Titanic-isvand med stor isklump og lyseblåt (poste-)vand

Vi har ikke tv, men de senere år er jeg blevet flittig bruger af dr.dk, hvor jeg kan se de sendte tv-programmer på det tidspunkt, hvor det passer mig. Her ser jeg – ikke så overraskende – primært madprogrammer, og ikke alene er det dybt inspirerende at få et indblik i opskrifter, råvarer og fremstillingsmetoder, som jeg måske ikke kendte i forvejen – det er også berigende at opleve mennesker, der lever og brænder for at lave god mad.

Et godt eksempel er Claus Meyer, som har en meget begejstret og smittende tilgang til mad. Jeg bliver nærmest sulten af at høre ham tale om mad, for hans sprog drypper af saft og kraft, og hans glæde over mad smitter! Han udfordrer også – senest med OPUS og Ny Nordisk Hverdagsmad – og selvom det moderne menneske godt kan tænke, at en række af råvarerne er lige lovlig svære at skaffe på sådan en ganske almindelig torsdag (hvem sagde frisk tang?), så inspirerer det mig og giver mig lyst til at gå på jagt i klitter og ved strande – og i det hele taget udfordre mit eget syn på, hvad der kan og bør spises.

En anden af mine favoritter er Camilla Plum, som har en rolig og jordbunden fremtoning, som står i skærende kontrast til det forjagede og supermoderne menneske, som ikke giver sig tid til at lave retter fra bunden men i stedet tyr til supermarkedernes nødløsninger. Nu er det urealistisk, at vi alle skal til at sylte, bage og konservere alt, hvad vi har tænkt os at indtage, men det er nu skønt med en god, gammeldags og sund tilgang til tingene, hvor mange retter er lavet på slump, og hvor man får et godt indblik i, hvor let det kan være at lave alverdens lækre retter af meget få ting fra køkkenhaven eller grønthandleren.

Det seneste skud på stammen er Heston Blumenthal. Jeg fik hans dvd, ‘Heston’s Feasts’, i julegave, og vi sad bogstaveligt talt og måbede, da vi så programmerne! Det var et eldorado af kreativitet, gåpåmod, lysten til at lege samt – selvfølgelig – et altoverskyggende talent, og det er ikke underligt, at hans restaurant, The Fat Duck, blev kåret som verdens bedste for nogle år siden. Jeg er helt forgabt i de absurde, smukke, fascinerende, udfordrende og kreative ideer, som han introducerer, og selvom jeg godt kendte lidt til ham i forvejen og vidste, at han er talentfuld, så blev jeg alligevel blæst omkuld, da jeg så udsendelserne.

Claus Meyer er lige startet på en ny serie ‘Smag på Norden’ på DR, som virker ret lovende, og jeg glæder mig til at følge med. Camilla Plum er endnu ikke kommet med nye programmer, så hvis du har lyst til at se hende i aktion, skal du kigge i hendes arkiv hos DR. Og Heston Blumenthal kan du være så heldig at finde på TV3 Plus lige nu, hvor hans Feast-programmer vises.