Ny Nordisk Hverdagsmad – vejen til sundhed?

Sidste år var jeg til flere foredrag om Ny Nordisk Hverdagsmad, hvor et stort forskningsprojekt forsøger at få sund madlavning, lokale råvarer og den gode smag til at gå op i en højere enhed. Her er der fokus på at få flere danskere til at spise sund og nærende mad, hvor de lokale råvarer skal fylde langt mere end i dag. Det er et ret spændende projekt, og da jeg fik mulighed for at komme til et seminar i torsdags, hvor de første resultater af forsøgene blev afsløret, tog jeg selvfølgelig af sted.

Det er forskningscentret OPUS, som står bag forsøgene, og de har blandt andet stået for butikskonceptet SHOPUS, hvor ca. 200 danskere købte ind i OPUS’ eget lille supermarked gennem et halvt år ud fra kostplaner, som forskningscentret havde bedt forsøgspersonerne om at følge. Her fulgte 60% en Ny Nordisk Hverdagsmad-plan, mens de sidste 40% spiste almindelig dansk mad. Generelt var der positiv feedback på den nordiske mad – den smagte godt, og deltagerne prøvede en lang række råvarer, som de ikke tidligere havde brugt i køkkenet. Der var dog også mange, som mente, at den var mere tidskrævende og krævede flere køkkenredskaber (så der kom mere opvask). Der vil komme langt flere og mere detaljerede oplysninger fra OPUS, når resultaterne er færdigbehandlede.

OPUS har netop startet et andet spændende projekt – skolemadsprojektet – hvor 700-1000 elever i 3. og 4. klasse på ni folkeskoler i tre måneder spiser Ny Nordisk Hverdagsmad. Det vil forhåbentlig give sunde, glade og mere energiske børn – og om ikke andet så lærer de langt mere om mad og får en bedre forståelse for, hvad de putter i munden. Fantastisk projekt i mine øjne.

Seminaret indeholdt også oplæg af en ph.d. studerende, som undersøger den sociologiske vinkel på oplevelsen af mad, Judith Kyst om Madkulturen og Erik Rasmussen fra Mandag Morgen om den innovative og kreative bølge, som vi har brug for, hvis Danmark skal ryste sig fri for finanskrisen. Jeg måtte gå lidt før, så jeg gik glip af oplæggene fra Claus Meyer og Karsten Kolding fra FDB.

6 thoughts on “Ny Nordisk Hverdagsmad – vejen til sundhed?

  1. Hvor sjovt. Jeg har lige taget fusen på mig selv i dag og tilmeldt mig et 4 timers madlavningskursus i netop Ny Nordisk Hverdagsmad.

    Jeg har ALDRIG deltaget i madlavningskurser, så det bliver noget nyt.

  2. Det lyder spændende! Jeg fulgte dit link til Opus, for at læse lidt mere – og da jeg også har læst om projektet i vores lokalavis, troede jeg, at en af skolerne var her i Halsnæs. Hos Aarstiderne har jeg hørt om, at de gør meget for at få børn til at interessere sig for sund mad og selv at passe en køkkenhave. Dansk dyrket frugt og grønt har kort vej fra jord til bord 🙂

    • Det med køkkenhaverne er en rigtig god idé. Det havde jeg også, da jeg var barn – både hos mine forældre og via 4H, som det hed dengang. Det medførte desværre ikke, at jeg fik grønne fingre, men så sent som i dag har jeg fået plantet en masse frugtbuske i vores have. Jeg kan godt lide at have råvarerne tæt på 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *