Græskar-kylling med linser

græskar-kylling, resteret, restemad, kylling, græskar, butternut squash, hokkaido, linser, løg, hvidvin, bouillon, salvie

Denne græskar-kylling er en skøn Stop Spild af Mad-ret, jeg lavede sidste weekend. Jeg havde fundet en pakke økologisk kylling på tilbud i supermarkedets sidste-salgsdato-disk, og da jeg samtidig havde et halvt løg, et halvt butternut squash samt lidt rester af kyllingefond og hvidvin, så havde retten næsten skabt sig selv.

Græskar-kylling med linser
2 personer

2 kyllingelår med overlår
½ løg, hakket
½ butternut squash, skrællet og skåret i tern
1 spsk finthakket salvie
2 dl grønne linser
2½ dl kraftig kyllingefond
1½ dl hvidvin
Salt og peber

Hæld butternut squash i et lille ildfast fad sammen med løg, linser og salvie. Hæld fond og hvidvin over. Gnid kyllingelårene med salt og peber og læg dem i fadet. Dæk fadet med stanniol og stil det i ovnen, hvor du giver din græskar-kylling ca. 2 timer ved 160 grader. Tag stanniolen af og giv den yderligere 15-20 minutter.

Servér din græskar-kylling, som den er.

Note: Græskar-kylling er en mild og behagelig efterårsret, der selvfølgelig også kan laves en rest hokkaido græskar. Retten har en vis sødme på grund af græskarret, så du kan evt. overveje at tilsætte lidt chili, hvis du vil have en smag med mere kant.

Persisk kylling i abrikossauce

persisk kylling i abrikossauce, kylling, løg, hvidløg, gurkemeje, spidskommen, chili, cayennepeber, tomater, safran, kanel, ingefær, abrikoser, lime

Det iranske/persiske benspænd er en skøn anledning til at lege med krydderier, og denne kylling i abrikossauce er da også i den lidt varme ende. Rettens styrke afhænger selvfølgelig af styrken af den chili, du bruger, men du kan sagtens få denne ret til at bide lidt.

Jeg fandt en opskrift på kylling i blomme- og abrikossauce hos The Globe and Mail. Jeg udelod blommerne og brugte i stedet lidt flere abrikoser, og så skruede jeg op for de fleste af krydderierne.

Persisk kylling i abrikossauce
2-3 personer

Ca. 300 g kylling, skåret i mindre stykker
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, pressede
olie til stegning
½ tsk gurkemeje
1 tsk spidskommen
½ tsk chili eller cayennepeber
Salt og peber
1 dåse flåede tomater
2 dl vand
½ spsk safran
1 kanelstang
1 tsk frisk knust ingefær
150 g tørrede abrikoser
Saft fra 1 lime
Salt, peber og evt. lidt sukker

Hæld olie i en gryde og svits løg og hvidløg lav varme i nogle minutter, Skru lidt op for varmen og tilsæt kylling og gurkemeje og steg det, indtil kyllingen er brunet på alle sider. Hak tomaterne og tilsæt dem sammen med spidskommen og chili. Rør godt rundt. Knus safranen og rør den ud i en anden skål sammen med vandet. Tilsæt vandet til kyllingeretten sammen med kanel ingefær, abrikoser og limesaft og rør derefter rundt. Skru lidt ned for varmen, læg låg på gryden og lad det simre i 30-40 minutter. Smag til med salt og peber – og evt. lidt sukker.

Kylling i abrikossauce serveres med ris eller brød samt salat.

Note: Dette er en dejlig krydret ret – ikke mindst på grund af den krydrede abrikossauce, som har lidt sødme, der klæder chilien rigtig godt.

Fesenjan – persisk kyllingestuvning

persisk kyllingestuvning, kylling, granatæble, løg, valnødder, gurkemeje, kanel, bouillon, muskatnød, mellemøsten

Da jeg faldt over en persisk kyllingestuvning – fesenjan – på Simply Recipes, vidste jeg med det samme, at den måtte jeg prøve! Som så mange andre danskere får jeg som regel kun brugt granatæblekerner ved juletid (hvor de til gengæld også er smukke og saftige), men de indgår selvfølgelig i det persiske køkken, og derfor måtte jeg også lave nogle retter, hvor de bruges.

Vanen tro skruede jeg op for krydderierne.

Fesenjan – persisk kyllingestuvning med granatæbler
2 personer

2 dl valnødder
1 løg, hakket
smør til stegning
ca. 300 g kylling skåret i mindre stykker
2½ dl kyllingebouillon
2 spsk granatæblesirup
1½ spsk rørsukker
½ tsk gurkemeje
½ tsk kanel
½ tsk muskatnød
salt og peber
friske granatæblekerner

Start med at drysse valnødderne ud over en bagepapirbeklædt bageplade og bag dem i ovnen ved 200 grader i 8-10 minutter. Tag dem ud og lad dem afkøle.

Smelt smør i en gryde og brun kyllingestykkerne i det. Tilsæt løgstykkerne og lad dem simre med i et minuts tid. Tilsæt så kyllingebouillonen, læg låg på gryden og lad det simre ved lav varme i en halv times tid.

Blend valnødderne og rør dem sammen med sukker og krydderier. Rør derefter blandingen i gryden sammen med granatæblesirup. Læg låget på igen og lad det simre videre i 40-60 minutter. Husk at røre i gryden et par gange undervejs, så nøddeblandingen ikke sætter sig fast.

Persisk kyllingestuvning serveres med kogte ris og pyntes med friske granatæblekerner.

Note: Persisk kyllingestuvning er en dejlig krydret og cremet ret. Nøddeblandingen gør stuvningen tyktflydende og minder en del om en mexicansk mole – dog slet ikke nær så stærk.

Mirza ghasemi – iransk aubergineret

iransk aubergineret, hvidløg, mellemøsten, aubergine, tomater, gurkemeje, æg

Jeg elsker at bruge aubergine i sommerretterne, så da jeg faldt over en iransk aubergineret, måtte jeg selvfølgelig prøve den i anledningen af månedens benspænd. Jeg serverede den sammen med den iranske æggekage.

Jeg fandt en opskrift hos Madtanterne, som jeg justerede lidt – blandt andet moste jeg den ikke helt så meget som i den oprindelige opskrift, da jeg godt kan lide, at der er lidt struktur i retten.

Mirza ghasemi – iransk aubergineret
2-3 personer

2 store auberginer
Olie til stegning
4 fed hvidløg, pressede
4 store tomater
½-1 dl vand
2 æg
Salt og peber

Prik auberginerne med en gaffel flere gange. Smid dem på grillen på indirekte varme og lad dem grille i 1-1½ time, indtil de er mørke og møre. Tag dem af grillen og lad dem køle lidt af, inden du piller skrællen af og moser auberginerne let.

Hæld olie på en pande og svits hvidløgene ved mediumvarme i et minuts tid. Skær tomaterne i stykker og hæld dem på panden. Lad dem simre, indtil der ikke er mere vand på panden. Rør derefter auberginerne i, drys lidt salt over og lad det simre videre. Når det er ved at blive tørt, hælder du ½-1 dl vand i, rører rundt og lader det stege videre, indtil det atter er ved at blive tørt. Rør æggene ud i retten og smag til med salt og peber.

Note: Simpel aubergineret med en god fyldig tomatsmag. Selvom du bruger en del hvidløg i denne ret, så er den ikke stærk.

Forårstærte med asparges og kylling

forårstærte, tærte, madtærte, hvedemel, æg, smør, kylling, asparges, fløde, ost

Denne forårstærte opstod som et rigtig Stop-Spild-af-Mad-projekt. Da vi købte i ind i weekenden, faldt jeg nemlig over både kylling og asparges på tilbud. Vi havde i forvejen lidt fløde tilovers (da jeg sørgede for hjemmelavet hindbæris til samme gæst, der også fik oksekød med portvinssauce) samt lidt osterester, og så er det jo oplagt at lave en madtærte!

Jeg byggede min forårstærte på en gammel opskrift på aspargestærte, men justerede nogle af målene samt udskiftede gedeost med lidt blandet ost samt baconen med kylling.

Forårstærte med asparges og kylling
4-5 personer

Dej:
100 g koldt smør
ca. 150 g hvedemel
1/4 tsk fint salt
1 æggeblomme
1-2 spsk koldt vand

Fyld:
1 bundt grønne asparges
lidt salt
2 æg + æggehvide
1½ dl fløde
100 g fintrevet ost – for eksempel cheddar eller Primadonna
ca. 3 dl kogt kylling, delt i mindre stykker

Tærtebund: Smuldr smørret i melet, rør saltet ud i æggeblommen og saml dejen med æggeblomme og vand. Lad dejen hvile i køleskabet i en halv time. Rul eller tryk dejen tyndt ud og beklæd en tærteform (diameter 24 cm) med den. Prik dejen med en gaffel. Læg bagepapir over dejen og fyld tørrede bønner eller linser i tærteformen. Forbag bunden i ca. 30 minutter ved 180 grader. Fjern bønner og bagepapir.

Fyld: Mens tærtebunden bager, brækker du den nederste del af hver asparges. Kog derefter dine asparges i 1-1½ minut. Rør æg, fløde, ost og salt sammen.

Tag tærtebunden ud af ovnen. Lad den hvile et par minutter, inden du hælder halvdelen af æggeblandingen i den. Fordel asparges og kylling over æggeblandingen og slut derefter af med at hælde resten af æggeblandingen over. Stil din forårstærte i ovnen ved 180 grader og bag den i 20-25 minutter, indtil den får en letgylden overflade. Lad den køle lidt af og spis den lun sammen med en salat.

Note: Denne forårstærte er en mild og smagfuld tærte, som fik mig til at tænke på høns i tarteletter. En dejlig forårsret, som også er let at fryse ned.