Leg med krydderier

Lige inden jeg tog til London, var jeg til en hyggelig aften hos Urtekram sammen med en række andre madbloggere.Vi var inviteret til at høre lidt om deres krydderier og krydderiblandinger og så ellers eksperimentere med at sætte krydderier sammen på nye og spændende måder. Der var sat mange skåle frem med de forskellige krydderier, som de sælger, og så var det bare om at kaste sig over det. De var dejligt at se, at der også var lidt anderledes og ‘uvante’ ting såsom pulveriseret purløg og morgenfruer – ikke just krydderurter, som du ellers er vant til at se på krydderihylderne.

Vi blev opfordret til at slå os løs med krydderierne, men jeg tænkte, at det var en god idé at smage lidt på dem først. Krydderier kan variere en del i smag fra mærke til mærke, så det er altid godt lige at prøvesmage det, inden du bruger det i maden. Herover kan du se en lille skål med smagsprøver, jeg havde samlet mig – jeg var for eksempel ret spændt på purløgspulveret, for det var der delte meninger om, men jeg kunne nu godt lide det – der var et snert af græsgrøn friskhed over det.

Jeg fik lavet to forskellige krydderiblandinger – den ene blev en frisk blanding med blandt andet citrongræspulver og purløgspulver, som jeg prøvede på fisk. En udmærket blanding, som dog liiiige manglede det sidste pift. Tror jeg kan få det frem med lidt citronsaft, så det vil jeg prøve på et tidspunkt.

Min yndlingsblanding var dog denne Liquorize Love, som jeg døbte den. En lakridsblanding med blandt andet kanel, vaniljepulver, sukker… og et par hemmelige ingredienser. Kan være jeg skal finde opskriften frem på blandingen, når jeg på et tidspunkt bruger den i en ret. Jeg talte med Morten – en af grydeskeerne – om blandt andet at bruge den til at drysse på risengrød, og det er der jo snart sæson for!

Personligt elsker jeg at lege med krydderier i maden – jeg har bare ikke fået dyrket det så meget på det sidste, men det må jeg snart genoptage, og her i de kolde måneder er det ekstra oplagt at bruge lidt krydderimagi i maden, for her må der gerne komme ekstra pondus i smagen, når der blandt andet laves simremad.

Hvad med dig – er du glad for at eksperimentere med krydderier i maden, eller holder du dig altid til favorit-krydderierne?

10 thoughts on “Leg med krydderier

 1. Spændende aften med et spændende tema.
  Jeg er vågnet lidt mere op med hensyn til krydderierne, for normalt er jeg mest til “ren” mad kun med salt, peber og krydderurter. Det bliver nu lidt kedeligt engang imellem, så jeg er blevet ret glad for at bruge bl.a. røget paprika og spidskommen. Ja, og så Urtekrams Cajun-mix, Islandske tangsalt og Rodfrugtkrydderi. Super lækre blandinger!

  • Røget paprika er også virkelig spændende! Jeg fik øjnene op for det for et par år siden og er ret vild med smagen. Købte for nylig en lille bøtte i Torvehallerne hos en god krydderipusher, og det glæder jeg mig til at prøve.

 2. Det lyder som en sjov og lærerig oplevelse. Her i huset elsker vi at eksperimentere med krydderier. Pulveriseret purløg og morgenfruer må jeg have fat i 🙂 Røget paprika og spidskommen, som Miss Muffin nævner, er også noget, vi har kastet os over de seneste år.

  • Det er også en god måde at give retterne det sidste pift på – især her i de kolde måneder, hvor der ikke er så mange friske krydderurter 🙂

 3. Krydderier, Krydderier, Krydderier: Jeg har næsten 7 meter billedhylder fra Ikea hængende over hinanden på væggen i mit køkken. De er fyldt med de små Grand Cru – krydderiglas, der lige kan stå på hylden. Alle glas består af grundkrydderier – og urter: Lige fra løvstikkefrø til sort peber. Jeg rister og kværner altid mine krydderier selv, da jeg synes, at det giver bedste smag. Bland de tørrede krydderurter er jeg altså lidt kræsen, for jeg synes meget af det bare smager af græs: Tørret brændenælde, ramsløg, purløg og persille foretrækker jeg friskt, eller venter jeg til sæson. Derimod bruger jeg lystigt tørret dildspidser, oregano, basilikum, salvie osv. som jeg synes bevarer aromaeen efter tørring.
  Nu har alle mine krydderier fået endnu en søster: Urtekrams Lakridspulver, som jeg fandt hos Søstrene Grene til 20 kr. Jeg har ikke prøvet det endnu, men kigger spændt andre bloggere over skulderen for at se, hvad de bruger det til.
  Venligst Birte

  • Wauw, 7 meter! Ok, jeg har godt nok også en del i skabet og en af skufferne, og jeg burde organisere det lidt bedre. Det er rigtigt – tørret ramsløg minder ikke særlig meget om frisk ramsløg – det er lidt græsagtigt. Jeg foretrækker at lave en masse ramsløgspesto om foråret, som jeg så fryser ned og kan tage op i løbet af sommeren og efteråret.

 4. Jeg ville ønske jeg havde talent for og modet til at gi den gas med krydderier. Jeg plejer at følge opskrifterne blindt. Til gengæld så køber jeg nu (tror jeg nok) gode kvalitets krydderier i ASA i torvehallerne, når jeg skal bruge dem. Sidst købte jeg en blanding han sagde ville være god til vinterens Dahl, det er så rart med eksperter, når man ikke kan selv 😉

  Men der er så fantastisk meget inspiration i jer der tør og gør, det der med mad og krydderier!

  • Så må du endelig prøve en række af de retter fra Indien og Mellemøsten, som jeg har liggende her på bloggen – der er god mulighed for at bruge masser af krydderier 🙂

 5. Lyder som et rigtig sjovt arrangement med alle de krydderier. Jeg er simpelthen ekspert i at fylde krydderiskabet, og så glemme at bruge dem indtil de dukker op allerbagerst under en rengøring. Så bliver de brugt, men så ryger de andre til gengæld bagerst og sådan fortsætter det:-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *