Ost og mere ost


Nu er der ikke længe til min sommerferie, og i den anledning mente jeg, at så var der også plads til lidt osteindkøb, da vi var på torvet i går. Her er der en lille ostebod, som har et lille men ret spændende udvalg af oste, og ejerne er rigtig gode til at lange smagsprøver over disken. Jeg faldt for brændevinsosten – den med sort skorpe – som dog ikke smagte synderligt af brændevin men havde en rimelig mild og salt smag. Den pangrøde ost med pesto kunne jeg heller ikke stå for – er det ikke et fantastisk syn?

Gemalen er ikke synderlig begejstret for ost, men hvidløgsost er han dog med på, og sådan en frisklavet sag fandt vi på tilbud, så den kom også med hjem.

Da jeg for et øjeblik siden ville tage ovenstående billede og åbnede køleskabet, indså jeg dog, at jeg nok har en oste-fetisch. Udover ovenstående oste indeholdt køleskabet også:

 • 1 x mild og fast gedeost fra Løgismose (indkøbt i går i supermarkedet, da den lød spændende)
 • 2 x mozzarellakugler (da jeg håber på at lave pizza i løbet af næste uge)
 • 1 x blød feta (købt i forgårs i det tyrkiske supermarked, da det er længe siden, jeg sidst har fået feta)
 • 1½ x pecorino (som altid er rart at have på lager til pesto og andre italienske sager)
 • 2 x flødeost naturel (skal bruges til feriekage i næste uge)
 • 1 x gorgonzolaost (skal nok bruges i en varm ret)

… ahem…

Kan du lide ost? Og hvis ja – hvilke kan du anbefale?32 thoughts on “Ost og mere ost”

 • Jeg ELSKER ost. Kan anbefale crottin de chavignol – mens den stadig er frisk og blød, men også i dens modnede tilstand hvor den er lidt som parmesan. Reblochon, Morbier, Saint-Nectaire og Taleggio. Alle i råmælksudgave.

  Men stjernen er alligevel Cavet Feuille (Banon), hvis man får den før den modner og bliver styg og ond, så er det bare himlen med blåbærmarmelade.

 • Hmmm jooo kan godt lide ost nogen gange…

  Men.. synes det er meget dyrt at gå til en rigtig oste handler…

  Så.. får ikke så tit ost..

  Men.. skal det være så.. smager jeg mig frem igennem dem der ser sjove eller spændene ud, hos ostehandleren..

  Hyggehygge
  Marianne

 • Hvor ser det lækkert ud – her elsker vi også oste og er gerne med på at prøve nye og ukendte typer. Jeg har selv en periode med Emmentaler og Le Coq de France – en brie der smager skønt 🙂
  Er meget spændt på at se, hvad du får af anbefalinger her i kommentarfeltet!

 • Jeg er også en rigtig osteelsker.

  Er til de fleste oste der har smag – men jeg har også en svaghed for rødkit oste.

  Forkæler også mig selv engang i mellem med godost fra ostehandleren på torvet i Aalborg. Han har et stort udvalg – og skiftende oste. Han havde en gang en ost, der hed en pølseost. Den var altså rigtig god.

  God søndag

  //Lui

 • Jeg ELSKER også ost! Lige for tiden spiser jeg meget gedeost, det tog mig lige 30 år at finde uf af at jeg elsker det 😉 President laver noget gedeost som er smørbart og det smager fantastisk i salater 😉

 • Hej

  Jeg kan rigtig godt lide ost, så længe det ikke er blåskimmel/gorgonzola.

  Jeg ved dog ikke rigtig noget om det og er ikke særlig velbevandret ud i alle de forskellige slags, for jeg synes det er dyrt i forhold til en studiehusholdning.

  – Ungersvenden

 • Ha ha – endnu en fetish til samlingen, piske 😀 Jeg deler (også) din passion for ost og ville med glæde gå ombord i dit køleskab for tiden. Spændende oste du fandt på torvet. Hvordan smagte den røde pesto ost?

 • Tanker skal der til – det er rigtigt, ost er bestemt ikke billigt hos ostehandleren. Til gengæld kan man spare 'fejlkøb', da man ofte får lov til at smage købene inden. De fleste oste køber vi i supermarkederne, men det er nu også dejligt at kunne supplere det med besøg hos en rigtig ostehandler 🙂

 • Madame – skønt at I også kan lide oste! Her det som sagt kun mig, der 'lider' af den passion, men gemalen er da rimelig tolerant – så længe jeg holder mig fra oste, der får hele køleskabet til at lugte 😀

 • Frk. Saust – bedre sent end aldrig 😀
  Jeg er blevet ret glad for gedeost gennem de seneste 7-8 år, men inden da syntes jeg, at det var en sær udgave af ost. Der findes dog mange lækre varianter, og vi fik flere temmelig gode, da vi var i Spanien tidligere på året 🙂

 • Ungersvenden – jeg kan godt spise nogle af blåskimmelostene, men når de begynder at kunne bevæge sig på egen hånd, så holder jeg mig fra dem! Men lidt syltetøj kan som regel dæmpe dem lidt, hvis ostene begynder at blive krasse. Jeg har dog et stykke vej endnu, før jeg kan spise de rigtig stærke 🙂

 • Heidi – dejligt at høre! Det er godt at kunne referere til en 'lidelsesfælle', i fald gemalen skulle begynde at kommentere på ostemængden 😀

 • OM jeg kan li`ost – er du bimmer kvinde.
  Jeg køber STORT ind hos net-ost.dk, der kan jeg få en blåskimmelost Papillon, den er super, skarp. Den er fransk, roqueforttype. Upast. fåremælk. Smager skønt med tilbehør af syltede valnødder eller andet kræs. Det eneste minus er er jeg skal købe 1/1 ost over 300 kr. Men den får hurtige ben at gå på. Vil tro at sådan en køwenhavner kan få den i mindre stk. Hi hi – jeg ved da godt du ikke er køwenhavner.
  Hilsen
  Charlotte

 • Charlotte den 2. – åh, den side har jeg drømt om at købe fra! På et tidspunkt må jeg alliere mig med et par familiemedlemmer eller venner og købe derfra – jeg har siddet og sukket over alle de oste 😀

  Gad vide, hvad gemalen ville sige til, hvis jeg valgte ost som månedens benspænd… 😉

 • Jeg ELSKER ost og spiser nærmest alt 🙂

  Jeg er vild med røget gouda og røget mozzarella. En god blåskimmelost med masser af “spark” i er også lige noget for mig.
  Også er der jo Morbier ost (den med aske i midten), som jeg også er stor tilhænger af, men altså, jeg spiser de fleste oste med glæde 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • Jeg eeelsker ost! Så meget, at medlemmerne af en af mine tidligere projektgrupper på studiet døbte mig ostesvinet (det er snart tre år siden og det hænger ved). Spiser gerne skiver og humpler som snack… Taleggio er min ubestridte favorit – hvis du ikke har prøvet den så skynd dig i ostehandleren! Skal man lave en syndig søndagsfrokost er den lækker i en sandwich med groft brød, parmaskinke og oliventapenade. Eller bare på knækbrød 🙂

 • Jeg er helt SYG med ost – og det er nok en af mine værste laster, – et sted jeg har virkelig svært ved at holde igen; både når det gælder om at spare på penge og kalorier 😉
  Jeg er vild med pecorino, gouda med brændenælder, varm mont d'or fra ovnen (så den er flydende og bare for skøn!!), primadonna, gedeost, fåreost med figenmarmelade (gerne mellemlagret og fra spanien eller Korsika)… mmhmmmm – kunne blive ved 😀

 • NYBH – de røgede udgaver, du nævner, tror jeg ikke, jeg har smagt, men de lyder ret spændende! Dem må jeg prøve, hvis jeg falder over dem en dag 🙂

 • Laura – hehe, gemalen har også givet mig flere oste-relaterede navne gennem tiden, fordi han ikke helt forstår min oste-fetisch 😀

  Jeg mener, jeg har smagt Taleggio før (og kunne lide den), men for at være på den sikre side må jeg hellere sørge for at få den smagt, næste gang jeg støder på den 😉

 • En glad blogger – åh, det kender jeg godt! Hvis jeg kunne vælge mellem slik og en god og lækker skæreost, så ville jeg vælge det sidste 🙂

  Og tak, nu blev jeg da helt sulten efter at have læst den perlerække af oste 😉

 • Lene – nej, det forstår jeg godt – jeg bryder mig heller ikke om ost, der er så gammel, at den begynder at tale til en, når man nærmer sig 😀

 • Jeg elsker ost. Uhm…
  Men ikke de stærke eller fæl gedeost(al gedeost er fæl!)

  Lige nu er favoritterne taleggio, som smager fantastisk på brød og så gruyere, som erstatning for parmesan og pecorino.

  Vi har som regel altid gruyere/parmesan/pecorino i køleskabet og så et stykke mild og fed ost fra ostehandleren.
  Jeg køber altid ost ved ostehandleren, for så ved jeg hvad jeg køber og kan få det lille stykke, som passer til vores behov. Jeg synes ikke det er ret meget dyrere end den triste supermarkeds-ost, hvertfald ikke til vores behov..

 • MissMuffin – du skulle have prøvet en af de gedeoste, vi havde med hjem fra Spanien – den ville du godt kunne have spist, for den var mild og god 🙂

 • Kender nogen til en god ost, der ville være god til langtidsbagte rødbeder( skæres i små skiver ) og lign. Der sammen med forskellige andre skive skårne oste, ville kunne ligges skummende over, som en god ” dessert ” .

  • Rødbeder får jo en rimelig sød smag af at blive bagt, så jeg ville gå efter en blåskimmelost (evt. en relativ mild en), hvor du kan supplere rødbedernes sødme med lidt honning, hvis du ikke synes, at rødbederne er søde nok i sig selv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *