skinke-og-italiensk-salatKan smørrebrød være Danmarks nationalret? Det spørgsmål stillede en af mine kolleger mig tidligere på ugen, da vi diskuterede afstemningen om Danmarks nationalret. Her er finaleafstemningen i gang, og smørrebrød er en af valgmulighederne.

Umiddelbart mente han ikke, at det gav mening – det var jo ikke en reel ret (underforstået en enkelt ret, men nærmere en massebetegnelse i stil med grød). Jeg kunne godt følge hans argument, men jeg synes nu godt, at smørrebrød kan være vores nationalret. For det første er det en af de første retter, jeg kommer i tanke om, hvis jeg bliver bedt om at definere dansk mad. For det andet har smørrebrød den fordel, at den kan favne de fleste menneskers præferencer. Du kan lave smørrebrød med fisk, svinekød eller oksekød, i vegetarudgave og i mælkefri udgave. Du kan såmænd også lave en LCHF-udgave, hvis du bruger LCHF-brød!

Smørrebrød opfatter jeg på linje med tapas og sushi – begge er madkategorier, som jeg synes er stærkt knyttet til bestemte lande (hhv. Spanien og Japan). Jeg synes derfor, det giver fint mening at forbinde smørrebrød med Danmark.

Men spiser danskerne overhovedet smørrebrød mere? Jada! Det kan godt være, at det højbelagte smørrebrød ikke er så almindeligt længere – til gengæld har smørrebrødsrestauranterne stor succes, og vil du spise et sted som Restaurant Schønnemann, så skal du booke bord i god tid. Men frokostsmørrebrødet, som er knapt så pyntet, er bestemt ikke dømt ude. Det kan du både finde i madpakker (hvor frokostsmørrebrødet konkurrerer med de flade håndmadder), men også til julefrokoster og påskefrokoster.

Hvad synes du om smørrebrød som nationalret? Er det en fjollet idé, eller giver det god mening?