koteletter i fad, koteletter, svinekød, smør, æg, rasp, dampet spidskål, spidskål, kål

Her til aften har vi været i biografen for at se Kick Ass! Da jeg så traileren første gang, grinede jeg en del, og jeg lovede mig selv, at den ville jeg se, med mindre den fik meget ringe anmeldelser. Det gjorde den ikke – faktisk har det samlede anmelderkorps herhjemme været ovenud positive, så gemalen og jeg susede i biffen.

Filmen har flere gode pointer – såsom nutidens fascination af superhelte på film og samtidig den totale mangel på indblanding, når der sker kriminalitet og uretfærdighed til daglig. Måske er filmen lidt ujævn fortalt – netop fordi den svinger mellem det sjove, skøre og alvorlige. Måske er den lige lovlig urealistisk, når netop den føromtalte pige går amok og forvandler sig til en dræbermaskine (i overført betydning). Men omvendt – hvad er en film om superhelte, hvis der ikke er superhelteaction?

Aftensmaden i dag var igen nostalgimad. En af mine yndlingsretter som barn var koteletter i fad, og den blev absolut ikke lavet i light udgave! Det gjorde jeg heller ikke denne gang, men der blev brugt noget mindre fedtstof i min udgave, og så var der sundt tilbehør til – nemlig dampet spidskål, som jeg til gengæld ikke spiste som barn. 

Koteletter i fad
4 personer

4 tykke koteletter
1 æg
2-3 dl rasp
salt
smør

Koteletterne lægges på et spækbræt og gives et par slag med en kødhammer. Hvis du synes, at det er unødvendigt, så gør det alligevel – der er for lidt vold i madlavningen nu til dags! Vend dem først i sammenpisket æg og derefter i rasp. Smelt en god klat smør på en pande og brun koteletterne på begge sider. Læg dem i et fad, hæld lidt ekstra smeltet smør i bunden af fadet – jeg tror, jeg brugte ca. 10 g – og sæt det i ovnen ved 200 grader i en halv time.

Note: Koteletter i fad holder stadig – også selvom der er skåret kraftigt ned på fedtstofmængden. Da jeg var barn, fik vi smørsovs til – eller jeg tror faktisk, det var margarine – der primært bestod i at lægge et par solide skiver ned til koteletterne, inden de røg i ovnen, og så kunne man ellers bruge fedtstoffet som sovs. Den var ikke gået i dag. 

Dampet spidskål med citronolie
2-4 personer

1 stort spidskål
vand
salt
lidt citronolie

Del kålen på langs i kvarte og læg dem i en gryde med et par cm vand i bunden – husk at tilsætte lidt salt. Damp dem under låg i et par minutter og afdryp dem. Hæld lidt salt og citronolie over dem ved serveringen.

Note: Jeg synes, at citronolien gjorde dem godt, og de fungerede fint som tilbehør. Jeg vil ikke nævne, hvad gemalen syntes om kålen, men han endte i hvert fald med at blive truet til tavshed…