrhona chokolade 33%, finthakket
0,75 dl piskefløde
1 spsk smør
1½ tsk Raw Liquorice fra Johan Bülow
knuste, frysetørrede hindbær til pynt

Chokolade, fløde og smør smeltes i en gryde. Rør det grove lakridspulver i og hæld massen i en lille smurt form, som du derefter sætter i køleskabet til næste dag. Derefter kan du skære chokolademassen til små firkanter, som du vender i hindbærpulveret.

Note: Nu er jeg ret glad for kombinationen af chokolade og lakrids, og her giver lakridsen en fin dybde til den søde og milde chokolade, mens hindbærpulveret giver et frisk pift. Lækre små sager!16 thoughts on “Portvin, vildsvin, spidskål, spelt, andemousse, oste og chokoladetrøfler”

 • OMG Piske!
  Der er jo intet jeg ikke ville guffe i mig med velbehag – med undtagelse af Portvinen, men det har intet med smagen at gøre 😉

  De der lakridstrøfler med hindbær er onde at vise til en gravid kvinde med de vildeste lakrids cravings *savle savle*

  – Maj 😀

  • Nej, så tyktflydende var den trods alt ikke 😀
   Og det gode ved trøflerne er, at de er uforskammede lette at lave… 😉

  • … se nu der, nu skræmte du bloggen! :-O
   Alt blev spist op, så madpakke kan jeg desværre ikke sende, men jeg tror, der er lidt spelt, jeg kan koge, hvis det er … 😉

  • Niks! Det lykkedes os at udrydde begge flasker 😀
   Men i øvrigt ret hyggeligt med en portvinaften – kan anbefales 🙂

 • Uhmm nam nam – vildsvin, stegt i andefjæt… uhff hvor nice, og spidskål – det er lige efter mit hovede(man bliver jo helt midnatslækkersulten af at kigge forbi her) 😀

  btw; andemoussen, hvordan lavede du den?

  • Muarhahah! Sweet dreams 😉
   Andemoussen var 100% ‘snyd’ – den kom nemlig fra en lille dåse, jeg fik fra Frankrig for nylig 🙂

 • Hvor lyder det lækkert alt sammen! Og chokoladetrøfler med lakrids og hindbær må have været himmelsk som det sidste søde indslag. Jeg lærte først portvines velsignelser at kende for to år siden, hvor vi var inviteret ud til et ungt par, der serverede portvin til osten. Den kombination havde jeg ikke prøvet før, men det var vanvittig lækkert 🙂

  • Jep, ost og portvin kan være ganske godt sammen – tror også at det er noget, vi vil dyrke lidt mere fremover 🙂

  • Hehehe! Det var rigtig hyggeligt med en portvinsaften – og en glimrende anledning til at smage lidt forskelligt. Det må jeg prøve igen på et tidspunkt 🙂

 • Uha, det var mange lækkerier i et indlæg!! Spændende kombination af chokolade, lakrids og hindbær – de ser absolut ud som noget jeg gerne ville sætte tænderne i.

  • Det er en vinderkombination! Eller – det kan det i hvert fald være. Jeg kan vældig godt lide den 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *