Morgenmadsudfordringer på ferien?

marmelademadOvenstående ligner jo en ganske fredelig marmelademad. Men så klasker du sådan en her ovenpå.

peanutbuttermad… og vupti har du en trafficjam-sandwich:

trafficjamSådan en mad fik jeg første gang, da jeg var ude at rejse som teenager og mødte en flok amerikanere, som mente, at denne amerikanske sandwich skulle jeg prøve, for de spiste de ofte som morgenmad. Jeg syntes, det var dybt mærkeligt – og ikke særlig velsmagende. De forstod så til gengæld ikke min begejstring over Piratos…

Da jeg lavede laksesmørrebrød for nylig, fik jeg lyst til at genskabe trafficjam-sandwichen og fandt derfor en god jordbærmarmelade frem samt en grov peanutbutter og smurte begge på et par skiver fuldkorns-toastbrød. Sjovt nok smagte kombinationen bedre denne gang, men jeg brugte også bedre ingredienser end dem, jeg blev præsenteret for dengang.

Det er dog stadig en pudsig mad, og det får mig til at tænke på hvor traditionsbunden, jeg er mht. morgenmad. På hverdage spiser jeg næsten altid en skål yoghurt med frisk frugt på (og evt. lidt müsli, hvis det skal mætte ekstra meget) eller et par stykker frugt. En sjælden gang bliver dette erstattet med en ostemad. I weekenderne kan jeg ind imellem finde på at koge lidt grød, men det er også sådan cirka det.

Af samme grund kan morgenmaden på ferier godt være lidt af en udfordring, for på hoteller er der sjældent det store udvalg af yoghurter og frisk frugt, og brødet plejer at være ret uinteressant. Hvis vi bor i lejlighed eller sommerhus, er der til gengæld fin mulighed for at købe disse ting og opbevare dem i køleskabet, så jeg er begyndt at blive mere og mere opmærksom på, om der er køleskab knyttet til ferieboligen (det er så også en stor fordel, når man som jeg shopper en del madrelaterede ting på ferien i det hele taget).

Jeg afprøver gerne nye ting på ferien – selv da vi var i Japan for fem år siden, hvor jeg fik fisk og tang et par morgener i træk (og det er min mave altså ikke indstillet på at spise så tidligt på dagen!) – men eksperimenterne skal helst holde sig til frokost eller til aftensmad.

Hvad med dig? Hvor traditionsbunden er du mht. morgenmad? Og hvad er den mest specielle morgenmad, du har spist på en ferie?34 thoughts on “Morgenmadsudfordringer på ferien?”

  • Jeg tror heller ikke, at det nogensinde kommer på min top5 liste, for det er en ret spøjs kombination 🙂

 • Min favoritmorgenmad er vist i stil med din – A38, frisk frugt og lidt müsli, til tider med nødder/rosiner/kokos.
  Jeg vil dog til at eksperimentere lidt, efter jeg faldt over denne: http://www.mindovermuscle.dk/opskrift-morning-fat-burn-kickstarter/
  Jeg er helt normalvægtig, men som ambitiøs løber er det vigtigt at holde vægten nede – og måske det kan hjælpe mig? Nu får vi at se, når jeg har afprøvet den i nogle uger 🙂 Jeg vil nok kaste mig ud i forskellige variationer af morgenmad, indeholdende æg, hytteost, skyr, nødder og lignende. Man skal lige tænke lidt ekstra når kulhydrater totalt skal undgås (hvilket jeg i øvrigt ellers ikke er fortaler for – ingen paleo til mig, tak!)

  • Det er faktisk overraskende mange forskellige former for morgenmad, der er kulhydrattunge. Er spændt på hvordan dit forsøg går 🙂

 • Da jeg boede hos en familie i Kiev, Ukraie var det fast tradition, at man spiste varm mad til morgen. Der var et ordsprog der hed noget i retning af: morgenmaden spiser du selv, frokosten deler du med en ven og aftensmaden giver du til din fjende. Det var jo den omvendte verden. Så jeg har spist ungarsk gullasch med mos og salat til morgenmad og så gået hundesulten i seng mange gange i den periode, for jeg kunne da godt nok ikke lige vænne mig til det system.

  • Sjov opdeling, den kendte jeg ikke! Tror også jeg ville have det svært mht at vende rytmen på hovedet.

 • Hjemmelavet mysli med minimælk og frisk kværnet cafe latte. Det får jeg stort set hver morgen. Nogen gange i weekenden er det 2 blødkogte æg og hjemmebagt grovbrød med smør og ost. En sjælden gang en øko nutella mad.
  Det underligste mad jer har fået, var i 89, hvor jeg i Leningrad I Sovjet. Jeg boede privat og skulle selvfølgelig have det bedste de kunne give mig som gæst. Fiskesuppe….. Adr…det kunne jeg ikke lide. Heldigvis lavede de fremover den lækreste russiske morgenmad bestående af små forskellige hjemmelavet retter. Det var godt

 • Lige for tiden er det yoghurt med hjemmelavet müsli. Andre gange skal jeg bare have brød med usundt pålæg… men ingen kød til mig om morgenen, tak.
  Ellers ELSKER jeg brunch – også hotel-brunch! Skal gerne have en solid morgenmad, så elsker at kunne tage alt muligt forskelligt og sidde og hygge med spisningen. Faktisk er det en af de ting, jeg savner ved at være i London.

  • Jeg har det ret blandet med brunch, for det kan hurtigt blive for tungt og fedtet til mig, men oftest er det største problem, at det serveres så sent. Jeg kan sjældent vente til kl 10-11 stykker med at spise morgenmad 🙂

 • Åh ja, jeg tror, de allerfleste af os er traditionalister, når det gælder vores morgenmad 🙂 Jeg har aldrig prøvet peanutbutter og marmelade sammen, men vil faktisk gerne tro, at det er lækkert. Her i huset består morgenmaden gerne af hjemmebagt grovbrød med mager ost og grøn peber – og blåbærmarmelade sødet med koncentreret æblesaft. Hertil blodappelsinjuice og et krus kaffe 🙂

 • De allerfleste af os er vist traditionalister, når det gælder vores morgenmad 🙂 Men jeg tror gerne, at en trafficjam-sandwich er lækker! Her i huset består morgenmaden gerne af hjemmebagt grovbrød med mager os, grøn peberfrugt, blåbærmarmelade og et glas blodappelsinjuice …

 • Jamen så får du min smøre alligevel 😉

  Jeg er ikke særlig traditionsbundet mht. morgenmad og kan spise alt fra yoghurt m. müesli, havregryn m. mælk, grød m. frugt og nødder, en leverpostejsmad, et blødkogt æg, en knækbrød m. ost og marmelade, omelet eller bacon og æg… som regel er det dog havregrød eller æg. Jeg kan også sagtens spise varm mad med kød, og jeg spiser med jævne mellemrum et stykke kage efter morgenmaden. Faktisk har forskere fundet ud af, at mennesker, der spiser noget sødt i forbindelse med morgenmaden, ikke så nemt overspiser søde sager resten af dagen.
  Jeg er dog ret afhængig af at få nogle fibre i morgenmåltidet, og det er et problem i udlandet, hvor de som regel serverer kilometervis af hvidt brød.
  Jeg elsker peanutbutter, og er du bare lidt åben for nye kombinationer, skal du prøve det følgende:
  -På ristet rugbrød med bananskriver på.
  -Sammen med hamburgerryg på alle slags brød
  -På franskbrød med skæreost
  -I en smoothie med banan og mælk

  Det mærkeligste, jeg har fået i udlandet, var i Rusland, men jeg ved simpelthen ikke, hvad det var 🙂

  • Ja pa brødsiden kan udenlandske hoteller godt lære noget – eller bare være bedre til at bruge hjemmebagt eller bagerbagt brød. Det der papfabriksbrød, man får mange steder, er kedeligt og træls.

 • Har prøvet mange sjove alternative former for morgenmad på mine rejser og det er min erfaring at landene omkring ækvator spiser varm mad til morgenmad (og de andre måltider) – det skyldes nok manglen på køleskabe. Har bl.a. prøvet
  Rissuppe i Thailand -traditionel morgenmad som smager bedre end det lyder.
  Bønner, ris og tortilla i Nicaragua – tungt, mættende og meget lidt palæo…
  Tomat, agurk, oliven, lidt brød og drikke yogurt i Tyrkiet.
  Varm oksekødssuppe i Columbia – nærende og godt.

  • Spændende at høre om. Så længe det ikke er fisk, tror jeg godt, jeg kunne spise det om morgenen- altså hvis det kun var et par dage 😉

 • Peanutbutter og hindbærmarmelade er ikke helt dumt i min verden, hvis det er smurt på i et tyndt lag og der er bananskiver mellem. Men det er nu noget, jeg spiser ret sjældent.
  Jeg er egentlig ret kedelig mht. morgenmad. Jeg elsker grovvalsede havregryn med rosiner, bananskiver og skummetmælk og spiser det de fleste morgener. Ellers bliver det A38 med hjemmelavet müsli (ikke ristet og derfor uden sukker) og lidt frugt. I weekenderne er jeg som regel lidt mere kreativ og laver smoothie med forskellige slags bær eller frugt, spiser blødkogte æg, laver pandekager, amerikanske pandekager, bananpandekager (ja, jeg elsker pandekager) eller bager nogle koldhævede boller.
  Men det store kødorgie til morgenmad siger mig ikke rigtig noget – jeg synes, det bliver for voldsomt og jeg er heller ikke den store kødelsker. Jeg spiser altid frugt til morgenmad, mens grøntsagerne kommer ind til frokost og aftensmad i stedet, som jeg til gengæld er vild med at eksperimentere med.

   • Ja, jeg er også helt vild med smoothies. Specielt hindbær, banan og friskpresset appelsinjuice hitter, men også en blanding af forskellige bær, banan og lidt A38 er jeg helt tosset med. Måske man burde begynde at eksperimentere lidt mere på smoothies-området?

 • Jeg er også på skyr/yoghurt med frugt og hjemmelavet müsli-holdet. Ind i mellem havregrød med frugtkompot eller frisk frugt (eller pærestykker, nødder og store klumper mørk chokolade der smelter deeejligt i små søer… Men det er altså max fire gange om året!). I weekenden gerne også rugbrød med ost eller røræg – og i den her weekend stod den på varmrøget ørred med dampede asparges og røræg. Ikke dårligt!

  Det mærkeligste jeg har prøvet må være i Rusland – mystiske klistrede gryderetsagtige retter, hvidt, vandet rør’æg’ og syntetisk yoghurt (og det var på et dyrt hotel – hvad sker der lige for Østeuropa og morgenmad?). Øv!

 • Jeg bryder mig ikke om peanutbutter som ‘ren’ smag, men kan da kyles i retter 😉

  Morgenmad kommer an på hvad periode jeg har – er jeg LC, alm eller underlig…
  Havregrød er en fav. men duer jo ikke i LC-verdenen, men næsten alt kan komme ned, både fisk, kød, æg, brød, grød, mælkeprodukter – det er det måltid jeg elsker mest i døgnet ud over snacks..

   • Der laver jeg pt som regel noget med æg og grøntsager, ofte omelet og så er intet så godt som hvidløg til morgenmad :$ (og jeg mener det skisme) og evt en rest af ‘et eller andet’ fra aftensmaden.
    Er så heldig at gå hjemme, så har tiden til at pusle med dagens bedste måltid når der er energi til det.

    Er det en hurtigdag, så må jeg indrømme at jeg ofte springer over (og bliver dårlig af det), eller tyer til sære ting som proteinshake eller barer.

    Desværre har jeg opdaget at jeg bliver utroligt sulten i mange timer efter at have spist frugt, som fx lige inden påsken da søs og jeg lavede en tallerken hver (og bananpandekage) til ren film(eftermid)dag…. og selv om natten vågnede jeg og var sulten.
    Nødder plejer at være godt, men de hjalp heller ikke den dag.
    Derfor prøver jeg på at begrænse frugten :\ Elsker ellers sådan en blandet omgang…Så det holder jeg mig fra helt fra hele formiddagen :\

    • Ja, det er selvfølgelig ikke så heldigt, når maden får én til at blive mere sulten :-O
     Jeg er desværre ikke så god til omelet (synes hurtigt, at det bliver for blødt og mildt), men det kunne være interessant at eksperimentere med nye morgenmadsserveringer.

     • Vil jeg glæde mig til at se 😉

      Netop for at mætte og få noget der knaser og skal tygges, smider jeg diverse grøntsager i. Ikke helt rå, de får lige et øjeblik på panden, så de ikke er køleskabskolde.

 • Er “peanutbutter and jelly” mon morgenmad – mit barnebarn får det som en luksusmad om eftermiddagen af og til; jelly’en skal være min hindbærgelé, og jeg har flere gange haft ham i telefonen fra lille af: “Mormor, I have a jelly emergency!” Og så sprang jeg ned i kælderen og hentede en pose af mine frosne hindbær, så jeg kunne gå i gang næste dag og få sendt haster-gelé til ham. Vi spiser ikke ost, så her er alt efter ønske på bordet om morgenen, men altid min leverpostej med dansk agurk eller rød peberfrugt en masse til og rugbrød og lune hjemmebagte boller med kerner.

 • Jeg er über ustruktureret, så har aldrig noget fast i køleskabet. Min yndlings morgenmad er rester fra aftensmad – kan derimod ikke fordrage at få skemad om morgene, med mindre det er min mors æblegrød (:

  • Det er sjovt, det støder jeg ikke på så tit. Skal resterne så helst være varme eller kolde?

 • Ja, smag er jo forskellig. Ovenstående er den eneste måde jeg spiser peanutbutter-madder på. Elsker kombinationen med marmelade 🙂
  Den mærkeligste morgenmad jeg har fået må være kylling, pomfritter og the! Havde kørt hele natten i en bus i Peru, som stoppede på en restaurant, så vi kunne få ‘morgenmad’, og ja, det var så hvad de serverede… ikke lige hvad jeg drømmer om kl. 6 om morgenen… men utroligt hvad sult kan gøre ved en, ned røg det ihvertfald…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *