Da gemalen og jeg var på Mors for at opleve skaldyrsfestivalen, benyttede vi også muligheden for at besøge Spøttrup Borg, der er Danmarks bedst bevarede middelalderborg. Nu elsker jeg at kramme borge, men i stedet for at bombardere jer med billeder af gamle sten, vil jeg i stedet give jer en lille rundtur i borgens nyttehaver. Dette er første del, hvor jeg fokuserer på de planter, som du med lidt god vilje kan finde i supermarkeder, i havecentre… eller som ind imellem dukker op i haven, uden at du selv har sået dem!

Nyttehaverne er ret omfattende og indeholder et væld af planter. Ved næsten alle planter er der et lille skilt med plantens navn – både på dansk og på latin – samt hvilke nyttige egenskaber, som planten har. Der var flere artige overraskelser blandt disse oplysninger, så måske du også kan hente lidt inspiration til næste gang, hvor du døjer med blærebetændelse eller… pest!?

Citronmelisse – beroligende middel til hjertet

En af de planter, jeg altid har i haven – eller rettere i en krukke, for den elsker at brede sig, så ligesom mynten skal citronmelissen helst holdes i en krukke.

Rabarber – mod kolera og renser lever og galde

Også en af de planter, jeg nyder at have udenfor. Nu forventer jeg ikke ligefrem at blive smittet med kolera, men det er da rart at vide, at den renser lever og galde.

Vild merian – mod hoste, bronkitis og tandpine

Jeg har en almindelig merian i et af mine urtebede, og den kommer troligt igen hvert år. Mon ikke den almindelig merian har nogenlunde samme egenskaber som den vilde? Og gad vide, hvad min tandlæge siger, hvis jeg tager en lille meriandusk med til ham, næste gang jeg skal have ordnet bisser?

Brændenælder – mod fregner og næseblod

Jeg kan godt se, hvorfor brændenælder burde virke mod fregner (hvis det da ikke er en middelalderspøg, der går på at genere folk med fregner), men at bruge den mod næseblod? Nætak, jeg skal ikke proppe den slags stikkende planter op i min næse!

Blåbær – mod børneorm og blærebetændelse

Er du også faldet for modefænomenet blåbær og har anskaffet dig et par buske i løbet af de sidste par år, så er der her endnu to gode grunde til at nusse om buskene.

Muskat salvie – mod kvindesygdomme

Mja. Jeg har besluttet mig for at censurere den flabede bemærkning, jeg havde tænkt mig at skrive her. Tror i stedet jeg vil overveje, om jeg bør ærgre mig over, at de to salvieplanter i mit urtebed ikke er muskat-udgaven…

Ræddiker – mod gigt, iskias og mavesyre

Ræddiker har fået en lille opblomstring (høhø) de senere år – nok foranlediget af den nordiske madbølge – og det lader til, at den kan bruges til lidt af hvert. Håber ikke, at det bliver aktuelt for mit vedkommende.

Bonderoser – i amuletter som beskyttelse

Et lille spring væk fra madlavningen – og over i magiens verden. Hvad med ‘brygge’ en lille amulet sammen efter aftensmaden? Jeg ved desværre ikke, hvad den kan beskytte mod – svedlugt måske?

Kvan – mod pest

Sidste år fik jeg en kasse med planter som værtindegave, og blandt dem var en kvan, som pt. står i et hjørne af haven og skræmmer skvalderkålene væk. Det er da meget rart at vide, at jeg nu er velforsynet med lægemiddel, i fald jeg skulle blive smittet med pest…!

Malurt – mod appetitløshed og forstoppelse

Jeg kunne ikke nære mig, da jeg for nylig var i havecentret og faldt over en malurt. Jeg har pt. ingen idé om, hvad jeg skal bruge den til, men det ser ud til, at den er god at have i baghånden, hvis appetitten skal justeres.

Rød solhat – til sårbehandling ved psoreasis

Rød solhat hører til de spiselige blomster og har derfor fået lov til at bo i vores have (jeg forsøger så vidt muligt kun at have nytteplanter i haven). Indtil videre tror jeg bare, jeg fortsætter med at bruge den som pynt i maden.

Iris – mod orm og mavebesvær

Og vi slutter selvfølgelig af med en lille blomst, der ikke blot er køn, men som også hjælper mod orm og mavebesvær! Hvabehar – er det ikke lige den perfekte buket til en kommende date?