Langtidshævede grahamsboller

grahamsboller, boller, sandwichboller, gær, hvedekerner, havregryn, grahamsmel, hvedemel

Ikke lige det bedste skud, men sådan går det, når jeg tager billeder alt for tidligt om morgenen

I søndags fik jeg lyst til at eksperimentere med langtidshævet brød, så jeg rørte en dej sammen tidligt om morgenen, inden jeg tog til træning, og så satte jeg bollerne i ovnen, så snart aftensmaden blev sat på bordet.

Langtidshævede grahamsboller
6 meget store boller

25 g gær
5 dl vand
1 dl knækkede hvedekerner
2 dl havregryn
2 dl grahamsmel
1 tsk salt
3 spsk olivenolie
hvedemel for resten

Bland gær og vand. Tilsæt olivenolie, salt, knækkede hvedekerner, grahamsmel og havregryn. Rør godt rundt og kør dejen på en røremaskine i ti minutter, mens du løbende tilsætter hvedemel. Dejen skal være smidig og fugtig men ikke flydende. Læg et fugtigt viskestykke over og lad den hæve i 10 timer ved stuetemperatur.

Dyp hænderne i mel og form store boller af dejen. Lad dem efterhæve på en bageplade med et fugtigt viskestykke over, drys evt. lidt salt på og bag dem derefter ved 200 grader i 25 minutter.

Note: En anden gang vil jeg nok bage bollerne ved lidt højere temperatur og i kortere tid. De blev dejligt saftige og med masser af smag, men også en anelse ambitiøse i størrelsen – du bør nok lave dem i mindre størrelse, for der er gods i de her!

12 thoughts on “Langtidshævede grahamsboller

  1. NYBH – er det for at gøre dem mere sprøde på overfladen? Jeg ville godt have givet dem højere varme, men jeg havde travlt med andre ting, så jeg blev nødt til at strække bagetiden lidt 🙂

  2. Line – der er hvedemel i (dog kan jeg ikke angive den præcise mængde, da jeg løbende tilsatte mere mel under æltningen), men nej de blev ikke tørre – faktisk mere saftige, end jeg havde regnet med, men det er jo kun en bonus 🙂

  3. Tak for opskriften, dem må jeg prøve.

    Og det er smart at langtidshæve i løbet af dagen istedet for over natten. Det havde jeg slet ikke tænkt på, og det vil passe mig meget bedre,

  4. Anette – velbekomme 🙂
    Nej, jeg har det på samme måde – i en række situationer vil det også passe mig bedre, så der vil jeg også forsøge at tænke lidt anderledes fremover 🙂

  5. Det ser godt ud. Langtidshævning giver næsten altid pote 🙂

    Jeg tror generelt der er meget stor forskel på ovne og 200 grader i den ene ovn er bare ikke det samme som i en anden, man er nødt til lige at finde ovnens “liv” 🙂

    Men ja. Høje temperaturer og fugt som NYBH nævner kan gøre underværker.

    De bedste hilsner
    Søren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *