Gulerodskage-whoopies

gulerodskage-whoopies, whoopies, gulerodskage, kage, dessert, gulerødder, mørk farin, smør, rapsolie, æg, hvedemel, bagepulver, kanel, hasselnødder, flødeost, smør, flormelis, vanilje, citronPåskeferien er startet for mit vedkommende, men lige inden nåede jeg at tage feriekage med til kollegerne, og det blev til disse gulerodskage-whoopies. En whoopie – eller whoopie pie – er to småkageformede kager, der er lagt sammen med fyld i midten. Jeg faldt over en opskrift hos Allrecipes, som jeg tog udgangspunkt i, men den havde fået en del kommentarer om, at kagerne ikke smagte af så meget, så jeg sørgede for at skrue godt op for krydderierne i min version, ligesom jeg tilføjede nødder i kagerne og citronskal i fyldet.

Gulerodskage-whoopies
50-60 halve, dvs. 25-30 fyldte whoopies

350 g groft revne gulerødder
300 g mørk farin
100 g smeltet smør
3 spsk rapsolie
2 æg
1 tsk vaniljepulver
350-375 g hvedemel
2 tsk bagepulver
4 tsk kanel
1 tsk salt
75 g hakkede hasselnødder

Flødeostefyld – til ca. 75% af ovenstående whoopies
200 g flødeost
25 g blødt smør
150 g flormelis
1 tsk vaniljepulver
fintrevet skal fra 1 øko-citron

Hæld de revne gulerødder i en skål og rør det sammen med 5 spsk mørk farin. Lad det stå i ti minutter. Imens rører du æg, smør og olie sammen til en ensartet masse. Tilsæt hvedemel, bagepulver, kanel, vaniljepulver, salt samt resten af farinen og rør det grundigt sammen. Når gulerødderne har stået i ti minutter, presser du gulerodsmassen sammen og hælder det overskydende vand fra. Rør derefter gulerødderne og nødderne i kagedejen.

Form små småkageformede kager på en bagepapirbeklædt bageplade. Brug ca. 1 tsk kagedej per kage – de vokser nemlig en del – og sørg for at holde et par cm afstand mellem hver kage. Sørg for ikke at glatte kagerne så meget ud, at de bliver meget flade. Bag dem i ovnen ved 175 grader i 12-14 minutter. Lad kagerne køle helt af.

Rør flødeostefyldet sammen.

Nu er det tid til at fylde dine whoopies. Tag to små gulerodskager og læg dem sammen om en klat flødeostefyld – så har du gulerodskage-whoopies!

Note: Håndholdt gulerodskage – what’s not to like? Disse whoopies er saftige, søde, krydrede, vanedannende – og lidt fedtede så husk servietter! Kan varmt anbefales.

Gaffelkager med ingefær og citron

gaffelkager, rørsukker, jul, småkage, småkager, julesmåkager, ingefær, citroner, hvedemel, kokosmelJeg fandt en opskrift på gaffelkager på den svenske hjemmeside ICA, da jeg søgte efter julesmåkager til sidste års julesmåkage-benspænd. Nu er gaffelkager er nødvendigvis julesmåkager, men hvis du – som i dette tilfælde – putter godt med ingefær i, så bliver de lidt julede. Jeg syntes samtidig, at det var genialt, at de var krydret med ingefær, for det passer jo passer godt til månedens benspænd. I den oprindelige opskrift er der lime i. Det havde jeg ikke, så jeg brugte citron i stedet, ligesom jeg udskiftede havregrynene i opskriften med kokosmel, da jeg havde noget tilbage efter at have lavet Raffaellokugler til juleaften.

Gaffelkager
ca. 20 stk.

100 g blødt smør
0,75 dl rørsukker
1 dl kokosmel
2 dl hvedemel
2½ tsk stødt ingefær
lille knips salt
revet skal fra ½ øko-citron

Pisk smør og rørsukker til en let og cremet masse. Rør de resterende ingredienser i og form kugler, der størrelsesmæssigt ligger midt mellem hasselnødder og valnødder. Sæt dejkuglerne på en bagepapirbeklædt bageplade og tryk hver småkage let flad flad med fingrene, inden du giver hver kage et tryk med en gaffel. Bag dine gaffelkager ved 200 grader i 10-12 minutter og lad dem køle helt af, inden du sætter tænderne i dem.

Note: Disse gaffelkager har et frisk pift af ingefær og citron. Smagen er ikke lige så kraftig som de ingefærkager, jeg bloggede om tidligere på måneden, så hvis du foretrækker ingefærkager med mere afdæmpet smag, så prøv disse gaffelkager.

Julesmåkage med chokolade og polkagris

julesmåkage med chokolade, chokolade, mørk chokolade, smør, mørk farin, æg, bagepulver, hvedemel, polkagris, pebermynte, kakaopulver, jul, småkage, kageFindes der en julesmåkage med chokolade? Ja – hvis man skeler til udlandet. Da jeg sidste år havde et benspænd med julesmåkager, hentede jeg også inspiration fra udlandet, og her faldt jeg blandt andet over en julesmåkage med chokolade på den amerikanske side I ♥ Naptime. Det er en ret festlig julesmåkage med chokolade, for der er stykker af polkagris i. “Polka-hvad-for-noget?!”, siger du måske. Polkagrise er de rød- og hvidstribede sukkerstænger med pebermyntesmag, som man kan købe ved juletid. De er noget mere udbredte i USA og England, men de kan som regel også købes i de store supermarkeder. Vær dog opmærksom på, om der faktisk står på pakken, at de smager af pebermynte, for der er – ak ak – supermarkeder, der formaster sig til at sælge polkagrise UDEN pebermyntesmag.

Nu er jeg faktisk ikke særlig glad for pebermynte, men efter at have prøvet disse julesmåkager, så er jeg blevet noget mildere stemt over for kombinationen af chokolade og pebermynte. I denne udgave er pebermynten nemlig ikke så kraftig, så der er en rigtig fin balance mellem den søde chokolade og den friske pebermynte. Jeg lavede en række justeringer i forhold til den oprindelige opskrift – blandt andet fordi den indeholdt et eller andet mystisk prefabrikeret miks, vi ikke har her i DK.

Julesmåkage med chokolade og polkagris
ca. 20 stk.

75 g blødt smør
1 dl mørk farin
1 æg
1 tsk bagepulver
2½ dl hvedemel
3 spsk kakaopulver
en lille smule salt
70 g hakket mørk chokolade
70 g hakket polkagris (sukkerstok med pebermyntesmag)

Pisk smør og farin til en luftig, ensartet masse. Pisk æg i og tilsæt derefter bagepulver, hvedemel, kakaopulver og salt. Rør det grundigt sammen, inden du vender chokolade og polkagris i.

Form dejkugler på størrelse med valnødder og tryk dem ud på en bagepapirbeklædt bageplade. De kan godt være på én bageplade, hvis du er omhyggelig, når du arrangerer dem på pladen. Bag dine småkager ved 175 grader i 10-12 minutter. Lad dem køle helt af, inden du nyder dem sammen med et glas mælk eller en kop te eller kaffe.

Note: Jeg ville oprindeligt eksperimentere med denne form julesmåkage med chokolade, fordi der er pebermynte i, og det kan gemalen godt lide. Jeg havde IKKE planlagt at spise flere af småkagerne, men det kom jeg søreme til, for de smagte ret godt. Selvom der er pebermynte i. Som jeg som sagt ikke bryder mig om…. øhm… bortset fra i disse kager (pokkers!).

Tranebær-kokoskager

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker, Da jeg bagte ingefærkager for nylig, lavede jeg også en portion tranebær-kokoskager. Opskriften til disse var også fra mit research på julesmåkager under sidste års julesmåkage-benspænd, hvor jeg fandt den på My Recipes. Jeg har dog valgt at ændre nogle ting i forhold til den oprindelige opskrift, da jeg har skruet godt op for appelsinmængden og lidt ned for sukkermængden.

Tranebær-kokoskager
ca. 45 småkager

4 dl hvedemel
150-175 g blødt smør
2 dl rørsukker
1 tsk vaniljepulver
revet skal af en øko-appelsin
1 tsk bagepulver
1½ dl kokosmel
1½ dl tørrede tranebær
lidt salt

Pisk smør, sukker, appelsinskal og vaniljepulver sammen til en ensartet masse. Tilsæt derefter hvedemel, salt og bagepulver og pisk det i et par minutter, inden du tilsætter kokosmel og tranebær. Rør det godt sammen. Form små kugler, der skal være midt mellem en hasselnød og en valnød – ligesom med ingefærkagerne – og tryk dem ud med fingrene på en bagepapirbeklædt bageplade (portionen vil fylde ca. 2 bageplader alt i alt).

Bag dine tranebær-kokoskager ved 175 grader i 10-12 minutter, indtil de bliver let gyldne. Lad dem køle helt af, inden du spiser putter dem i en kagedåse.

Note: Disse tranebær-kokoskager kan godt blive en juletradition her i hjemmet, for de er godt nok lækre! Det er især appelsinskallen, der er med til at give et lækkert pift til småkagerne, men kokosmelet og tranebærrene fungerer også rigtig godt sammen. Vil du have en lidt utraditionel julesmåkage, så prøv at bage tranebær-kokoskager.

Ingefærkager med hvid chokolade

ingefærkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, jul, ingefær, rørsukker, kanel, hvid chokolade, chokolade, rapsolie, æg, hvedemel, kanel, ingefær, bagepulver, sirupMånedens første benspændsret er disse lækre ingefærkager med hvid chokolade. Da jeg sidste år havde julesmåkage-benspænd, fandt jeg selvfølgelig så mange spændende småkageopskrifter, jeg gerne ville prøve, at jeg snildt kunne have fortsat et par måneder mere – for julen varer jo lige til påske! Nu har jeg fundet en række af de opskrifter frem, jeg ikke nåede, og den første er som sagt ingefærkager. Jeg faldt oprindeligt over disse ingefærkager hos Creations by Kara, men ændrede dog noget på sammensætningen, så der kom mindre sukker i (amerikanere har nok en lidt sødere tand end jeg), og så blev der også skruet lidt op for krydderierne.

Ingefærkager med hvid chokolade
ca. 48 småkager

1 dl rapsolie
2 dl rørsukker
1 æg
½ dl lys sirup
2 tsk bagepulver
6 dl hvedemel
½ tsk salt
3½ tsk tørret ingefær
1½ tsk kanel

Pynt:
1-1½ dl rørsukker
hvid chokolade (brug en god kvalitet og ikke overtræksknapper)

Pisk olie, æg, sukker og sirup sammen til en lys ensartet masse. Rør de tørre ingredienser sammen i en skål og rør det derefter i sukkerblandingen. Massen skal være blød og fugtig men ikke klistret. Form små kugler af dejen – de skal være større end hasselnødder men mindre end valnødder – og tryk derefter dejkuglerne flade med fingrene på et køkkenbord eller spækbræt, der er let drysset med sukker. Læg dine ingefærkager på bagepapirbeklædte bageplader (tre styks) og bag dem ved 175 grader i 8-10 minutter.

Dine ingefærkager skal køle helt af, inden du pynter dem med smeltet hvid chokolade.

Note: Dejligt krydrede ingefærkager, hvor både ingefær og kanel er tydelig. Den fede hvide chokoladesmag passer godt sammen med krydderierne og sørger samtidig også for, at ingefæren ikke bliver for skarp. En herlig julesmåkage, der både er sød og frisk på samme tid.