Kick ass koteletter i fad!

koteletter i fad, koteletter, svinekød, smør, æg, rasp, dampet spidskål, spidskål, kål

Her til aften har vi været i biografen for at se Kick Ass! Da jeg så traileren første gang, grinede jeg en del, og jeg lovede mig selv, at den ville jeg se, med mindre den fik meget ringe anmeldelser. Det gjorde den ikke – faktisk har det samlede anmelderkorps herhjemme været ovenud positive, så gemalen og jeg susede i biffen.

Filmen har flere gode pointer – såsom nutidens fascination af superhelte på film og samtidig den totale mangel på indblanding, når der sker kriminalitet og uretfærdighed til daglig. Måske er filmen lidt ujævn fortalt – netop fordi den svinger mellem det sjove, skøre og alvorlige. Måske er den lige lovlig urealistisk, når netop den føromtalte pige går amok og forvandler sig til en dræbermaskine (i overført betydning). Men omvendt – hvad er en film om superhelte, hvis der ikke er superhelteaction?

Aftensmaden i dag var igen nostalgimad. En af mine yndlingsretter som barn var koteletter i fad, og den blev absolut ikke lavet i light udgave! Det gjorde jeg heller ikke denne gang, men der blev brugt noget mindre fedtstof i min udgave, og så var der sundt tilbehør til – nemlig dampet spidskål, som jeg til gengæld ikke spiste som barn. 

Koteletter i fad
4 personer

4 tykke koteletter
1 æg
2-3 dl rasp
salt
smør

Koteletterne lægges på et spækbræt og gives et par slag med en kødhammer. Hvis du synes, at det er unødvendigt, så gør det alligevel – der er for lidt vold i madlavningen nu til dags! Vend dem først i sammenpisket æg og derefter i rasp. Smelt en god klat smør på en pande og brun koteletterne på begge sider. Læg dem i et fad, hæld lidt ekstra smeltet smør i bunden af fadet – jeg tror, jeg brugte ca. 10 g – og sæt det i ovnen ved 200 grader i en halv time.

Note: Koteletter i fad holder stadig – også selvom der er skåret kraftigt ned på fedtstofmængden. Da jeg var barn, fik vi smørsovs til – eller jeg tror faktisk, det var margarine – der primært bestod i at lægge et par solide skiver ned til koteletterne, inden de røg i ovnen, og så kunne man ellers bruge fedtstoffet som sovs. Den var ikke gået i dag. 

Dampet spidskål med citronolie
2-4 personer

1 stort spidskål
vand
salt
lidt citronolie

Del kålen på langs i kvarte og læg dem i en gryde med et par cm vand i bunden – husk at tilsætte lidt salt. Damp dem under låg i et par minutter og afdryp dem. Hæld lidt salt og citronolie over dem ved serveringen.

Note: Jeg synes, at citronolien gjorde dem godt, og de fungerede fint som tilbehør. Jeg vil ikke nævne, hvad gemalen syntes om kålen, men han endte i hvert fald med at blive truet til tavshed…

12 thoughts on “Kick ass koteletter i fad!

 1. Jeg er vild med din overskrift 🙂
  For mig er koteletter i fad gerne noget med paprikasovs hældt over de ikke-panerede koteletter, og så med ris til, men din version ser også god ud.

 2. Signe – tak 😛
  Paprikasovs lyder som en idé, der er værd at efterprøve på et tidspunkt. I min barndom fik jeg også ind imellem koteletter i fad, hvor der var flåede tomater i fadet, meeen det var jo ikke lige så sjovt som den oprindelige version 😉

 3. Oven på en hel del kage i dag .. så får dine billeder alligvel mit mundvand til at løbe stærkt … jeg siger dig: STÆRKT!!!
  Uhm, det er virkelig lige sådan noget mad, som bringer én tilbage i barndommen.

 4. Dampet spidskål med citronolie lyder rigtig spændende! Men det lyder som om din gemal ikke er vild med kål ;o) Min siger lige som din, og så kan man jo blive nødt til at true …
  Det var spændende at læse om filmen! Men jeg er ikke helt sikker på, at din anmeldelse kan få mig i biffen;)

  Ha' en dejlig søndag aften, Piskeris!

 5. Hanne – mange tak! Jeg kan godt more mig lidt over, hvad jeg havde af yndlingsretter, da jeg var barn – og koteletter i fad var en af dem i en lang periode.

 6. Madame – jeg synes, det gav lidt ekstra friskhed med citronolien, men altså – der var alligevel 'nogen' her i huset, der ikke var til at imponere 😉

  Tak og i lige måde! Nu har jeg brugt hele eftermiddagen i køkkenet, så nu tror jeg, at det skal være nogle stillesiddende gøremål, jeg kaster mig over i aften 🙂

 7. En rigtig klassiker og hvor ser det lækkert ud 🙂

  Af og til synes jeg at det er lidt synd at man ikke længere får smørsauce – for sådan en ny kartoffel med lidt smør til, det er altså ikke tosset………..men selvfølgelig i moderater mængder 🙂

  Mange hilsner
  Birthe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *