Lammekød i blommer

lammekød i blommer, granatæble, løg, spinat, majsstivelse, citron,

Jeg har en del blommer i fryseren efter en flot høst her i efteråret, så jeg blev glad, da en kollega gav mig en opskrift på lammekød i blommer. Så kunne jeg samtidig også få brugt noget lammekød, jeg købte af en anden kollega tilbage i november. Vores fryser har været ret proppet de seneste måneder på grund af efterårshøsten, levering af frisk lam samt mad fra julearrangementer, så det er dejligt at få brugt noget af januar måned på at rydde lidt ud i frysegemmerne.

Lammekød i blommer
Ca. 4 personer

500 g lammekød i tern
1 løg, hakket
Smør til stegning
400-500 g frossen spinat
Ca. 350 g blommer, udstenede
4-5 dl vand
2 spsk majsstivelse
Ca. ½ dl friskpresset citronsaft
Salt og peber

Smelt smør i en gryde og svits løget ved mediumvarme, indtil det begynder at tage farve. Tilsæt lammekødet og brun det på alle sider. Tilsæt spinat, blommer og vand. Læg låg på gryden og lad det simre en times tid. Tag låget af og tjek, om kødet er klar – ellers lad det simre lidt længere. Hæld derefter en lille sjat af væden over i en skål og rør majsstivelsen ud i det. Rør dernæst blandingen i gryden og lad det simre i nogle minutter uden låg. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Servér dit lammekød i blommer sammen med kogte ris eller evt. kartoffelmos. Top gerne retten med friske granatæblekerner.

Note: Lækker, letsyrlig ret, der lige giver lidt ’sommer-energi’ fra den vitaminrige spinat og de dejlige blommer. Lammekød i blommer er en fin måde at få lidt variation i vintermaden – særligt når man som jeg har en masse blommer fra efterårshøsten liggende i fryseren.

Lammenakke i rødvin

lammekød, lammenakke i rødvin, gulerødder, løg, majsstivelse, rødbeder, spelt, feta,

Jeg bloggede for et stykke tid siden om braiseret lammenakke, og nu har jeg haft fat i samme udskæring igen – denne gang blev det dog til lammenakke i rødvin.

Det er en ret, der er superlet at lave, smager fantastisk og egner sig fortrinligt som restemad. Og så er det en af de hurtige simreretter, da den kun skal simre i ca. 1½ time. Total win!

Lammenakke i rødvin
Ca. 4 personer

800 g lammenakke
Smør til stegning
Et løg, hakket
2-3 lyse beder, skrællede og skåret i tern (pastinakker kan også bruges)
1 spsk frisk salvie, hakket
5 dl rødvin
2 dl vand
½ dl majsstivelse
Salt og peber

Smelt smør i en gryde og brun lammekødet (gerne delt op i to portioner). Tag kødet op og svits løgstykkerne sammen med salvie og beder. Put kødet tilbage i gryden og tilsæt rødvin og vand. Lad det simre under låg i en time og et kvarter. Tag låget af og hæld lidt af væden op i en kop sammen med majsstivelsen. Rør majsstivelsen ud og hæld derefter blandingen tilbage i gryden. Rør godt rundt og lad det simre et kvarter mere uden låg. Smag til med salt og peber.

Servér lammenakken sammen med en god vintersalat – for eksempel denne rødbedesalat. Rødbeder er en dejlig vintergrøntsag. Salaten kræver lidt forberedelse, da rødbederne skal koge i lang tid, men hvis du koger en lidt større portion og derefter opbevarer dem på køl i en plastbeholder, så kan du snildt bruge dem i forskellige salater i løbet af ugen. Det er ikke noget, jeg gør særlig tit, men jeg kan til gengæld godt finde på at koge en større portion spelt, byg eller linser, så jeg kan bruge det i forskellige former for tilbehør, når hverdagsmaden skal gå lidt hurtigt.

Rødbedesalat med spelt
ca. 3 personer

2 kogte rødbeder, mellemstore
4 dl kogt spelt
ca. 75 g feta
olivenolie
salt

Pil skrællen af de kogte rødbeder (hvis det ikke allerede er gjort) og skær bederne i tern. Vend dem i en skål sammen med spelt, smuldret feta og lidt olivenolie. Smag til med salt.  

rødbedesalat, salat, rødbeder, feta, spelt

Braiseret lammenakke

braiseret lammenakke, lam, lammekød, gulerødder, porre, balsamicoeddike, hvidløg, salvie, øl,

Vi købte for nylig et friskslagtet lam, og her var der blandt andet en del stykker lammenakke. Det er ikke en udskæring, jeg har erfaring med, selvom jeg har lavet en del lammeretter gennem tiden. Jeg kunne dog se på nettet, at lammenakke skal simre ca. 1½ times tid, og så legede jeg blot videre med ingredienser, da jeg skulle sammensætte retten.

Braiseret lammenakke
3 personer

800 g lammenakke
smør til stegning
5 dl mørk øl
1 stor porre, skåret i skiver
2 tykke gulerødder, skåret i tykke skiver
12-15 salvieblade 5-6 dl brown ale eller porter
½ spsk knuste peberkorn
3 fed hvidløg, pressede
lidt balsamicoeddike
salt
evt. lidt mørk sirup

Smelt en god klat smør i en gryde og brun lammestykkerne. Tilsæt porre, gulerødder, salvieblade, øl og peberkorn og læg låg på gryden. Lad det småsimre i en time og et kvarter. Rør derefter hvidløg i, læg låg på igen og lad det simre et kvarters tid. Smag til med balsamicoeddike, salt og evt. lidt mørk sirup.

Servér lammekødet sammen med kogte grønne linser eller ærter.

Note: Meget mør og lækker lammenakke! Jeg tilsatte hvidløgene i slutningen af simretiden, så smagen var mere frisk og stærk, og det passede godt til lammekødet.

Vorschmack – finsk kødret

vorschmack, oksekød, lammekød, løg, tomater, ansjoser, bouillon

Er du til kød, så er du nok også til vorschmack – en fyldig finsk kødret, som serveres sammen med bagte kartofler, creme fraiche og syltede grøntsager. Og ja, den skulle jeg naturligvis lave i anledning af det finske benspænd.

Jeg skelede til Brødrene Prices opskrift, men justerede en række af målene og udelod cognac og matjesfileter.

Vorschmack – finsk kødret
5-6 personer

500 g hakket oksekød
400 g hakket lammekød
smør til stegning
et lille glas ansjoser
to store løg, hakkede
4 spsk tomatpuré
ca. 8 dl grøntsags-, oksekøds- eller lammebouillon

Tilbehør:
Bagte kartofler
creme fraiche
syltede drueagurker
syltede rødbeder

Smelt smør på en stor pande og svits løg ved mediumvarme, indtil de bliver bløde. Tilsæt kødet og brun det godt. Hak ansjoserne og rør dem i kødet sammen med tomatpuré og bouillon. Læg låg på stegepanden og lad det stege i en halv times tid. Blend kødretten men sørg gerne for, at den stadig har lidt struktur og tilsæt derefter lidt salt og peber.

Bruger du en pande, der kan tåle at komme i ovnen, så stiller du den nu ind og lader den stege videre ved 160 grader i 2½-3 timer (husk at røre et par gange i timen). Har du ikke det, kan du i stedet hælde kødretten over i et ildfast fad og lad det stege videre i ovnen – som sagt ved 160 grader i 2½-3 timer og husk at røre i det undervejs.

Servér din vorschmack med bagte kartofler, en fed creme fraiche samt syltede grøntsager.

Note: Jeg var lidt skeptisk – især på grund af, at man skulle blende vorschmack, hvilket virkede lidt overkill i mine øjne, men retten var overraskende god. Ansjoserne giver retten lidt tiltrængt kant, og kombinationen med kartofler, creme fraiche og syltede grøntsager er simpelt men godt. En rigtig fin efterårs- og vinterret.

Ghormeh sabzi – iransk lammeret med krydderurter

ghormeh-sabzi, lammeret, lammekødsret, lammekød, lam, iransk, mellemøsten, koriander, forårsløg, persille, bønner, gurkemeje

Jeg kan jo ikke have iransk benspænd uden at servere ghormeh sabzi, eftersom det er nationalretten i Iran! Så det nåede jeg heldigvis også. Ghormeh sabzi er en indbydende ret lavet på lammekød, røde bønner og masser af friske grøntsager. En dejlig ret for både gane og øjnene.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift fra 196 Flavors. Jeg skar dog lidt ned på kødet men skruede i stedet op for forårsløg og koriander. Jeg måtte undlade bukkehornsfrø, da vi var udgået, og så brugte jeg citronsaft i stedet for tørrede limefrugter, da opskriften anbefalede det som erstatning.

Ghormeh sabzi
4 personer

400 g lammekød skåret i tern
Olie til stegning
1 mediumstort løg, hakket
100 g bredbladet persille, hakket
Den grønne top af fire forårsløg
Et bundt koriander
1 spsk gurkemeje
2 spsk citronsaft
500 g røde bønner
Ca. 8 dl vand
Salt og peber

Læg bønnerne i blød dagen før.

Hak krydderurterne fint og hæld derefter 3-4 spsk olie i en dyb pande. Steg løgternene i 10-15 minutter ved medium til lav varme, indtil de bliver gyldne men hverken mørke eller sprøde. Tilsæt krydderurterne og steg dem i ca. 10 minutter ved mediumvarme, indtil de er bløde men uden at de bliver sprøde. Tilsæt kød og gurkemeje og brun det på alle sider. Hæld vandet fra bønnerne og tilsæt dem derefter til retten. Rør godt rundt sammen med citronsaften og tilsæt ca. 8 dl vand. Varm det op, indtil det simrer, og lad nu din ghormeh sabzi simre ved lav varme under låg i ca. 2 timer. Sørg for at kigge til retten et par gange undervejs og tilsæt vand, hvis retten er ved at koge tør.

Smag din ghormeh sabzi til med salt og peber og servér retten sammen med kogte basmatiris.

Note: Ghormeh sabzi er en rimelig mild ret men ikke desto mindre skøn med alle de friske krydderurter. Husk at bønnerne også mætter godt, så du behøver ikke så mange ris til (synes jeg).