Blå macarons med lakridscreme

lakridscreme, macarons, æg, flormelis, mandler, mandelmel, sukker, pastafarve, lakrids

Så har vi taget hul på et nyt år, og det skal naturligvis fejres med blå macarons! Disse knaldblå sager kom på bordet nytårsaften, da vi fejrede aftenen med en flok venner. Det var de selvsamme venner, der også blev udsat for lilla macarons med andemousse, men de blå macarons med lakridscreme blev dog først serveret senere på aftenen, da vi skulle have dessert.

Blå macarons med lakridscreme
ca. 22 macarons (dvs. 44 halve)

90 g mandelmel
90 g flormelis
35 g æggehvide
lidt blå pastafarve
90 g sukker
½ dl vand
35 g æggehvide

Sigt mandelmel og flormelis i en skål – obs: Du kan lave dit eget mandelmel ved at blende mandler meget fint. Rør æggehvide og pastafarve i mandelmelsblandingen.

Pisk det sidste æggehvide stift. Hæld dernæst sukker og vand i en kasserolle og varm det op til 118 grader. Pisk nu den varme sukkerlage ind i den stive æggehvidemasse – sørg for at tilsætte sukkerlagen i en tynd stråle, mens du pisker æggehvidemassen. Fortsæt piskningen, indtil du får en sej og blank marengsmasse.

Vend marengsen i mandelblandingen, så dejen bliver smidig. Overfør dejen til en sprøjtepose og sprøjt små runde klatter ud på en bagepapirbeklædt bageplade. Jeg anbefaler, at du tegner cirklerne på bagepapiret inden, så du har noget at tegne efter (husk at vende siden med blyant/tusch nedad, så dejen ikke rører ved det). Bag dine lilla macarons i 12-15 minutter ved 150 grader varmluft og lad dem køle helt af, inden du vipper dem af bagepapiret og lægger dem i en lufttæt plastboks, indtil du skal bruge dem.

Lakridscreme

150 g hvid chokolade – jeg foretrækker Opalys fra Valrhona
½ dl fløde
2-3 tsk lakridsgranulat (for eksempel fra Bülow)
lidt lilla pastafarve

Hak chokoladen og varm den langsomt op i en kasserolle sammen med fløden og lakridspulveret, husk at røre med jævne mellemrum. Når chokoladen er næsten smeltet, tager du kasserollen af varmen, putter farve i og rører godt i chokoladen, indtil den er smeltet helt. Stil kasserollen i køleskabet i 2-3 timer. Når du skal bruge lakridscremen, tager du kasserollen ud af køleskabet og pisker chokoladeblandingen med en elpisker, så den bliver let og cremet. Fyld dine macarons med lakridscreme og servér med det samme.

Note: Macarons kan altså noget. Det er nogle nuttede små mundfulde, og så kan de varieres i det uendelige.

Skønne opskrifter på julesmåkager

vaniljekranse, småkage, julesmåkager, kage, dessert, jul, vanilje, rørsukker, smør, æg, mandler, hvedemel, citroner, opskrifter på julesmåkagerDet er 1. advent, og dermed går julebagningen for alvor i gang! Jeg har samlet de skønne opskrifter på julesmåkager, som jeg har blogget om gennem årene, i dette indlæg, så det er let at få et overblik over herlighederne.

Jeg har delt dem op, så de danske julesmåkager kommer først og derefter de udenlandske julesmåkager.

Opskrifter på julesmåkager – danske
Der er mange skønne klassiske julesmåkager, og en af mine favoritter er vaniljekranse. En dejlig vaniljesmåkage, som er sprød og sød.

brunkager, jul, julesmåkager, småkage, kage, dessert, hvedemel, potaske, smør, kanel, nelliker, mørk farin, sirup, mandler, nødder, allehåndeEn anden klassiker, der er svær at komme uden om, er selvfølgelig brunkagen.

julesmåkager, småkage, jul, kage, dessert, hvedemel, hjortetaksalt, flormelis, rom, rørsukker, kokosmel, smørEller hvad med det lidt oversete fedtebrød?

honninghjerter, honningkagehjerter, honningkager, julesmåkager, julekager, jul, kage, dessert, hvedemel, honning, potaske, æg, hjortetaksalt, kanel, nelliker, ingefær, chokolade, mørk chokoladeDet er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at bage gammeldags honninghjerter inden jul – der skal dejen nemlig hvile i 3-4 uger. Men du kan også prøve denne opskrift på honningkagehjerter, hvor dejen ikke skal ligge så længe.

kardemommeklumperJeg prøvede også at lave kardemommeklumper på et tidspunkt. Jeg kan ikke huske, om de er danske, men de er virkelig lækre.

Og lad os nu kigge os om i Norden…

norske klejner, klejner, småkager, julesmåkager, kage, dessert, gær, æg, hvedemel, citroner, kardemomme, smør, rørsukker, flormelis, glasurOpskrifter på julesmåkager – skandinaviske

Hvad siger du til at prøve de syndigt gode norske klejner? (der vist nok ikke er fra Norge, men det er nu en gang navnet på dem).

smultringeEller norske smultringe?

lusikkaleivat, finske julekager, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, smør, bagepulver, hindbærmarmelade, hindbær, æg, flormelis, vaniljeDe finske lusikkaleivat er fyldt med syltetøj.

lingongrottor, hindbærgrotter, svenske julekager, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, hindbærmarmelade, hindbær, safran, rørsukker, hvedemel, bagepulver, vanilje, smør… og det er de svenske lingongrottor også!

gaffelkager, rørsukker, jul, småkage, småkager, julesmåkager, ingefær, citroner, hvedemel, kokosmelDisse friske gaffelkager med ingefær og citron er efter sigende også svenske.

Nu breder vi os til resten af Europa…

spekulatius, kageform, julekager, julesmåkager, småkager, jul, dessert, kage, hvedemel, smør, æg, kanel, muskatnød, mørk farin, nelliker, ingefærOpskrifter på julesmåkager – Europa

Disse tyske Spekulatius kræver en særlig bageform (som heldigvis kan købes hos en række europæiske netbutikker). Denne julesmåkage findes i øvrigt i lignende versioner i Holland og Belgien.

zimtstern, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, mandler, nødder, æg, flormelis, kanel, citroner, bagepulverTyskerne har også de superlækre og nærmest marcipanagtige Zimtstern.

polvorones, julesmåkager, småkager, jul, mandelkager, mandler, svinefedt, hvedemel, rørsukker, dessert, kage, kanel, æg, citroner, flormelisI Spanien bager man disse sneboldslignende polvorones.

hermits, julesmåkager, småkager, jul, kage, dessert, hvedemel, rsiner, mørk farin, ingefær, kanel, bagepulver, salt, sirup, smør, vanilje, æg, valnødder, nødderSkæver vi til England, har de disse saftige og krydrede hermits.

gingerbread men, julesmåkager, småkager, kage, dessert, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, ingefær, kanel, nellikerEnglænderne står også bag de klassiske gingerbread men.

gingerbread cave, ingefærbrød-grotte, jul, smør, mørk farin, sirup, rørsukker, æg, hvedemel, kanel, ingefær, nelliker, flormelisOg apropos gingerbread så er det en dej, der er god at bygge grotter med. Se bare denne gingerbread cave, som jeg ofte bager i december!

Nåja… nu hvor vi alligevel bevæger os over i den småskøre afdeling. De sidste kager stammer sandsynligvis fra det engelske eller amerikanske køkken, men de har været sværere at definere.

snemands-småkage, vintersmåkage, vaniljesmåkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, vanilje, hvedemel, smør, æg, rørsukker, mandler, citronerDenne snemands-småkage vil helt sikkert vække lykke hos børn og barnlige sjæle.

julesmåkage med chokolade, chokolade, mørk chokolade, smør, mørk farin, æg, bagepulver, hvedemel, polkagris, pebermynte, kakaopulver, jul, småkage, kageEller hvad med en småkage med chokolade og polkagris? (det er den stribede bolsjestok)

ingefærkager, småkager, julesmåkager, kage, dessert, jul, ingefær, rørsukker, kanel, hvid chokolade, chokolade, rapsolie, æg, hvedemel, kanel, ingefær, bagepulver, sirupDisse ingefærkager med hvid chokolade er nok mest til de voksne.

tranebær-kokoskager, småkager, småkage, jul, kage, julesmåkager, kokosmel, tranebær, vanilje, smør, bagepulver, appelsiner, rørsukker,… mens disse tranebær-kokoskager kan spises af de fleste. Og så er de tilmed sunde – der er jo bær i! 😀

Mumie-småkager til Halloween

mumie-småkager, mumiesmåkager, mumiekager, kage, småkager, dessert, Halloween, hvedemel, kanel, æg, rørsukker, smør, flormelis, hvid chokolade, chokoladeMine kolleger måtte endnu en gang finde sig i at være testpersoner, da jeg fik lyst til at bage mumie-småkager tidligere på ugen.

Du kan lave mumie-småkager på mange måder. Jeg valgte at bage kanel-småkager – inspiration hentet i opskrift på kanelkringler fra Maden i mit liv – som jeg så pyntede som små mumier efter endt bagning. Du kan dog også sagtens bruge den basisdej, som jeg brugte til mine spøgelseskager eller klamme zombiefingre – eller en hvilken som helst anden småkagedej, der bliver flad og glat under bagningen.

Mumie-småkager
35-36 stk.

125 g blødt smør
225 g hvedemel
150 g rørsukker
1½ spsk kanel
1 æg

Pynt:
Glasur lavet på flormelis og æggehvide
eller
smeltet hvid chokolade

Bland mel, sukker og kanel i en skål. Smørret smuldres i melet og og sukker og kanel tilsættes. Ælt smør og æg i – dejen skal kun lige æltes, indtil den er ensartet. Læg dejen på køl i køleskabet en times tid. Drys mel på et bord og rul dejen tyndt ud. Stik små kagemænd ud og læg dem på bagepapirbeklædte bageplader. Bag dem i ovnen i 8-10 minutter. Afkøl kagerne helt, inden du pynter dem. Om du bruger hvid chokolade eller hvid glasur afhænger mest af, hvad du selv kan lide. Den hvide glasur er lidt lettere at arbejde med, når det drejer sig om at tegne ‘gazebindet’ på dine mumie-småkager, mens den hvide chokolade er lidt lettere at bruge til at dække småkagens overflade. Husk at tegne små øjne på – enten med en kagetusch eller en lille smule sort glasurfarve.

Note: Dejlige sprøde og søde mumie-småkager med god kanelsmag. Du kan sagtens bruge grundopskriften til julesmåkager og så blot undlade mumie-pyntningen 🙂

mumie-småkager, mumiesmåkager, mumiekager, kage, småkager, dessert, Halloween, hvedemel, kanel, æg, rørsukker, smør, flormelis, hvid chokolade, chokolade

Gebiskager – småkager til Halloween

gebiskager, småkager, Halloween, Halloween-småkager, Halloween-kage, Halloweenkager, skumfiduser, chokolade, mørk chokolade, smør, æg, hvedemel, rørsukker, bagepulver, vanilje, peanuts, rød pastafarve, flormelisHalloween nærmer sig, og så er det tid til at servere gebiskager! Jeg elsker Halloween og benytter vanen tro lejligheden til at lave en række fjollede og uhyggelige kager, og denne gang fik jeg lyst til at eksperimentere med disse gebiskager. Jeg så et billede af nogle Draculasmåkager på bloggen The Girl Who Ate Anything og fik lyst til at lege videre med ideen.

Du kan bruge en hvilken som helst slags småkage til disse gebiskager, så længe de ikke er meget sprøde/skrøbelige eller meget tynde. Jeg valgte at lave chokoladesmåkager, men du kan også sagtens lave vaniljesmåkager, nøddesmåkager eller noget helt tredje.

Derudover skal du bruge en rød smørcreme, som du laver på smør, flormelis og rød farve.

Og sidst men ikke mindst skal du bruge mini-skumfiduser. Dem kan man efterhånden få i en lang række af de store supermarkedskæder.

Chokoladesmåkager
ca. 28 stk.

50 g smør
450 g hakket mørk chokolade
2 æg
150 g rørsukker
100 g hvedemel
½ tsk vaniljepulver
½ tsk salt
evt. 50 g hakkede peanuts

Smelt forsigtigt smør og chokolade i en gryde. Så snart det er smeltet, tager du gryden af komfuret. Pisk æg og rørsukker til en luftig masse. Pisk derefter mel, vanilje og salt i. Vend grundigt den smeltede chokolade i dejen – evt. sammen med peanuts. Form kugler på størrelse med valnødder og fordel 12 af dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Tryk dejlkuglerne ud med fingrene. Bag dine chokoladesmåkager i ovnen ved 170 grader i ca. 12-15 minutter.

Lad småkagerne køle af.

Rød smørcreme

1 del blødt smør
2 dele flormelis
lidt vaniljepulver
rød pastafarve (frugtfarve kan måske også bruges, men det har jeg ikke prøvet)

Pisk smør, flormelis og vanilje sammen til en ensartet masse. Farv den knaldrød.

Sådan samler du gebiskager
Tag to småkager. Smør dem på indersiden med rød smørcreme – ikke være nærig! Sæt små skumfiduser i den ene halvdel af kanten på den ene af småkagerne. Læg den anden småkage oven på og klem forsigtigt til.

Hvis du synes, at det bliver en lidt voldsom mundfuld (!), så kan du også halvere småkagerne, inden du bruger dem – så bliver udformningen også lidt mere gebisagtig.

Og så er det bare om at sætte bisserne i de skøre gebiskager… 😉

Knepkager – knæpkager

knepkager, småkage, småkager, sønderjysk, rugmel, hvedemel, mørk farin, smør, fløde, lakridspulver, hjortetaksaltKnepkager er en egnsret fra Sønderjylland, og jeg indrømmer blankt, at jeg var færdig af grin, da jeg stødte på dem under mit research til månedens egnsret-benspænd. Det er et navn, der i den grad kan få folk til at plirre med øjnene, men det er jo en af de skønne ting ved egnsretter – der er virkelig nogle særprægede navne imellem!

Knepkager – eller knæpkager som det også kan staves – kan variere temmelig meget. Jeg kiggede blandt andet i kogebogen ‘Danske egnsretter’, og her var beskrevet tre forskellige udgaver. Jeg valgte at følge den, der var lettest at skaffe ingredienser til… nåja, og så også fordi der blev brugt knuste anisfrø i den udgave. Det afholdt mig dog ikke fra at justere lidt på opskriften, så i denne udgave af knepkager er anisfrø udskiftet med lakridspulver (fra Bülow), ligesom jeg ændrede på forholdet mellem rugmel og hvedemel.

Nåja – og hvorfor hedder de så knepkager? Navnet skyldes den den sprøde lyd, det giver, når man bider småkagen over. Jeg syntes dog ikke, at denne version var så sprød igen, men du kan evt. overveje at tilsætte lidt mere hjortetaksalt. Jeg må helt klart prøve flere varianter i af denne småkage for at smage, hvor stor forskel der er på dem.

Knepkager – knæpkager
ca. 1½ bagepladefuld

125 g rugmel
175 g hvedemel
100 g mørk farin
100 g smeltet smør
½ dl fløde
1½-2 tsk lakridspulver
en kvart tsk hjortetaksalt

Ælt ingredienserne sammen til en ensartet dej. Hvis den er meget tør, kan du evt. tilsætte lidt vand under æltningen. Rul dejen i et par tykke pølser og læg dem i køleskabet i et par timer. Skær dejpølserne i skiver – helst ikke meget tykkere end ½ cm – og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Bag dine knepkager i ovnen ved 200 grader i ca. 10 minutter.

Lad småkagerne afkøle helt og servér dem derefter sammen med smør.

Note: Knepkager har en ret mild smag, men man kan godt ane et lille touch af lakrids. Tilføj eventuelt en halv tsk salt – det tror jeg vil gøre dem endnu bedre. Knepkager kan sagtens spises uden smør, hvis du ikke er til det. De er bedst på dagen og dagen efter – derefter synes jeg, at de begynder at tabe lidt af smagen.

knepkager, småkage, småkager, sønderjysk, rugmel, hvedemel, mørk farin, smør, fløde, lakridspulver, hjortetaksalt