Nytårsforsætter – vil du have indflydelse?

Jeg går ind for nytårsforsætter – i hvert fald for mit eget vedkommende, for jeg plejer at få noget godt ud af dem. Jeg bruger dem som rettesnor for, hvad jeg godt vil have ud af året, og jeg gør meget for at holde dem. Jeg er ellers ikke et typisk konkurrencemenneske, men jeg hader at tabe til mig selv.

Jeg har lavet en række nytårsforsætter for 2010, og et af dem omhandler indirekte bloggen, for det drejer sig om madlavningen her i huset. Sidste år havde jeg et nytårsforsæt, der hed ‘prøv mindst en ny opskrift om ugen’, og det blev da til fulde opfyldt! I år vil jeg udsætte mig selv for en række ‘benspænd’, så jeg hver måned har noget nyt, jeg skal kaste mig ud i. Jeg har således tænkt mig, at der i en af månederne skal være fokus på langt flere fiskeretter, og i en anden at der skal være langt flere vegetariske måltider. Jeg har også indset, at der er en række rodfrugter og kålsorter, jeg ikke har prøvet at kokkerere med, og det vil jeg også gøre noget ved. Men men – jeg har ikke udtænkt 12 koncepter endnu, så jeg har brug for din hjælp. Hvad synes du, at jeg skal kaste mig ud i?

Det skal lige siges, at det ikke skal være noget gennemgribende a la ‘lev vegetarisk en måned’ eller ‘indtag slet ikke mælkeprodukter’ – det skal helst være et tema, som kan gælde for to-tre dage om ugen eller en madvaregruppe eller en madlavningsform, som du synes, jeg bør prøve. Det skal helst holde et rimeligt budget (så selvom det kunne være sjovt at lave masser af retter med jomfruhummere, så er det næppe realistisk), og så må det gerne være sundt – desserter og kager skal jeg nok stadig finde plads til, når vi får gæster, eller der er fødselsdag i familien.

Hvis du har en eller flere ideer, så skriv dem endelig i kommentarfeltet på dette indlæg.

Jeg har fundet en lille præmie frem – et par spændende sager frem fra vores Frankrigstur i sommers – og jeg trækker lod blandt forslagene den 6. januar kl. 19.00.36 thoughts on “Nytårsforsætter – vil du have indflydelse?”

 • Nytårsfortsætte – jaaahh, mit var at jeg ikke ville have nogen eller lade mig påvirke af den slags, men jeg syntes din ide er god, især det med fiskeopskrifter – og jeg er jo MEGET stor fan af fisk. Jeg syntes du skulle lave en FF – FredagsFisken, og om det er frokost eller aften bør være ligemeget. Jeg ved godt at det kan være svært at absolut skulle spise fisk om fredagen, men:
  1 – du får en ugentlig dosis fisk – DET er sundt.
  2 – du får fisk – need I say more?

 • Hej Piskeris og godt nytår.
  Det er godtnok en lidt svær en du her kommer med, jeg selv er jo håbløs til at overholde madskemaer og den slags, selvom det ville hjælpe på overblikket herhjemme.

  Jeg har tænkt lidt over det og jeg får lidt en tanke der handler om at du feks kunne udfordre dig selv med at have et tema for hver måned i året.

  Feks:
  Januar: her skal du afprøve en ukendt fisk hver onsdag.

  Februar: Her skal det handle om kartofler i hele uge 7. Alle afskygninger uden at det bliver for ensformigt

  Marts: Hver fredag SKAL du fremstille en ret der kommer fra en kogebog du har stående. OG med en opskrift du ellers er gået uden om af den ene eller anden grund.

  April: Her skal det handle om æg i alle afskygninger i weekenden. Enten som morgenmad/frokost eller aften.

  Maj: Der skal tærter på menuen. Helst nogle du ikke har prøvet før. Enten som dessert eller hovedret. Små eller store.

  Osv osv.

  Jeg ved ikke om det lyder helt fjollet eller ikke svært nok, men der er jo nok af muligheder. At afprøve en hel uge med den samme ingrediens hver eneste dag i nye variationer, eller månedens grøntsag/kød eller frugt kunne også være et forslag. I okotober kunne emnet være supper der alle skal være forskellige, september kunne være oplagt at udfordre med en uge der handler om retter med æbler. Alle sorter skal afprøves i både hovedret og dessert. Eller en hel æbledag hvor der skal være æbler både morgen middag og aften som ingrediens i måltiderne.

  Håber der måske er lidt inspiration at hente og så glæder jeg mig til at se hvad der ellers kommer af forslag 🙂

  kærlig hilsen
  Henriette

 • Kristian – jeg vil helst undgå at binde det til en bestemt dag, og især weekenden kan godt være lidt 'farlig', da vi dels ofte har gæster (og der er f.eks. flere, der ikke kan lide fisk), og at vi tit spiser ude. Men fisk kommer helt sikkert på programmet, for det får vi, ligesom så mange andre danskere, ikke spist nok af!

  Og så gætter jeg på, at jeg nok kan finde nogle gode opskrifter hos dig, nu du siger, du er vild med fisk 😀

 • MissMuffin – mange tak! Det bliver også en udfordring at finde på, hvad jeg skal lave i februar, for pt. har jeg ingen anelse om, hvor let/svært det bliver at planlægge madlavning i den måned. Men mon ikke jeg skal holde mig til et mere overordnet et der og ikke lave et 'x antal gange om ugen skal jeg…' 🙂

 • Henriette – tusind tak og i lige måde!

  Du har rigtig mange gode ideer – mange tak for dem. Nu er jeg f.eks. rigtig dårlig til at få lavet tærter, så det er et rigtig godt bud på et 'benspænd'!

  Jeg har også tænkt på den med supper, men så bliver jeg nok boycottet af gemalen, der ikke kan lide den slags! 😀

 • Øv sad lige og tænkte på supper… Er selv vild med suppe…

  Hmm .. hvad med kål.. Vi har jo en hel del forskellige slags kål.. Jeg kan godt kål, men kommer tit bare til at lave de samme retter, som… man er sikker ved..

  Hyggehygge

 • Hej
  Spændende projekt, som jeg glæder mig til at læse mere om.
  Jeg forslår et Grød-tema. Det er sundt og kan laves på et utal af måder og det er billigt.
  Godt nytår

  Venlig hilsen
  Karina

 • God idé!
  Jeg foreslår et japansk tema. Jeg har selv i sinde at kaste mig ud i det, så kunne det være rart med en “sparingspartner” ;o) Skal i dag ind at hente 7 bøger på biblioteket om netop japansk mad og glæder mig – det er sundt, smukt at se på … og ikke at forglemme Sushi er en del af det ;o)
  Nytårsforsætter kan jeg nu også godt forholde mig til… jeg er nok ikke så god til at holde dem, men i år skal det have et forsøg. En sundere livsstil!!!
  Glæder mig til at følge dine temaer.

 • Sikke et sjovt forsæt, det vil jeg glæde mig til at følge! 🙂 Jeg kan godt lide sådanne temaer, jeg synes det er udfordrende……
  Et år besluttede jeg mig for, at vi skulle have suppe en gang om ugen i hele vinterperioden.
  Jeg har også forsøgt at lave fisk mindst 1 gang om ugen……
  Jeg har prøvet laks på utallige måder og jeg bliver ved med at finde flere 🙂
  Og det største projekt: at komme til at lide rosenkål – og det er faktisk lykkedes. Jeg har lavet rosenkål i utallige afskygninger, indtil jeg fandt noget vi kunne lide…..
  Held og lykke, det bliver spændende 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

 • Det lyder som en rigtig spændende nytårsforsæt.

  Mit forslag er at du i en måned skal prøve at spise så meget som muligt fra en bestemt farvegruppe.

  F.eks kan uge et være rød, uge to være grøn, uge tre være gul, og uge 4 være hvid/brun. Så hver uge har deres eget farvetema.

  Det kan ihvertfald være en god og sjov måde til at få sammensat grønsager på en lidt anderledes måde.

  Venlig Hilsen

  Pernille

 • Jule Mig – ja, men hverken gemalen eller jeg er så vilde med dem. Jeg har dog ændret en del opfattelse på det område det seneste år, for jeg har prøvet en del gode grøntsagssupper, men herren er ikke helt overbevist endnu 😉

  Kål og rodfrugter er helt sikkert et af de temaer, jeg kaster mig over 🙂

 • Hej Karina!
  Mange tak – grød er en rigtig god idé! Det er lige før, det skal være januartemaet – sundt og billigt er vist noget, alle efterstræber madmæssigt i januar måned 😀

 • Hanne – jeg tror, du er tankelæser, for her til formiddag sad jeg og tænkte på, hvor længe siden det er, at jeg har lavet sushi 😉

  Jeg elsker japansk mad og vil rigtig gerne kaste mig ud i det. Jeg har tilmed flere gange kigget på japanske kogebøger, men jeg kan ikke rigtig bestemme mig. Sig endelig til, hvis der er nogen, du kan anbefale, når du har læst kogebøgerne igennem 🙂

 • NYBH – mange tak! Jeg håber, jeg opdager nogle nye, spændende retter og får prøvet nogle ting, jeg ellers ikke har forsøgt mig med. Det bliver supersjovt! 🙂

 • Hej Pernille!
  Det var en ret spændende idé! Jeg tror dog ikke, jeg skal vælge efter mine yndlingsfarver, for så bliver det meget svært den ene uge (blå) og meget let den næste (grøn) 😀

  Men den har helt bestemt potentiale – tak 🙂

 • Der er ved at være fyldt godt op i forslagskassen. Så jeg vil ikke foreslå noget direkte til din madlavning, men jeg vil tillade mig at foreslå noget i din beskrivelse af dem, og du må ikke tage det ilde op, det er bare et forslag ikke?
  Men, når du skriver om dine opskrifter, så skriver du som regel, hvor du har dem fra og det er godt, synes jeg. Du skriver dog altid hele opskriften, som den er, og så først nederst skriver du, hvis du har lavet noget om, tilsat noget andet, ændret eller andet. For mig er det altid det allermest interessante at læse, hvad du har lavet anderledes eller fundet på selv. Jeg synes, det er skægt med dit personlige præg, dine varianter og dine forbedringer, meget mere end de opskrifter, du begynder med. Derfor synes jeg, at du skal lade det fylde mere, hvad du selv finder på i køkkenenet end hvad de andre har fundet på før dig.

  Håber, at du forstår, hvad jeg mener, måsker er essensen blot, at jeg godt kan li personen bag opskrifter bedre end opskrifterne 🙂 Godt nytår!

 • Zette – tak for forslaget! Jeg har før tænkt på, om jeg hellere skulle gøre det på den måde, du foreslår. Der afskrev jeg det, da jeg var bange for, at folk ville tænke 'jaja, get to the point' (altså selve opskriften).

  Nu skriver jeg som regel min udgave direkte i bloggen og så kommenterer til sidst, hvad jeg har gjort anderledes – eller vil gøre anderledes en anden gang, men jeg tror, jeg vil prøve at huske din idé og kommentere i starten, hvorfor/hvordan jeg har lavet retten, som jeg nu har gjort.

 • Sikke en sjov idé, Piskeris, men jeg synes, det er meget svært at give dig ideer – du der sprudler af påfund. Men når jeg kigger op på min bugnende kogebogssamling har jeg evig dårlig samvittighed, fordi jeg aldrig bruger min mormors kogebøger. Hun var husholdningslærerinde, og derfor vil jeg foreslå dig at genoplive gamle retter. Der må da være noget af det, man spiste førhen, der stadig kan friste os?

 • Sikke en god ide med dit nytårsforsæt, det glæder jeg mig til at læse mere om.

  En ide kan være et dansk eller lokalt tema, hvor du skal bruge lokale eller danske råvarer til dine retter. Du kan også lave traditionelle danske retter, evt. piftet lidt op, så de passer til jeres smag.

  Held og lykke med projektet

 • Madame – hehe, mange tak 🙂
  Jeg har siddet og kigget på 'mormor'-opskrifter, og det er jo helt sikkert en kategori, som jeg sjældent beskæftiger mig med – dels fordi jeg fik det en del som barn (og derfor gerne vil prøve noget andet nu), dels fordi en del af retterne er forholdsvis kalorieholdige (det kunne så være en udfordring at ændre på dette).

  Men der er helt sikkert også retter imellem, som kunne være interessante at genopfriske, så det er hermed noteret!

 • Hej Anette!
  Tak skal du have! Jeg har tænkt på det danske islæt (bl.a. fordi jeg ellers ofte vil lave udenlandsk mad), og det vil jeg helt sikkert bruge i planlægningen.

 • Jeg vil foreslå noget så kedeligt som at følge årstiden, altså her i vinermånederne mange retter med rodfrugterne og gode vintersupper også efterhånden gå over til de nye grøntsager…..mangler selv inspiration til andet end stegte rodfrugter som smager herligt.

 • Hej anonym!
  Det er også en god idé – både ernæringsmæssigt, økonomisk og klimamæssigt set 🙂

  Jeg vil helt sikkert eksperimentere med flere rodfrugter og kålsorter på et tidspunkt – som 'benspænd' kommer den dog nok først til efteråret, da jeg er begyndt at planlægge temaer for de næste måneder – men vintergrøntsager vil der bestemt komme på programmet de næste måneder!

 • Der findes en gruppe ingredienser der lyder lidt klamme eller bare mærkelige – indvolde og tunger.
  Det ku da være en udfordring at finde en måde at få disse til at lyde indbydende og se godt ud – som noget man har lyst til at sætte tænderne i.
  Så det må være min udfordring til dig ;0)

 • Hej Eva!
  Det er et rigtig godt forslag! Jeg fik forskellige retter med indvolde, da jeg var barn, og bortset fra lever var det ikke så skræmmende, som det lyder! 😀

  Tak for forslaget – jeg vil se, om ikke jeg kan få det med i en eller anden form.

 • Ideer til temaer:

  Det nordiske køkken – inspiration fra frilandshaven

  Gamle retter på nye måder – altså et kærligt eftersyn af de gamle klassikere.

  Egnsretter – De forskellige egne i DK har meget spændende at byde på

  Et land eller en region – gerne lidt mere utraditionelt end det italienske køkken, fx somalisk, nepalesisk el saudiarabisk mad (aner intet om det, men det kunne da være spændende at undersøge)

  En grøntsag – fx fokus på kålretter

 • Hej Mette!
  Mange tak for ideerne. Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe den med de gamle retter an, for på den ene side vil jeg gerne eksperimentere med dem og gøre dem mere moderne, og på den anden side er jeg fristet til at lave dem, som det oprindeligt er tænkt. Måske jeg bare skal lave lidt af begge dele 🙂

  Jeg har tænkt på at lave afrikansk mad – det er nok det nærmeste, jeg kan komme det, hvis jeg stadig skal have kogebøger til det, hehe!

 • Hej Piskeris.
  et måltid med salt, surt, sødt, bittert .. så noget på dr om det, hvor de kaldte det “falsk mæthed”
  det er fra programmet. ha' det godt.
  det fængede min interesse og skal da vist selv se nærmere på det 😉

  en meget inspirerende blogg du holder dig.. tak for gode opskrifter 😉
  Lene

 • Super god idé med forskellige temaer. Hvad med mad uden smør og fløde. Eller mad med minimal tilberedning (ikke helt raw, men næsten). Uh, ja – og så en masse sjov mad fra blogland. Det vil jeg i hvert fald prøve i år.

  Var forresten helt vild med dine fyldte snackpebre 🙂

 • Klidmoster – smør og fløde har jeg rimelig let ved at undgå, men jeg pønsede på, om jeg skulle prøve at udelade mælkeprodukter helt i en uge – eller om det ville irritere mig for meget 😛

  Den med blogopskrifter har jeg også haft i tankerne, for jeg har ca. en milliard lækre opskrifter fra diverse blogs, som jeg bare venter på at få afprøvet – og det er altså pænt mange! 😀

  Tusind tak 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *