Quiche Lorraine

quiche lorraine, tærte, svinekød, bacon, hvedemel, rugmel, speltmel, æg, smør, creme fraiche, muskatnød, ostAlle gode gange tre! Da jeg havde tærte-benspænd, havde jeg tænkt mig at lave denne ret – men nåede det ikke. Da jeg havde opsamlings-benspænd, stod retten også på listen – men heller ikke denne gang fik jeg tid til at lave den. Men i går fik jeg endelig prøvet den franske klassiker, Quiche Lorraine!

Desværre fik jeg ikke fotograferet tærten, lige da den var færdig, så I må nøjes med et billede fra i dag, hvor den er faldet lidt sammen. Smagen fejler dog ikke noget. Jeg hentede inspiration fra et gammelt nummer af Boligliv, men ændrede på noget af sammensætningen, så der kom lidt mere bacon og ost i, ligesom jeg erstattede speltmelet med rugmel.

Quiche Lorraine
4 personer

125 g hvedemel
75 g groft mel – gerne fuldkornshvedemel, men ellers rug- eller speltmel
½ tsk salt
100 g koldt smør
2-3 spsk vand
tørrede bønner til bagningen

Fyld:
250 g god bacon skåret i tern
160-170 g fast, friskrevet ost – jeg brugte lige dele Hirten ost og pecorino
4 æg
2 dl creme fraiche 18%
en smule muskatnød
salt og peber

Hæld mel og salt i en skål, rør rundt og smuldr så det kolde smør grundigt ind i melet. Tilsæt lidt vand, så dejen kan samles til en kugle. Pak den ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i 20-30 minutter. Drys lidt mel på køkkenbordet og rul dejen ud. Beklæd et tærtefad – ca. 26 cm – med dejen og prik den grundigt med en gaffel. Læg et stykke bagepapir ovenpå dejen og drys tørrede bønner ud over – de forhindrer, at bunden hæver sig under bagningen. Stil tærtefadet i ovnen ved 200 grader og lad den bage i ca. 12 minutter.

Steg imens baconen på en pande, til den er mør – men ikke gennemstegt. Husk at bruge et stort stykke bacon, du kan skære i tern. Pisk æg, ost (gem en håndfuld), creme fraiche og muskatnød sammen og vend baconen i det. Smag til med salt og peber.

Tag tærtefadet ud af ovnen, fjern bagepapiret med de tørrede bønner, og hæld fyldet ud over tærtedejen. Drys det sidste ost ud over fyldet. Bag tærten færdig i ovnen ved 200 grader i ca. 20-25 minutter.

Note: Mild og mættende tærte, som kan laves året rundt. Jeg serverede en enkelt kålsalat til, som var vendt i en mild sennepsdressing, men jeg tror også, at denne tærte gør sig rigtig godt sammen med en frisk sommersalat.

Kyllingenuggets med chilimayo

kyllingenuggets, kylling, kyllingefileter, æg, rasp, paprika, rapsolie, mayonnaise, chili, citronerI projekt ‘brug kylling til sidste fjer’ er jeg nu nået til femte og sidste ret, jeg fik ud af kyllingen. Denne ret er også til to personer, og det betyder, at jeg fik i alt 10 måltider mad ud af én kylling. Det er jeg ganske godt tilfreds med.

Kyllingefileterne var det sidste, jeg manglede at bruge, og dem kan man bruge i mange forskellige slags retter. Jeg overvejede kort, om jeg skulle lave noget asiatisk – for eksempel satayspyd – men så kom jeg til at tænke på en fiks idé, jeg længe har haft. Jeg ville lave kyllingenuggets! Nu spiser jeg ikke særlig meget fastfood, og jeg tror faktisk kun, jeg har fået nuggets én gang før, så jeg surfede rundt på internettet for at se, hvordan folk foretrækker at lave dem – og blev overrasket over, hvor forskellige opskrifter der er på kyllingenuggets. Flere bruger knuste cornflakes eller tortillachips i stedet for rasp, krydringen er forskellig, og en del steger dem i ovnen i stedet for i olie. Jeg syntes dog, at de små nuggets stadig skulle have lidt fastfood over sig, så de blev stegt i olie på en lille pande.

Kyllingenuggets
2 personer

2 kyllingefileter
2 æg
3 dl rasp
3 tsk paprika
½-1 tsk salt
rapsolie

Chilimayo:
2-3 spsk god mayonnaise – gerne Hellmann’s
chilipulver
salt
citronsaft

Hæld raspen ud på en tallerken og rør det sammen med paprika og salt. Slå de to æg ud på en anden tallerken og pisk dem sammen med en gaffel. Skær kyllingefileterne i mindre stykker – ca. 3×3 cm – og vend dem først i æggemasse, så i raspblandingen, en gang mere i æggemassen og til sidst en tur mere i raspen. Tag en lille, dyb pande – eller gryde – og hæld så meget rapsolie i, at den er ca. 1 cm dyb. Skru op for blusset, så det står på den næsthøjeste temperatur. Når olien er varmet godt op, steger du kyllingestykkerne gyldne i olien. Pas på, de ikke får for meget – de bliver meget hurtigt gennemstegte i den varme olie.

Rør chilimayoen sammen ved at vippe mayoen over en lille skål og tilsætte chilipulver, indtil du er tilfreds med styrken. Smag til med salt og citronsaft.

Kyllingenuggets mætter temmelig meget, så jeg lavede en enkel rosenkålssalat til med fintrevne rosenkål vendt i en smule rapsolie.

Note: Dette er comfort food – eller tømmermændsmad, som gemalen fremhævede, da han glad og tilfreds satte tænderne i en nugget. Meget let at lave og syndigt godt.

Jordskokkesuppe med kyllingebacon

jordskokkesuppe, suppe, grøntsagssuppe, jordskokker, kartofler, hønsebouillon, bouillon, ost, timian, citroner, kyllingeskind, kyllingebacon, kyllingDen fjerde ret, jeg fik ud af den parterede kylling, var denne jordskokkesuppe, som vi fik  her til aften. Til denne suppe brugte jeg den anden halvdel af hønsebouillonen (den første halvdel blev brugt til kyllingesuppen) samt kyllingeskindet.

Retten er inspireret af denne jordskokkesuppe, men jeg lavede en lidt billigere udgave, hvor jeg udskiftede en tredjedel af jordskokkerne med kartofler og den friske koriander med kyllingeskindet, som blev stegt sprødt. Jeg havde ingen fløde på lager, så jeg rev i stedet 1 dl af samme ost, jeg brugte til fattigmandspestoen.

Jordskokkesuppe med kyllingebacon
2 personer

300 g jordskokker
150 g kartofler
½ l hønsebouillon
1 tsk timian
1 dl revet fast ost – jeg brugte Hirten fra Castello
lidt salt og peber
citronsaft

Pynt: Kyllingebacon – se opskriften på det sprøde kyllingeskind

Skrab jordskokkerne og skræl kartoflerne. Skær dem i mindre skiver og kog dem godt møre i vand. Hæld vandet fra og hæld i stedet hønsebouillonen i gryden sammen sammen med timian. Lad det koge op og tag så gryden af varmen. Blend grydens indhold med en stavblender, indtil det bliver til en jævn og ensartet masse. Sæt gryden tilbage på komfuret, hæld osten i og lad det simre i 10-15 minutter. Afskum suppen og smag den til med salt, peber og citronsaft. Vær tilbageholdende med saltet, da kyllingebaconen er ret salt.

Servér sammen med det sprøde kyllingeskind.

Note: En god og sjov måde at bruge både bouillon og kyllingeskind på 🙂

Kyllingelår og pastasalat med porrecreme og gulerødder

kyllingelår, kylling, pastasalat, pasta, salat, gulerødder, porrer, hvidvin, citroner, timianI projekt ‘brug en hel kylling til sidste fjer’ er jeg nået til kyllingelårene, som blev serveret med en en pastasalat med porrecreme, gulerødder og timian. Her er til to portioner.

kyllingelår, kylling, hvidvin, porrerLæg kyllingelårene i et ildfast fad og pensl dem med rapsolie. Drys salt over. Skær en porre i skiver og læg skiverne i fadet. Tilsæt 1 dl hvidvin eller evt. 1 dl grøntsagsbouillon. Sæt fadet i ovnen ved 200 grader i 50 minutter.

kyllingelår, kylling, hvidvin, porrerNår kyllingelårene er stegte, lægger du dem på to tallerkner og tag resten af fadets indhold – de bagte porrer og væden – og hæld dem i en høj skål. Jojo, det er rigtig Stop Spild af Mad-stil, så alt skal bruges! Blend det til en ensartet creme og smag den til med salt, peber og citronsaft.

pastasalat, pasta, salat, gulerødder, porrer, hvidvin, citroner, timianKog 100-150 g pasta og vend den kogte pasta i den lune porrecreme. Riv tre gulerødder groft og vend de revne gulerødder i pastaen. Smag til med timian og servér pastasalaten til de stegte kyllingelår. Vil du have mindre pasta, så erstat noget af pastaen med flere gulerødder.

Friske forårsruller med kylling og blomkål – eller fennikel og æbler

forårsruller, rispapir, kylling, blomkål, peanutsauce, peanuts, fennikel, æblerI mandags brugte jeg den anden halvdel af det findelte kyllingekød, som jeg fik ud af at koge kyllingeskroget, da jeg lavede lidt forskellige friske forårsruller til gemalen og jeg.

Jeg elsker konceptet med de friske forårsruller og bruger det gerne om sommeren til en hurtig omgang aftensmad. Jeg laver det som regel med rejer og grøntsager – eller evt. kun med grøntsager – og kombinerer det gerne med en peanutsauce. De egner sig også rigtig godt til restemad – jeg har for eksempel tidligere brugt dem til en rest kødsauce – men de kan også bruges i en sjov lille dessert med jordbær eller andre bær. Nu benyttede jeg dog lejligheden til at udskifte rejerne med det findelte kyllingekød samt sommergrøntsagerne med kål og æbler.

Der var nok kyllingekød til 11-12 små forårsruller, dvs. nok til gemalen og jeg, men du kan godt strække det til lidt flere, hvis du blot bruger flere grøntsager i rullerne.

forårsruller, rispapir, kylling, peanutsauce, peanuts, fennikel, æblerJeg lavede en version med kyllingekød, fintsnittet fennikel og tynde æblebåde (tak til det milde vintervejr, som har gjort det let at få efterårsæblerne til at holde frem til nu).

forårsruller, rispapir, kylling, blomkål, peanutsauce, peanuts, fennikel… og så lavede jeg en anden version, hvor jeg puttede kylling og blomkål i – to af dem puttede jeg også lidt fennikel i.

Forårsrullerne kan varieres i det uendelige, og jeg overvejede således også at lave nogen med hvidkål, spidskål, grøntkål eller fintrevet rosenkål.

Rispapiret, som bruges til rullerne, har jeg købt i et asiatisk supermarked, men jeg mener også, at flere af de store supermarkeder er begyndt at føre dem.

Meget vigtigt – husk at servere peanutsauce til forårsrullerne. Du kan enten bruge denne opskrift på peanutsauce – eller du kan lave den hurtige løsning, hvor du smider et par spsk peanutbutter i en gryde, tilsætter lidt kokosmælk, varmer det op og rører rundt, indtil du har en lind sauce og vender derefter en lille håndfuld grofthakkede saltede peanuts i saucen lige inden serveringen.