Morgenmadshotdog

morgenmadshotdog, hotdog, morgenmad, pølse, brød, svampe, æg, fløde, ost, ketchup,

I anledning af månedens pølse-benspænd har jeg selvfølgelig også lavet en morgenmadshotdog! Det ligger jo meget godt i tråd med den morgenmadsburger og den morgenmadspizza, jeg tidligere har lavet… 😉

Ideen opstod, da gemalen købte nogle økologiske brioche-hotdogbrød i julen men ikke nåede at bruge dem. De røg i fryseren, og så fiskede jeg dem frem her til morgen og legede med æg, pølser og svampe. Resultatet blev en mild og lækker morgenmadshotdog.

Morgenmadshotdog
4 stk.

4 brioche-hotdogbrød eller hjemmebagte hotdogbrød
tyndtskårede pølse – jeg brugte en mild italiensk salami
ketchup
4 æg
1 dl fløde
ca. 1 dl fintrevet hård ost
salt og peber
60-80 g friske svampe, skåret i tynde skiver
smør

Smelt smør på en pande. Pisk æg, fløde, ost samt salt og peber sammen og hæld det på panden. Steg røræggene langsomt – det skal blive fast men uden stegeflader. Steg derefter svampene i smør og smag til med salt og peber.

Lav to skrå snit i hvert hotdogbrød, så du kan fjerne en kile brød. På den måde er der plads til mere fyld. Smør hvert brød med et godt lag ketchup og læg derefter pølseskiver. Top dem med et godt lag røræg og pynt til sidst med svampe.

Note: Sådan en morgenmadshotdog er nu en festlig anretning! Dette er en mild udgave, men du kan selvfølgelig sagtens spice den lidt op med chiliketchup, lidt cayennepeber i røræggene eller hælde lidt chilisauce ud over den til sidst.

Æggebrød med pølser

æggebrød, french toast, arme riddere, morgenmad, brunch, brød, peberfrugt, æg, mælk, ost, pølser, svinekød,

Månedens pølse-benspænd kalder naturligvis på en morgenmadsret eller to, så jeg lagde ud med en portion æggebrød med pølser. Det er kort fortalt en ret lavet på brødstykker, piskede æg med blandt andet mælk samt pølser, krydderier og i dette tilfælde også lidt syltede peberfrugter. En afart af arme riddere om man vil. Du kan selvfølgelig variere den, så den passer til den gældende årstid.

Jeg ville egentlig gerne bruge rå tomater, men da jeg forsøger at undgå sommergrøntsager om vinteren, så brugte jeg i stedet lidt syltede peberfrugter, jeg havde på lager. Æggebrød er en ret mættende ret, så den kan også bruges som brunch-ret, hvis du slumrer længe.

Æggebrød med pølser
2 personer

3-4 skiver hvedebrød
lidt olie til fad
200-250 g pølser, skåret i skiver
3 æg
2 dl mælk
1 dl friskrevet fast ost
salt og peber
evt. lidt krydderier – for eksempel lidt paprika eller timian
½-1 dl syltede peberfrugter, skåret i tern (kan udelades)

Smør et lille ildfast fad med lidt olie. Skær brødet i tern og vend det med pølsestykkerne i det lille fad. Fordel peberfrugtstykkerne ud over det. Pisk æg, mælk og krydderier sammen og rør til sidst osten i. Hæld æggeblandingen over brødet og stil fadet i ovnen ved 170 grader i 30-40 minutter, indtil dit æggebrød er gyldent, og midten ikke føles bløbbet, når du trykker på den med en grydeske.

Lad dit æggebrød køle lidt af, inden du serverer det sammen med ketchup og evt. lidt friske grøntsager (nok mest oplagt om sommeren).

Note: Æggebrød er en dejlig måde at få lun morgenmad på. En god solid og velsmagende ret, som du kan variere, så den passer til årstid og hvad du nu har lyst til.

Smoothie bowl med havremælk

havremælk, smoothie bowl, banan, hindbær, havregryn, hasselnødder, nødder, kokos

Mit første eksperiment i forbindelse med uden-mælkeprodukter-benspændet blev denne smoothie bowl, som jeg spiste til morgenmad for nogle dage siden. Jeg elsker smoothies og især her om foråret og sommeren, for det er en god måde at få nogle ekstra vitaminer og mineraler.

Mit første ikke-mælkeprodukt, jeg ville prøve, var en havremælk, som jeg ikke har så megen erfaring med. De gange, hvor jeg har prøvet alternativer til mælk, har det typisk været soyamælk eller mandelmælk, så dette var godt at få testet. Og havremælk smager ganske fint – lidt som om havregryn har ligget i skummetmælk i lidt tid. Ganske fin og lidt sødlig smag.

Smoothie bowl med havremælk
1 person

1 frossen banan
100 g frosne hindbær
1½-2 dl havremælk
2 spsk havregryn
evt. lidt sukker

Topping:
Hakkede ristede hasselnødder
Kokosflager

Put frugterne i en høj beholder sammen med havremælk og havregryn. Blend det til en ensartet smoothie – tilføj lidt mælk, hvis du synes, at den bliver for tyktflydende. Smag evt. til med lidt sukker, hvis du ønsker en sødere version. Hæld det i en bred skål. Drys din smoothie bowl med topping – i dette tilfælde ristede hasselnødder og kokosflager.

Note: Jeg elsker en god frugtsmoothie om morgenen, og jeg kan godt lide denne variant, hvor smoothie bowl føles mere som et ‘rigtigt’ måltid, da den mætter mere på grund af toppingen. Denne smoothie bowl kan selvfølgelig varieres i det uendelige i forhold til frugt og andre smagsgivere.

Æblevafler med kanel

æblevafler, æble, hvedemel, æg, morgenmad, brunch, dessert, græsk yoghurt, sirup, fløde, mælk, rapsolie, kanelHar du planer om at forkæle dig selv og/eller dine kære her i weekenden, så kunne det for eksempel være med disse æblevafler. De kom på bordet sidste weekend, da jeg syntes, at gemalen og jeg trængte til lidt afveksling i morgenmaden.

Jeg tog udgangspunkt i min opskrift på græskarvafler, men justerede på nogle af målene og brugte selvfølgelig æbler i stedet for græskar.

Æblevafler
Ca. 6 stk

200 g revne æbler
2 æg
5 spsk rapsolie
2 spsk mørk sirup
1 dl fløde eller sødmælk
½ tsk salt
1½ tsk kanel
1½ dl hvedemel

Pisk æg, olie, sirup og mælk sammen. Tilsæt salt, kanel og hvedemel, rør rundt og vend derefter æblerne i. Varm et belgisk vaffeljern op og fordel derefter tre til fire spsk dej ud over det. Luk det sammen og lad det bage i nogle minutter, indtil dine æblevafler bliver gyldne. Pil dem forsigtigt ud af vaffeljernet og sæt næste portion over.

Hvis du serverer dine æblevafler som morgenmad eller til brunch, vil jeg foreslå, at du topper dem med græsk yoghurt, ahornsirup, figner samt evt. hakkede nødder. Vil du i stedet servere æblevafler som dessert, vil de være gode sammen med vaniljeis eller flødeskum samt syltede figner eller friske æbletern.

Note: Dejlige letsødlige vafler, som egner sig aldeles fortrinligt til morgenmad på en skønherlig søndag. Just do it!

Strata – æggekage med brød og bacon

strata, æggekage, morgenmad, brunch, æg, bacon, tomater, brød, toastbrød, mælk, paprikaJeg eksperimenterer med lidt forskellige morgenmadsprojekter i denne måned – udover det sydafrikanske benspænd – og her lavede jeg for nylig strata. Jeg har ikke fundet en forklaring på, hvorfor denne æggekage-agtige morgenmadsret hedder strata, men den består typisk af æg, mælk og hvidt brød samt forskellige smagsgivere.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra Valdemarsro, men justerede på nogle af mængderne samt udskiftede chorizo med bacon, tørrede tomater med friske samt persille med basilikum.

Strata – æggekage med brød
2-4 personer

3 æg
2 dl mælk
salt og peber
½ tsk sød paprika
150 g toastbrød
100 g bacontern, stegt (så de er bløde, ikke sprøde)
75 g friskrevet cheddar
5-6 san marzano tomater, skåret i mindre stykker

Pynt:
Frisk basilikum

Pisk æg, mælk og krydderier sammen i en skål. Pil toastbrødet i små stykker og rør det i æggemassen sammen med tomat, bacon og ost. Lad det trække i køleskabet i en times tid eller evt. natten over.

Smør en springform (ca. 26 cm) med olie eller smeltet smør og fordel blandingen, så det ligger i et glat lag. Bag din strata i ovnen ved 175 grader i 20-25 minutter.

Pynt din strata med frisk basilikum og servér den med det samme – evt. med ketchup til.

Note:Jeg synes, at strata er en festlig servering (i hvert fald hvis du pynter med basilikum), og det er en fin og anderledes morgenmadsret, som indeholder mange af de klassiske morgenmadsingredienser, men er tilberedt på en lidt anden måde.