Mini-fastelavnsboller med nougatcreme

mini-fastelavnsboller, fastelavnsboller, kage, dessert, fastelavn, smør, hvedemel, æg, vanilje, fløde, flormelis, chokolade, nougat

I dag havde jeg disse mini-fastelavnsboller med til mine kolleger. Det er faktisk første gang, jeg får fastelavnsboller i år. Jeg kan rigtig godt lide dem, men jeg synes desværre, at dem, man kan købe, er lige lovlig store til min smag. Så er det jo godt, at jeg bare selv kan lave dem i en størrelse, der passer mig.

Jeg tog udgangspunkt i en opskrift på fastelavnsboller, jeg tidligere har lavet, hvor selve bollerne består af vandbakkelser. Fyldet blev i denne omgang en nougatcreme kombineret med vaniljeflødeskum, glasur og funky drys.

Mini-fastelavnsboller med nougatcreme

25-28 stk.

200 g smør
4 dl vand
4 dl hvedemel
6 store æg

Nougatcreme:
150 g nougat
75 g mørk chokolade, hakket
2 dl fløde

Vaniljeflødeskum:
5 dl fløde
1½ tsk vaniljepulver
flormelis efter smag

Derudover:
hvid glasur lavet på flormelis og vand
sukkerkrymmel i funky farver

Put vand og smør i en gryde og varm det op. Når smørret er smeltet, tilsætter du melet på én gang og rører det grundigt igennem. Tag gryden af varmen og lad den afkøle lidt. Pisk æggene og rør dem i dejen lidt ad gangen. Hæld dejen i en sprøjtepose og lav en række flade kager på to bageplader beklædt med bagepapir. Lav kagerne i den bredde, du ønsker, da de ikke bliver meget bredere under bagningen. Bag dem ved 200 grader i ca. 20 minutter – husk endelig IKKE at åbne ovnlågen undervejs, da bollerne ellers vil falde sammen. Sørg for først at åbne for ovnen, når vandbakkelserne er meget gyldne. Når de er bagt, kan du klippe eller skære et par huller i kanten af dem, så du lukker den varme luft ud – det forhindrer, at de falder sammen.

Mens vandbakkelserne køler af, laver du fyldet. Varm fløde, chokolade og nougat langsomt op, til det er smeltet. Rør det godt sammen og stil det i køleskabet, indtil det er kølet helt af. Pisk fløden til blødt skum og tilsæt så vaniljepulver samt et par spsk flormelis (smag dig frem til, hvor sød du vil have vaniljeflødeskummet).

Flæk vandbakkelserne og smør den nederste del med nougatcreme. Put en spiseske vaniljeflødeskum oven på og læg den øverste del af vandbakkelsen på. Fordel lidt hvid glasur over og drys med funky krymmel. Servér med det samme.

Note: Søde og lækre mini-fastelavnsboller, der faldt i god jord hos mine kolleger. Tror jeg skal lave flere mini-fastelavnsboller fremover – det er en god størrelse, og fyldet kan jo varieres efter smag.

Pistaciekringle

pistaciekringle, kringle, wienerbrød, kage, dessert, pistaciekerner, marcipan, rørsukker, gær, mælk, hvedemel, bagepulver, æg

Da gemalen havde fødselsdag for et par uger siden, bad han om en pistaciekringle, da jeg spurgte, hvad jeg skulle bage til om eftermiddagen. Det havde jeg ikke prøvet at lave før, så jeg skelede til en opskrift hos Newyorkerbyheart. Jeg justerede dog lidt på ingredienserne til dejen samt lavede min egen pistaciemasse, for det kan være svært at skaffe i butikkerne på denne årstid.

Pistaciekringle
7-8 personer

25 g gær
2 dl mælk
½ tsk bagepulver
50 g rørsukker
50 g koldt smør, skåret i små tern
ca. 4 dl hvedemel

Pistaciefyld:
120 g marcipan, revet
100 g usaltede pistaciekerner, blendet fint
evt. en spsk sirup
evt. lidt grøn konditorifarve

Pynt:
1 æg, pisket
hakkede pistaciekerner eller grønt sukker

Opvarm mælken i en lille kasserolle, indtil den er håndvarm. Tag kasserollen af komfuret og hæld mælken over i en stor skål. Rør gæren ud i mælken og rør derefter sukkeret i. Tilsæt bagepulver og derefter melet lidt efter lidt, indtil dejen samler sig. Vend dejen ud på et meldrysset køkkenbord, kom det kolde smør i og ælt videre. Tilsæt mel undervejs – dejen skal blive smidig, blød og let at arbejde med. Vip dejen tilbage i skålen og lad den hæve til dobbeltstørelse under et fugtigt viskestykke.

Vip atter dejen ud på et meldrysset køkkenbord og rul den ud, så den bliver til en aflang firkant. Rør marcipan og pistaciekerner godt sammen – evt. med lidt sirup. Hvis du ikke synes, at pistaciemassen er grøn nok, tilføjer du blot lidt konditorfarve. Fordel pistaciemassen ud på den aflange dej. Rul dejen sammen på den lange led og luk enderne til. Læg dejen på en bagepapirbeklædt bageplade og skær eller klip i dejen (halvt igennem), så du bagefter kan folde hver del skiftevis til den ene eller anden side.

Tænd for ovnen og sæt den til 200 grader. Mens ovnen varmer op, pensler du din pistaciekringle med æg og drysser pynt på. Bag din pistaciekringle i ca. 15 minutter, indtil den er gylden. Spis den, mens den er friskbagt – som så mange andre kager, hvor dejen indeholder smør, taber den smag efter 1-2 dage.

Note: Pistaciekringle er et fint alternativ til den traditionelle kringle. Den får en flot grøn farve og en mild smag af pistacie og var en favorit hos ungerne.

Drømmekage med kakaotwist

drømmekage, kage, dessert, kokosmel, hvedemel, æg, sukker, farin, kakao, vanilje, bagepulver

Jeg kan se, at I har taget godt imod månedens 90’er-benspændbloggens Facebookside. Det skal naturligvis fejres med en skøn, skøn 90’er-klassiker, som aldrig går af mode – nemlig drømmekage!

Jeg har tidligere lavet drømmekagemuffins, hvilket jo bare er drømmekage i muffinforme, og her lavede jeg også en udgave med lidt kakao i fyldet. Det smagte faktisk så godt, at jeg gentog tricket, da jeg bagte drømmekage til vores gæster i weekenden.

Drømmekage med kakaotwist
6-8 personer

3 æg
200 g rørsukker
3½ dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
50 g smeltet smør
1½ dl vand

Fyld:
100 g smør
150 g kokosmel
200 g mørk farin
1½ spsk kakaopulver
½ tsk vaniljepulver
½ dl vand

Pisk æg og sukker til en luftig masse. Rør mel, bagepulver og vaniljesukker sammen i en anden skål og rør det derefter i æggemassen. Smelt smørret langsomt i en gryde sammen med vandet og tag derefter gryden af komfuret. Når det er håndvarmt, hældes det i dejen. Rør det godt sammen og hæld dejen i et ildfast fad, der er smurt med smeltet smør. Bag din drømmekage ved 200 grader i ca. en halv time – tjek med en tynd pind, om den har fået nok.

Mens kagen bager, laver du fyldet. Put smør, kokosmel, mørk farin, vaniljepulver, kakaopulver og vand i en gryde og varm det langsomt op under omrøring. Når det er varmet igennem og er rørt til en ensartet masse, tager du gryden af varmen. Tag din drømmekage ud af ovnen og fordel fyldet over den. Lad kagen køle helt af, inden du skærer den i stykker.

Note: Jeg elsker drømmekage – det er helt klart en af de bedste bradepandekager/fadkager, og den er et sikkert hit hos de fleste. Denne kakaoversion kan sagtens konkurrere med den originale udgave, men foretrækker den klassiske version, så udelader du blot kakaopulveret.

Festlig cheesecake med hemmeligt nougatlag

festlig cheesecake, nougatlag, nougat, smør, kiks, fløde, husblas, flødeost, rørsukker, flormelis, curacao, vodka, smør

Jeg præsenterer snart årets første benspænd, men inden da slutter jeg lige december-benspændet af med denne festlige cheesecake med hemmeligt nougatlag, som jeg serverede nytårsaften. Sammen med de blå macarons med lakridscreme og de lilla macarons med andemousse var det et udpluk af de retter, som vi medbragte, da vi fejrede aftenen sammen med en flok venner.

Festlig cheesecake med hemmeligt nougatlag
ca. 10 personer

Kiksebund:
275 g Oreos, knuste
75 g blødt smør

Ostecreme:
250 g flødeost – IKKE LIGHT
2½ dl fløde
1 dl flormelis
1 tsk vaniljepulver
4 blade husblas

Nougatlag:
100 g blød nougat
50 g flødeost
1 dl fløde
½ dl hasselnøddelikør
1 blad husblas

Blåt gelélag:
1 dl curacao
½ dl vodka
1½ dl vand
2 blade husblas

Læg husblassen, som du skal bruge til flødeostecremen, i blød i koldt vand. Rør de knuste Oreos sammen med det bløde smør til en ensartet masse. Fordel blandingen i en springform på ca. 26 cm i diameter – dæk gerne bunden af formen med bagepapir først, så det er lettere at skære kagen bagefter.

Læg husblassen til nougatlaget i blød i koldt vand i ti minutter. Hæld fløde og nougat i en gryde og varm det langsomt op, så nougaten smelter. Så snart den har gjort det, tager du gryden af varmen og rører likøren i. Hæld vandet fra husblassen og put den i gryden sammen med flødeost. Rør godt rundt, indtil du har en homogen masse. Tjek temperaturen på nougatcremen – hvis den ikke er varmere end tippen af din lillefinger, så pisker du nu fløden til skum og vender i nougatcremen. Tag en lille springform på 15 cm og stil på midten af din kiksebund. Pres den godt ned i kiksene og hæld så nougatcremen ud i formen. Du kan nok ikke undgå, at en lille smule trænger ud i kiksene, men prøv at sørge for, at det meste bliver inden for den lille ring. Stil nu kagen i køleskabet i mindst en time.

Rør ingredienserne til ostecremen sammen (undtagen husblassen). Når husblassen har ligget i vand i ti minutter, tager du den op og klemmer let, så det overskydende vand drypper af. Smelt forsigtigt husblassen over et vandbad eller ved lav varme i mikrobølgeovnen. Når husblassen har samme temperatur som din lillefinger, kan du piske den i ostemassen. Pisk fløden til blødt skum og vend det forsigtigt i flødeostecremen. Hæld blandingen over kiksene i springformen, sørg for at smøre ostecremen ud, så overfladen er helt glat, og stil kagen på køl i mindst en time.

Nu er det tid til at lave det flotte blå gelélag. Læg husblassen i blød i koldt vand i ti minutter. Varm vandet op – det behøver ikke at koge, men det skal være varmt nok til, at den udblødede husblas kan smelte i det. Hæld curacao og vodka i det varme vand, når du har rørt husblassen ud i det. Lad det køle lidt af, indtil det er næsten håndvarmt, og hæld så den blå væske ud over toppen af din cheesecake. Stil den i køleskabet i et par timer, indtil geléen er stivnet.

Husk at tage kagen ud af køleskabet en halv time inden, at den skal serveres. Du kan evt. drysse lidt sølvkrymmel på lige inden serveringen – det er det, der giver sølvdråberne på toppen af denne kage.

Note: Jeg synes, det er en ret festlig servering, og så elsker jeg, at der er et hemmeligt nougatlag i cheesecaken. Det smager ikke så kraftigt, men det er en sjov lille detalje.

Blå macarons med lakridscreme

lakridscreme, macarons, æg, flormelis, mandler, mandelmel, sukker, pastafarve, lakrids

Så har vi taget hul på et nyt år, og det skal naturligvis fejres med blå macarons! Disse knaldblå sager kom på bordet nytårsaften, da vi fejrede aftenen med en flok venner. Det var de selvsamme venner, der også blev udsat for lilla macarons med andemousse, men de blå macarons med lakridscreme blev dog først serveret senere på aftenen, da vi skulle have dessert.

Blå macarons med lakridscreme
ca. 22 macarons (dvs. 44 halve)

90 g mandelmel
90 g flormelis
35 g æggehvide
lidt blå pastafarve
90 g sukker
½ dl vand
35 g æggehvide

Sigt mandelmel og flormelis i en skål – obs: Du kan lave dit eget mandelmel ved at blende mandler meget fint. Rør æggehvide og pastafarve i mandelmelsblandingen.

Pisk det sidste æggehvide stift. Hæld dernæst sukker og vand i en kasserolle og varm det op til 118 grader. Pisk nu den varme sukkerlage ind i den stive æggehvidemasse – sørg for at tilsætte sukkerlagen i en tynd stråle, mens du pisker æggehvidemassen. Fortsæt piskningen, indtil du får en sej og blank marengsmasse.

Vend marengsen i mandelblandingen, så dejen bliver smidig. Overfør dejen til en sprøjtepose og sprøjt små runde klatter ud på en bagepapirbeklædt bageplade. Jeg anbefaler, at du tegner cirklerne på bagepapiret inden, så du har noget at tegne efter (husk at vende siden med blyant/tusch nedad, så dejen ikke rører ved det). Bag dine lilla macarons i 12-15 minutter ved 150 grader varmluft og lad dem køle helt af, inden du vipper dem af bagepapiret og lægger dem i en lufttæt plastboks, indtil du skal bruge dem.

Lakridscreme

150 g hvid chokolade – jeg foretrækker Opalys fra Valrhona
½ dl fløde
2-3 tsk lakridsgranulat (for eksempel fra Bülow)
lidt lilla pastafarve

Hak chokoladen og varm den langsomt op i en kasserolle sammen med fløden og lakridspulveret, husk at røre med jævne mellemrum. Når chokoladen er næsten smeltet, tager du kasserollen af varmen, putter farve i og rører godt i chokoladen, indtil den er smeltet helt. Stil kasserollen i køleskabet i 2-3 timer. Når du skal bruge lakridscremen, tager du kasserollen ud af køleskabet og pisker chokoladeblandingen med en elpisker, så den bliver let og cremet. Fyld dine macarons med lakridscreme og servér med det samme.

Note: Macarons kan altså noget. Det er nogle nuttede små mundfulde, og så kan de varieres i det uendelige.